Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
zozika
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 1:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zozika »

Milice mnogo mi je drago da je sve dobro proslo :D
Sad samo pridrzavanje i sve ce biti superiska :D
Sreca prati hrabre:)
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Post od zabrinuta75 »

Evo mene, danas sam bila na infektivnoj, danas je ambulantno primala dr.Bozic.
Moja situacija je takva da nije potrebna nikakva terapija za sada

Broj kopija(19.400) je mali, transeminaze uredne, pa nema nikakvog lecenja. Kontrola za 6 meseci, do tada uredan zivot, bez alkohola, gaziranog, svinjice i sl.

Inace, da bi se dobila terapija zeffixom ili koja druga potrebno je da broj kopija bude visi od 10 na 4 (to je inace 100.000, a ne 10.000 kako smo mi matematicarke izracunale ) i da transeminaze budu iznad referentnih vrednosti.
Milice, drago mi je sto ne moras da se kljukas lekovima. To su sjajne vesti!!!

Inace, sa ovom matematikom si me bacila u rebus. 10 na 4 ne moze nikako da bude 100.000. Pa to ti je 10 puta 10 puta 10 puta 10. Dakle 10x10=100, 100x10=1.000 i 1.000x10=10.000. Priznajem da nisam neki matematicar i desi mi se da pogresim, sto odmah i priznam, ali ovog puta smo bile u pravu. Nemamo zasto da crvenimo. :lol:
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm

Post od milica m »

Mathias, za to sirce i med ne bih znala nista da ti kazem, med ne moze da skodi, ali jabukovo sirce zna da bude malo tesko za zeludac.. :roll: I vodi racuna o tezini, meni su rekli da ne bih smela da se gojim, kakvi te cvarci spopali :o

Zabrinuta, ni meni nije jasna ta matematika, ali Bozicka mi tako rece...kako god, ovaj broj mojih kopija nije veliki...Jeste li se vi culi sa njom?
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Zabrinuta, ni meni nije jasna ta matematika, ali Bozicka mi tako rece...kako god, ovaj broj mojih kopija nije veliki...Jeste li se vi culi sa njom?
Nismo. Zvacu je od ponedeljka i pitati kad moze da me primi.

Naravno da tvoj broj kopija nije veliki. U suprotnom bi ti vec dala terapiju. Nista ne brini.
...kakvi te cvarci spopali...
Muski su to, moja Milice. Mislis da moj muzic nije jeo prasece i jagnjece pecenje, rusku salatu, sarmu...i ostale praznicne djakonije, iako tada jos nije znao da ima jako mali broj kopija virusa. A sad tek kad zna za mali broj...kackavalji, kajmak, Coca-cola... Ni sama ne znam da li smem da ga pustim da jede sta hoce ili ne. Videcu sa Bozickom.
Pexon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 11:06 pm

Post od Pexon »

Evo i ja da se javim i pozdravim sve "sapatnike".
Imam hronični B od početka '98. u startu je bio izazvan nekim "delta" o kom ne znam puno. Znam samo da sam ubrzo proveo u bonici u NSu mesec dana i još ko zna koliko meseci kući. Imao sam 18 godina. Pio sam leprotek "na kile" plus dijeta plus vitamini.
Stanje se kasnije normalizovalo, pa onda "jovo nanovo"..
Radjena je biopsija,pa uvedeno lečenje "interferonom".Nikad više...
Puno para( doduše kasnije je refundirano) a rezultati nikakvi. Da ne spominjem tih mučnih 5 meseci.Konstantna temperatura itd. Posle nekog vremena prelazim na zeffix. Već možda 4 godine sa prekidima.Nedavno sam imao treći prekid u uzimanju i transeminaze mi skočile na 420! Danas mi doktorica rekla da ponovo idem na zeffix bar dok se ne stekne rezistentnost. 10 godina zajebancije i dalje sam na početku...
:-?
Moje mišljenje je da je zasad zeffix najbolji. Ne stvara mi nikakve tegobe,dok ga pijem- planinarim,vozim bicikl,igram fudbal,košarku i to sa maximalnim angažmanom itd. i rezultati su mi uvek dobri.
Sad sam u depresiji,ali biće bolje jel' da?
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Pexon, 10 godina... kakav ti je rezultat biopsije? Zasto nikad vise interferon? Postoji i rekombinovana terapija kao za HCV... raspitaj se o tome.

Pozz
Bye bye little lady
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Ajoj, Pexon, prijatelju, ne znam sta da ti kazem. Stvarno je strasno kroz sta si sve morao da prodjes. Divim se ljudima koji uspeju da izdrze takve stvari. Molim te, nemoj da budes depresivan. Ono sto te ne slomi, to te ojaca. Nije te slomilo fizicki, obzirom da se bavis pobrojanim sportovima, zato ne dozvoli da budes psihicki slomljen.

