
KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
Re: Procitaj pa sudi ...
makce, divno , jako mi prija kada neko napise nesto pozitivno kao ti, divna si. Ja nikada ne jedem iz ocaja, ipak pratim ovu temu i dosta drugih vezano za ishranu. Drago mi je da uspevas...makce napisao:Htela sam samo da se javim svojim forumasicama da je 15 kg otislo dole i da se sve isplatilo.Samopouzdanje mi se uzdiglo, pa sada imam volje i redovno da vezbam.
Topao pozdrav tebi

Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
hvala srpkinjo.Najzad neke lepe reci... Ovih par dana sam se prepucavala s nekim forumasem koji i nema pojma o cemu pisem a napada me haos.Tako da sam morala da ga blokiram jer mi je vec mucno da se prepirem s njim. Ali ja napredujem s ovom ishranom i zelim da pomognem ljudima koji su u istoj ili slicnoj situaciji kao ja.... 

LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Pozdrav za makce i BRAVO! Procitala sam sve sto si napisala od juna do sad i jutros sam jedva cekala da vidim koliko si kg izgubila za ova 2 meseca! Svaka cast! Potpuno te razumem i kao da sam celokupnu pricu ispricala ja a ne ti. Osecam se potpuno tako i zaista tu nije problem u tome da li znamo sta je zdravo ili ne. Ti nisi samo skinula kg ti si uspela da preuzmes kontrolu! Istampala sam sve sto si navela,izracunala takodje i krecem! 

Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Drago mi je Cico sto mogu da pomognem... Samo se trudi i istraj i videces i sama da ce se isplatiti. Prvih mesec dana ce kile ici brze dole tj.ocistices organizam od telesne tecnosti. I nemoj tu da stajes jer je to vecinom tecnost i ona se brzo vraca nego nastavi dalje.Svaki sledeci mesec ces mrsaviti manje tako do 5 kg. A i nek te ne obeshrabri ako prvi mesec skines od 5 do 10 kg sledeci mesec skines samo 2-5 kg to je veliki napredak... Organizmu svakako treba malo vremena da se adaptira na novi rezim ishrane... Ali stavi naprimer u kesicu 2 kg necega i sama ces videti da ni to mesecno nije malo... Ja sam smrsala prvi mesec 10kg.Stomak mi se maltene izduvao,drugi mesec 5kg telo je pocelo da poprima mrsaviji izgled a to svi u okolini vide pa me zapitkuju sta i kako treba da rade da bi i oni smrsali. Mada tek od treceg i cetvrtog meseca ce ici ono pravo mrsavljenje znatno vidljive promene... Najvaznije od svega je to sto treba i po koja vezbica da se radi ili dzoging cisto da se koza zateze i da ne ostane opustena nakon mrsavljenja... U pocetku ce to biti mrsko i da se pokrene a kamoli da vezba,ali jednostavno treba prvo poceti od setnje.Gde god treba da se ide dal blize ili dalje najbolje je pesaka.Kod kuce ne treba samo sedeti nego se pokrenuti i traziti sebi dodatne poslice koji dobro pomazu u pocetnoj fazi.Ako radite,na posao nosite sendvice koji sami pripremite tj kalorijski izmereni sendvici i obavezno neke vocke kao uzinu koje takodje izmerite.Ne treba kupovati brzu hrnu tipa pecivo,burek,picu,kolace u pekarama i rostiljnicama kao i izbegavati rucavanje u restoranima... Nemojte preskakati dorucak jer je on oslonac tokom celog dana...Kako vam budu odlazili kilogrami tako cete imati zelje i da vezbate i da se jos vise krecete steci cete samopouzdanje i poboljsacete raspolozenje.Vazno da jedete redovno i da ne prelazite kalorijski dnevni limit 
I jos jedan savet,kada smanjite kalorijski kolicinu hrane 1 mesec cete ocistiti organizam ali zato cete mozda drugi mesec ili treci imati muke sa zatvorom.To je uobicajna pojava kod smanjenja hrane.Zato u svoje dnevne obroke obavezno ubrajajte i voce a preko dana pijte dosta vode ili pijte nezasladjene cajeve ili jedite cokoladice od bilja za poboljsanje probave ima ih u svim apotekama zdrave hrane.Drugo vam nista nije potrebno nikakvi lekovi nikakve nebuloze...
Sta drugo da vam kazem,ja sam vam dala zelju i ideju da smrsate ali sve ostalo zavisi samo od vas.Ako zelite da uspete morate da se pokrenete i da se manjate iz KORENA sto se ishrane tice... Samo napred do cilja

I jos jedan savet,kada smanjite kalorijski kolicinu hrane 1 mesec cete ocistiti organizam ali zato cete mozda drugi mesec ili treci imati muke sa zatvorom.To je uobicajna pojava kod smanjenja hrane.Zato u svoje dnevne obroke obavezno ubrajajte i voce a preko dana pijte dosta vode ili pijte nezasladjene cajeve ili jedite cokoladice od bilja za poboljsanje probave ima ih u svim apotekama zdrave hrane.Drugo vam nista nije potrebno nikakvi lekovi nikakve nebuloze...
Sta drugo da vam kazem,ja sam vam dala zelju i ideju da smrsate ali sve ostalo zavisi samo od vas.Ako zelite da uspete morate da se pokrenete i da se manjate iz KORENA sto se ishrane tice... Samo napred do cilja

