MOBING (MALTRETIRANJE)+ STRES = LOSA ISHRANA
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
- snsara
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 7:58 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Naime, svojvremeno sam uletela u jednu emisiju Opra soa. Gost je bio dr. Oz koji je govorio o prekomernoj telesnoj tezini (od cega i kod nas pati sve vise ljudi, a da ne govorimoo SAD).
Kao jednom od faktora koji pomazu gojenje jeste stres. Kod stresa, a pogotovo tako prekomernog kakvog mobing izaziva kod osoba prekomerne tezine dolazi do nagomilavanja masnog tkiva. Naime, organizam jos uvek genetski pamti ono davno vreme kad je stres mogao znaciti samo nedostatak hrane ili pica.
Tada organizam reaguje na jedini moguci nacin - kod pojave stresa organizam je pocinjao automatski sve sto covek unese u organizam da skladisti za ono vreme kada hrane ne bude. ...
To je recimo uticaj kod prekomerne telesne tezine.
Ali moze doci i do pojave anoreksije i bulimije. Naime, osoba pod stresom usled mobinga poseze za svim onim "zabranjenim" hrana tipa cokolada i sl, jede i prejeda se tokom noci, a onda gonjena krivicom prisiljava sebe da na vesacki nacin - povracanjem sve to izbaci iz sebe.
Kao jednom od faktora koji pomazu gojenje jeste stres. Kod stresa, a pogotovo tako prekomernog kakvog mobing izaziva kod osoba prekomerne tezine dolazi do nagomilavanja masnog tkiva. Naime, organizam jos uvek genetski pamti ono davno vreme kad je stres mogao znaciti samo nedostatak hrane ili pica.
Tada organizam reaguje na jedini moguci nacin - kod pojave stresa organizam je pocinjao automatski sve sto covek unese u organizam da skladisti za ono vreme kada hrane ne bude. ...
To je recimo uticaj kod prekomerne telesne tezine.
Ali moze doci i do pojave anoreksije i bulimije. Naime, osoba pod stresom usled mobinga poseze za svim onim "zabranjenim" hrana tipa cokolada i sl, jede i prejeda se tokom noci, a onda gonjena krivicom prisiljava sebe da na vesacki nacin - povracanjem sve to izbaci iz sebe.
Svako unese osmeh u moj zivot - neko kad udje a neko kad izadje.

-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Okt 28, 2007 8:46 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Okt 28, 2007 8:46 pm
Pa zasto ti onda spamuju temu oni koji taj problem nemaju?Zna se tacno sta je mobing,poprilicno si o tome pisala ovde.Sto se mene ticei taj spam je mobing.Zar ne?
Mene nteresuje ova oblast ali se nisam do sada ukljucivala u pricu.Samo sam pratila tvoje tekstove.Ali moram ti reci da postoje postovi koji me ometaju u pracenju iste.Da je i ja ne bih spamovala,pozdravljam te i odjavljujem se.
Mene nteresuje ova oblast ali se nisam do sada ukljucivala u pricu.Samo sam pratila tvoje tekstove.Ali moram ti reci da postoje postovi koji me ometaju u pracenju iste.Da je i ja ne bih spamovala,pozdravljam te i odjavljujem se.
- snsara
- Aktivan član
Zdravo Mars
pre svega da ti pozelim dobrodoslicu i zahvalim i podstaknem da i dalje dajes svoj doprinos ovoj temi
A sto se tice dijeta - vrlo se slazem sa tobom. Savremene dijete jesu mobing ljudskom telu koje izazivaju znatan stres. Verovatno zato mnogi nakon takvih dijeta ponovo vrate izgubljenu tezinu i dodaju. jos vise

pre svega da ti pozelim dobrodoslicu i zahvalim i podstaknem da i dalje dajes svoj doprinos ovoj temi

Zelela bih da napomenem da mobing ne postoji samo na radnom mestu u radnom okruzenju. On se prosto najcesce vezuje za posao, jer je doslo do drasticnog poremecaja medjuljudskih odnosa. Mobing se moze dogoditi u bilo kojoj oblasti zivota (pa cak i na inernetu).MARS napisao:mobing su nove trendi glupe dijete, mobing je kolko ovo kolko ono, ovo ono, u savremenom drustvu gledajuci celo drustvo.![]()
![]()
TJ EKONOMIJA JE DJAVOLJA NAUKA, ALI ONOG PRAVOG DJAVOLA NE ONOG IZ BIBLIJE KOJI NE POSTOJI.
A sto se tice dijeta - vrlo se slazem sa tobom. Savremene dijete jesu mobing ljudskom telu koje izazivaju znatan stres. Verovatno zato mnogi nakon takvih dijeta ponovo vrate izgubljenu tezinu i dodaju. jos vise

- snsara
- Aktivan član
Dodala bih da nisu mobing samo te dijete ... one su zapravo deo jedne mnogo vece mobing slkie - a to je moras da izgledas tako i tako, mera tih i tih.
A naravno tu je onda kada je nesto "IN" da se jede, pa cim nekim slucajem se prejdes da ti je to bez veze, bez ukusa i da ti to prosto ne koristis onda si "OUT" i odmah sledi socijalna izolacija - opet vrsta mobinga koju sprovodi ta grupa ljudi....
A naravno tu je onda kada je nesto "IN" da se jede, pa cim nekim slucajem se prejdes da ti je to bez veze, bez ukusa i da ti to prosto ne koristis onda si "OUT" i odmah sledi socijalna izolacija - opet vrsta mobinga koju sprovodi ta grupa ljudi....

