Istina o vakcinama!

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Zaključana tema
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

neverending napisao:
bifidus napisao:Po kartonu MMR treba da primi tek sa dve godine, odnosno drugu posle sa 12 godina...
Odlično, nisam proveravala kada je, zaista i kod nas stoji od 2. godine. Ranije je bilo sa 12 meseci...
Samo da ispravim:
zakazano nam je za mesec dana, dakle sa punih 12 meseci... što i jeste druga godina života, ali ne i dve pune godine :(
roman22
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 8:53 am

Vakcina MMR i autizam

Post od roman22 »

donka napisao:Primanje MMR vakcine koincidira sa uzrastom u kome pocinje da se primecuje da je dete autisticno. Koincidencija, a ne uzrocno-posledicna povezanost.
Pa nije bas tako. Ovu tezu su poceli da propagiraju doktori da bi opravdali pojavu autizma bas u dobu kada se daje prva vakcina MMR. Pre uvodjenja MMR vakcine nije bilo ni priblizno toliko autizma u tom dobu.

Uostalom, koga zanima ima toliko toga na internetu o autizmu i vakcini MMR.
I zasto je americka vlada prosle godina isplatila otstetu porodici Hane Poling, koja je postala autisticna posto je dobila vakcinu MMR?

Samo nekoliko sajtova:
http://www.time.com/time/health/article ... 09,00.html
http://homepage.ntlworld.com/clifford.g ... taming.htm
http://www.vran.org/vaccines/autism/aut ... _02-26.htm
http://www.autismvox.com/the-case-of-hannah-poling/

Ko hoce da igra "ruski rulet" sa zdravljem svoga deteta (i zivotom), neka igra. Ja necu i nemam pravo da unistim niciji zivot, a necu ni dozvoliti lekarima.

PS Bio kod sudije za prekrsaje zbog odbijanja da dam detetu vakcinu MMR. Sada cekam presudu. Mozda odem i u zatvor?
Bee2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 9:57 am

Re: Vakcina MMR i autizam

Post od Bee2 »

roman22 napisao: Ko hoce da igra "ruski rulet" sa zdravljem svoga deteta (i zivotom), neka igra. Ja necu i nemam pravo da unistim niciji zivot, a necu ni dozvoliti lekarima.

PS Bio kod sudije za prekrsaje zbog odbijanja da dam detetu vakcinu MMR. Sada cekam presudu. Mozda odem i u zatvor?
Bravo majstore!!! Mislim da nisi morao da ides do suda, jer se dize prasina, ali dobro, izdrzi. Mi smo prosli bez ikakvih problema. Za sada.

Cuo sam da se osniva udruzenje koje ce braniti interese onih koji se protive obaveznoj vakcinaciji, pa pridruzi se, imaces vise sanse.

Pozdrav
b4blue
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 11, 2008 11:13 am

Post od b4blue »

Bee2 napisao:
roman22 napisao: Ko hoce da igra "ruski rulet" sa zdravljem svoga deteta (i zivotom), neka igra. Ja necu i nemam pravo da unistim niciji zivot, a necu ni dozvoliti lekarima.

Bravo majstore!!! Mislim da nisi morao da ides do suda, jer se dize prasina, ali dobro, izdrzi. Mi smo prosli bez ikakvih problema. Za sada.

Cuo sam da se osniva udruzenje koje ce braniti interese onih koji se protive obaveznoj vakcinaciji, pa pridruzi se, imaces vise sanse.

Pozdrav

obavezno javite kad saznate vise detalja o tom udruzenju. a sudija odredi zatvor ili bilokakvu kaznu, to je krsenje povelje o pravima gradjana.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

roman22 napisao:
donka napisao:Primanje MMR vakcine koincidira sa uzrastom u kome pocinje da se primecuje da je dete autisticno. Koincidencija, a ne uzrocno-posledicna povezanost.
Pa nije bas tako. Ovu tezu su poceli da propagiraju doktori da bi opravdali pojavu autizma bas u dobu kada se daje prva vakcina MMR. Pre uvodjenja MMR vakcine nije bilo ni priblizno toliko autizma u tom dobu.

