MOBING (MALTRETIRANJE)+ STRES = LOSA ISHRANA

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 7:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od snsara »

A evo nesto i o taktici ....

Тактика мобинга се састоји од непријатељских акција усмерених на изолацију жртве и деградирања њених радних услова, смањујући њену/његову аутономију (нпр. дајући превише или премало посла или не дајући унапређење). Те акције могу укључити напад на достојанство жртве (критицизам, увреде и клевете), физичко или вербално насиље у односу на жртву.

Злостављања и узнемиравања се нужно не дешавају лицем у лице. Она се могу реализовати кроз писану коресподенцију, е-маил (такозвани "flame –mail" - запаљујући маил), телефон или аутоматске методе надзора – као што је снимање рачунаром или снимање телефонских разговора.
Злостављање и узнемиравање је често тешко препознати – може да је другима неуочљиво и може бити подмукло. Жртва може мислити „можда је ово нормално понашање у овом предузећу."
Код мобинга не постоји декларисани конфликт, циљана особа не разуме шта се догађа и има тешкоћу да одговарајуће реагује.
Svako unese osmeh u moj zivot - neko kad udje a neko kad izadje.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

a evo nesto i o fazama mobinga

Тактика мобинга се састоји од непријатељских акција усмерених на изолацију жртве и деградирања њених радних услова, смањујући њену/његову аутономију (нпр. дајући превише или премало посла или не дајући унапређење). Те акције могу укључити напад на достојанство жртве (критицизам, увреде и клевете), физичко или вербално насиље у односу на жртву.

Злостављања и узнемиравања се нужно не дешавају лицем у лице. Она се могу реализовати кроз писану коресподенцију, е-маил (такозвани "flame –mail" - запаљујући маил), телефон или аутоматске методе надзора – као што је снимање рачунаром или снимање телефонских разговора.
Злостављање и узнемиравање је често тешко препознати – може да је другима неуочљиво и може бити подмукло. Жртва може мислити „можда је ово нормално понашање у овом предузећу."
Код мобинга не постоји декларисани конфликт, циљана особа не разуме шта се догађа и има тешкоћу да одговарајуће реагује.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Nemacki istracivaz Eg dodaje i petu i sestu fazu>

5.фаза: озбиљно погоршање психичког и физичког здравља жртве.
6.фаза: искључење из радне околине средине кроз добровољне оставке, отказ, превремене пензије или трауматичне догађаје попут: самоубиства, развоја опсесивног понашања, напада или убиства злостављача

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Eh a onda sav taj stres i mobing osim sto se odrazi na ishranu udari jos ponegde :( :(

Мобинг је фактор који производи негативне функционалне варијације на различитим нивоима, у зависности од трајања и интензитета стреса.
Многим радницима – жртвама мобинга се појављују здравствени проблеми, у главном психосоматског ефекта изазваног стресом (несаница, узнемиреност, напади панике, ноћне море, депресија, бојажљиве реакције итд.). Депресија и узнемиреност се најчешће јављају као последица мобинга, мада су уобичајене и друге физичке и менталне болести. Жртве мобинга спадаја у високо ризичне за развој психосоматских и болести понашања. Ти радници ће највероватније развити поремећаје понашања и узнемирености, укључујући поремећаје пост-трауматског стреса или поремећаје прилагођавања.

Поремећај пост-трауматског стреса је врло трауматичан јер може ослабити имуни систем и проузроковати проблеме, дигестивног, слушног, кардио-васкуларног и мишићно-скелетног система. Његове главне карактеристике су узнемирене реакције, депресивна расположења, хипер-будне ситуације, опсесивно поновно преживаљавање ситуација са посла са повратним ноћним морама, ретроспекције и избегавање ситуација поновног присећања догађаја. Поремећаји прилагођавања су мање трауматски јер, мада имају исте карактеристике као поремећај пост-трауматског стреса, не укључује трајне последице.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Обим здравствених последица мобинга зависи од три важна фактора и њихових односа:
1.интензитета мобинга,
2.временског периода трајања мобинга,
3.црта личности злостављача и жртве.
Све здравствене сметње и симптоме жртава мобинга се могу поделити у три категорије:
1.промене социо-економске равнотеже,
2.промене психофизиолошке равнотеже,
3.промене понашања.

Промене социо-економске равнотеже – појављују се поремећаји расположења као што је депресија, анксиозност, кризе плача, опсесивна идеација (стално размишљање о проблему), осећање деперсионализације („то нисам више ја“), напади панике у додиру са свакодневним проблемима, смањење, чак и потпун губитак, интересовања према другима (породица и пријатељи). Према енглеском истраживању 75,6% жртава мобинга има здравствене последице, пати од депресије и има пад самопоштовања.
Промене психофизичке равнотеже обухватају главобоље, поремећаје спавања, губитак равнотеже с вртоглавицом, гастроинтестиналне сметње, осећај притиска у грудима, недостатак ваздуха, тахикардија – убрзано лупање срца, срчане потешкоће, кожне промене итд.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Промене (поремећаји) понашања се испољавају у следећем:
агресивност према себи или другима (саморањавање, самоубиство),
потпуна пасивност и изолација – жртва се повлачи у себе што води и губитку пријатеља,
поремећај исхране (анорексија и/или булимија),
повећано узимање алкохола, претерано пушење, неконтролисано узимање лекова,
сексуални поремећаји (смањење сексуалне жеље, поремећај сексуалне активности).