Kod svake bolesti je najvaznije osluskivati svoje telo i verovati u izlecenje. Ti najbolje znas sta ti prija. Ako je Zefix ono sto tvoj organizam prihvata i sto cini da se osecas bolje i zivis normalno, problema vise nema, a ni razloga za depresiju.

Srecno !!! :lol:
Mathias
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 19, 2007 12:04 am

Post od Mathias »

Da i ja pozdravim naseg novog clana... Ja takodje pijem zefix. Meni su transiminaze bile 120 i kad sam uzeo zefix za 15-20 dana su spale na vise od pola. U ovom mjesecu imam kontrolu nakon tri metra - pa vidjecemo...
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm

Post od milica m »

Pexon, nemoj da klones duhom, vidis da nas ima dosta sa istim problemom :roll: . Pored zeffixa i inteferona,kod nas je u upotrebi i Hepsera (do duse prilicno kosta), koji se koristi ukoliko pacijent postane rezisdentan na ona prethodna dva.Takodje,u svetu postoje jos neki lekovi, ali kod nas nisu u potrebi, valjda ce vremenom biti i ovde odobreni. Kazu da ce i pegazis uskoro da se koristi za B, videcemo.

Mathias, sve najbolje i bez cvaraka. :D
Pexon
Novi član
Novi član

Post od Pexon »

Pa ok! Hvala na podršci.
Depresija je i normalna pojava sa vremena na vreme. Za hepseru nisam upućen,ali "izguglaću" malo.Doktorka mi je spomenula neki program,ali me sad nije ubacivala jer joj je potrebno da što pre dođe do rezultata,a ne da čekamo.
Što se tiče interferona, nisam bio zadovoljan jer sam:u početku imao jaku reakciju nekih 10ak dana( temperatura mi je ubila u startu 41.5-42 c, dok je kasnije bila stalno na granicnim vrednostima,pa možete misliti kako ni je bilo posle 4.5 meseca, bio sam sav slomljen,a na kraju se ispostavilo da nije pomoglo)
Sad mi je doktorica pominjala ponovo neki inteferon koji bi unosio u kapsulama(onaj prvi su bile inekcije koje sam primao svaki drugi dan u stomak i butine,kružnim redosledom).
Znači ja podržavam zeffix,ali već ga dugo koristim pa postoji veća mogućnost na rezistentnost. A ne znam da li su i drugi lekovi ovako "komotni".
Šta sad.. biće kako biti mora :wink:
zozika
Stalni član
Stalni  član

Post od zozika »

Pozdrav za tebe Pexon i od mene :D
Ja imam ista iskustva kao i ti samo sto sam ja postala reziztentna na zeffix.Sad pijem Hepseru(vec 11 meseci) a od pocetka januara opet uzimam i zeffix sad su mi transaminaze u normali prvi put posle godinu dana!Hepsera ti je oko 500-600 evritja samo sto ti se ne refundira al nadajmo se da ce je ubaciti u pozitivnu listu lekova :D
Pexon
Novi član
Novi član

Post od Pexon »

Hvala Zozi :D
Imam pitanje: kako se uzima ta hepsera,koliko traje kutija,da li se pije ili..ko proizvodi?
no,nadam se da neću prelaziti na nju.
Pozdrav svim forumašima i hvala Vam svima.. Depresija prolazi :)
Ponovo ćemo jahati!
zozika
Stalni član
Stalni  član

Post od zozika »

Proizvodjac leka je GILEAD (Amerika) on se u Evropi koristi od 2003. U kutijici ima 30 tableta i pije se jedna dnevno,ima za ceo mesec,tabletica ima 10 mg.
Evo link pa mozes sve da procitas i pogledas
www.gilead.com/products/?theProd=hepsera#hepsera
Pexon
Novi član
Novi član

Post od Pexon »

A zašto se prilikom hepatitisa,preporučuje odmor? Da li to isključuje rekreativno bavljenje sportom?
odnosno-na koji način povišeni AST i ALT utiču na fizičku sposobnost?
Da li se može nešto fatalno desiti ukoliko se recimo bavimo srednje-teškim intenzitetom aerobnih aktivnosti?
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Po teoriji kada jetra 'nesto radi' covek je umoran... stoga se preporucuje odmor. Bar sam ja toliko upucen, sacekaj odgovor nekoga ko je vise kompetentan.

A mozda i iz razloga kao za inf. mononukleozu - lezanje je jedina terapija jer se telo bori sa infekcijom... i protok krvi je tada njabolji kroz jetru.

AST se ne nalazi samo u jetri vec i u nekim drugim tkivima npr. misici, stoga ako si fizicki aktivan moze da ti bude povisen AST...
Bye bye little lady
Odgovori