Uostalom, koga zanima ima toliko toga na internetu o autizmu i vakcini MMR.
I zasto je americka vlada prosle godina isplatila otstetu porodici Hane Poling, koja je postala autisticna posto je dobila vakcinu MMR?

Samo nekoliko sajtova:
http://www.time.com/time/health/article ... 09,00.html
http://homepage.ntlworld.com/clifford.g ... taming.htm
http://www.vran.org/vaccines/autism/aut ... _02-26.htm
http://www.autismvox.com/the-case-of-hannah-poling/

Ko hoce da igra "ruski rulet" sa zdravljem svoga deteta (i zivotom), neka igra. Ja necu i nemam pravo da unistim niciji zivot, a necu ni dozvoliti lekarima.

Ja sam pokusala pazljivo da procitam tekst sa linkova koje ste ostavili, i prvo sto moram da kazem je da - ocigledno - ozbiljne dokumentacije nema, jer nije dostupna cak i zainteresovanima u USA, a tekstove iz "Blica" i informativnih sajtova tipa "what are you cooking today" nije mudro uzimati zdravo za gotovo.
Osim ovoga, tekstovi su puni oprecnih izjava - na jednom mestu nesrecna majka deteta kaze: "She just deteriorated and never came back", a u drugom tekstu da "Hannah, who has two older brothers, continues to have mild to moderate symptoms of autism".

Kako god, iz to malko sto se da shvatiti iz datih linkova, ocigledno je da se sirotoj Hani desilo sledece:
- imala je neko osnovno oboljenje, sa istorijom prethodnih oboljevanja,
- dobila je "a bunch of shots".
Dakle, na prvom mestu i "iz aviona" su jasne dve krupne strucne greske - dete koje vec ima, ma koje, osnovno oboljenje, i koje moguce ima oslabljen imunitet zbog prethodnih brojnih upala uha, i
- imuni sistem ocito "preforsiran" davanjem nekoliko vakcina odjednom, sto je, kako deluje, dete "prebacilo" preko granice koju organizam moze da izdrzi.

E, sad, mala nevolja: ovakav splet okolnosti vodi ka bas tome sto tekstovi kazu - dakle, da je jako tesko bas na vakcinu, a tek na jednu odredjenu kao takvu, pokazati prstom. Cinjenica jeste da mi uopste postojanje "mercury-based" vakcine nikako ne ulazi u glavu, no - vi ovde vec imate par vrlo ozbiljnih strucnih gresaka, po meni vrlo ozbiljan razlog da dete dobije odstetu, ali se - pri zdravoj pameti - zaista ne moze izolovati thimerosal.
O ocu neurologu i majci medicinskoj sestri koji su ovo dozvolili, bolje da ne kazem.
Moje vidjenje je da su ogorceni roditelji resili da tuze za ono za cega misle da ce lakse dobiti satisfakciju, jer smatram da lekarsku gresku (koja je osnovni motiv, po meni) ne mogu jasno da dokazu, a isto tako ne sumnjam da su savetovani od gomile specijalizovanih advokata... Ako USA zakonodavstvo, tj. zdravstveni protokoli (za koje ne sumnjam da postoje, i da su vrlo jasno definisani) ceo ovakav postupak smatraju "normalnim", onda roditelji nemaju prostora za drugaciju tuzbu nego - na vakcinu.
Dakle, moje misljenje je da su, u nacelu, itekako trebali da budu isplaceni, ako su ovi tekstovi kako-tako verodostojni, ali da je to trebao da "iskija" pedijatar koji je vodio dete.

