Kada voljeni odu...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 19, 2012 11:14 pm
Re: Kada voljeni odu...
Cetiri meseca posle, polako mi dopire do mozga da ga zaista vise nema. Svaki dan je tuga u novom obliku, ali i podsecanje da budem jaka da se borim za svoje dete, protiv birokratije, i za detetovo zdravlje.
Znam i osecam da me tata "gleda", i osecam da je ponosan na mene...sve je to gorivo za svaki sledeci dan..
Moj jedini tatica...
Znam i osecam da me tata "gleda", i osecam da je ponosan na mene...sve je to gorivo za svaki sledeci dan..
Moj jedini tatica...
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jul 09, 2012 11:52 pm
Besmrtna pesma
Ako ti jave: umro sam,
ne brini. U svakom stoleću
neko me slučajno pobrka
sa umornim i starima.
Nigde toliko ljudi
kao u jednom čoveku.
Nigde toliko drukčijeg
kao u istim stvarima.
Pročeprkaš li prostore,
iskopaćeš me iz vetra.
Ima me u vodi.
U kamenju.
U svakom sutonu i zori.
Biti ljudski višestruk,
ne znači biti raščovečen.
Ja jesam deljiv sa svačim,
ali ne i razoriv.
A sva ta čudesna stanja
i obnavljanje mene
i nisu drugo do vrtlog
jednolik,
uporan,
dug.
Znaš šta su proročanstva?
kalupi ranijih zbivanja
i zadihanost istog
što vija sebe ukrug.
Pa što bismo se opraštali?
Čega nam je žao?
ti znaš-ja to ne umem.
Ljubav je jedini vazduh
koji sam udisao.
I osmeh jedini jezik
koji na svetu razumem.
Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.
Nemoj da budeš tužan.
Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast,
čudno drag.
Noću, kad gledaš u nebo,
I ti namigni meni.
To neka bude tajna.
Uprkos danima sivim,
kad vidiš neku kometu
da vidi zarumeni,
upamti: to ja još uvek
šašav leti i živim.
M. Antić
ne brini. U svakom stoleću
neko me slučajno pobrka
sa umornim i starima.
Nigde toliko ljudi
kao u jednom čoveku.
Nigde toliko drukčijeg
kao u istim stvarima.
Pročeprkaš li prostore,
iskopaćeš me iz vetra.
Ima me u vodi.
U kamenju.
U svakom sutonu i zori.
Biti ljudski višestruk,
ne znači biti raščovečen.
Ja jesam deljiv sa svačim,
ali ne i razoriv.
A sva ta čudesna stanja
i obnavljanje mene
i nisu drugo do vrtlog
jednolik,
uporan,
dug.
Znaš šta su proročanstva?
kalupi ranijih zbivanja
i zadihanost istog
što vija sebe ukrug.
Pa što bismo se opraštali?
Čega nam je žao?
ti znaš-ja to ne umem.
Ljubav je jedini vazduh
koji sam udisao.
I osmeh jedini jezik
koji na svetu razumem.
Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.
Nemoj da budeš tužan.
Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast,
čudno drag.
Noću, kad gledaš u nebo,
I ti namigni meni.
To neka bude tajna.
Uprkos danima sivim,
kad vidiš neku kometu
da vidi zarumeni,
upamti: to ja još uvek
šašav leti i živim.
M. Antić
23.06.2012. mama je otisla, tako brzo da ne mogu doci sebi.
Sredinom maja je radila bronhoskopiju, na CT-u se videla promena na plucima i uvecanje limfnih cvorova. Pocetkom juna se osecala odlicno, sva vesela, i nakon toga su krenuli bolovi na koje su lekovi funkcionisali tek po jedan-dva dana, nakon cega se prelazilo na jace, na kraju smo dosli do durogesica i oramorpha, koji nisu delovali uopste. 15 dana njenih muka, nespavanja, povremenih haluciniranja. Lezim pored nje, gledam je, a znam da ne mogu nista. Sve se desilo tako brzo. Na kraju je verovatno bio rak jednjaka, na koga niko nije sumnjao, a simptoma je bilo, ali tek kada se vrati film unazad i kada se covek seti svega. Bila je uzasno jaka zena, nikad se nije zalila... a trebala je.
