Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Post od zabrinuta75 »

NEKA VAM OVAJ BADNJI DAN OBASJA DUSU
I ISPUNI JE NAJDIVNIJIM OSECANJIMA
I NEKA VAM BOG PODARI SVE STO NEMATE, A ZELITE
I SACUVA SVE STO IMATE, A VOLITE.
Mathias
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 19, 2007 12:04 am

Post od Mathias »

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ !!!

Драга браћо и сестре, од срца вам свима честитам овај дан, да га у миру и радости проведете... Нека вам је срећан и благословен дан Христовог рођења...
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Poludeh od neizvesnosti.

Malopre mi je suprug javio da je jutros nasao potvrdu u sanducetu da nas posiljka (rezultati) iz Vince ceka u posti (navodno je postar pokusao isporuku 31.12. - sto nije tacno obzirom da sam celog dana bila kod kuce).

Ne mogu da docekam da dodjemo s' posla i podignemo rezultate. Toliko mnogo stvari u zivotu nam od toga zavisi da sad ni na sta drugo ne mogu da mislim.

Svih ovih dana sam bila smirena. Zaboravila sam na sve probleme, opustila se, a sad me je ovo podsetilo na sve nevolje sa kojima se borimo i prosto ne znam sta cu ako rezultati ne budu dobri. Ne znam imam li snage za nova lutanja od lekara do lekara, kupovine lekova i drugih preparata, cesta vadjenja krvi mog supruga (njemu se vene toliko slabo vide da je svako vadjenje krvi nocna mora) i sve ostalo...
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Zabrinuta, nadam se da ce tm imati mali broj kopija, kad ste cekali nalaze mesec dana, stripi se jos par sati.

A te postare treba pobiti :evil: ...moj rezultat su ubacili u sanduce, ali ne moje, vec kod komsije koji je na susednom ulazu (a prezivamo se isto), pa je taj komsija, zaludni savesni penzioner, isao od ulaza do ulaza i trazio me, isto tako je mogao i da baci :roll:

Javljaj sta je bilo.
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Kako vi ovo tumacite?

Post od zabrinuta75 »

U zvanicnom dokumentu iz 2006. godine, ka kojem nam je link postavila Zozika, stoji sledece:

"Kriterijumi za uključenje bolesnika na terapiju:

Lečenje bolesnika sa hroničnim hepatitisom B kod kojih je HBeAg(+) se sprovodi:
• posle najmanje 6 meseci opservacije, ukoliko postoji aktivna virusna replikacija (HBV DNK ≥ 10 na 5 kop/ml) i povišena ALT (> 2x )
• ukoliko je ALT<2x, (HBV DNK < 10 na 5 kop/ml), terapija se sprovodi ukoliko postoji histološki izražena slika bolesti.

Lečenje bolesnika sa hroničnim hepatitisom B kod kojih je HBeAg(-) se sprovodi:

• ukoliko postoji virusna replikacija (HBV DNK ≥ 10 na 4) i povišena ALT (>2x )
• ukoliko je viremija niža, ALT<2x, terapija se sprovodi ukoliko postoji histološki odmakla faza bolesti."

Dakle, kod tebe Milice, obzirom da, koliko se secam, spadas u grupu onih sa HBeAg-, nemas povisene transaminaze i biopsija nije pokazala napredovanje bolesti, verovatno nece sprovoditi lecenje.

Kako ja ovo tumacim, lecenje pacijenata koji su HBeAg- (kao i moj suprug) sprovode samo kada je broj kopija virusa jednak ili veci od 10.000 po ml i kada su transaminaze uvecane dvostruko ili vise, u suprotnom, ukoliko je broj kopija virusa manji od 10.000 i transaminaze manje od dvostruke vrednosti, lecenje se sprovodi samo ako je biopsijom utvrdjeno da postoji odmakla faza bolesti.

Tumacite li vi ovo na isti nacin?
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Da, i ja sam to tako protumacila, po toj kategorizaciji ja nisam za lecenje. Kod mene je jedini problem sto biopsija nije uspela :roll: , videcu u petak sta kaze dr.

Zabrinuta, vi cete sutra na infektivnu?
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Zabrinuta, vi cete sutra na infektivnu?
Necemo odmah sutra. Videcemo kakvi su rezultati. Zatim cu se ovih dana cuti telefonom sa dr Bozic, pitacu je da li pre odlaska kod nje treba da proverimo vrednosti transaminaza i da li ja treba da proverim da li je vakcinacija bila uspesna, tj. da li sam stvorila dovoljno antitela, pa cemo tek onda, kad ona bude rekla da moze da nas primi, otici kod nje na Infektivnu.