Poslednja izmena od makce u Čet Avg 20, 2009 1:17 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Bravo makce!!!
Cisto i j da se prijavim.Sutra ce biti 4 nedelje,tacno 8,5 kg manje danas,sutra necu moci da se merim,pa eto danas da se javim
.
Ja sam jedan ispad imala,ali sto je najludje nista mi dobro nije doneo u smislu da sam se smirila i opustila kao ranije...Toliko mi je sve to bilo debilno,da sam sutra nastavila dijetu cudeci se sebi samoj sta mi bi...U smislu,jesi li videla budalo sta ti je to...,jedes ali nema resenja za tvoje probleme time...
Ono sto mi je najvise pomoglo je da sam shvatila da debljina i licni problemi nisu uzrocno posledicno povezani.Isti problemi su me cekali svakog dana i dok sam se prejedala,iste imam i sada,samo mogu lepo da se obucem...,osecam se lakse i ne spavam suvise..Eto to je moja pobeda!A kada vidim da resavam zavisnost od hrane,cini mi se da sve ostalo mogu da resim,imam vise volje,zelje i samopouzdanja...
Mislim da je preterano gojenje nacin da se pobegne od stvarnosti,koja nam realno nije naklonjena,ili je bar mi ne dozivljavamo kao lepu...
Neki oblik tihog samoubistva,sa laznom porukom u glavi da ce sve biti bolje kad se smrsa,ceo zivot ce se promeniti,a onda umesto da se suocimo sa zivotom debljina nam postaje najveci problem...,sa kojim je lakse suociti se nego sa zivotom...
Meni su roditelji stariji i bolesni,kuma koju volim najvise na svetu bolesna,ja sam odustala od fakulteta...od nekakvog idijjotskog straha,5 godina provela glupirajuci se,ucim,a ne izadjem na ispit,u medjuvremenu dobih i pacemaker i operisala sam aneurizmu,na srecu nemam nikakve posledice...
Ko me sretne ,kaze,pa ti si bila najbolji djak,sta ti se dogodilo,cak sam cula i kako me ogovaraju..,tipa,jadna ona,sta ces kad nije bila sposoban,a mozda je u srednjoj sve bilo preko veze.Vidi je ,al se i ugojila ko tenk.(Sa 50,ja sam dosla na 78,sad na 69,5..
)Ali dobro,sad bar necu vise da budem ko tenk..
Recept za zatvor.Kivi,po meni najbolji,sljive ujutru,5 komada ili kruske,kao uzina i mlaka voda cim se probudite.
Pozdrav!U nove pobede!
Ja sam prezadovoljna!!!
Srecno svima i javite kako ide!!!



Cisto i j da se prijavim.Sutra ce biti 4 nedelje,tacno 8,5 kg manje danas,sutra necu moci da se merim,pa eto danas da se javim
.
Ja sam jedan ispad imala,ali sto je najludje nista mi dobro nije doneo u smislu da sam se smirila i opustila kao ranije...Toliko mi je sve to bilo debilno,da sam sutra nastavila dijetu cudeci se sebi samoj sta mi bi...U smislu,jesi li videla budalo sta ti je to...,jedes ali nema resenja za tvoje probleme time...

Ono sto mi je najvise pomoglo je da sam shvatila da debljina i licni problemi nisu uzrocno posledicno povezani.Isti problemi su me cekali svakog dana i dok sam se prejedala,iste imam i sada,samo mogu lepo da se obucem...,osecam se lakse i ne spavam suvise..Eto to je moja pobeda!A kada vidim da resavam zavisnost od hrane,cini mi se da sve ostalo mogu da resim,imam vise volje,zelje i samopouzdanja...
Mislim da je preterano gojenje nacin da se pobegne od stvarnosti,koja nam realno nije naklonjena,ili je bar mi ne dozivljavamo kao lepu...
Neki oblik tihog samoubistva,sa laznom porukom u glavi da ce sve biti bolje kad se smrsa,ceo zivot ce se promeniti,a onda umesto da se suocimo sa zivotom debljina nam postaje najveci problem...,sa kojim je lakse suociti se nego sa zivotom...
Meni su roditelji stariji i bolesni,kuma koju volim najvise na svetu bolesna,ja sam odustala od fakulteta...od nekakvog idijjotskog straha,5 godina provela glupirajuci se,ucim,a ne izadjem na ispit,u medjuvremenu dobih i pacemaker i operisala sam aneurizmu,na srecu nemam nikakve posledice...

Ko me sretne ,kaze,pa ti si bila najbolji djak,sta ti se dogodilo,cak sam cula i kako me ogovaraju..,tipa,jadna ona,sta ces kad nije bila sposoban,a mozda je u srednjoj sve bilo preko veze.Vidi je ,al se i ugojila ko tenk.(Sa 50,ja sam dosla na 78,sad na 69,5..

