Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Nemoj da te brine što ne znaš latinski, ja sam išla u gimnaziju i imala sam očajnu profesorku latinskog koja je više pričala o svojim putešestvijama po svetu nego što nam je predavala.
Kad sam upisala fax, sela sam i naštrebala i nije bilo nikakvih problema.
Tako da nemoj da dozvoliš da te latinski koči
a koliko se latinski koristi?mislim da li se sklapaju kojekakve recenice ili nesto slicno?gledao sam na google body svi delovi tela su na latinskom ali,koliko se pored toga koristi?
Ne znam, latinski i ne bi trebalo da predstavlja problem...samo, ako cu to morati da polazem, profesori koji bi bili tamo su vrlo gadni...pa me vise to brine nego ista drugo...
Slavko_slavko napisao:a koliko se latinski koristi?mislim da li se sklapaju kojekakve recenice ili nesto slicno?gledao sam na google body svi delovi tela su na latinskom ali,koliko se pored toga koristi?
Ako mislis na stvari tipa perifasticne pasivne konjugacije, to ce ti u zivotu trebati samo ako se odlucis da studiras klasicne jezike ili ako uletis u vremeplov
Za malo da okinem na popravni iz latinskog pa dobro znam da ti to ne treba nicemu
Pa dobro, upravo dobih odgovor od Medicinskog fakulteta; ne postoje diferencijalni ispiti za upis na Medicinski fakultet, tako da, moracu nesto levo ipak...
Ali, hvala na svim odgovorima i pomoci ^^
A? Kakve to veze ima sa fakultetom? Ti ispiti se polazi pri srednjim skolama... Vidi ti to jos malo, siguran sam da ima nacina.. Znam da ima tih fora da se za neke faxove polaze neki predmet ako si isao u ne blisku srednju...
Ahhh, ohrabrujuca recenicaaa ^^
Ofc da cu pokusati, naravno da mi ne pada na pamet da odustajem samo zato sto mi je studentska sluzba dala neku informaciju koja iritira xD
Jedan moj drug je zavrsio medicinsku vanredno tako da te razlike ispita sigurno mogu da se rese samo se raspitajte kako moze i kako vam najvise odgovara.
@Slavko: video sam da si pitao za latinski na fakultetu pa mogu da ti odgovorim posto studiram. Sto se tice latinskog kao predmeta-to ne postoji. Latinski se provlaci kroz sve medicinske predmete i u glavnom nazive ucis napamet,posebno na anatomiji. U pocetku je tesko,ali kasnije usmeris logiku i razmisljanje u 'medicinskom pravcu' pa ti bude lakse i pocinjes da pronalazis sablon... U sustini je fakultet tezak i naporan ali ako to stvarno volite - onda i upisite. Ja sam trenutno na cetvrtoj godini studija i nisam se pokajao a verujem da necete ni vi ako to zaista zelite. Video sam da je neko pitao i za hemiju na fakultetu. Pa ovako,hemija postoji i predmet se zove 'hemija i medicinska biohemija' i slusa se i polaze na drugoj godini. U sustini,ja sam se plasio tog ispita ali posle sam shvatio da taj ispit nije toliko strasan i moze lepo da se nauci.Ima mnogo podataka ali kada ponavljas svaki dan onda i zapamtis. U sustini hemija se slusa ceo oktobar i deo novembra a ostalo je biohemija- prosecno tezak ispit.
Ako vas nesto interesuje,rado cu vam odgovoriti.
Poz za buduce kolege
Pa dobro je,prosao si - i to je najbitnije. Na fakultetu nema onih deklinacija,konjugacija i sl. gluposti. Ucis nazive svega i svacega i to je to pa zato anatomiju zovu 'telefonskim imenikom' jer imas gomilu imena koja bubas napamet i jedino sto moras da shvatis je kako je ta struktura u odnosu sa nekom drugom. Ovi koji zavrsavaju medicinsku imaju malu prednost jer se u najosnovnijim crtama upoznaju sa nazivima na latinskom i med dijagnozama...
ja sam hemijska skola ali zbog bolesti i svega sam dosta upoznat sa medicinskim frazama i ponekim latinskim,hajde da kazem-recima...na jednom nalazu je bila cela recenica na latinskom sto me je bas,bas zbunilo... ima google body i tamo je svaki delic tela predstavljen i to na latinskom...
A pa da...Kad upises fax,medju prvim knjigama koje kupujes ti je anatomski atlas koji ima sve nacrtano i obelezeno i uz njega ucis da bi bolje razumeo odnose,puteve i sl.
Sto se tice hemije na fakultetu , nema razloga za brigu. U moje vreme to je bio jedan semestar, ispit i to je sve. Ne znam zasto te patologija brine? Ako je zbog obdukcije , pa toga imas i na sudskoj medicini. I to je par obdukcija u toku slusanja predmeta, koje rade profesori, asistenti a ne studenti. U svakom slucaju, ako si voljna da puno ucis, da se mnogo toga odreknes, onda samo napred. I jos nesto, sa zavrsetkom fakulteta ne znaci da ucenje prestaje. Moraces stalno da se usavrsavas, kako bi svoj posao radila kako treba. Ali divan je osecaj kada znas da si nekom pomogla.
Dragi Sale, nisam razumela tačno u koju to tehničku školu ideš. U vreme kada sam ja upisala Medicinsku fakultet u Nišu postojali su diferencijalni ispiti. Njih su polagali oni koji su završili srednju školu koja nije imala prohodnost za medicinu. Nakon položenih diferencijalnih ispita polagali su kvalifikacioni ispit koji je tada obuhvatao biologiju, hemiju, fiziku i latinski jezik. Naravno da su se od tada stvari izmenile, pre svega sam prijemni ispit. Najbolje je da odeš do fakulteta, služba za studentska pitanja, i lično se raspitaš. I opet napominjem za medicinu treba puno rada, odricanja, volje. Želim ti sve najbolje .