Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Stigli moji rezultati biopsije

Punkciona biopsija jetre neadekvane velicine (5mm) pa se gradja jetre ne moze pouzdano proceniti. :evil:
U materijalu se vidi samo jedan mali portalni prostor i manji deo jos jednog portalnog prostora.
U parenhimu se vidi lakostepena krupnopaljicna masna promena. Gredice hepatocita su lokalno zadebljane. Ground glass celije su pojedinacne
U sinusoidima su lako umnozene Kupfferove celije

Zakljucak: Hronicni B virusni hepatitis
Najmanje minimalne aktivnosti
Gradja jetre se ne moze pouzdano proceniti :(

tako, idem da radim PCR
zozika
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 1:51 pm

Post od zozika »

Punkciona biopsija jetre neadekvane velicine (5mm) pa se gradja jetre ne moze pouzdano proceniti. :evil:

A ne znam dal je to greska lekara??!!?Da li to znaci da doktor nije uzeo dovoljno veliki delic?
Cekas da ti urade biopsiju...onda cekas da ti rezultati stignu.....strepis.... :evil: :-?
Znas da je virus najminimalnije aktivnosti to je najbitnije!!
Pozdrav
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Post od zabrinuta75 »

E moja Milice. Radila si biopsiju da bi znala u kakvom ti je stanju jetra, a to eto nisi saznala. Ovo da ti je virus skoro neaktivan si znala i ranije po parametrima iz krvi, zar ne? Bas glupo i nepravedno. Ako MM procita, niko ga nikada nece naterati na biopsiju.

Sto se kvantitativnog PCR testa tice, ono sa vadjenjem krvi na Infektivnoj ili u nekoj privatnoj laboratoriji, pa samostalno nosenje iste do Vince, nije bas nesto sto pozdravljaju. Ne bih da rizikujem da doneti materijal nije cuvan kako treba, a placamo 14.000 za analizu.

Postoji mogucnost vadjenja krvi u laboratoriji Konzilijum, u kom slucaju oni nose uzorke u Vincu, ali izgleda da ja u svakom slucaju moram da idem do Vince da platim, jer ne moze u samom Konzilijumu i da se plati.

Sve mi te kombinacije deluju nesto nesigurno. Sve mislim cije li ce nam uzorke analizirati ili kakav cu uzorak doneti (to u onoj prvoj varijanti).

Po svoj prilici cemo mi ipak sacekati 6.12. pa zapucati kolima ko ljudi, direktno u Vincu.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

zabrinuta75 napisao: Postoji mogucnost vadjenja krvi u laboratoriji Konzilijum, u kom slucaju oni nose uzorke u Vincu, ali izgleda da ja u svakom slucaju moram da idem do Vince da platim, jer ne moze u samom Konzilijumu i da se plati.
Pa ovo ti je sjajna varijanta, a verovatno je tako zbog onoga što sam ti rekla-da se mora čuvati uzorak u frižideru za PCR!!! :wink:

Milicam, poludela sam kad sam pročitala tvoje rezultate i samo ću da kaem no comment, da ti ne bih ja još dodatno skakala po ganglijama svojih iščudjavanjem.
sasa78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 11, 2007 1:07 am

Post od sasa78 »

Pozdrav. Iznecu jedno negativno iskustvo prilikom izrade kvantitativne analize u institutu Vinca. Kao sto sam ranije rekao pre nepune 2 godine sam radio ovu analizu u Vinci. Najpre sam sam uzorak krvi dao u laboratoriji Konzilijum, a potom uplatio trazeni iznos na ziro racun koji mi je dala dr. Neskovic iz instituta Vinca. Kako rezultate nisam dobio izvesno vreme, dobio sam informaciju da je moj uzorak krvi zagubljen. Dakle, dosta neodgovorno. Kako sam novac vec uplatio, a Beograd mi je veoma daleko po internom dogovoru sa dr. Neskovic novi uzorak krvi sam dao njenoj prijateljici u gradskoj bolnici u Nisu koja je licno transportovala zamrznuti uzorak krvi do Vince. Naravno, ja nisam mogao imati uvida u sve to. Rezultat koji sam dobio glasio je: >200000 kopija po ml krvi. Sto znaci da nisam siguran, gde, kada i kako je zavrsio moj uzorak krvi, a i pod pretpostavkom da je zavrsio na pravom mestu nisu mogli odrediti tacan broj kopija u ml krvi, jer njihovi aparati kavntitativno mogu raditi do 200000 kopija. Licno nisam zadovoljan njihovom uslugom. Na zalost, mislim da su jedini koji to mogu uraditi, obzirom da je laboraorija Paster zatvorena, cijom sam uslugom bio zadovoljan.Zato vas molim, budite veoma obazrivi.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Sasa78, pehovi se dešavaju na žalost........ :(

Naravno da je to nekorektno (najblaže rečeno), ali gube se i uzorci krvi, i uzorci biopsije, i čitave istorije bolesti......

To je na žalost naša stvarnost.
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Sasa78, hvala na upozorenju.

I meni je to vadjenje krvi na jednom mestu i vrsenje analize na drugom, delovalo mnogo komplikovano, poznavajuci ovdasnje prilike. Od te varijante sam svakako, i pre tvog posta, odustala.

E sad, od Vince ne mogu da odustanem, jer nemam drugog izbora. Gde god drugo da odemo da uradimo taj test, docekace nas isti ljudi, samo cemo platiti vise.

