Psihijatar

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

Strah je prirodni osecaj koji potice od realne opasnosti,znaci kada gledas s visoke zgrade ti se plasis jer mozes da padnes.Takodje,on je u nekim normalnim granicama intenziteta.
Ali ako imas strah od stvari koje ti u realnom zivotu ne mogu naskoditi a to se manifestuje panicnim reakcijama kao sto si ti navela,ona je to panika.
Dakle,ako nakon sto vidis bubu ti stvarno pocinjes da se treses,da ti srce kuca jace,pocinjes da places i pobegnes glavom bez obzira,da to je fobija.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ja ne reagujem tako na svaku bubu, samo na bubasvabu :lol: , pogubim se potpuno, pocnem da se derem "AAAAAAAAAAAAA" (ovako) :lol: i potrcim sto dalje!!

Osecam se kao kreten tada :lol: , ali to je stvarno jace od mene...... :o ..... da bar nije tako crna, i da nema one pipke :lol: , bilo bi mi lakse!! :oops: :lol:

Jel i to fobija??? :lol:
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm

Post od Vragolasta Amfibija »

Sad ce g-dja psihijatar,ja mislim za koji minut i dobicete informaciju iz prve ruke.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Hvala Amfibijo, good to see you! :)
Poslednja izmena od Garfield u Sub Maj 05, 2007 12:48 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Za vas sto se plasite buba: "Govori tiho, i...nosi sprej protiv buba!" :)

Sto se devojcice koja ima socijalnu anksioznost ( ne bih se bas usudila da je online dijagnostikujem kao socijalnu fobiju po navedenom), trebalo bi da se javi psihijatru (po mogucstvu dinamski orijentisanom a ne farmakobioloski orijentisanom!) da postavi dijagnozu i uputi je ka resenju problema (bilo da je to neka vrsta psihoterapije, kognitivno-bihevioralni trening ili po potrebi kombinacija nekih lekova i psihoterapije ukoliko je situacija dramaticna.).

Vlado: sta podrazumevas kad kazes da si na psihoterapijskom treningu iz 'dubinske psihoterapije" ?
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Ovom forumu je sigurno neophodan dr vase specijalnosti , te se nadam da cete redovno biti ukljuceni u diskusije.

Jedino mi nije jasno zasto ste u poslednjem postu situaciju gde se kombinuje psihoterapija sa lekovima okarakterisali kao DRAMATICNU?
Mislim da je ta rec isuvise gruba i da moze vise stetiti onima koji "skupljaju hrabrost" da se nekom strucnom licu obrate za pomoc.

Mnogi ljudi koje sam upoznala, a imaju neki problem koji ne mogu sami da rese upravo zbog te predrasude o lekovima se ni ne usudjuju da potraze pomoc.....i uglavnom mogu da cujem sledeci komentar "Ma otisao bih ja kod psihijatra ali samo da mi ne da neke lekove da pijem jer cu onda "stvarno" biti "pravi psihijatrijski slucaj", a to nikako ne mogu prihvatiti??!!"..... a cemu takav stav uopste???? Zar nije bolje lepo objasniti ljudima sta su npr. neurotransmiteri...kako deluju...sta se desava ako se nadju u manjku....zasto je potrebno da se taj manjak nadomesti...itd.
Ne bih previse razvlacila pricu....samo mi je taj izraz zasmetao.....neprikladan je.
Pozz.
vlada99
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 17, 2007 8:52 am

Post od vlada99 »

Podrazumevam psihodramu.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Etro:

nisi dobro procitala: nisam okarakterisala terapiju lekovima dramaticnom, vec stadijum poremecaja.
Koristim rec 'dramaticna' situacija, jer kada se o fobijama radi, posebno ukoliko su pracene panicnim napadima, situacija za pacijenta cesto jeste upravo takva: dramaticna. Ne znam da li si ikad videla pacijenta u panicnom napadu, coveka kome je puls 150, zenice velicine tanjirica soljice za kafu, preznojava se i gusi, misli da ce umreti na licu mesta, da ce ga udariti kap, ili dobiti infarkt ili ce se ugusiti jer ne moze da dise? Situacija je - veruj na rec - veoma dramaticna za takve ljude. Sa takvim panicnim napadima, i sa vegetativnim simptomima koji sa njima ili bez njih dolaze (trnjenje saka, preznojavanje, lupanje srca, osecaj nedostatka vazduha, leptirici u stomaku ili mucnina, vrtoglavica) stanje za samog pacijenta jeste - dramaticna - i s atakvim pacijentom nesvrsishodno je raditi bilo sta (psiho)terapijski dok se ne regulisu njegovi (dramaticni!) vegetativni simptomi. Kod jakih vegetativnih reakcija, i kod panicnih napada koji se javljaju svakodnevno i vise puta, neophodno je prvo medikamentozno delovati, smiriti simptome - dati coveku staku da moze d austane na noge - a onda ga uciti KAKO da hoda. Tako da smatram da rec DRAMATICNO nije neprikladno upotrebljena, sta vise, a za fobije je vise nego za ista drugo u psihijatriji mozda vazno ZVATI STVARI SVOJIM IMENOM. Kad je nesto dramaticno glupo je reci da je eto bas beznacajno, kad je nesto dramaticno besmisleno je reci pacijentu "Ma misli pozitivno, kazi sebi nije mi nista i teraj dalje!" jer je to ne samo pogresno vec i potpuno kontraproduktivno.

