Saveti..upisati medicinu-da ili ne?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Saveti..upisati medicinu-da ili ne?

Post od Slavko_slavko »

imam samo jedno pitanje za vas...neko je rekao da nije sve u biologiji i hemiji kada se polaze,da li neko moze da mi objasni(posto ne znam jer ne idem u gimnaziju) kakva je razlika izmedju gimnazije i neke druge srednje skole(primer neko iz ekonomske zeli da upise medicinu)?znam i sam da iz gimnazije izlazis sa opstim znanjem,ucis sve 4 godine bios i hemiju i fiziku,uopste prirodne nauke,ali oni nemaju praksu,zbog cega su onda u prednosti kad je u pitanju samo teorija?nisam upucen i molim vas da mi pripognete,merci... :D
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Post od Ivanna Kraljica »

pa gledaj ovako ja sam se to raspitivala ja sam u turistickoj skoli i ja iz svoje skole ne mogu da upisem medicinski fax. dok ne polozim razliku tj dok ne ode na prekfalifikaciju za bilo koji smer medicinske ili da idem uporedno i polazem gimnaziju kao sto radi jedna devojka sto je jako komplikovano i tesko ....
jedino sto moze da me izvuce ali to nije sigurno da li moze da se uradi jeste da idem na takmicenje iz biologije u III i IV i da imam zavidne rezultate pa posle ne moram da polazem biologiju,tako je meni objasnjavala profesorka
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm

Post od SilverShark »

U sustini, gimnazija je za mene najvece sr++e i iskreno je nikada ne bih upisivao (bez uvrede onima koji idu u gimnaziju)... Slazem se da nije skoro nikakva razlika jer fakticki oni nemaju ni jedan medicinski predmet a znanje iz medicine im je ravno nuli... A prohodnost imaju samo zato sto je to "gimnazija"... Skroz bezveze...
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

SilverShark napisao:U sustini, gimnazija je za mene najvece sr++e i iskreno je nikada ne bih upisivao (bez uvrede onima koji idu u gimnaziju)... Slazem se da nije skoro nikakva razlika jer fakticki oni nemaju ni jedan medicinski predmet a znanje iz medicine im je ravno nuli... A prohodnost imaju samo zato sto je to "gimnazija"... Skroz bezveze...
ovo sam zeleo da cujem,direktan odgovor,hvala puno... :D kazu da gimnazijalci imaju najbolje predznanje za fakultet,to bi bilo kao kada bi smo imali lekara koji bi imao sve specijalizacije,zar ne?

sto se tice prekvalifikacije,hteo sam da se prekvalifikujem sa tehnicara za zastitu zivotne sredine na hemijskog laboranta zbog posla i procedura je ovakva:polazem razliku ispita,svaki ispit placam i to polazem kad zavrsim srednju,dobijam diplomu i hemijskog laboranta...traje sama procedura dosta dugo,oko pola godine...sto se tice medicine,mislim da bi to islo mnogo teze,drugar ide na prekvalifikaciju sa III na IV stepen i to traje oko godinu dana,mogu zamisliti koliko bi meni trebalo da se prekvalifikujem sa hemijskog smera na medicinski...
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Slavko_slavko napisao:
SilverShark napisao:U sustini, gimnazija je za mene najvece sr++e i iskreno je nikada ne bih upisivao (bez uvrede onima koji idu u gimnaziju)... Slazem se da nije skoro nikakva razlika jer fakticki oni nemaju ni jedan medicinski predmet a znanje iz medicine im je ravno nuli... A prohodnost imaju samo zato sto je to "gimnazija"... Skroz bezveze...
ovo sam zeleo da cujem,direktan odgovor,hvala puno... :D kazu da gimnazijalci imaju najbolje predznanje za fakultet,to bi bilo kao kada bi smo imali lekara koji bi imao sve specijalizacije,zar ne?

