Strahovi...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

ZokaCA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 28, 2008 8:27 pm

Strahovi...

Post od ZokaCA »

nisam sigurna da postoji bas ovakva tema, u panici i anksioznosti postoje neki moji simptomi ali se razlikuju..
elem, ovaj problem me muci oko godinu dana, ne znam od kada je pocelo, zasto, morma da napomenem da nisam bila izlozena vecim stresovima gubicima i slicno..
problem se sastoji u tome, sto povremeno imam "napade panike" odnsno, osetim nenormalna strah, da cu poginitu, da ce se nesto zapaliti da ce se nesto katastrofalno desiti..
kada putujem negde recimo autobusom, jos od ulaska pocinjem da razmisljam kako cu sici, ako dodje pun autobus spremna sam da pesacim po 6-7km samo da ne udjem u njega..
svaki jaci zvuk me presece, srce mi stane u trenutku cini mi se..
ne podnosim niciju blizunu, cim mi se neko priblizi postajem jako nervozna, volim da se stvari odvijaju iskljucivo onako kako ih ja zamislim..cim se odstupi od sablona unervozim se..
u poslednje vreme sam dosta slusala o aitmiji tako da kada legnem pocinje aritmija, lupanje srca, ne mogu da zaspim, cim me uhvati san gusim se trgnem se iz sna i tako par sati dok me umor ne savlada..
jedino se sigurno osecam u svojoj kuci, ako je sve na svom mestu..ne volim u poslednje vreme ni drustvo ljudi, ne volim da dolaze...

svakako cu se javiti lekaru, zanimaju me neki vasi saveti i bili bi mi dragoceni, zanima me i koji je ovo poremecaj?zaista ne mogu vise ovako da funkcionisem, trudim se ali na sve vise stvari obracam paznju.. :(
ZokaCA
Novi član
Novi član

Post od ZokaCA »

jel moze bilo ko da mi da bilo kakav savet?
Korisnikov avatar
marra84
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 5:09 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od marra84 »

e ovako..kao sto rekoh u nekoliko tema imam i ja napade panike vec skoro 2,5 god...mozes normalno da funkcionises ako sebi ne postavljas previse pitanja koja pocinju sa sta ako?!
fora je u tome da naucis da dises kad osetis da ce nastupiti napad panike,dises duboko na usta i izdahnes na nos kao kad hoces da se opustis i kazes sebi opusti se nije to nista proci ce...i od toga mi ne moze biti nista...tesko je znam ali efikasno,probaj...
i ja sam imala isti problem sa autobusom,mogu reci i sad ponekad imam...ne volim guzvu a pogotovo prljave ljude u autobusu koji se cesu o mene...
ja sam imala stres kad sam imala 5 god,moj deda me je zlostavljao i zamalo silovao pa verujem da sam od toga malo pesimisticna...
u svakom slucaju ti potrazi strucnu pomoc samo hocu da ti kazem da sam ja uspela bez lekova to da kontrolisem....nemoj odma lekove da uzimas ako mozes bez toka super....
eto to ti je moj savet....

pozdrav :wink:
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Ovde osim panike i anksioznosti ima i depresije pa bih rekla da je nelecena depresija dovela do panicnih poremecaja. Dug put te ceka ali nemoj odustajati.
---Nevena---
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 08, 2007 3:58 pm

Post od ---Nevena--- »