Recept za zatvor.Kivi,po meni najbolji,sljive ujutru,5 komada ili kruske,kao uzina i mlaka voda cim se probudite.
Pozdrav!U nove pobede!
Ja sam prezadovoljna!!!
Srecno svima i javite kako ide!!!
Vrlo zbunjena,izrazito emotivna...
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
To je tako lepo cuti da i tebi rubeolo super ide... Samo napred i nastavi tako 

LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Evo malo nesto o povrckama :))
Visok procenat složenih ugljenih hidrata svrstava povrće u energetski visoko kvalitetnu hranu, a enzimi, vitamini, minerali i belančevine od povrća čine graditelja ćelija odgovornog za obnovu organizma.
Povrće ima izuzetno lekovito dejstvo i veoma je važno da se svakodnevno konzumira. Najbolje ga je uzimati u sirovom stanju, u obliku salata, ceđenih ili kašastih sokova, zatim blago obareno u što manjoj količini vode i kuvano, ali tako da se zadrže svi hranljivi sastojci.
Povrće se dobro kombinuje sa svom ostalom hranom (žitaricama, belančevinama, mastima i dr.) osim sa voćem, pa je poželjno da se prilikom pripremanja jela, posebno sokova, voće i povrće ne mešaju. Izuzetak su paradajz i krastavac, zbog izuzetno visokog sadržaja vode, pa se mogu uzimati i sa voćem.
Paradajz je stigao u Evropu tek nakon otkrića Amerike. Spada među biološki najvrednije povrtne biljke. Ima izuzetno visok procenat vode, zatim vitamina i minerala, posebno vit C (kao limun i pomorandža) i karotina koji stvara vit A, kao i vit B, E, K, PP. Bogat je mineralima i u svom sastavu ima kalijum (250-300 mg), natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Poznat je po maloj kaloričnoj vrednosti, može se uzimati u svako doba i kombinovati sa svakom hranom.
Lekovita svojstva paradajza: jača otpornost i imunitet organizma, protiv kašlja i plućnih bolesti, bolesti mokraćnih organa, snižava visok krvni pritisak, dobar je za poboljšanje probave, leči dijabetes, bolesti jetre, reume, pomaže izbacivanju tečnosti iz organizma.
Krastavac je korišćen još pre 5000 godina na Himalajima. Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima (oko 400 mg), naroćito sadrži kalijum (141 mg), zatim, kalcijum, fosfor, natrijum, jod, mangan i gvožđe.
Ima izuzetno visok sastav vode (95%) i zbog toga krastavac spada u hranu najmanje energetske vrednosti, ali je zbog minerala i vitamina izuzetno lekovit.
Lekovita svojstva krastavca: Koristi se protiv bolesti želuca i creva, upala kože, kožnog osipa, ujeda insekata, za pročišćavanje krvi, bolji rad bubrega i lečenje mokraćnih organa, čireva i hemoroida. Posebno se koristi u kozmetici, za ulepšavanje i osvežavanje kože lica.
Kupus je izuzetno značajna namirnica u ishrani na našem podneblju. Bere se od maja do novembra. Gaji se kao beli kupus i kao crveni kupus, koji je kvalitetniji. Izuzetno je bogat mineralima (800 mg), posebno sadrži kalijum (266 mg) i kalcijum, zatim gvožđe, magnezijum, sumpor, bakar i fosfor) bogat je i vitaminima, naročito vitamin C, kojeg ima isto koliko ga sadrže limun i pomorandža, kao i vitamin U, vitamin B, vitamin B1, vitamin B6, vitamin B12, provitamin A.
U ishrani ga je najbolje koristiti u sirovom ili ukiseljenom stanju, jer kuvanjem gubi svoja najvrednija svojstva. Štetan je ako se prži ili dinsta na masti ili ulju.
Lekovita svojstva kupusa: leči čir na želucu (procediti i piti sok), kao i čir na dvanaestopalačnom crevu. Sprečava skorbut, leči hronični zatvor, jača odbrambeni mehanizam organizma, leči reumu, malokrvnost, plućne bolesti, artritis, proširene vene, deluje antiseptično. Posebno su delotvorne obloge od zagrejanih listova kupusa protiv glavobolje, išijasa, rana, čireva, upala, opekotina, reume, uboda insekata. Raso se koristi kao lek za zastareli kašalj, kao preventiva za manjak kiseline u želucu, kao i za jačanje sluha.
Paprikaje stigla u Evropu iz Južne Amerike, a zbog svojih izuzetnih svojstava poznata je i kao hrana i kao lek, a koristi se i kao začin. Crvena paprika je bogatija hranljivim sastojcima od zelene paprike. Pored visokog sastava minerala (700 mg) i vitamina, bogata je ugljenim hidratima (8%), belančevinama i mastima.
Najvažniji sastojak paprike jeste vitamin C (do 400 mg), koga ima dva puta više nego u limunu i pomorandži i nalazi se u vrhu po sadržaju vitamina C, odmah iza namirnica kao što su (šipak, borovnica i peršun). Od vitamina značajni su vitamin B1, vitamin B2 i provitamin A. Bogata je kalcijumom, fosforom, gvožđem, kalijumom (212 mg).
Lekovita svojstva paprike: Protiv ateroskleroze, upale grla i raznih upala kože, opadanja kose, groznice, poboljšava probavu, širi kapilare, otvara apetit i otklanja mamurluk.
Šargarepa spada u najlekovitije povrće, praktično predstavlja pravu malu prirodnu apoteku. Najvredniji sastojak šargarepe jeste karotin, koji stvara provitamin A - sadrži ga najviše od sveg povrća. Pored karotina, bogata je mineralima i vitaminima, a u svom sastavu ima eterična ulja, belančevine, celulozu, skrob i šećer, jabučnu kiselinu i panteonsku kiselinu, pektinom, sluz, fitosterinom, glutaminom, galaktanom, inozitolom, pentozanom, kalijum i ostale mineralime. Od vitamina su najviše zastupljeni vitamini B grupe, vitamini D grupe, vitamini PP grupe, vitamini E grupe i vitamini H grupe.
Lekovita svojstva šargarepe: Poznato je da se redovnim uzimanjem šargarepe može sprečiti pojava mnogih oboljenja i da se njom leči preko trideset bolesti. Sadrži osnovne sastojke potrebne za rast, razvoj i jačanje organizma, čuva i poboljšava vid, sprečava anemiju, gorušicu, otekline od vodene bolesti, poboljšava varenje, olakšava izlučivanje mokraće, sprečava opadanje kose, njom se leči šećerna bolest, reuma, giht, upala krajnika, bolesti disajnih organa, rane i opekotine, pročišćava krv i odstranjuje otrovne materije iz organizma, u kombinaciji sa cveklom pomaže za lečenje karcinoma u početnim fazama, otklanja umor od umnog rada, može bitno pojačati koncentraciju.
Da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci ne treba je guliti, već je dobro oprati četkicom za povrće.
Peršun se koristi kao lekovita biljka u narodnoj medicini, a kao začin i hrana, jer se upotrebljava i koren i lišće. Izuzetno bogatstvo mineralima i vitaminima svrstava ga u najlekovitije biljke. Po sadržaju vitamina C daleko premašuje limun i pomorandžu - u 100g peršunovog lista ima 166 mg. Vitamina C. Sadrži puno i provitamina A i grupu B vitamina, čak i B12 vitamina. Od minerala, kojih u 100 g lista ima 1630 mg, najviše sadrži kalijum (1000 mg), gvožđe (8 mg), kalcijum (245 mg), fosfor (128 mg), magnezijum, mangan i bakar.
