Saveti..upisati medicinu-da ili ne?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
MM*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Saveti..upisati medicinu-da ili ne?

Post od MM* »

E 'vako...Cetvrta godina gimnazije opsti smer...Volim biologiju,ali samo onaj deo u kome se izucava anatomija...Dakle,smatram to jednom od dobrih predispozicija(podrazumevam i sasvim solidno znanje) za upis medicine...Medjutim problem je u tome sto hemiju mrzim,mozda bi prijemni mogla nekako da spremim, i znam da je u drugoj godini ima...ali ne znam koliko je vazna kasnije i uopste...Takodje me po malo plasi i patologija...Pa?Pomagajte ko je voljan i ko me razume..moram sto pre odluciti da bih pocela pripreme!Hvala unapred! :wink: :wink:
Best wishes from MM
bankabre
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 1:43 pm

Post od bankabre »

upishi obavezno...ako to volis :o
MM*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:02 pm
Kontakt:

Post od MM* »

Pa ne znam...u tome i jeste problem...
Znas ono...lekari od malena znaju da hoce da upisu medicinu...
Ja nisam tako razmisljala kad sam bila bladja,to mi je relativno sveza ideja :lol: :lol: :lol:
Best wishes from MM
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Re:

Post od Ivanna Kraljica »

bankabre napisao:upishi obavezno...ako to volis :o
Ja puno volim,l nisam upisal srednju......ako en predjem u cajetinu u skolu planiram da polazem razliku ispita,al nznm da li cu uspeti.....mozes li da mi objasnis kako taj test ispit ili kako se vec zove izgleda,da li je tezak,i da li cu ja posle prve godine turisticke moci da polozim taj test???(geografju obozavam,al mi se ne svidja skola u kojoj sam sada,pa ako ne predjem u isti smer,al u cajeti hocu da polazem ovo-nadam se da cu uspeti+hemija mi ne lezi)
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Re: Saveti..upisati medicinu-da ili ne?

Post od jelenaa1985 »

jel ti upisujes srednju ili fakultet...ako je srednja u pitanju polaze se klasican prijemni, a prijemni test za fakultet podrazumeva test iz hemije i test iz biologije..na svakom medicinskom fakultetu imas da kupis njihov informator u kojem ti pise literatura koja je potrebna za spremanje ispita...to su uglavnom knjige iz sve 4. godine medicinske srednje...prijemni u globalu meni nije bio tezak(ako se uopste i secam pitanja :D), ali pretpostavljam da je to individualno
pozdrav i srecno
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

ma ja treba da polazem razliku ispita posle prve godine srednje skole.....
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Hemija i biologija ti trebaju da upises fakultret, posle toga imas predmet genetika i hemija, koje su u mnogome skracene i pojednostavljene, od kad se studira po Bolonji i posle toga mozes slobodno da ih zaboravis...Kasnije ide klinika, ono sto je sustina medicine...

A ta prica "znao sam od malena" je cista zvaka, niko to ne zna, osim ako ga mama i tata nisu unapred usmerili, jer su i sami doktori. Ostali svet se odlucuje, kad i ti, kad zavrsavas srednju i znas otprilike koje zanimanje sta znaci... Inace, cesto ces cuti komentare tipa "nisam znao sta cu, pa upisao medicinu", takodje cista glupost. Niko slucajno ne upisuje i zavrsava jedan od najtezih i najduzih fakulteta u Srbiji...

Patologija je ok, nije takav bauk, a i korisna je, opet samo jedan ispit, pred kliniku...
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Ivanice, ovde se prica o izucavanju prave medicine kojom se bave lekari, a ti spominjes tu neku razliku "ispita" za srednju medicinsku skolu. Ako te medicina zanima, kad zavrsis srednju ti lepo upisi medicinu, jer u srednjoj medicinskoj skolici neces bas mnogo nauciti o tome. Shvatices kolika je razlika izmedju medicinske skole i medicinskog fakulteta, jer vidim da je tebi to isto :0
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

I sama sam intenzivno tazmisljala o upisu medicine jedno duze vreme, raspitivala se po forumima, kod poznanika itd... Nisam je upisala. S vremena na vreme mi se javi razmisljanje...sta ako ipak... Jako me privlaci, sve medicinske emisije gutam otvorenih usta u neogranicenim kolicinama, zanima me kako ljudsko telo funkcionise, medjutim nema kod mene ono klasicno "hocu da pomazem ljudima", vise je to zanimanje za samu nauku. A nisam je upisala iz vise razloga. Prvi zato sto dugo traje, treba se izdrzavati sve to vreme, knjige su jako skupe, drugi zato sto su sanse za zaposlenje jako male ako ti neko u porodici nije lekar pa imas vezu...treba da volontiras negde pa ako te nekad neko primeti...Trece zatos to i ako te primeti moze da te posalje na specijalizaciju onoga sto bolnici treba, ne onog sto ti zelis...Recimo ti bi pedijatriju a posalju te na plasticnu hirurgiju... To su neki od mojih razloga protiv koji su prevagnuli. SVakako ima puno dobrih stvari... RAspitaj se dobro pre nego sto odlucis i izvagaj. Srecno
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

milanche_srb napisao:Ivanice, ovde se prica o izucavanju prave medicine kojom se bave lekari, a ti spominjes tu neku razliku "ispita" za srednju medicinsku skolu. Ako te medicina zanima, kad zavrsis srednju ti lepo upisi medicinu, jer u srednjoj medicinskoj skolici neces bas mnogo nauciti o tome. Shvatices kolika je razlika izmedju medicinske skole i medicinskog fakulteta, jer vidim da je tebi to isto :0
pa nije isto,jer je fakultet tezi od srednje,a u srednjoj se uci nesto osnovno,a moje pitanje se nije razumelo....................ja sam pitala da li ja i bez srednje medicinske mogu na medicinski fakultete tacnije da li mogu iz srednje turisticke na medicinski fakultet,ili ne,jer ako en mogu na kraju godine moram da polazem razlik u ispita(spremim strucne medicinski predmete i dodjem uradim test i oni procene da li mogu u medicinsku ili ne).....
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Svaki fax mozes da upises sa bilo kojom cetvorogodisnjom skolom.
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

girl_from_nowhere napisao:Svaki fax mozes da upises sa bilo kojom cetvorogodisnjom skolom.
pa ja sam drugacije obavestena,pa sam zato pitala,ali sam sada saznala da kako okrenes moras da polazes biologiju i hemiju.......
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Post od joni »

Medicinski fakultet mozes da upises posle gimnazije, srednje medicinske ili veterinarske.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

takodje mozes i posle bilo koje hemijske ili cak ekonomske samo sto sa hemijskom ili nekom drugom moras da strebas jer nemas pojedine predmete...rai se o tome da je uslov da upises fax da imas zavrsenu srednju cetvorogodisnju i da imas dovoljno bodova za istu...dakle sve je moguce ako imas zelju...
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Ivanna Kraljica napisao:
girl_from_nowhere napisao:Svaki fax mozes da upises sa bilo kojom cetvorogodisnjom skolom.
pa ja sam drugacije obavestena,pa sam zato pitala,ali sam sada saznala da kako okrenes moras da polazes biologiju i hemiju.......
Pa svakako, prijemni je isti za sve.
Odgovori