Secas se, dr Bozic je obecala, ako PCR nalaz bude dobar, da ce nam dati napismeno pozitivno misljenje za vantelesnu oplodnju. Zato nam je veoma bitno da joj odnesemo sve potrebne nalaze i da to obecano misljenje, za nas jako, jako vazno, konacno i dobijemo.

Jos otprilike 2,5 sata do podizanja rezultata. Ne mogu da docekam. :-?

Milice, smemo li onda da izvucemo zakljucak da se svaki broj kopija virusa ispod 10 na 4 po ml, tj. ispod 10.000, smatra MALOM viremijom?
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Samo 150 komada virusa na 1ml !!!

Post od zabrinuta75 »

Nalaz iz Vince kaze

150/ml

Mozemo konstatovati da je kod mog supruga virus potpuno neaktivan, jer kako u objasnjenju nalaza stoji, donja granica je 200-300 kopija, a gornja 200.000 kopija.

Presrecna sam !!!
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Bravo, bravo, bravo, bas se radujem zbog vas dvoje :lol: ...sada se malo opusti, sigurna sam da ce Bozicka da da povoljan nalaz za vasu vantelesnu :D
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Zbunjena sam

Post od zabrinuta75 »

Nalaz je svakako za radovanje, ali me sada nesto zbunjuje. Ono sto sam navela da je donja granica 200-300, a gornja 200.000 kopija su GRANICE TESTA koji je radjen, a ne neke vrednosti koje se navode za tumacenje rezultata, kako se meni prvobitno ucinilo. Od silne srece ne procitah odmah sve detaljno.

Dakle, ako test meri broj kopija od 200-300 do 200.000 kopija po ml krvne plazme, kako su uspeli da prikazu njegov rezultat od 150 kopija /ml?
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Evo linka za preuzimanje brosure o hepatitisu B:

http://www.abchepatitis.hr/download/pdf/HBV1.pdf
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Hm....ovo za broj kopija je interesantno...dobro pitanje samo ne znam ko bi mogao da odgovori na isto :-?
zozika
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 1:51 pm

Post od zozika »

Zabrinuta nadam se da ce doktorka pozitivno da reaguje na broj kopija!
I da cete moci da zavrsite proces za VTO!

Milice cudi me da ti nisu dali zeffix da pijes, i mislim da ce ti uvesti njega ako ne i da primas ampule roferona(tri puta nedeljno).

Puno srece!!!
Javite sta su kazali doktori!
Sreca prati hrabre:)
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Evo mene, danas sam bila na infektivnoj, danas je ambulantno primala dr.Bozic.
Moja situacija je takva da nije potrebna nikakva terapija za sada :lol:

Broj kopija(19.400) je mali, transeminaze uredne, pa nema nikakvog lecenja. Kontrola za 6 meseci, do tada uredan zivot, bez alkohola, gaziranog, svinjice i sl.

Inace, da bi se dobila terapija zeffixom ili koja druga potrebno je da broj kopija bude visi od 10 na 4 (to je inace 100.000, a ne 10.000 kako smo mi matematicarke izracunale :oops: ) i da transeminaze budu iznad referentnih vrednosti.
Mathias
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 19, 2007 12:04 am

Post od Mathias »

Pozdrav narode!

Nisam odavno pisao nista :wink: bio sam preokupiran poslom i sl.
U ovom mjesecu imacu kontrolu kod hepatologa, tako da cu vas blagovremeno obavjestiti kakvo je stanje. Zefix pijem redovno. Inace nisam bas OK, jer mi se stomak nadima i kad legnem uvek pred zoru tj. pred budjenje osetim nekakvo cudno ziganje kao da ce mi puci stomak dok ne ustanem. Ma, bezveze je :( Inace udebljao sam se oko 10 kilograma, tako da sad imam 90 , ali moram priznati da sam "cepao" cvaraka, kobasice i ostalih proizvoda od "japanskog vucijaka" :oops: :wink: Sad sam se opet vratio na neku normalniju ishranu, koja je prikladna B strelcima :(

Narode jedno pitanje :

Ako moze neko da mi proveri i javi da li oboleli od Hepatitisa mogu da piju ujutro jabukovo sirce sa kasicicom meda i vodom. Znam da je to jako zdravo, ali ne znam da li to vazi i za A B C strelce :)

Pozdrav za sve , pa se citamo...
Odgovori