- snsara
- Aktivan član
Inace o samom uticaju stresa na coveka, pa i usled mobinga mozete pogledati na slicici na adresi
http://www.secretgeek.net/ydlaw.asp
koju na zalost ovde ne mogu postaviti, jer mi je cela tema obrisana kad sam tu slicicu postavila prethodni put ....
http://www.secretgeek.net/ydlaw.asp
koju na zalost ovde ne mogu postaviti, jer mi je cela tema obrisana kad sam tu slicicu postavila prethodni put ....

- snsara
- Aktivan član
Jos nesto o zrtvama .mobinga barem na radnom mestu ....
Врло је важно утврдити које се категорије жртава мобинга најчешће одлучују затражити помоћ. Највећи проценат жртава које траже помоћ су особе између 35 и 54 година старости, док особе од 23 – 34 године и старије од 55 године долазе знатно мање. То не значи да су млађе и старије особе мање изложене мобингу. Чак шта више, млађе особе, новозапослени су врло често изложени мобингу. Многе млађе особе трпе малтретирање мислећи да на почетку каријере то морају трпети ако желе задржати посао или са лакоћом налазе нови па напуштају посао на коме су жртве мобинга.
Особе старије од 55 година које буду жртве мобинга и због тога оболе, решење траже у превременој пензији те не долазе тражити помоћ јер немају намеру прекинути парнични поступак.
Жртве мобинга средње генерације, ни превише младе ни превише старе, које не могу лако наћи нови посао, а не могу отићи у превремену пензију одлучују се борити за своја права.
Врло је важно утврдити које се категорије жртава мобинга најчешће одлучују затражити помоћ. Највећи проценат жртава које траже помоћ су особе између 35 и 54 година старости, док особе од 23 – 34 године и старије од 55 године долазе знатно мање. То не значи да су млађе и старије особе мање изложене мобингу. Чак шта више, млађе особе, новозапослени су врло често изложени мобингу. Многе млађе особе трпе малтретирање мислећи да на почетку каријере то морају трпети ако желе задржати посао или са лакоћом налазе нови па напуштају посао на коме су жртве мобинга.
Особе старије од 55 година које буду жртве мобинга и због тога оболе, решење траже у превременој пензији те не долазе тражити помоћ јер немају намеру прекинути парнични поступак.
Жртве мобинга средње генерације, ни превише младе ни превише старе, које не могу лако наћи нови посао, а не могу отићи у превремену пензију одлучују се борити за своја права.

- snsara
- Aktivan član
toliko od mene za veceras ....
Sutra cemo se pozabaviti recimo sta pogoduje razvoju mobinga.
A sta recimo sa cinjenicom kako mobing utice na redovnost ishrane (kod osoba koje nemaju problema sa prekomernom odnosno nedovoljnom tezinom) i preko toga recimo na unos vitamina idr. potrebnih sastojaka.
Pisite dragi moji kako vi vidie stvari iz vaseg ugla.
Laku noc i lepe, neopterecene, bez stresa snove vam zelim ....
Sutra cemo se pozabaviti recimo sta pogoduje razvoju mobinga.
A sta recimo sa cinjenicom kako mobing utice na redovnost ishrane (kod osoba koje nemaju problema sa prekomernom odnosno nedovoljnom tezinom) i preko toga recimo na unos vitamina idr. potrebnih sastojaka.
Pisite dragi moji kako vi vidie stvari iz vaseg ugla.
Laku noc i lepe, neopterecene, bez stresa snove vam zelim ....

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
zdravo,sara,vidim pomenula si primer mog supruga pa rekoh jos samo nesto da dodam,sto sam zaboravila :moj suprug je do pre 3,5 godine bio sportski tip,aktivno se bavio stonim tenisom 12 godina ,ni od gripa nije bolovao,zdravo se hranio,nije pusio,itd.
od kako je poceo da se bavi sadasnjim poslom,poceo je da se goji i stalno muci muku sa raznim prehladama,bolovima i sta sve ne!!!!!
o tome da vise nema vremena za treninge a i na utakmice retko kad ide,opet zbog posla,necu ni da govorim.
a,moram i da se pohvalim,ponudjen mu je bolji posao,u drugoj firmi,sa normalnim radnim vremenom,pristojnom platom itd.
nadam se da ce svim njegovim mukama doci kraj!!!!
pozdrav od mene!!!!
od kako je poceo da se bavi sadasnjim poslom,poceo je da se goji i stalno muci muku sa raznim prehladama,bolovima i sta sve ne!!!!!
o tome da vise nema vremena za treninge a i na utakmice retko kad ide,opet zbog posla,necu ni da govorim.
a,moram i da se pohvalim,ponudjen mu je bolji posao,u drugoj firmi,sa normalnim radnim vremenom,pristojnom platom itd.
pozdrav od mene!!!!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
- snsara
- Aktivan član
sludjena mama napisao:zdravo,sara,vidim pomenula si primer mog supruga pa rekoh jos samo nesto da dodam,sto sam zaboravila :moj suprug je do pre 3,5 godine bio sportski tip,aktivno se bavio stonim tenisom 12 godina ,ni od gripa nije bolovao,zdravo se hranio,nije pusio,itd.
pozdrav od mene!!!!
draga mama