Lekovita svojstva peršuna: Koristi se za poboljšanje cirkulacije, za probleme mokraćnih kanala (čaj), za umirenje nerava, za otklanjanje naduvenosti, za ublažavanje bolova, za pročišćavanje krvi, a pomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca, blagotvoran je za otklanjanje groznice, upala očiju, bolesti bubrega, sunčane mrlje i jetrene mrlje na koži, za ubode i ujede insekata i srčane tegobe.
Cvekla vodi poreklo sa obala Sredozemnog mora. Smatra se da je jedna od najkorisnijih i najlekovitijih namirnica. Izuzetno je bogata belančevinama, ugljenim hidratima i mastima, a u sebi sadrži skoro sve minerale: kalijum (336 mg), kalcijum, natrijum (86 mg), magnezijum, betain, betanin, fosfor, gvožđe, bakar, mangan, brom, sumpor, jod... i vitamin B1, vitamin B2, vitamin BI2, vitamin C i vitamin P.
Lekovita svojstva cvekle: osnov lekovitosti ove biljke jesu betanin i betain, koji su odgovorni za ubrzavanje razmene materija, održavanje krvnih sudova, regulisanje krvnog pritiska, smanjenje holesterola, podsticanje rada jetre. Zbog svog sastava cvekla deluje antikancerogeno, blagotvorna je takodje za sprečavanje tumora i leukemije, ateroskleroze, leči grip, nizak krvni pritisak, snižava holesterol, utiče na nerve i mozak, cvekla pročišćava krv i deluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, njenom upotrebom se usporava starenje, a odlična je zaštita od radioaktivnosti i zračenja.
Cvekla je najzdravija kad se uzima kao sok. Od 1 kg cvekle dobije se 700 g soka. Veoma je ukusan kada se sa njim iskombinuje šargarepa, celer, peršun i limun.
Celer se koristio još u starom Egiptu. Danas je poznat kao hrana, začin i lek. Koristi se i koren i list. Veoma je bogat jer sadrži limonen, eterična ulja, masna ulja, kao i apin, asparagin, kolin, tirozin, pentosan, šećer i masti. Pored toga, sadrži i belančevine, ugljene hidrate, celulozu, kalcijum, natrijum (77 mg), kalijum (321 mg), fosfor (80 mg).
Lekovita svojstva celera: Koristi se kao lek za astmu, lek za nerve, lek za mokraćne puteve, lek za katar pluća, lek za bubrege, lek za reumu i lek za giht. Sprečava probavne smetnje, pospešuje razmenu materija, poboljšava apetit, jača želudac, reguliše varenje, koristi se i kao diuretik (čaj).
Crni luk je poreklom iz Azije, a rasprostranjen je po čitavom svetu. Pored vitamina i minerala, izuzetno je bogat ugljenim hidratima (9,6 g). Od mineralnih soli najviše sadrži kalijum (175 mg) i sumpor, a od vitamina B1, B2, C, E, H, K, P, karotina (provitamin A). Pored toga, sadrži glikozid, eterična ulja, u njemu se nalaze biljni hormoni slični insulinu i bakterostatici.
Lekovita svojstva crnog luka: Snižava visok krvni pritisak, jača srce, reguliše šećer u krvi, otklanja nervozu i nesanicu, olakšava iskašljavanje, pomaže kod varenja, lek je za upalu krajnika i promuklost, sprečava zgrušavanje krvi, opadanje kose, snižava visoku temperaturu, deluje kao diuretik.
Beli luk potiče iz centralne Azije. Za Stare Egipćane je beli luk sveta biljka, za Kineze je izuzetno lekovita biljka, a Persijanci su ga preporučivali kao lek za poboljšanje cirkulacije. Bogat mineralima (kalcijum, sumpor, fosfor, gvožđe), ugljenim hidratima (27,5 g ), u sebi sadrži sumporna eterična ulja, alicin, azotne materije, alin, fermente i vitamine doprinosi popularnom nazivu "prirodni antibiotik".
Lekovita svojstva belog luka: leči visok krvni pritisak, koristi se za razlaganje masnoće u krvi, leči aterosklerozu, šećernu bolest, srčana oboljenja, reume, glavobolje, neuroze, umor, bronhitis, veliki kašalj, astmu, tuberkolozu, tifus, koleru, besnilo, pomaže za lečenje groznice i malarije, za izbacivanje toksina iz organizma, čišćenje creva i lečenje crevnih glista, kao i za poboljšanje cirkulacije.
Rotkva je poreklom iz Azije i jedna je od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Nalazi se i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su smatralida je rotkva čudotvorna biljka i lekovita biljka. Veoma je rasprostranjena i koristi se kao salata, začin ili lek. Gaji se kao bela rotkva i crna rotkva. Nema neke posebne prehrambene vrednosti, ali ima značajna gurmanska i lekovita svojstva. Ljuto - gorkog je ukusa, što uslovljava gorušičavo ulje. Pored toga, sadrži i natrijum, kalijum, magnezijum, vitamine, nigrosin, rafanol, sumporne heterozide, gorke i ljute materije. Najbolje je uzimati sok od rotkve ili je sitno narendati kao salatu.
Lekovita svojstva rotkve: Blagotvorno deluje na probavne organe, pojačava lučenje u želucu, otvara apetit, okrepljuje, podstiče rad disajnih organa i bronhija, leči oboljenje žuči i žučne puteve, koristi se protiv pojave peska i kamenca u žuči, bolesti bubrega, kod smanjene funkcije jetre, za izbacivanje kamena iz mokraćnog mehura, leči katar creva, proliv, skorbut, reumu, išijas, promuklost, kašalj, gliste, opadanje kose, koristi se za čišćenje rana i kao diuretik.
Krompir je poreklom iz Perua i Čilea; rasprostranjen je u celom svetu, a najviše se gaji u Evropi. Po svojoj bioenergetskoj vrednosti spada u najhranljivije namirnice. Bogatstvo krompira su ugljeni hidrati (19 g), posebno sadrži skrob, belančevine, masti, vitamine (C, B1, B2) i minerale, a naročito kalijum (523 mg).
Lekovita svojstva krompira: sprečava skorbut, ublažava bolove od katara želuca, leči čir na želucu i čir na dvanaestopalačnom crevu, leči žuljeve, odstranjuje glavobolju i visoku temperaturu, višak želudačne kiseline, podstiče rad srca, pomaže kod akutnog artritisa, reume, bronhitisa, promrzlina, opekotina, ekcema, deluje kao diuretik.
Pasulj je poreklom iz Amerike. Ima izuzetnu biološku i kaloričnu vrednost. Ugljeni hidrati (52%), belančevine (26%) i masti (2,1%) sadrži i važne aminokiseline, lecitin, pektin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. 100 g pasulja ima 143 kalorije. Pasulj je težak za varenje, pa ga treba preko noći potopiti i prvu vodu kad prokuva procediti, pa tek onda kuvati. Može mu se dodati nekoliko listića sveže ili sušene nane, umesto uobičajene soda bikarbone koja uništava vitamine i minerale. Osobama koje imaju želudačne ili slične probleme preporučuje se uzimanje pasulja pasiranog kao pire od pasulja, u obliku supe ili kaše.