Za sada je Vinca jedini izbor. Nadam se da ce uskoro ta druga masina proraditi, tj. da ce i ta druga doktorska ekipa iz Vince dobiti dozvole za rad, pa cemo svi imati vise opcija na raspolaganju. Takodje se nadam da se virus kod mog supruga ne replicira, te da onaj limit od 200.000 kopija nece biti problem.
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Ja zakazala PCR 29.11. u Vinci. Oni su jedini koji rade, tako da nemamo drugi izbor :-?
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Dobila sam od jedne cure isto informaciju da je PCR test u Vinci bacanje para, da to da li ima vise ili manje kopija od odredjenog broja nista ne znaci, vec da treba priblizan broj da se zna. Ja tacno nisam pametna. Ima zena isto iskustvo kao i Sasa, cak i isti rezultat :roll:

Zabrinuta, jesi li zvala vma?
zozika
Stalni član
Stalni  član

Post od zozika »

Meni nikad taj PCR nisu radili bar mislim....mada postajem jako konfuzna oko svega :-? Ja dobila rezultate i hepsera mi nedeluje kako treba pa od ponedeljka idem oper na zeffix.Hepsera + zeffix nadam se dobitna kombinacija :)
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Zozika, tebi su transeminaze visoke je li? Jesi li ti primala inteferon?

Vidis, kod mene su normalne, neki marker mi je negativan, biopsija pokazala da je minimalna aktivnost virusa, tako da meni ne bi ni davali nikakvu terapiju ukoliko se tim PCR-om pokaze da je broj kopija u nekim granicama. Stanje mi je slicno kao i kod muza zabrinute75, tako da mi je veoma bitno da test bude valjan, a ne tako od oka vise od ovog ili onog. :-?
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Milice, nama je prof Bozic preporucila da muz uradi PCR kod jednog doktora u Vinci (dala mi je njegov broj telefona) koji ce raditi na toj masini koja, na zalost, jos nije dobila potrebna odobrenja za rad, tj. tek je zavrsena experimentalna faza. Trebalo je da pocne sa radom 15.11., te smo mi zato i cekali taj datum, ali kad sam 15.11. nazvala tog doktora rekao je da ne zna kada ce dobiti odobrenja od Drzave, pa ako nam je hitno, onda da ne cekamo dalje njega, vec da uradimo test kod koleginice, dr. Neskovic, takodje u Vinci.

Nazvacu ga ponovo ovih dana da vidim da li se nesto promenilo, tj. da li je mozda u medjuvremenu dobio odobrenja. Ne znam da li da zovem i Bozicku da je pitam sta sad da radimo i priznaje li ona taj drugi test iz Vince, koji je trenutno jedino moguce uraditi.

Koliko sam ja uspela da saznam PCR se radi kod dr Neskovic u Vinci, kod dr Neskovic u Aqualab-u i u Biomedici (ne znam ko tu radi test i na kakvoj masini). Cini mi se da je u pitanju isti test, isti tim ljudi, samo po razlicitoj ceni, tako da drugog izbora za sada nemamo.

Ima li neko jos neku informaciju, tj. znate li za jos neku laboratoriju koja radi ovaj test?
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Milice, mi jedino da se nadamo da ti i moj suprug nemate kopije virusa ili bar da ih nemate u broju vecem od tih granicnih 200.000 kopija, te da ce u vasem slucaju test biti precizan.

Sta mislis? Sta kaze tvoja doktorka sa Infektivne?
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Pa nista mi specijalno nisu rekli, kad sam isla po rezultate biopsije bila je tamo samo dr Dzonin, ona mi je dala telefon u Vinci i rekla da se javim dr.Bojanu, njega nisam nasla pa sam sa sestrom koja se javila zakazala.

Ja sam nasla na hr. blogu sledece o rezultatima PCR-a

Kako interpretirati rezultate:
---> Neaktivna ili «uspavana» infekcija imat će do 1 000 000 cop/ml
---> aktivna infekcija ima i desetke milijardi cop/ml
iz toga proizilazi da nije bas sve jedno koliko je to vise od 200.000, jer to moze biti i 500.000 i 15.000.000, a to svakako nema isti tretman.

tacno da izludi covek :evil:
zozika
Stalni član
Stalni  član

Post od zozika »

[quote="milica m"]Zozika, tebi su transeminaze visoke je li? Jesi li ti primala inteferon?

Ja kad sam otkrila da imam virus transaminaze su mi bile u 50 i 60 sto i nije tako strasno.Pocela sam da se lecim interferon+zeffix i nista rasle su i dalje....najveca vrednost 160 i 180 :cry: Pa sam pocela sa hepserom pa su malo spale ali sad su opet pocele da rastu pa su mi 80 i 65 :evil: Tako da vise nemam pojma.Pijem E i C vitamin selen i cink i silymarin i hepseru a od sutra i zeffix :D a valjda ce proci. Mada imam utisak da mi je organizam zatrovan sa svim ti tableticama :roll:

Vama je to jako nezgodno za PCR jer se sve vrti oko vince i oko jednog lekara gde god da izvadite krv rezultate dobijate na istom mestu. Ma vise nisam pametna sto manje razmisljam mislim da ce biti lakse i bolje :) Mada sam zbog bolesti prestala raditi pa mi je ista trenutno najveca preokupacija :evil: :x :roll:
Pozdrav i drzte se ljudi nace se neko resenje :)
Odgovori