eto mene provirila sam ipak jos malo

pre svega cestitka muzu jer verujem da ce ipak otici na to bolje mesto. Nekada je stvarno zalud se trositi sa moberima .... pogotovo kad i nemas puno izgubis.
Simptome koje si navela kod svog muz, osim povecane tezine, jeu opet posledica stresa. Ako pogledas u mojoj prici kada sam prozivljava mobing prvi put cesto sam bila prehladjena i bolesna.
Tu je stres mobinga poceo da cini da organizam "puca", s jedne strane mentalno a s druge i fizicki, jer je suprug skroz poremetio redovan, do tada ustaljen rezim ishrane, smanjio je unos namirnica sa potrebnom kolicinom svih onih korisnih materija. A organizam je gurao dok je mogao tako, da bi usledili signali .... kuku spasavaj te me od mobera

Dobro je da se muz izvuce dok je porodica na okupu .... juuuhhhuuu zivela sloboda

- zmaj76
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
upravo ono što ja radim.......snsara napisao:A na ovom mestu mogli bismo da vidimo i profil zrtve ...
Жртве мобинга су некада описани као особе високог радног учинка и дубоко укључени у посао, особе које су одговорне, мотивисане за рад, уредне, савесне, осетљиве на признања и критике и с високим осећајем за социјалну правду. Њихова реакција на неправедно окривљавање није напад, већ дилема јесу ли добро обавиле посао, а последица тога је повећање напора да задовоље злостављача – мобера.
.
poremećeno zdravlje,x puta razmišljala o otkazu...dalje nisam išla...snsara napisao:
5.фаза: озбиљно погоршање психичког и физичког здравља жртве.
6.фаза: искључење из радне околине средине кроз добровољне оставке, отказ, превремене пензије или трауматичне догађаје попут: самоубиства, развоја опсесивног понашања, напада или убиства злостављача
oslabljen imuni sistem,depresija ,povlačenje u svoj sigurni svet,ne javljam se ni onom malom,preostalom broju prijatelja...jednostavno nemam snage...snsara napisao:Eh a onda sav taj stres i mobing osim sto se odrazi na ishranu udari jos ponegde![]()
![]()
Мобинг је фактор који производи негативне функционалне варијације на различитим нивоима, у зависности од трајања и интензитета стреса.
Многим радницима – жртвама мобинга се појављују здравствени проблеми, у главном психосоматског ефекта изазваног стресом (несаница, узнемиреност, напади панике, ноћне море, депресија, бојажљиве реакције итд.). Депресија и узнемиреност се најчешће јављају као последица мобинга, мада су уобичајене и друге физичке и менталне болести. Жртве мобинга спадаја у високо ризичне за развој психосоматских и болести понашања. Ти радници ће највероватније развити поремећаје понашања и узнемирености, укључујући поремећаје пост-трауматског стреса или поремећаје прилагођавања.
Поремећај пост-трауматског стреса је врло трауматичан јер може ослабити имуни систем и проузроковати проблеме, дигестивног, слушног, кардио-васкуларног и мишићно-скелетног система. Његове главне карактеристике су узнемирене реакције, депресивна расположења, хипер-будне ситуације, опсесивно поновно преживаљавање ситуација са посла са повратним ноћним морама, ретроспекције и избегавање ситуација поновног присећања догађаја. Поремећаји прилагођавања су мање трауматски јер, мада имају исте карактеристике као поремећај пост-трауматског стреса, не укључује трајне последице.
totalni pad samopoštovanja.......snsara napisao: Промене социо-економске равнотеже – појављују се поремећаји расположења као што је депресија, анксиозност, кризе плача, опсесивна идеација (стално размишљање о проблему), осећање деперсионализације („то нисам више ја“), напади панике у додиру са свакодневним проблемима, смањење, чак и потпун губитак, интересовања према другима (породица и пријатељи). Према енглеском истраживању 75,6% жртава мобинга има здравствене последице, пати од депресије и има пад самопоштовања.
Промене психофизичке равнотеже обухватају главобоље, поремећаје спавања, губитак равнотеже с вртоглавицом, гастроинтестиналне сметње, осећај притиска у грудима, недостатак ваздуха, тахикардија – убрзано лупање срца, срчане потешкоће, кожне промене итд.
o zdravstevnim tegobama da ne pričam...
pozdrav,dosta od mene , isuviše,idem da spavam a svima želim samo najlepše snove,ja znam o čemu ću misliti,o predivnoj poeščanoj plaži ,kristalno čistom moru,palmama i divnom mirisu borova i soli u vazduhu,e to je svet u koji bežim....