Gora stvar od toga desila se 4. jula, tek par dana posle mamine sahrane, kada me je pozvala doktorka i rekla da mi je ocu potvrdjen adenokarcinom brunha IV stepena. Zakacio je plucnu maramicu, ima masivan pleuralni izliv, kao i ascit u trbuhu. Sada cekamo rezultat da li je pozitivan na mutirajuci gen da bi ga lecili Tarcevom. Za njega mi je recena prognoza 6-12 meseci.
Dve voljene osobe na koje sam bio tako ponosan, ostah bez jedne, a borim se da ne ostanem bez druge, bar ne tako brzo!
Sredinom maja je radila bronhoskopiju, na CT-u se videla promena na plucima i uvecanje limfnih cvorova. Pocetkom juna se osecala odlicno, sva vesela, i nakon toga su krenuli bolovi na koje su lekovi funkcionisali tek po jedan-dva dana, nakon cega se prelazilo na jace, na kraju smo dosli do durogesica i oramorpha, koji nisu delovali uopste. 15 dana njenih muka, nespavanja, povremenih haluciniranja. Lezim pored nje, gledam je, a znam da ne mogu nista. Sve se desilo tako brzo. Na kraju je verovatno bio rak jednjaka, na koga niko nije sumnjao, a simptoma je bilo, ali tek kada se vrati film unazad i kada se covek seti svega. Bila je uzasno jaka zena, nikad se nije zalila... a trebala je.
Gora stvar od toga desila se 4. jula, tek par dana posle mamine sahrane, kada me je pozvala doktorka i rekla da mi je ocu potvrdjen adenokarcinom brunha IV stepena. Zakacio je plucnu maramicu, ima masivan pleuralni izliv, kao i ascit u trbuhu. Sada cekamo rezultat da li je pozitivan na mutirajuci gen da bi ga lecili Tarcevom. Za njega mi je recena prognoza 6-12 meseci.
Dve voljene osobe na koje sam bio tako ponosan, ostah bez jedne, a borim se da ne ostanem bez druge, bar ne tako brzo!
-
- Aktivan član
Brach,
primi moje iskreno saucesce.
Procitala sam tvoj post jos juce, i iskreno, do sada sam razmisljala sta da napisem. Uzasno je to sto ti se desava. Sta god da napisem bice mlako i nedovoljno da bude uteha. Ali, ako ti nesto znaci, ovde ces naici na iskrenu podrsku, jer svi znamo koliko je tesko kada voljeni odu. Trebace ti puno vremena da prihvatis mamin odlazak, snage da se izboris sa tugom, a u isto vreme moras naci u sebi snagu da se boris zajedno sa tatom.
Na temi PRIJATELJI, mozes da nadjes savete koji ce ti koristiti u toj borbi, podrsku, i prostor da napises kroz sta ti licno prolazis.
Ja sad ovako mogu samo da ti dam savet, da vodis racuna o ishrani oca, o jacanju njegovog imuniteta, jer je to najvaznije u ovoj borbi. Koliko mu je organizam jak, toliko ce imati snage da se izbori sa bolescu.
Sve je jako tesko sada, mogu da zamislim koliko je njemu tesko zbog smrti supruge, vidim koliko je mojoj majci tesko od kada je tata umro..I ne znam da li on zna da je bolestan, na tebi je da procenis njegovo stanje, da li da mu govoris ili ne, jer ga poznajes, lekari daju rezultate i prognoze, sto ne mora nista da znaci. Ti radi na njegovom duhu, i jacanju istog. Neka ne drzi tugu u sebi.
Napisi novosti vezane za tatu, mozda cemo moci onda konkretno da ti damo savet, i drzite se!
primi moje iskreno saucesce.
Procitala sam tvoj post jos juce, i iskreno, do sada sam razmisljala sta da napisem. Uzasno je to sto ti se desava. Sta god da napisem bice mlako i nedovoljno da bude uteha. Ali, ako ti nesto znaci, ovde ces naici na iskrenu podrsku, jer svi znamo koliko je tesko kada voljeni odu. Trebace ti puno vremena da prihvatis mamin odlazak, snage da se izboris sa tugom, a u isto vreme moras naci u sebi snagu da se boris zajedno sa tatom.
