Saveti..upisati medicinu-da ili ne?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: Saveti..upisati medicinu-da ili ne?

Post od Bokily »

Nemojte se toliko bojati tog latinskog... naravno da vam sad izlgeda preteško i komplikovano jer ste bili na nekom sajtu 15-20 min i pročitali malo anatomije i punooooooooo latinskog... sad imate druge obaveze... naravno da je lakše kad ste u štosu u smislu da ste na faxu, stalno pratite predavanja iz anatomije i učite... malo po malo i naučićete...
Kad se setim predavanja iz anatomije ruke i kad sam čula caput longum musculi bicipitis brachii mislila sam da ja to nikad neću moći da naučim . Ali ako radiš i ako si vredan, nema zime, bre!!! Tako da opušteno, samo polako i vredno i biće rezultata.
A to da đaci iz srednje medicinske imaju neko golemo znanje u odnosu na nas, ni to nije tačno.
Tako da lepo prvo položite prijemni pa se celoooooooo leto naodmarate i nauživate i punih baterija krenete na to čudo zvano anatomija :wink:
Pozdrav.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

ma nije anatomija teska,bitno da imas dobru sposobnost da povezujes stvari i to je to...barem ja mislim,naucio sam par stvari preko google body-ja... :D zanimljivo i to puno...
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm

Post od SilverShark »

Na medicinu se mozes upisati SAMO sa diplomom medicinske skole, gimnazije ili veterine. Za sve ostalo, neophodna je diploma neke od tih skola tj. prekvalifikacija. Ona se moze dobiti vanredno. Ostavicu vam link za sajt Srednje medicinske skole u Subotici (direktno na stranici za prekvalifikaciju onih koji su zavrsili druge skole). http://www.medicinskasu.edu.rs/site/sr/ ... vanje.html Za sve ostalo im se javite telefonom i trazite da vam objasne.
sale_teh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 01, 2011 8:10 pm

Post od sale_teh »

rodja napisao:Dragi Sale, nisam razumela tačno u koju to tehničku školu ideš. U vreme kada sam ja upisala Medicinsku fakultet u Nišu postojali su diferencijalni ispiti. Njih su polagali oni koji su završili srednju školu koja nije imala prohodnost za medicinu. Nakon položenih diferencijalnih ispita polagali su kvalifikacioni ispit koji je tada obuhvatao biologiju, hemiju, fiziku i latinski jezik. Naravno da su se od tada stvari izmenile, pre svega sam prijemni ispit. Najbolje je da odeš do fakulteta, služba za studentska pitanja, i lično se raspitaš. I opet napominjem za medicinu treba puno rada, odricanja, volje. :lol: Želim ti sve najbolje .
To je srednja Tehnicka skola, masinski odsek... Svestan sam svih cinjenica koje su potrebne sto se medicine tice, i zaista imam mnogo volje i zelje za medicinom, spreman sam da pokusam da se pomucim zarad onoga sto mi je prisnije. Opet, ne bi trebalo da to sve bude toliko tesko...barem se tako nadam... :\
Hvala u svakom slucaju...
Miljana-love-
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 30, 2010 3:33 pm

Post od Miljana-love- »

Ej narode evo i mene... :lol:

Posto vidim da na ovom sajtu ima i onih koji su sada na studijeeee :D *blago VAMA* interesuje me sledece.... Posle 6 godina na faxy ide se na specijalizacijy... (Ako se ne varam) :roll:

Koliko traje specijalizacija??? ...i kako to ide....??? :D

(Mozda zavisi i od specijalizacije npr na spec. decije hirurgije ) :D :D :D :D :D

postoje i uze spec...nzm ....ako neko ima vremena neka napise...

Unapred hvala! :lol: :wink: :D
rodja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 7:36 pm

Post od rodja »

Na žalost, koliko znam iz srednje mašinske škole nemaš prohodnost za Meicinski fakultet, tako je barem nekad bilo.
Što se tiče fakultata on sada traje 6 godina, VI godina, odnosno valjda samo poslednji semestar je obavezni lekarski staž.
Što se tiče specijalizacije , ona se sada dobija posle 2 godine rada kao lekar opšte prakse. Hirurške grane su trajale 5 godina, ali močžda se sada tu nešto promenilo.
Subspecijalizacija je moguća nakon 3 godine rada kao lekar specijalista, i traje od 2-4 semestra.
sale_teh
Novi član
Novi član

Post od sale_teh »

Uhhhh, pa zar bas zbog toga ne bi trebalo odraditi dif ispite...bas zbog toga sto nemam prohodnost??? opet se vracam na pocetak :D
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

to su bre gluposti,ne znam sta ce to uopste...realno ja sam u bolnici kao pacijent proveo duplo vise vremena,ako ne i vise od neke sestrice koja je bila na praksi...sta da se radi,ja sam mislio da to ide drugacije...zar im nije dovoljno poznavanje biologije i hemije,ako si polozio prijemni znaci da znas osnovu i da je to dovoljno...
rodja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 7:36 pm