Lekovita svojstva pasulja: pomaže kod lečenja šećerne bolesti, upale bubrega, upale mokraćnih kanala, bolesti uha, glavobolje, čireva, krvarenja iz nosa, besnila i svraba.
Povrće ima izuzetno lekovito dejstvo i veoma je važno da se svakodnevno konzumira. Najbolje ga je uzimati u sirovom stanju, u obliku salata, ceđenih ili kašastih sokova, zatim blago obareno u što manjoj količini vode i kuvano, ali tako da se zadrže svi hranljivi sastojci.
Povrće se dobro kombinuje sa svom ostalom hranom (žitaricama, belančevinama, mastima i dr.) osim sa voćem, pa je poželjno da se prilikom pripremanja jela, posebno sokova, voće i povrće ne mešaju. Izuzetak su paradajz i krastavac, zbog izuzetno visokog sadržaja vode, pa se mogu uzimati i sa voćem.
Paradajz je stigao u Evropu tek nakon otkrića Amerike. Spada među biološki najvrednije povrtne biljke. Ima izuzetno visok procenat vode, zatim vitamina i minerala, posebno vit C (kao limun i pomorandža) i karotina koji stvara vit A, kao i vit B, E, K, PP. Bogat je mineralima i u svom sastavu ima kalijum (250-300 mg), natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Poznat je po maloj kaloričnoj vrednosti, može se uzimati u svako doba i kombinovati sa svakom hranom.
Lekovita svojstva paradajza: jača otpornost i imunitet organizma, protiv kašlja i plućnih bolesti, bolesti mokraćnih organa, snižava visok krvni pritisak, dobar je za poboljšanje probave, leči dijabetes, bolesti jetre, reume, pomaže izbacivanju tečnosti iz organizma.
Krastavac je korišćen još pre 5000 godina na Himalajima. Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima (oko 400 mg), naroćito sadrži kalijum (141 mg), zatim, kalcijum, fosfor, natrijum, jod, mangan i gvožđe.
Ima izuzetno visok sastav vode (95%) i zbog toga krastavac spada u hranu najmanje energetske vrednosti, ali je zbog minerala i vitamina izuzetno lekovit.
Lekovita svojstva krastavca: Koristi se protiv bolesti želuca i creva, upala kože, kožnog osipa, ujeda insekata, za pročišćavanje krvi, bolji rad bubrega i lečenje mokraćnih organa, čireva i hemoroida. Posebno se koristi u kozmetici, za ulepšavanje i osvežavanje kože lica.
Kupus je izuzetno značajna namirnica u ishrani na našem podneblju. Bere se od maja do novembra. Gaji se kao beli kupus i kao crveni kupus, koji je kvalitetniji. Izuzetno je bogat mineralima (800 mg), posebno sadrži kalijum (266 mg) i kalcijum, zatim gvožđe, magnezijum, sumpor, bakar i fosfor) bogat je i vitaminima, naročito vitamin C, kojeg ima isto koliko ga sadrže limun i pomorandža, kao i vitamin U, vitamin B, vitamin B1, vitamin B6, vitamin B12, provitamin A.
U ishrani ga je najbolje koristiti u sirovom ili ukiseljenom stanju, jer kuvanjem gubi svoja najvrednija svojstva. Štetan je ako se prži ili dinsta na masti ili ulju.
Lekovita svojstva kupusa: leči čir na želucu (procediti i piti sok), kao i čir na dvanaestopalačnom crevu. Sprečava skorbut, leči hronični zatvor, jača odbrambeni mehanizam organizma, leči reumu, malokrvnost, plućne bolesti, artritis, proširene vene, deluje antiseptično. Posebno su delotvorne obloge od zagrejanih listova kupusa protiv glavobolje, išijasa, rana, čireva, upala, opekotina, reume, uboda insekata. Raso se koristi kao lek za zastareli kašalj, kao preventiva za manjak kiseline u želucu, kao i za jačanje sluha.
Paprikaje stigla u Evropu iz Južne Amerike, a zbog svojih izuzetnih svojstava poznata je i kao hrana i kao lek, a koristi se i kao začin. Crvena paprika je bogatija hranljivim sastojcima od zelene paprike. Pored visokog sastava minerala (700 mg) i vitamina, bogata je ugljenim hidratima (8%), belančevinama i mastima.
Najvažniji sastojak paprike jeste vitamin C (do 400 mg), koga ima dva puta više nego u limunu i pomorandži i nalazi se u vrhu po sadržaju vitamina C, odmah iza namirnica kao što su (šipak, borovnica i peršun). Od vitamina značajni su vitamin B1, vitamin B2 i provitamin A. Bogata je kalcijumom, fosforom, gvožđem, kalijumom (212 mg).
Lekovita svojstva paprike: Protiv ateroskleroze, upale grla i raznih upala kože, opadanja kose, groznice, poboljšava probavu, širi kapilare, otvara apetit i otklanja mamurluk.
Šargarepa spada u najlekovitije povrće, praktično predstavlja pravu malu prirodnu apoteku. Najvredniji sastojak šargarepe jeste karotin, koji stvara provitamin A - sadrži ga najviše od sveg povrća. Pored karotina, bogata je mineralima i vitaminima, a u svom sastavu ima eterična ulja, belančevine, celulozu, skrob i šećer, jabučnu kiselinu i panteonsku kiselinu, pektinom, sluz, fitosterinom, glutaminom, galaktanom, inozitolom, pentozanom, kalijum i ostale mineralime. Od vitamina su najviše zastupljeni vitamini B grupe, vitamini D grupe, vitamini PP grupe, vitamini E grupe i vitamini H grupe.
Lekovita svojstva šargarepe: Poznato je da se redovnim uzimanjem šargarepe može sprečiti pojava mnogih oboljenja i da se njom leči preko trideset bolesti. Sadrži osnovne sastojke potrebne za rast, razvoj i jačanje organizma, čuva i poboljšava vid, sprečava anemiju, gorušicu, otekline od vodene bolesti, poboljšava varenje, olakšava izlučivanje mokraće, sprečava opadanje kose, njom se leči šećerna bolest, reuma, giht, upala krajnika, bolesti disajnih organa, rane i opekotine, pročišćava krv i odstranjuje otrovne materije iz organizma, u kombinaciji sa cveklom pomaže za lečenje karcinoma u početnim fazama, otklanja umor od umnog rada, može bitno pojačati koncentraciju.
Da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci ne treba je guliti, već je dobro oprati četkicom za povrće.
Peršun se koristi kao lekovita biljka u narodnoj medicini, a kao začin i hrana, jer se upotrebljava i koren i lišće. Izuzetno bogatstvo mineralima i vitaminima svrstava ga u najlekovitije biljke. Po sadržaju vitamina C daleko premašuje limun i pomorandžu - u 100g peršunovog lista ima 166 mg. Vitamina C. Sadrži puno i provitamina A i grupu B vitamina, čak i B12 vitamina. Od minerala, kojih u 100 g lista ima 1630 mg, najviše sadrži kalijum (1000 mg), gvožđe (8 mg), kalcijum (245 mg), fosfor (128 mg), magnezijum, mangan i bakar.
Lekovita svojstva peršuna: Koristi se za poboljšanje cirkulacije, za probleme mokraćnih kanala (čaj), za umirenje nerava, za otklanjanje naduvenosti, za ublažavanje bolova, za pročišćavanje krvi, a pomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca, blagotvoran je za otklanjanje groznice, upala očiju, bolesti bubrega, sunčane mrlje i jetrene mrlje na koži, za ubode i ujede insekata i srčane tegobe.