Sto se tice vase odluke da ne vodite dete na vakcinaciju, vidite - vase dete, vasa stvar.
Srdacan pozdrav :).
b4blue
Novi član
Novi član

Post od b4blue »

pa nije bas tako - vase dete, vasa stvar

Mene iskreno boli ***** sta drugi ljudi rade sa sobom i sa svojom decom, dokle god to ne ugrozava mene i zivotnu sredinu. Problem je sto ti drzava namece nesto sto ugrozava tvoj fizicki i psihicki integritet. Neka besplatne vakcine ostanu besplatne ali neka odluka o njihovom primanju bude prepustena pojedincu. Drzava ce tako sigurno ustedeti novac, a ljudi nece imati nepotrebne probleme sa zakonom.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Postovani B4Blue,
ja se izvinjavam ako je moja izjava "vase dete-vasa stvar" zvucala grubo ili okrutno, ali u biti to jeste tako. Mozda se slozite sa mnom da dete, u jednom duuugom vremenskom periodu, nije u stanju da odlucuje za sebe, i to cini roditelj, i zakonski, i eticki, i moralno, i kako god.

Ako sam dobro razumela vase razmisljanje (molim vas da me ispravite, jer nisam imala vremena da citam vase prethodne postove) vi ste jedan od roditelja koji se zalazu za to da imaju pravo izbora na temu vakcinacije.
Kako ste mozda videli, ja sam nacelno protiv toga, i sad nas dvoje mozemo da obelimo oci ovde svadjajuci se i kuckajuci ceo dan, ali svi problemi se mogu svesti na to da ni vi, ni ja, nismo ni u sta 100% sigurni, iz 1001 razloga:
- Srbija je zemlja u kojoj se nista ne zna, malo sta se prati, a i pitanje je kako i na koji nacin, korupcija leti visoko, znanje i cast nisu na ceni, i da dalje ne gnjavim - ovo je tamni vilajet ako krenemo na stranu koja se zove "odgovornost drzave prema pojedincu i drustvu", i "kako-drzava-regulise-epidemioloske-mere", ako krenemo linijom "drzava treba da se brine",
- stanovnistvo Srbije, mi - roditelji - ma koliko o sebi mislili bajno, nismo u stanju realno da procenimo za ma sta - da li, ili ne.
- podaci iz ozbiljne literature nisu dostupni. Da bi se neko registrovao na ozbiljnu literaturu, treba zadosta novaca (osim ukucavanja broja licence/resenja), dakle - opet se vracamo na temu "ne znamo",
- podaci iz USA, posebno, su garnirani takvom dozom pravnih i svih drugih marifetluka, da ih verujte, u mom rodjenom poslu ne uzimamo ozbiljno u obzir decenijama, a ima neobicno mnogo stavova koje Evropljani cak smatraju strucnom greskom (kako sam vec pokusala da objasnim u prethonom postu). Itd., itd....

Drugim recima, moje glediste je da smo i mi, kao roditelji, i pedijatri - neobavesteni, a lekari cesto i nezainteresovani sa svim nevoljama koje ovo prate, a drzava ocito radi sve sto treba da nacija izumre, da ne gnjavim sad sa tom pricom, jer ne zelim jos da dodajem pesimizma mom stavu.

Nadam se da smo se sada bolje razumeli, i molim jos jednom da ne zamerite zbog citirane recenice, jer ceo profesionalni zivot govorim ljudima sta i kako treba i sta mislim, i na ulici i u samoposluzi, a njihovo je da li ce me poslusati ili ne, to je bio jednostavno vise profesionalni refleks :(. I danas mi je neverovatno kad kazem roditelju da detetu nesto uradi, a on ucini direktno suprotno (cak dovodeci dete u zivotnu opasnost), i iako se borim jednakim elanom i voljom, uvek kazem - njihovo je da odluce. Ne mogu ja biti ta koja ce detetu stavljati hladne obloge kad ga dovedu kuci, ne mogu ga ja voditi kod ORL ako nadilazi moju specijalnost, ne mogu ga JA, zaboga miloga, leciti od psorijaze (jucerasnja situacija :().... Ako me razumete.
Htedoh reci - ne presudjujem vam, znate, to ne moze niko, vec sam pisala par reci na tu temu, nego jednostavno bas tako kako pise: vi imate pravo da odlucite, i odlucili ste, vasa stvar.