Post od rodja »

Slavko, da li mislis da je posao medicinske sestre lak? Zao mi je sto si proveo puno vremena u bolnici, ali moram da ti kazem da je ta "sestrica" pored prakse imala i nastavu u skoli. Veruj mi nije bas svejedno kada si prepodne na poraksi, a popodne u skoli. Kazem ti iz iskustva,jer ja sam zavrsila srednju medicinsku skolu, a nakon toga i fakultet i specijalizaciju, i sada sam na subspecijalizaciji. I malo mi smeta kada neko omalovazava neciji posao, trud i rad , bez obzira cime se taj neko bavio. A naravno da mi najvise smeta kada neko ne postuje moju struku, jer znam koliko odricanja je potrebno. A medicina je malo vise od elementarnog poznavanja biologije i hemije, veruj mi.
sale_teh
Novi član
Novi član

Post od sale_teh »

Ok je. Nemojte se ljutiti, u redu je. Ne mogu da upisme medicinu, krivo mi je, ali je u redu...
Samo nemojte da se ljutite, niko nije mislio da omalovazava neciju struku ili obrazovanje, mozda je samo tako zvucalo... :wink:
Hvala na svim savetima, odgovorima i sl. :)
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

daleko od toga ja omalovazavam vasu profesiju,ne! samo nije sada tako,ko ide u srednju medicinsku ima 2 sata prakse i onda ide do skole i tamo bude jos 3-4 casa i ide kuci...na praksi eventualno ubaci braunilu,presvlace se bolesnici,kupaju,presvlace kreveti, seku gazice...to je ono sto se danas radi,jeste da se i one svega nagledaju ali...ja vas postujem kao i svakog lekara,jeste da prema nekima nemam previse postovanja,ali vas postujem...svakako,ulozili ste 10-ak godina u svoje skolovanje da bi ste pomagali ljudima i to je vrlo plemenito...kazem za pocetak,ja idem u hemijsku skolu, cesto imam praksu bas kao i medicinari i znam kako to izgleda...sto se tice biologije,za pocetak,sta ce vise?dobru volju imamo,imamo zelju da pomazemo ljudima,neiskvareni smo,a znanje se lagano stice...ukoliko gresim slobodno me ispravite i ja se izvinjavam za prethodni post,nisam nista lose mislio...
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm

Post od SilverShark »

Kada bi sve tako bilo kako vi zelite, ne bismo imali skole razlicitog usmerenja vec bi postojala samo gimnazija.
Zato postoji psiholog u osnovnoj skoli koji moze da te usmeri u kom pravcu bi trebao da nastavis svoje skolovanje.
Sto se tice medicinske skole, moram reci da skola nije ni malo laka a da praksa nije nesto sto je "tra-la-la" kako se nekima ovde cini a uz sve to je posao jako odgovoran. Konkretno, ja iz srednje skole imam dobro predznanje i mogu reci da mi mnogo koristi. Naravno, svi vi mozete da se prekvalifikujete i da upisete fakultet, ali se to ne radi na fakultetu! Fakultet je visokoskolska ustanova i sigurno doktor nauka nece ispitivati nekog srednjoskolca u cilju evaluacije poznavanja predmeta koje nije imao u srednjoj skoli. Ko zaista ima zelju da studira medicinu - prekvalifikovace se i gotova prica. Zato, ko trenutno ne ispunjava uslove za upis studija medicine treba polako da razmislja o prekvalifikaciji i prestane da trosi energiju u raspravu koja nicemu ne vodi. Svakako pojedincu ostaje da se prilagodi sistemu jer se sistem njemu sigurno nece prilagoditi.
sale_teh
Novi član
Novi član

Post od sale_teh »

Am, hvala Bogu, konacno da dodje odgovor koji odgovara mom pitanju... Niko ne smatra medicinu lakom i sl, samo kazemo, da nista nije nemoguce :wink:
Sve u svemu, hvala na ovom odgovoru, izvinite na odugovlacenjima i slicnom... Nadam se da ce mi krenuti kako valja, jer volje, motivisanosti i zelje za time imam...
Hvala, jos jedanput... :wink:
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Sale ako je medicina zaista ono cime zelis da se bavis u zivotu i ako si potpuno siguran u to, potrudi se, polozi to sto ima da se polozi...sve se to moze ako postoji jaka volja. Stisni se malo...vredi, jer ces se time baviti ceo svoj zivot. Uostalom na fakultetu ces imati mnogo vise da ucis nego nego kad se spoje skola u koju sad ides i razlika za medicinsku, tako da se navikavaj polako... :)
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
sale_teh
Novi član
Novi član

Post od sale_teh »

Potrudicu se za najbolje, hvala ^^ :D
Odgovori