Cvekla vodi poreklo sa obala Sredozemnog mora. Smatra se da je jedna od najkorisnijih i najlekovitijih namirnica. Izuzetno je bogata belančevinama, ugljenim hidratima i mastima, a u sebi sadrži skoro sve minerale: kalijum (336 mg), kalcijum, natrijum (86 mg), magnezijum, betain, betanin, fosfor, gvožđe, bakar, mangan, brom, sumpor, jod... i vitamin B1, vitamin B2, vitamin BI2, vitamin C i vitamin P.
Lekovita svojstva cvekle: osnov lekovitosti ove biljke jesu betanin i betain, koji su odgovorni za ubrzavanje razmene materija, održavanje krvnih sudova, regulisanje krvnog pritiska, smanjenje holesterola, podsticanje rada jetre. Zbog svog sastava cvekla deluje antikancerogeno, blagotvorna je takodje za sprečavanje tumora i leukemije, ateroskleroze, leči grip, nizak krvni pritisak, snižava holesterol, utiče na nerve i mozak, cvekla pročišćava krv i deluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, njenom upotrebom se usporava starenje, a odlična je zaštita od radioaktivnosti i zračenja.
Cvekla je najzdravija kad se uzima kao sok. Od 1 kg cvekle dobije se 700 g soka. Veoma je ukusan kada se sa njim iskombinuje šargarepa, celer, peršun i limun.
Celer se koristio još u starom Egiptu. Danas je poznat kao hrana, začin i lek. Koristi se i koren i list. Veoma je bogat jer sadrži limonen, eterična ulja, masna ulja, kao i apin, asparagin, kolin, tirozin, pentosan, šećer i masti. Pored toga, sadrži i belančevine, ugljene hidrate, celulozu, kalcijum, natrijum (77 mg), kalijum (321 mg), fosfor (80 mg).
Lekovita svojstva celera: Koristi se kao lek za astmu, lek za nerve, lek za mokraćne puteve, lek za katar pluća, lek za bubrege, lek za reumu i lek za giht. Sprečava probavne smetnje, pospešuje razmenu materija, poboljšava apetit, jača želudac, reguliše varenje, koristi se i kao diuretik (čaj).
Crni luk je poreklom iz Azije, a rasprostranjen je po čitavom svetu. Pored vitamina i minerala, izuzetno je bogat ugljenim hidratima (9,6 g). Od mineralnih soli najviše sadrži kalijum (175 mg) i sumpor, a od vitamina B1, B2, C, E, H, K, P, karotina (provitamin A). Pored toga, sadrži glikozid, eterična ulja, u njemu se nalaze biljni hormoni slični insulinu i bakterostatici.
Lekovita svojstva crnog luka: Snižava visok krvni pritisak, jača srce, reguliše šećer u krvi, otklanja nervozu i nesanicu, olakšava iskašljavanje, pomaže kod varenja, lek je za upalu krajnika i promuklost, sprečava zgrušavanje krvi, opadanje kose, snižava visoku temperaturu, deluje kao diuretik.
Beli luk potiče iz centralne Azije. Za Stare Egipćane je beli luk sveta biljka, za Kineze je izuzetno lekovita biljka, a Persijanci su ga preporučivali kao lek za poboljšanje cirkulacije. Bogat mineralima (kalcijum, sumpor, fosfor, gvožđe), ugljenim hidratima (27,5 g ), u sebi sadrži sumporna eterična ulja, alicin, azotne materije, alin, fermente i vitamine doprinosi popularnom nazivu "prirodni antibiotik".
Lekovita svojstva belog luka: leči visok krvni pritisak, koristi se za razlaganje masnoće u krvi, leči aterosklerozu, šećernu bolest, srčana oboljenja, reume, glavobolje, neuroze, umor, bronhitis, veliki kašalj, astmu, tuberkolozu, tifus, koleru, besnilo, pomaže za lečenje groznice i malarije, za izbacivanje toksina iz organizma, čišćenje creva i lečenje crevnih glista, kao i za poboljšanje cirkulacije.
Rotkva je poreklom iz Azije i jedna je od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Nalazi se i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su smatralida je rotkva čudotvorna biljka i lekovita biljka. Veoma je rasprostranjena i koristi se kao salata, začin ili lek. Gaji se kao bela rotkva i crna rotkva. Nema neke posebne prehrambene vrednosti, ali ima značajna gurmanska i lekovita svojstva. Ljuto - gorkog je ukusa, što uslovljava gorušičavo ulje. Pored toga, sadrži i natrijum, kalijum, magnezijum, vitamine, nigrosin, rafanol, sumporne heterozide, gorke i ljute materije. Najbolje je uzimati sok od rotkve ili je sitno narendati kao salatu.
Lekovita svojstva rotkve: Blagotvorno deluje na probavne organe, pojačava lučenje u želucu, otvara apetit, okrepljuje, podstiče rad disajnih organa i bronhija, leči oboljenje žuči i žučne puteve, koristi se protiv pojave peska i kamenca u žuči, bolesti bubrega, kod smanjene funkcije jetre, za izbacivanje kamena iz mokraćnog mehura, leči katar creva, proliv, skorbut, reumu, išijas, promuklost, kašalj, gliste, opadanje kose, koristi se za čišćenje rana i kao diuretik.
Krompir je poreklom iz Perua i Čilea; rasprostranjen je u celom svetu, a najviše se gaji u Evropi. Po svojoj bioenergetskoj vrednosti spada u najhranljivije namirnice. Bogatstvo krompira su ugljeni hidrati (19 g), posebno sadrži skrob, belančevine, masti, vitamine (C, B1, B2) i minerale, a naročito kalijum (523 mg).
Lekovita svojstva krompira: sprečava skorbut, ublažava bolove od katara želuca, leči čir na želucu i čir na dvanaestopalačnom crevu, leči žuljeve, odstranjuje glavobolju i visoku temperaturu, višak želudačne kiseline, podstiče rad srca, pomaže kod akutnog artritisa, reume, bronhitisa, promrzlina, opekotina, ekcema, deluje kao diuretik.
Pasulj je poreklom iz Amerike. Ima izuzetnu biološku i kaloričnu vrednost. Ugljeni hidrati (52%), belančevine (26%) i masti (2,1%) sadrži i važne aminokiseline, lecitin, pektin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. 100 g pasulja ima 143 kalorije. Pasulj je težak za varenje, pa ga treba preko noći potopiti i prvu vodu kad prokuva procediti, pa tek onda kuvati. Može mu se dodati nekoliko listića sveže ili sušene nane, umesto uobičajene soda bikarbone koja uništava vitamine i minerale. Osobama koje imaju želudačne ili slične probleme preporučuje se uzimanje pasulja pasiranog kao pire od pasulja, u obliku supe ili kaše.
Lekovita svojstva pasulja: pomaže kod lečenja šećerne bolesti, upale bubrega, upale mokraćnih kanala, bolesti uha, glavobolje, čireva, krvarenja iz nosa, besnila i svraba.
LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Depresiju i slicna stanja lecim iskljucivo seksom. Preporucujem. A i nista ne kosta.
Live long and alter.
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Od danas prelazim na 1200.
Reci mi molim te koju od dve ponudjene vrste tablica koristis?