A sto se tice odlaska kod psihijatra i uzimanja lekova te predrasuda o tome: ljudi ce ici ili nece ici kod psihijatra, onda kad im dogori do onokata (nazalost mi smo vrlo primitivna sredina), a da li ce ili nece piti lekove, to u najmanjoj meri zavisi od samog pacijenta, a mnogo vise od umeca, sposobnosti i znajja samog psihijatra da ostvari adekvatan odnos sa pacijentom, razvije poverenje, pruzi adekvatne informacije, bude otvoren za pitanja i dileme pacijenta, i bude U SLUZBI pacijenta a ne u sluzbi svog Ega. Onda problema nema, i najveci broj pacijenata pristace da poslusa ono sto mu lekar koga smatra adekvatnim, prijateljski nastrojenim i dobronamernim profesionalcem sugerise uz pruzeno objasnjenje zasto mu to sugerise. Moja iskustva su takva. A za onaj broj koji 'skuplja hrabrost' - njima jos nije doteralo do zida, ocito: kao sto ni kod zubara ljudi ne idu dok ne dobiju gangrenu pa moraju (takodje odraz balkanskog primitivizma) tako ni kod psihijatra ne idu, jer zaboga - nisu oni ludi?! Nedavno mi je bio jedan otac na razgovoru cije dete dolazi kod mene (bas zbog tog i takvog neadekvatnog oca) koji mi je rekao "Ja sam sad pretrpeo SOK gde sam dosao, i gde mi dete dolazi - nije moj sin lud; Vama na vratima pise Savetovaliste za mentalno zdravlje!" Rekoh mu "Ne razumem mkoji deo naziva Vam nije jasan: pise za mentalno ZDRAVLJE, zar ne, a ne za MENTALNE BOELSTI?!?!" Nije moje nikoga da ubedjujem da ide kod psihologa ili psihijatra radi osnovne mentalne higijene; ili pomoci, ukoliko se radi o nekom poremecaju ili bolesti. Ja nisam PR menadzer, niti se bavim reklamiranjem psihijatrijske prakse.
Moje je da pomognem onima koji hoce da dodju, i dodju: u svakom smislu u kom im je pomoc potrebna i u kom ja mogu da im pomognem.
vlada99
Stalni član
Stalni  član

Post od vlada99 »

Svaka čast,baš lepo obrazloženje.
Ima ovde na forumu još nekih koji su na edukaciji iz psihoterapije,samo druge orjentacije... :wink: Moraćemo da napravimo strukovno udruženje :wink:
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

Ok.
Samo sam htela da se razgranici nivo ozbiljnosti stanja u odnosu na razlicite pristupe u tretiranju takvih stanja.
Znaci ako se psihoterapeut tacnije psihijatar odluci za uvodjenje neke kombinacije lekova u terapiji to ne mora automatski da ocrtava i dramaticnost situacije i PUNTO. :)
@Vlada99
Procitala sam tvoj poslednji post pre nego sto si uspeo da ga potpuno promenis i nijednim odgovorom me nisi oborio s nogu :wink: .
@ivaa konacno
Nadam se da ces potraziti strucnu pomoc i da neces dozvoliti da ti se problem razvije u neko ozbiljnije stanje, valjda ce te neko odavde usmeriti na pravu osobu. Sve najbolje.
vlada99
Stalni član
Stalni  član

Post od vlada99 »

etro napisao:Ok.
Samo sam htela da se razgranici nivo ozbiljnosti stanja u odnosu na razlicite pristupe u tretiranju takvih stanja.
Znaci ako se psihoterapeut tacnije psihijatar odluci za uvodjenje neke kombinacije lekova u terapiji to ne mora automatski da ocrtava i dramaticnost situacije i PUNTO. :)
@Vlada99
Procitala sam tvoj poslednji post pre nego sto si uspeo da ga potpuno promenis i nijednim odgovorom me nisi oborio s nogu :wink: .
@ivaa konacno
Nadam se da ces potraziti strucnu pomoc i da neces dozvoliti da ti se problem razvije u neko ozbiljnije stanje, valjda ce te neko odavde usmeriti na pravu osobu. Sve najbolje.
A zašto bih ja tebe trebao da obaram s nogu? :oops:
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

A, da li se ovde neko bavi transakcionom analizom?
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

vlada99 napisao:A zašto bih ja tebe trebao da obaram s nogu? :oops:
Oko ovakvih nogu se vredi potruditi :wink: .
vlada99
Stalni član
Stalni  član

Post od vlada99 »

Au, pa ovde poče i erotika :wink:
Za transakcionu ne znam da li ima stručnjaka,
ali znam da ima edukant iz psihoanalize.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

E etro, sad sam provalila cime se bavis. Pa ti mora da si medicinska sestra! Reci da nisi. :D
Odgovori