Na temi PRIJATELJI, mozes da nadjes savete koji ce ti koristiti u toj borbi, podrsku, i prostor da napises kroz sta ti licno prolazis.
Ja sad ovako mogu samo da ti dam savet, da vodis racuna o ishrani oca, o jacanju njegovog imuniteta, jer je to najvaznije u ovoj borbi. Koliko mu je organizam jak, toliko ce imati snage da se izbori sa bolescu.
Sve je jako tesko sada, mogu da zamislim koliko je njemu tesko zbog smrti supruge, vidim koliko je mojoj majci tesko od kada je tata umro..I ne znam da li on zna da je bolestan, na tebi je da procenis njegovo stanje, da li da mu govoris ili ne, jer ga poznajes, lekari daju rezultate i prognoze, sto ne mora nista da znaci. Ti radi na njegovom duhu, i jacanju istog. Neka ne drzi tugu u sebi.
Napisi novosti vezane za tatu, mozda cemo moci onda konkretno da ti damo savet, i drzite se!
Vidim da na ovoj temi ima novih clanova, zbog cega mi je veoma zao..
Brach, primite moje najiskrenije saucesce. Kao da Vam taj gubitak nije bio dovoljan, nego se sad bolest obrusila i na oca.. Zao mi je zaista.. Ocekuje Vas velika borba, pa zato ne posustajte. Skupite i zadnji atom snage i borite se svim silama. Od srca Vam zelim da sve to sto Vas je snaslo ostane samo ruzna proslost.
Brach, primite moje najiskrenije saucesce. Kao da Vam taj gubitak nije bio dovoljan, nego se sad bolest obrusila i na oca.. Zao mi je zaista.. Ocekuje Vas velika borba, pa zato ne posustajte. Skupite i zadnji atom snage i borite se svim silama. Od srca Vam zelim da sve to sto Vas je snaslo ostane samo ruzna proslost.
Dosao je kraj mukama mog oca... Uprkos nabavljenom kiseoniku, teško je disao prethodnih večeri, kao i sinoć... nakon tri teška udisaja, preminuo je. Iako sam danas ceo dan obavljao poslove vezane za sahranu i spremanje, uhvatio sam malo odmora da vam ovde iskuckam da se saosećam sa svima koji su izgubili voljene na ovaj način, i da sam za ovo kratko vreme osetio nešto priblizno onome sto sami bolesnici prezivljavaju, samo u mnogo blazoj formi verujem...
Ceo dan mislim na vas koji se borite sa ovom bolešću, ili bolešću svojih bliznjih, iako nisam puno učestvovao na forumu, zelim vam svu snagu i pozitivnu energiju potrebnu za ovu borbu. Ponosan sam na oca koji se borio u ovoj utakmici gde je protivnik bio mnogo jači.
Trudim se iz sveg srca da verujem da nas sve posle ovih teških trenutaka i teškog zivota, čeka nebesko carstvo gde je svim našim mukama kraj i gde svi naši voljeni preminuli idu.
Veliki pozdrav svim saborcima, ostaću na forumu da pokušavam ponekad da dam savete u vezi suplemenata, ishrane, ili nečeg drugog šta mogu da pomognem.
Takodje se zahvaljujem svim forumašima koji su svojim savetima pomagali, i dalje pomazu svim saborcima!
Ceo dan mislim na vas koji se borite sa ovom bolešću, ili bolešću svojih bliznjih, iako nisam puno učestvovao na forumu, zelim vam svu snagu i pozitivnu energiju potrebnu za ovu borbu. Ponosan sam na oca koji se borio u ovoj utakmici gde je protivnik bio mnogo jači.
Trudim se iz sveg srca da verujem da nas sve posle ovih teških trenutaka i teškog zivota, čeka nebesko carstvo gde je svim našim mukama kraj i gde svi naši voljeni preminuli idu.
Veliki pozdrav svim saborcima, ostaću na forumu da pokušavam ponekad da dam savete u vezi suplemenata, ishrane, ili nečeg drugog šta mogu da pomognem.