Vrlo zbunjena,izrazito emotivna...
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Naravno seks pomaze stresu 

LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
ali depresiju bas i ne.... 

LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Kako mislis rubeolo koju od dve vrste ponudjene tablice? Nisam bas razumela pitanje... sorry...
LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Meni je na 1200 super,osecam se lakse a obim tela mi se podosta smanjio
Sada se bas nesto razmisljam i mislim da je najgore kada su slavlja ,ili neka drustvena okupljanja,tada se i najvise jede i pije jer zivot je jedan a ko zna kada ce se desiti opet takvo okupljanje s najmilijima...Hehe to je nase foliranje samo da se jede i pije. Nas mentalitet je takav i bez nekog veceg okupljanja ne prodje ni 2 nedelje do mesec dana i opet isto i ista prica tipa ma ovo je sada i ko zna kada cemo se opet okupiti ajd sada da se dobro nakrkamo i tako u krug.
Jbg takvi smo i takvi cemo biti doveka bar sto se moje porodice tice tako da je meni bas tada vrlo tesko da izdrzim ne zbog toga sto sam gladna nego svi jedu a ja ne i samo mi oci gladne.Izmerim na vagici sve sto i oni jedu ali to je malo nasprem onoga kakvih djakonija tada ima u ogromnim kolicinama...
S velikom mukom ali uspevam i tada jer razmisljam u jednom pravcu. Znate onu frazu ZIVOT JE SAMO JEDAN ZATO UZIVAJ U SVEMU a ja sam je promenila u Zivot je samo jedan zato ga zivi sto duze...
A drustva i ako ima i ako nema hrana je uvek tu i uvek je na dohvat ruke zasto se prozderavati?
Lupam cuske sama sebi i s mukom ali uspevam i tu naviku takvog prozderavanja u drustvu da iskorenim... Nije lako ali kao sto rekoh sve se moze kad se hoce...