Jos jednom, pozdrav :).
b4blue
Novi član
Novi član

Post od b4blue »

Ja sam samo hteo reci, da bi bilo lepo kada bih ja stvarno mogao odlucivati o svojoj deci.
Moji stavovi o vakcinisanju proizilaze iz licnog (mog i moje uze porodice), vrlo loseg iskustva sa vakcinama.
Nisam roditelj, ali imam zelju da postanem. Ako treba svoje dete zrtvovati religiji koja se zove "savremena nauka" onda to nikada necu postati.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Prvo, da se izvinim zbog toga sto sam mislila da je vase dete u pitanju, i da vam od srca pozelim da jednog dana budete srecan roditelj :).
Onda, da vam kazem... ne znam sta da vam kazem a da zvuci diplomatski, dok sam pod zakletvom.... :(.
Verujte mi, najiskrenije vam kazem, iako je moje dete odraslo, da sam uvek imala cetvore oci otvorene, vagala na svaki jedan nacin, gledala da citam i da pitam i na 10 mesta ako treba, i uvek pazljivo slusala pokusavajuci sve vreme da "dobacim" da li mi to sto cujem od lekara zvuci zdravorazumski. Jer, znate kako, ja medicinu smatram (ipak) egzaktnom naukom, i ma koliko mi mogli da se ogradjujemo ovim ili onim verovatnocama, neke osnovne postavke POSTOJE, kao sto sam vam napisala u onom prvom postu, koji se tice male Hane.
A zasto i zbog cega JA sumnjam, to nije za javnost, ni za jednu epizodu, samo hocu da kazem da vas razumem i podrzavam.

Ja vas jos jednom pozdravljam, i od srca zelim svako dobro u nakani da svojom glavom mislite kad se radi o bilo cemu po pitanju nasih voljenih. A necu sad da rastezem koliko opstem cirkusu doprinosi i nespremnost lekara da pricaju, objasnjavaju, opet pricaju, crtaju, pricaju, bore se... Na zalost.

Svako dobro, nekad buduci tata :).
Bee2
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bee2 »

miminamama napisao: Ja sam pokusala pazljivo da procitam tekst sa linkova koje ste ostavili, i prvo sto moram da kazem je da - ocigledno - ozbiljne dokumentacije nema, jer nije dostupna cak i zainteresovanima u USA, a tekstove iz "Blica" i informativnih sajtova tipa "what are you cooking today" nije mudro uzimati zdravo za gotovo.
Osim ovoga, tekstovi su puni oprecnih izjava - na jednom mestu nesrecna majka deteta kaze: "She just deteriorated and never came back", a u drugom tekstu da "Hannah, who has two older brothers, continues to have mild to moderate symptoms of autism".

Kako god, iz to malko sto se da shvatiti iz datih linkova, ocigledno je da se sirotoj Hani desilo sledece:
- imala je neko osnovno oboljenje, sa istorijom prethodnih oboljevanja,
- dobila je "a bunch of shots".
Dakle, na prvom mestu i "iz aviona" su jasne dve krupne strucne greske - dete koje vec ima, ma koje, osnovno oboljenje, i koje moguce ima oslabljen imunitet zbog prethodnih brojnih upala uha, i
- imuni sistem ocito "preforsiran" davanjem nekoliko vakcina odjednom, sto je, kako deluje, dete "prebacilo" preko granice koju organizam moze da izdrzi.

E, sad, mala nevolja: ovakav splet okolnosti vodi ka bas tome sto tekstovi kazu - dakle, da je jako tesko bas na vakcinu, a tek na jednu odredjenu kao takvu, pokazati prstom. Cinjenica jeste da mi uopste postojanje "mercury-based" vakcine nikako ne ulazi u glavu, no - vi ovde vec imate par vrlo ozbiljnih strucnih gresaka, po meni vrlo ozbiljan razlog da dete dobije odstetu, ali se - pri zdravoj pameti - zaista ne moze izolovati thimerosal.

O ocu neurologu i majci medicinskoj sestri koji su ovo dozvolili, bolje da ne kazem.