sto se tice prekvalifikacije,hteo sam da se prekvalifikujem sa tehnicara za zastitu zivotne sredine na hemijskog laboranta zbog posla i procedura je ovakva:polazem razliku ispita,svaki ispit placam i to polazem kad zavrsim srednju,dobijam diplomu i hemijskog laboranta...traje sama procedura dosta dugo,oko pola godine...sto se tice medicine,mislim da bi to islo mnogo teze,drugar ide na prekvalifikaciju sa III na IV stepen i to traje oko godinu dana,mogu zamisliti koliko bi meni trebalo da se prekvalifikujem sa hemijskog smera na medicinski...
upravo tako...
ja cu ispite placati po 2500,00 ako se ne poveca cena dok dodje polaganje i to cu produziti petu srednje posto se tako najlakse isplati...i imacu diplomu turistickog tehnicara i stom.sestre i onda posle fax....
pa raspitaj se kod sekretara skole,medicinske kako bi i sta islo i sve ce ti reci...
pa kako ce meni tek biti sa turizma gde nema veze sa medicinom...sto znac isve nanovo i to idu anatomija i fiziologija I i II godina,higijena,prva pomoc i strucni stomatoloski predmeti (msm da ih ima oko 10-ak i vise) iz III i IV godine + fizika i hemija jer ja to nemam kao u medicinskoj veci mam prve dve godine osnove samo neke eto cisto kao predmet,a mozda i biologija,mada s ozbiro mda sam isla na takmicenje mozda ne budem morala da polazem to...
Miljana-love-
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 30, 2010 3:33 pm

Post od Miljana-love- »

Ivanna ajd posalji mi link tvoj profila ako imas fb...Imamo nekih zajednicikih tema :) :D
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član

Post od SilverShark »

Slavko_slavko napisao: ovo sam zeleo da cujem,direktan odgovor,hvala puno... :D kazu da gimnazijalci imaju najbolje predznanje za fakultet,to bi bilo kao kada bi smo imali lekara koji bi imao sve specijalizacije,zar ne?

To kako su gimnazijalci najbolji studenti je cista glupost. Ne znam za druge fakultete ali gimnazijalci masovno obnavljaju godine na medicini jer im je nacin razmisljanja usmeren drugacije u srednjoj skoli. Ne kazem, ima i dobrih studenata iz gimnazije ali je bar polovina cistih bubaca koji ne znaju da odvoje bitno od nebitnog pa uce sve napamet (misleci da ce se to svideti profesorima) a zapravo je to velika greska. Medicina se uci sa razumevanjem (koliko je to moguce u pocetku a klinika mora potpuno da se razume) jer profesori ne traze samo ono sto je u knjizi vec ti postavljaju podpitanja da vide kako razmisljas.
A sto se tice prekvalifikacije, nisam siguran da se diploma moze prekvalifikovati u onu iz gimnazije jer nakon sto neko zavrsi gimnaziju nema kvalifikaciju ni za jedan posao pa je besmisleno prekvalifikovati se u "nista". Znam da je jedan moj kolega (koji je zavrsio ekonomsku) vanredno zavrsio medicinsku da bi mogao da upise medicinski fakultet... Ipak, smatram da je bolje izgubiti godinu dana na prekvalifikaciju a onda upisati ono sto volis i zelis nego upisati fakultet koji ne zelis i ne volis jer je to ono cime se kasnije do kraja zivota bavis...
sale_teh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 01, 2011 8:10 pm

Post od sale_teh »

Ivanna Kraljica napisao:
Slavko_slavko napisao:

upravo tako...
ja cu ispite placati po 2500,00 ako se ne poveca cena dok dodje polaganje i to cu produziti petu srednje posto se tako najlakse isplati...i imacu diplomu turistickog tehnicara i stom.sestre i onda posle fax....
pa raspitaj se kod sekretara skole,medicinske kako bi i sta islo i sve ce ti reci...
pa kako ce meni tek biti sa turizma gde nema veze sa medicinom...sto znac isve nanovo i to idu anatomija i fiziologija I i II godina,higijena,prva pomoc i strucni stomatoloski predmeti (msm da ih ima oko 10-ak i vise) iz III i IV godine + fizika i hemija jer ja to nemam kao u medicinskoj veci mam prve dve godine osnove samo neke eto cisto kao predmet,a mozda i biologija,mada s ozbiro mda sam isla na takmicenje mozda ne budem morala da polazem to...