Sada se bas nesto razmisljam i mislim da je najgore kada su slavlja ,ili neka drustvena okupljanja,tada se i najvise jede i pije jer zivot je jedan a ko zna kada ce se desiti opet takvo okupljanje s najmilijima...Hehe to je nase foliranje samo da se jede i pije. Nas mentalitet je takav i bez nekog veceg okupljanja ne prodje ni 2 nedelje do mesec dana i opet isto i ista prica tipa ma ovo je sada i ko zna kada cemo se opet okupiti ajd sada da se dobro nakrkamo i tako u krug.
Jbg takvi smo i takvi cemo biti doveka bar sto se moje porodice tice tako da je meni bas tada vrlo tesko da izdrzim ne zbog toga sto sam gladna nego svi jedu a ja ne i samo mi oci gladne.Izmerim na vagici sve sto i oni jedu ali to je malo nasprem onoga kakvih djakonija tada ima u ogromnim kolicinama...
S velikom mukom ali uspevam i tada jer razmisljam u jednom pravcu. Znate onu frazu ZIVOT JE SAMO JEDAN ZATO UZIVAJ U SVEMU a ja sam je promenila u Zivot je samo jedan zato ga zivi sto duze...
A drustva i ako ima i ako nema hrana je uvek tu i uvek je na dohvat ruke zasto se prozderavati?
Lupam cuske sama sebi i s mukom ali uspevam i tu naviku takvog prozderavanja u drustvu da iskorenim... Nije lako ali kao sto rekoh sve se moze kad se hoce...

LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?
Svako najbolje poznaje sebe i svako može sebi da pomogne ukoliko to želi. Ja sam sebi pomogla na takav način što sam smanjila ishranu i unos slatkiša i smršala posle porodjaja skoro godinu dana posle. Pre toga sam imala muku, ali nismo svi isti i kod svakog posle porodjaja organizam drugačije reaguje neko se goji, a neko preterano mršavi. Ja nikada nisam mogla da jedem po nekoj tablici ili po nekoj dijeti, ali sam uvek mogla da izbacim večeru i da smanjim unos hrane i da se više krećem i rezultati se brzo vide!