Moje vidjenje je da su ogorceni roditelji resili da tuze za ono za cega misle da ce lakse dobiti satisfakciju, jer smatram da lekarsku gresku (koja je osnovni motiv, po meni) ne mogu jasno da dokazu, a isto tako ne sumnjam da su savetovani od gomile specijalizovanih advokata... Ako USA zakonodavstvo, tj. zdravstveni protokoli (za koje ne sumnjam da postoje, i da su vrlo jasno definisani) ceo ovakav postupak smatraju "normalnim", onda roditelji nemaju prostora za drugaciju tuzbu nego - na vakcinu.

Dakle, moje misljenje je da su, u nacelu, itekako trebali da budu isplaceni, ako su ovi tekstovi kako-tako verodostojni, ali da je to trebao da "iskija" pedijatar koji je vodio dete.

Sto se tice vase odluke da ne vodite dete na vakcinaciju, vidite - vase dete, vasa stvar.
Srdacan pozdrav :).
Kako vas nije sramota da se toliko protivite istini. Vama sudske presude nisu "ozbiljno dokumentovane"?! Vama nista ne znaci sto je sve javno publikovano i to u najpoznatijim svetskim novinama? Sta vas zapravo moze da malkice samo odobrovolji da ne budete toliko zadrti svojim zastarelim misljenjem?

Eto sud je presudio i kraj price! Dete ce dobiti odstetu jer joj se MMR prouzrokovala autizam. Vama to nije dovoljno? Pa vi tim stavom vredjate roditelje, vredjate svu ostecenu decu ovoga sveta, sve zrtve vakcina sirom sveta, vi vredjate zrav razum!

Makar da ste rekli ovako.... eto sud je presudio... mora da tu ima truncica istine! Ne! Za vas to ne dolazi u obzir. Vi prvo napadate ozaloscenu majku da daje oprecne izjave! Sic!

Pa ima li u vama truncice sazaljenja pa da kazete da eto, POSTOJI, neka mogucnost da su roditelji u pravu i da je americki sistem pravosudja u pravu i da su svi novinari istrazivaci koji su radili na toj nesreci u pravu, ali JA, JA sam ipak iznad toga i ja i dalje verujem da je vakcina bila ispravna. I dobro onda, neka vam bude, verujte u sta god hocete, ali priznajte, da bi oni MOZDA mogli biti u pravu.

I jos ih optuzujete sto su oni medicinski radnici! Vauuuu Pa upravo se o tome radi, ljudi, neopravdano veruju jednom slabokontrolisanom sistemu zdravstva, koji odaje samo privid sigurnosti, a iza paravana stoji ne-jedna ogromna mafija kojoj je jedini interes da zgrce pare! Ljudi su bili naivni, bas kao i vi. ALI hvala Bogu, pa su se sada opametili! Jeste da im je dete unisteno, ali su se makar opametili. Eto trebalo je dete da im strada da bi shvatili o cemu se ovde radi. Zato, nisu oni krivi sto su medicinski radnici.

Vi ste kontradiktorni, jer malo verujete u medicinu a malo ne verujete!!!
Prvo verujete u zdravstveni sistem, a kad lekar propise detetu vakcinu posle upala uveta i drugih faktora, onda mu ne verujete. Pa nemojte da dovodite lekarsko misljenje u pitanje!!! Niposto, to je lekar! Kako se usudjujete da dovodite njegovo strucno misljenje u pitanje! Pa on samo radi svoj posao. Znaci, ne smete za ovu krivicu da optuzujete lekara koji je davao vakcine.

Ako ga nije osudilo americko sudstvo, ko ste vi da ga osudjujete?!

I nemojte da se cudite za timerosal! Kad biste samo znali sta sve ima u tim vakcinama koje nasa deca primaju, povracali bi ste, ne jednom, vec tri puta! I to samo od saznanja sta u njima ima.

Kako vas niej sramota da ovim ozaloscenim roditeljima stajete na muku. Vi ih prezirete ako smatrate, (ili kako vi to kazete, to je vase VIDJENJE, posto se bavite vidjenjima), da je njima potrebna ODSTETA!!! Halo bre, tako bogatim roditeljima, je potrebna odsteta a dete im je dozivotno osteceno? Pa nemojte da vredjate. Znaci oni samo misle o odsteti kao da nemaju drugih razloga da se zale! Pa nece biti. Sramota je tako sa podozrenjem optuziti ili "videti" te roditelje. Ako ne mozete da shvatite u kakvoj se poziciji nalaze, onda nemojte vise gledati u tu kuglu ili gde vec gledate. Ako vi mislite o parama, tim roditeljima SADA sigurno nisu potrebne nikakve pare i odstete vec PRAVDA!!!