Imam gotovo ISTI probelm i ne mogu da verujem, citam i pronalazim se... Ja verujem da moj problem potice od toga sto imam hronicno oboljenje vec desetak godina i uzasan strah da ce se ono aktivirati i razoriti organizam. I eto cuveno STA AKO mi odu pluca sta ako mi ode ono sta ako mi ode ovo... i tako po ceo dan. Pa onda STA AKO se mom ovom ne daj Boze dogodi nesto, sta ako se mom ovom ne daj boze dogodi nesto dogodi nesto.... Sta ako mi stane srce... Pa ne smem da zaspim jer mislim da se necu probuditi. Pa onda dodjem da studiram, pa daleko od mojih i na svaku zvonjavu telefona se oduzmem misleci da dolaze ruzne vesti. A usput ucim, ribam kupatilo i sve. Pitanje STA AKO ne polozim ispit gotovo da ne postoji... Cini mi se da su sve stvari koje muce moje vrsnjake toliko sitne da nemam reci. Tako da teme za razgovor sa njima skoro da nemam. Teram ljude koje volim od sebe. Prljavi ljudi u autobusu... Muka mi je od svega toga. Kad mi se neko nakaslje iznad glave u stanju sam da ga lupim necim jer automatski mislim da ce mi preneti neku tesku bakteriju... U pun autobus ni ja nikad ne ulazim, kasnim na predavanja. I pre mesec dana srce pocinje da luduje. San nikako ne dolazi, ja sam sigurna da su mi minuti odbrojani. I odem kod kardiologa mislim sad ce reci kraj, kaze sve u redu pita jesam li pod stresom... Samo sam se nasmejala. Uzasan stres je biti pod ovim pritiskom svaki dan. Ali od tog pregelda malo sam se smirila, srce se skroz smirilo i misli su malo vedrije. I odlucila sam idem kod psihijatra u aprilu. Ne mogu sama.
Korisnikov avatar
marra84
Stalni član
Stalni  član

Post od marra84 »

da to je to kazem ti sve je u glavi i meni je par meseci bilo bas lose i pocela sam da gubim prijatelje jer niko to ne bi razumeo a ja zbog toga nisam zelela da izadjem iz kuce....
idi kod psihijatra nece da skodi...probaj prvo bez lekova.....ako ne ide probaj sa lekovima...budi jaka i prebrodices... :wink:
ZokaCA
Novi član
Novi član

Post od ZokaCA »

da da na tu zvonjavu telefona sam zaboravila, a tek kada zazvoni kasno uvece, prva misao-neko je umro...

zaboravila sam da dodam da nikome, da apsolutno nikome ne verujem, kada trebam da se oslonim na nekog, borim se gotovo s njim da ja sve sama zavrsim, a ako ipak mora i neka druga osoba da ucestvuje jako sam napeta sve dok se taj posao ne zavrsi..

i ja sam za tu varijantu bez lekova, razgovor sa terapeutom...bas tesko funkcionisem, nista me ne raduje, studiram donekle uspesno, ali i to mi nije satisfakcija..
Korisnikov avatar
marra84
Stalni član
Stalni  član

Post od marra84 »

sve je dobro dok mozes da izadjes iz kuce....ja pre nisam mogla do prodavnice da odem....tako da zato sam i prestala da studiram al probaj razgovor je uvek dobar...
ZokaCA
Novi član
Novi član

Post od ZokaCA »

izadjem ja, ali se pre toga uverim da nece grmeti i sevati da nece duvati vetar i od toga se plasim..
ne mene se ne vidi da sam bolesna, ja sam puna entuzijazma, smejem se, slusam muziku, ali sam unutra jako lose..
sama sebi ne mogu da pomognem, ili ne znam.. :(
Korisnikov avatar
marra84
Stalni član
Stalni  član

Post od marra84 »

moras da pricas sa nekim ne mozes tako, puci ces....
plasis se nekih normalnih stvari kao sto su vreme i to....idi sto pre na razgovor jer znas....mislim to je moj savet.... :wink:
ZokaCA
Novi član
Novi član

Post od ZokaCA »

hocu svakako...meni vise nista nije normalno za sve unapred izradim plan :(
Korisnikov avatar
marra84
Stalni član
Stalni  član

Post od marra84 »

kao sto rekoh ja bi da okupim grupu....tako ce nam svima biti lakse... :D
ZokaCA
Novi član
Novi član

Post od ZokaCA »

jeste lakse cim pripadas nekoj grupi i osetis da nisi sam...ali opet svi sa razlicitih strana
---Nevena---
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 08, 2007 3:58 pm

Post od ---Nevena--- »

Hahahahahaah ajoj sve ISTO! Ni ja nikome ne verujem e jedino se ne plasim grmljavine i vetra, ali bez sminke ne idem ni do prodavnice.
ZokaCA
Novi član
Novi član

Post od ZokaCA »

kada grmi umrem..ali to vise povezujem sa bombardovanjem nego sa ovim problemima..
a ja eto nemam volje da se nasminkam, da se sredim, sportski look uvek, kada se obucem elegantnije nasminkam postane mi neprijatno imam utisak da svi gledaju u mene i da mi se podmehuju..
Odgovori