За здравствене сметње узроковане мобингом се најчешће постављају следеће дијагнозе:
1.поремећај прилагођавања.
2.посттрауматски стресни поремећај (ПТСП).
Поремећаји прилагођавања се најчешће јављају као поремећаји прилагођавања:
радној средини доживљеној као претећа (непријатељска),
у стресној радној ситуацији,
компатибилан са радном ситуацијом која је на бази анамнезе претећа,
поремећај радног прилагођавања,
посттрауматски радни стресни поремећај,
посттрауматски стресни поремећај с преовлађујућом радном компонентом,
поремећаји који нису повезани са радном ситуацијом,
развој клинички индикованих емоционалних симптома или симптома у понашању као одговор на познати стресор, који настају у оквиру три месеца од почетка деловања стресора,
по престанку деловања стресора (или његових последица), симптоми не трају дуже од шест месеци.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Обележја ПТСП-а су:
трајање сметњи дуже од месец дана,
поремећај узрокује клинички значајне сметње или ремети социјално, радно или друго функционисање,
као одговор на трауматску ситуацију појављује интензивни страх, осећај беспомоћности или ужаснутости,
трауматски догађај се стално преживљава на један или више начина,
стално избегавања надражаја везаних за трауму и смањена општа реактивност (која није постојала пре трауме) индикована с више различитих симптома,
стални симптоми појачане побуђености (који нису постојали пре трауме) индикована с више различитих симптома.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Проблеми унутар породице жртве настају када мобинг траје дуже времена. Тада породица врло често, ради самозаштите престаје пружати помоћ жртви мобинга. Вођени инстинктом за самопреживљавањем, чланови породице временом изолују жртву мобинга и често крену у напад да би се заштитили. То је несвестан процес. Напади су обично типа: „попусти већ једном и понашај се како они желе“, „престани нам сваки дан досађивати са својим проблемима и ми имамо својих“. Таква ситуација се назива двоструки мобинг, када жртва свакодневно малтретирана на послу, губи потребну подршку породице и изложена је њиховим додатним нападима, што је још више уништава. Све то доводи до неразумевања, свађе, конфликта, води жртву мобинга ка потпуном затварању у себе или расту њене агресивности. Последица такве ситуације у породици је врло често развод брака.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Moje drage zrtve gde ste....

Ne moj te se kriti .... pa ne radite nista pogresno sem sto ste razliciti, svoji i sposobni za emptatiju za razliku od mobera :D :D :D

Zasto kriti vasu prici, zasto kriti mobere.....

Veceras cuh dobru vest .... SPREMA SE ZAKON O MOBINGU ....JUUUHHHHUUUU .... odzvonilo je moberima .... barem delom ....

A kao sto smo svedoci proteklih meseci, pocele su i prve presude moberima .... MOBING ZRTVE SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE ..... :D :D :D :wink: :wink: :wink:

Slika

Slika
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 5:19 pm

Post od MARS »

mobing su nove trendi glupe dijete, mobing je kolko ovo kolko ono, ovo ono, u savremenom drustvu gledajuci celo drustvo. :lol: 8)

TJ EKONOMIJA JE DJAVOLJA NAUKA, ALI ONOG PRAVOG DJAVOLA NE ONOG IZ BIBLIJE KOJI NE POSTOJI.
brankica25
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 28, 2007 8:46 pm

Post od brankica25 »

Pozdrav svima,

Nesto mi nije jasno pa ako biste mogli da mi pojasnite. Danima pratim ovu temu i pokusavam da shvatim kakve veze ima mobing sa nutricionizmom?
Kapiram ja da ljudi u stresnim situacijama vise jedu pa se samim tim i goje, ali ne mogu da nadjem ni jedan konkretan primer za to. Sta god Snsara napise par ucesnica joj spamuje temu.
Toliko od mene
Pozdrav
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Zar cete dopustiti da tako vladaju vama da cak ni ovako anonimno se ne usudjujete da ispricate vasu pricu....

Slika

Slika
brankica25
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 28, 2007 8:46 pm

Post od brankica25 »

To nije odgovor na moje pitanje.Kakve veze ima mobing sa nutricionizmom?
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Draga Brankice :D :D :D

zelim ti dobrodoslicu ..... i drago mi je, a verujem i svima koji se oglasavaju na ovoj temi, sto si se odlucila oglasiti.

A pitanje konkretnog primera ..... pa sama sludjena mama je napisala da od kakda je njen muz na poslu na kom trpi mobing i zbog toga je u prekomernom stresu, da se ugojio ....

Isto mogu reci i za samu sebe .... dosta sam kila nabacila od moe prve mobing price, a druga (prica) je svakako tome pripomogla.

Svojevremeno sam iznenadila kad sam cula jednu stvar, koja mi je pomogla da stavim "kockice" na mesto.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 5:19 pm

Post od MARS »

brankica25 napisao:Pozdrav svima,

Nesto mi nije jasno pa ako biste mogli da mi pojasnite. Danima pratim ovu temu i pokusavam da shvatim kakve veze ima mobing sa nutricionizmom?
Kapiram ja da ljudi u stresnim situacijama vise jedu pa se samim tim i goje, ali ne mogu da nadjem ni jedan konkretan primer za to. Sta god Snsara napise par ucesnica joj spamuje temu.
Toliko od mene
Pozdrav
ma dijete su obicna zavera "ZDRAV ZIVOT MALO SUTRA" NPR raznim dijetama koje imaju tacno odr hranu koju treba jesti covek prakticno muci svoje telo, ako to jede nazor.
Odgovori