Moju baku su u nedelju primili na interno odelenje zdravstvenog centra Aleksinac! Razlog-mesec dana unazad ima stalne mucnine,povracanje,gubitak apetita i sl.UZ utvrdjeno da ima problem sa bubrezima a prema krvnoj slici da Urea i Kreatinin stalno rastu!U utorak,doktorka koja je primila meni kaze da ce je u sredu ujutru sanitetom odvesti u klinicki centar u Nisu,na nefrologiju,da bi je tamo pregledali,posto nefrologa u Aleksincu nema!
E sad,zasto ovo pisem!
U ponedeljak odem u posetu baki,poseta od dva!Ulazim u sobu,baka sedi na krevetu,ima problem sa kukom,i ostalim (uglavnom) starackim problemima!
U sobi smrad nepodnosljiv!Pogledam zenu koja lezi u krevetu do moje bake,zena ispovracana,lavor kraj kreveta prepun izpovracanog sadrzaja,kazu-stoji tu vec sat vremena,nema nikog da dodje da ocisti zenu niti da iznese lavor!
U jednom trenutku baki se odlazi u toalet!Ja ne mogu sama da je podignem,duplo je teza od mene!Odlazim da pronadjem sestru da mi pomogne!Na celom spratu nigde jedne sestre!Ulazim u sobu za sestre,njih 5-6 zalegle na krevet,gledaju seriju!Pozovem bilo koju da dodje ,objasnim o cemu se radi!Jedna me pita -A sta je ona tebi?- Odgovorim fino i kulturno i objasnim da zena ne moze da izdrzi,ide joj se u wc!Druga me pita -A jel moze ona sama?- Ja opet strpljiva,kazem da ne moze da ustane sama iz kreveta a i prilicno je nestabilna a i ja ne mogu sama da je podignem!
Jedva nekako jedna sestra polazi samnom,pri tom me posmatrajuci kao najveceg zlocinca,zaboga prekinula sam je u gledanju omiljene joj serije!Podizemo zajedno moju baku i odvodimo je do toaleta!Sestra se okrece i polazi!Zaustavljam je i kazem da ne mogu sama da je drzim a i baka je imala peh,malo joj je krenulo(izvinite ali moram),nije mogla zena da izdrzi ( ne bih ni ja zdrava izdrzala toliko dugo)!
Sestra,ljubaznica,mi kaze da ce da donese flasu s toplom vodom,posto nemaju tople vode u toaletu pa da ja operem baku kad zavrsi!Posle pet minuta mi donosi flasu i odlazi!
Da se razumemo,nije meni bilo ni gadno ni tesko ali ,zaboga-ciji je to posao,pobogu!!!!????Pa,bar da mi je pomogla da je drzimo zajedno,sve vreme sam molila boga da mi ne sklizne na one strokave plocice!
Do tri sam bila u poseti,niko nije izneo lavor iz sobe!
Sledece noci baka je imala strasne bolove u levom kuku!Kaze,zvala cele noci sestru i niko nije dosao a ujutru ,u viziti,kada je rekla doktoru da je bolelo ,jedna sestra je rekla da laze!Nije ona nikog zvala,cule bi one!!!

Tog jutra im je potrazila jos jedno cebe posto joj je bilo hladno i bila je pokrivena samo jednim cebetom!Rekle su joj da se ,citiram "skapose u krevet i cuti!!"
U utorak opet odlazim u posetu!Pogledam kesu za urin,kesa puna!Odem da pozovem sestru da promeni kesu,od sestre ni traga ni glasa!Odelenje pusto kao u horor filmu!Niko nije dosao sve dok sam ja bila u poseti!
Tog dana nam je doktorka(koju sam nasla u doktorskoj sobi kako spava) jedva,na jedvite jade , rekla da ce baka ujutru morati za Nis,sanitetom!I jos "Zaboga,dokle ce ovi ljudi da dosadjuju?" -to je bilo upuceno sestri koja je usla u sobu,kao da ja nisam u sobi!Hebi ga,mogla je bar da saceka da izadjem!
Jutros,kada smo otisli na odelenje,izlazi sestra i kaze da spakujemo babu ,ona ide kuci,nacelnica nije dozvolila sanitet!" Snalazite se pa ujutru za Nis kolima" ,tako su nam rekli!
Sutra ujutru nam ostaje da se samo nadamo da ce je bar u Nisu pogledati kao coveka koji zasluzuje da zivi!
Pitam se gde je nestalo ono "humano zanimanje"?I sta bi sa Hipokratovom zakletvom?
Sta je zaboga sa ovim nasim zdravstvom?(Cast izuzecima)!
Izvinjavam se na preopsirnosti! Zvala sam famozni "beli telefon",otisla do zastitnika prava pacijenata ,napisala brdo mail-ova!ma ,zalicu se i samom djavolu ali stvarno -javasluku mora doci kraj!