Takodje se zahvaljujem svim forumašima koji su svojim savetima pomagali, i dalje pomazu svim saborcima!
Neoplanta primi moje iskreno saucesce
Nije lako,znam,nadam se da se nije mnogo i dugo mucio,i ja se nadam da cemo svi jednog dana biti na istom mjestu,srecni,bez bola i tuge
Drzite se
Nije lako,znam,nadam se da se nije mnogo i dugo mucio,i ja se nadam da cemo svi jednog dana biti na istom mjestu,srecni,bez bola i tuge
Drzite se
neoplanta primi i moje iskreno saucesce , sta dodati vise na tvoje reci ...
-
- Aktivan član
neoplanta,
primi moje iskreno saucesce, znam koliko boli.
Kad god osetis potrebu, pisi i na ovoj temi, izbaci iz sebe tugu, malo po malo, kako bude dolazila. Lepo je sto zelis i dalje da pomazes savetima, i ja sam, i mnogo njih koji su izgubili svoje voljene, ali neka ovaj prostor bude samo za tebe i tvoja osecanja...
primi moje iskreno saucesce, znam koliko boli.
Kad god osetis potrebu, pisi i na ovoj temi, izbaci iz sebe tugu, malo po malo, kako bude dolazila. Lepo je sto zelis i dalje da pomazes savetima, i ja sam, i mnogo njih koji su izgubili svoje voljene, ali neka ovaj prostor bude samo za tebe i tvoja osecanja...
Neoplanta, primi i moje saučešće.. Žao mi je zaista. Tvoj otac je sada na nekom mnogo boljem mestu, gde nema tuge i boli.
Javljaj se kad god možeš ili osetiš potrebu, olakšaj dušu sebi i savetima pomozi nekom kome treba..
Javljaj se kad god možeš ili osetiš potrebu, olakšaj dušu sebi i savetima pomozi nekom kome treba..
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jul 01, 2011 3:34 pm
Neoplanta primite iskreno saucesce
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2011 10:42 pm
Neoplanta primi moje najiskrenije saučešće .Mnogo mi je žao zbog tvog gubitka ,i ja se nadam da su svi naši voljeni koji su otišli na nekom mnogom lepšem mestu ,gde nema ni tuge ni boli.Mi koji smo ostali ćemo da tugujemo dog god smo živi .
Hvala svima na recima podrske. Nama, koji smo ostali na ovozemaljskom svetu, ne ostaje nista sem borbe, i nadanja.
Hvala jos jednom, i UZ SVE VAS SAM, ZELIM VAM SVU SNAGU OVOGA SVETA ZA BORBU!!!
Hvala jos jednom, i UZ SVE VAS SAM, ZELIM VAM SVU SNAGU OVOGA SVETA ZA BORBU!!!
A sad neznam ni ja otkud ovde...citajuci vase komentare sam se prosto rasplakala... Skim podeliti ovu tugu..
Tata mi je umro kada sam imala 19god...iste godine rodila jednu divnu devojcicu koja mi jedina daje nadu da idem dalje... Iste godine 2008 muz mi se razboli od tumora kosti,na kolenu.... I kada pomislis da je sve dobro,kada su prosle tri godine shvatis da si opet na pocetku... Saznajemo da se njemu tumor vratio na pluca... I sta dalje ...boris se ...nista drugo nam ne preostaje... On ima 24god i pitas se sta smo skrivili da nas ova tuga zadesi.... i pitas se dokle vise... Dete nam je jedina radost,iako nemozemo nista sem ljubavi da joj pruzimo..okupirani prokletom bolesci... Svakog dana molim boga da nam sacuva naseg heroja naseg tatu,muza...i da nam da bar malo srece.... Moj tata je govorio NAJTEZE JE ONOG KOGA NEMA,SVI OSTALI CE NEKAKO AL TAJ NEKO VISE NIKAKO... Veliki pozdrav za sve vas,budite jaki,treba iz cele situacije izaci normalan...

Tina na
Najteze je kada dete od cetiri godine kaze "tata nemoj nikad da ides u bolnicu,ja te pozelim puno" .. .. Dragi boze imali te gde???
Tina na