I na kraju jos povrh svegfa dovodite u pitanje verodostojnost tekstova! Pa to je neverovatno. Pa zasto sad tekstove dovodite u pitanje kad se radi o ozbiljnoj stvari?

I jos malo licemerja za kraj! I pored svih nasih dosadasnjih prica da je vakcinacija obavezna, vi nama kazete, vase dete vasa stvar! Halo, pa nad ljudima se vrsi nasilje i vakcinacija je zakonski obavezna, tako da roditelji ne smeju sami da odluce.
Bee2
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bee2 »

miminamama napisao: A zasto i zbog cega JA sumnjam, to nije za javnost, ni za jednu epizodu, samo hocu da kazem da vas razumem i podrzavam.
Cega se vi toliko bojite? Koga se vi toliko bojite? ZASTO ne smete da kazete sta mislite i sta znate? Sta je za vas istina i cemu vam sluzi ako vi ne smete da kazete ono sto znate i sto vam lezi na srcu??? Recite slobodno sta imate, nemojte da skrivate. Dosta je bilo skrivanja i laganja!
Bee2
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bee2 »

b4blue napisao:Ja sam samo hteo reci, da bi bilo lepo kada bih ja stvarno mogao odlucivati o svojoj deci.
Moji stavovi o vakcinisanju proizilaze iz licnog (mog i moje uze porodice), vrlo loseg iskustva sa vakcinama.
Nisam roditelj, ali imam zelju da postanem. Ako treba svoje dete zrtvovati religiji koja se zove "savremena nauka" onda to nikada necu postati.
Nemojte da vas to brine, ako ne moze legalno, moze ilegalno. Dok se ne izborimo za legalno.
Samo vi pravite decu jer ako ne bude zdravih porodica i zdrave dece, nece vise biti ni nase Srbije! A onda nece biti ni ovih lekara valjda. Onda ce biti neki siptarski ili turski lekari.
firdewsa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 10, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od firdewsa »

pogledajte samo u sta se pretvorila ova tema,dr nazivate lazovima,optuzujete da kriju nesto i svasta jos :roll: da li znate koliko je djece i odraslih spaseno vakcinama????????????
ne prihvatate vakcine a kasnije ako dodje do komplikacija optuzicete doktore,nece niko reci ,,ja sam kriv sto moje djete nije primilo vakcinu,vec ce te reci doktorska ne paznja.
nije mi jasno zasto pojedini ljudi misle da je doktorima lako,da li vi znate koliko odgovornosti svaki dr ima?lako je doci i pisati po forumu,voditi rasprave je stvarno lako,a sta mislite da zavirite malo dublje i da se stavite u polozaj dr?pustite sta se prica,da su vakcine stetne ne bi se davale tek tako,da nema vakcinacije bilo bi bolesti koliko niko od nas ne moze da zamisli.
razmislite malo bolje. :)
neoptuzujem nikoga sa foruma samo iznosim svoje misljenje a na forumu ima jos doktora pa bi ih molila da kazu svoje misljenje o mom postu:)
"U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti''
b4blue
Novi član
Novi član

Post od b4blue »

Koliko ljudi i dece je spaseno vakcinama? Gde, kada, i pred cim? Konkretno molim.

Znate koliko ljudi dnevno umre od AIDS-a po celom svetu? Da neko od lekara nije poceo da masta o polio vakcini, danas ne bi znali sta je AIDS. Vakcina protiv decje paralize nije iskorenila bolest vec poboljsanje zivotnih uslova. Ali je zato donela smrt.
b4blue
Novi član
Novi član

Post od b4blue »

Ovo je genijalno!!! Pogledajte/poslusajte i ostale video i audio snimke:

http://www.youtube.com/watch?v=az5aAwr4ugE
Zaključana tema