Woo-hoo, a mislio sam da sam jedini koji nema dodirnih tacaka sa medicinom :D
Mada, moracu da se slozim, bolje je zaista izgubiti tu jednu godinu, na kraju, ako sve uspe, isplati se, jer, ovde se ipak govori o necemu vrlo bitnom, o necemu sto ce me kroz ceo zivot pratiti...bolje ovako, nego da ceo zivot posle provedem u psihijatrijskoj ordinaciji zbog posla koji mi seta po nervima...
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

ivana,ako se tako i na fakultetu budes zezala kako se sada zezas,ne znam kako ces se provesti... :roll: :roll: :roll:

ja imam zelju da pomazem ljudima ali moja osecanja i osecanja pravog i dobrog lekara se ne podudaraju...tako da...malo sam posle svega i gadljiv tako da ne znam kako bih sve to izdrzao...

silver,gimnazijalci jesu bubalice,i to teske bubalice,kao i ovi iz ekonomske...ima i onih koji su potpuno drugaciji ali ja ne mogu da razumem da neko bude dobar u svemu,u svim predmetima...za nekog ko bi bas voleo i ko sebe vidi u tom poslu onda da...ovi sad sto imaju mogucnost da se odmah prebace neka to i urade,to je mozda i najbolja varijanta...
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član

Post od SilverShark »

Naravno da niko ne moze biti dobar u svim oblastima. Zato postoje specijalizacije i subspecijalizacije kako bi se greske svele na minimum. Videces i sam kada dodjes na fakultet (medicinski ili neki drugi) ni tamo ti se nece apsolutno svi predmeti svidjati. Neke ces bas zeleti da naucis i da ih razumes a neke ces nauciti samo da bi ih polozio i nastavio dalje (npr. nuklearna medicina koja je mene zesce smorila a nizasta mi vise nece trebati - poseno ne kao lekaru opste prakse kad zavrsim fakultet).
A sto se tice gadljivosti, ja sam to prevazisao u srednjoj skoli a sada mi se vise nista ne gadi... Vecina to prevazidje brzo...
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Woo-hoo, a mislio sam da sam jedini koji nema dodirnih tacaka sa medicinom :D
Mada, moracu da se slozim, bolje je zaista izgubiti tu jednu godinu, na kraju, ako sve uspe, isplati se, jer, ovde se ipak govori o necemu vrlo bitnom, o necemu sto ce me kroz ceo zivot pratiti...bolje ovako, nego da ceo zivot posle provedem u psihijatrijskoj ordinaciji zbog posla koji mi seta po nervima...
[/quote]

upravo tako...

a Slavko ne brini...bice sve ok samnom
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

'ajde da vidim i to,razuveri me...

posle svega sam definitivno odustao od medicine,iskreno,pitanje da li cu moci da se isfinansiram za tih 5-6 godina,tesko...drzava nam je toliko jadna da mnogi ni visu ne mogu da zavrse...
sale_teh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 01, 2011 8:10 pm

Post od sale_teh »

Pa zar nije navedeno u nekom od proteklih odgovora da je vise nego neophodno brdo odricanja zarad medicine... Mada, ni jednu skolu, niti fax ne treba da se shvati olako, jer, kako god da okrenes, za nesto ces ipak morati da se opredelis, a ako se vec opredeljujes, zasto to onda ne bi bilo nesto vredno truda i sveg odricanja...
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

nije u pitanju samo odricanje nego nesto gore od svega...iskljucujem se iz teme jer na stvari ne gledam kao vi,nego skroz drugacije,crnje... :oops:
Miljana-love-
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 30, 2010 3:33 pm

Post od Miljana-love- »

Da Slavko ne "isplati se" sto se kaze... A i to ODRICANJE ali kad nesto ZELIS i VOLIS to mozes i ostvariti, samo ta zelja mora biti JAKA... :lol:
Odgovori