KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 16, 2009 2:39 am

Post od makce »

(Odlomak sa sajta o kalorijama)

Brojanje

Jedan moguć metod za kontrolisanje plusa i minusa je brojanje kalorija. Ovo je metod koji je meni najbolje radio. Brojanje kalorija je komplikovan proces, i mnoge ljude odbija. S druge strane, ovaj pristup ima nekoliko jedinstvenih prednosti:

* Omogućava ti da jedeš šta god hoćeš i kad god hoćeš — reci zbogom osećaju krivice zbog pojedene štangle čokolade
* Uz veliku slobodu i bez pritiska, moći ćeš postepeno i zdravo da izgubiš težinu
* Naučićeš životnu veštinu koja će ti pomoći da željenu težinu održiš dugo, po mogućstvu do kraja života

Brojanje kalorija izgleda kao veoma komplikovan process. I jeste: potrebno je izbrojati kalorije u svemu što god pojedeš u toku dana. Bez dobre pripreme i strpljenja, lako je doći do tačke u kojoj ćeš dići ruke od svega. Dobra vest je da će ti vremenom postati mnogo lakše. Moguće je za par meseci razviti pristup i navike tako da ti brojanje više ne predstavlja stvarni dodatni napor. U stvari, ne samo da je moguće, nego je i neophodno, jer seti se: u potrazi smo za nečim što je održivo na veoma duge staze.

Ovo je moj pokušaj da ti u tome pomognem.

Kad pročitaš ovaj članak, možda ćeš zaključiti da je brojanje kalorija prekomplikovano za tebe. To je ok. Probaj druge pristupe, mi smo svi različiti i razne stvari rade za razne ljude. Možda ćeš kasnije poželeti da pokušaš ponovo. Imaj na umu, da iako veoma komplikovano u početku, brojanje postaje daleko lakše vremenom.

Preduslov za uspešno brojanje kalorija je postavljanje ciljeva, jedan od koraka u periodu pripreme. Važno je da odrediš dnevni kredit (koliko kalorija možeš da uneseš u toku dana), i da imaš ideju o rasporedu kredita po obrocima. Brojanje kalorija podrazumeva sledeće aktivnosti i znanja, opisana u ostatku ovog članka:

* Brojanje kalorija u obrocima
* Sabiranje kalorija pojedenih u toku jednog dana
* Donošenje odluka i pravljenje izbora, jer nije dovoljno samo znati koliko si kalorija uneo, poenta je da držiš taj broj u granicama koje si sebi postavio
* Učenje i prilagođavanje, jer smo svi mi različiti, i svako od nas mora sam za sebe da pronađe šta radi a šta ne

Brojanje kalorija u obrocima

Ovo je jedna od najosnovnijih ali i najkomplikovanijih aktivnosti. Bez znanja o unešenim kalorijama, ostatak metoda pada u vodu. U toku dana pojedemo puno različitih stvari, najčešće nismo svesni ni u kojoj količini, ni od čega je hrana koju smo pojeli sačinjena, što isprva čini brojanje veoma neprirodnom i komplikovanom aktivnošću.

Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važno biti strpljiv pri učenju veštine brojanja. U početku to stvarno izgleda prekomplikovano i strašno zamara. Ali veruj mi, vremenom postaje sve lakše. Ja ću ovde pokušati da s tobom podelim nekoliko saveta ne bih li ti pomogao da ti početak ipak bude lakši.

Za početak, potrebno je znati broj kalorija u osnovnim namirnicama. Najlakše je ako na ambalaži proizvoda to piše. Vodi računa šta čitaš: uglavnom je informacija data u broju kalorija po 100 grama. Ali puno namirnica koje koristimo nemaju tu informaciju. Za to je moguće koristiti razne izvore. Na ovom sajtu sam pokušao da dam osnovnu informaciju u članku koji govori u količini kalorja u hrani. No to ti verovatno neće biti dovoljno.

Ako govoriš engleski, na internetu možeš da pronađeš veoma puno sajtova sa detaljnim informacijama. Većina se bazira na besplatnoj bazi podataka sa preko 7000 vrsta hrane koji održava američko ministratrstvo poljoprivrede. Na svom sajtu su postavili i pretragu koja će ti možda biti od koristi: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/. Mnogi komercijalni sajtovi daju sličnu informaciju, a na nekima se može kupiti softver koji pomaže u tome (na primer: http://www.calorieking.com/). Moje iskustvo sa softverom je da je prekomplikovano koristiti ga za brojanje svih kalorija, ali da može da bude koristan za brojanje kalorija u pojedinim obrocima. Ali, to, kao i sve ostalo je veoma lično.

Ima i nekoliko sajtova na srpskom i hrvatskom koji daju osnovne informacije o količini kalorija:

* Sajt na sprskom sa prevodom Američke baze podataka, interesantnim tekstovima i veoma aktivnim forumom sa diskusijama: http://www.*
* Zvanični sajt "Hrvatske udruge za boljitak prehrane", sa online pretragom namirnica http://www.kalorije.com

No znati kalorije u namirnicama nije dovoljno. Potrebno je znati koliko koje namirnice ima u tvom obroku. Dok god sam pripremaš hranu, lako je izmeriti koliko koje namirnice se sadrži u tvom obroku. To jest, lako je ako imaš vagu. Ako ozbiljno nameravaš da se baviš brojanjem kalorija, ja ti toplo preporučujem da uložiš u dobru preciznu elektronsku vagu za kuvanje. Te su vage veoma male, nisu tako skupe, a jednostavne su za korišćenje. Ja moju vagu koristim svakodnevno.

Kako to izgleda? Pa stavim tanjir na vagu i vratim je na nulu (na mojoj vagi je dovoljno pritisnuti jedno dugmence). Kako šta dodajem na tanjir, tako ga izmerim, pa onda opet vagu vratim na nulu. Sada već znam kalorije u većini namirnica na pamet, i često mogu u glavi već da izračunam koliko kalorija koristim.

Drugi trik je koristiti kašike, čaše, činijce... Na primer, ja za kuvanje uvek koristim istu kašiku da sipam ulje. Znam da u njoj ima otpilike 60 kalorija. Pirinač sipam uvek u istoj količini korišćenjem jedne šolje. To mi omogućava da veoma brzo procenim koliko kalorija u skuvanom obroku.

Za namirnice koje sadrže manje kalorija (voće, povrće...), koristim "odokativan" metod. Na primer, znam otprilike koliko ima kalorija u jednom luku (oko 100 grama, znači oko 30 kalorija), ili u jednoj jabuci ili pomorandži (srednje-omanja oko 50 kalorija). Takođe, ako si kupio nešto u pakovanju, ili mesari, težina uvek piše na pakovanju. U tom slučaju, ako ne koristim celo pakovanje, od oka odmerim da li se radi o polovini ili trećini koju koristim. Slično radim i kad je skuvana hrana. Ako se radi o hrani u komadima (na primer, punjena paprika), tada izbrojim koliko ima komada, pa tim brojem podelim ukupnu količinu kalorija koju sam ranije sračunao za celo jelo. Ili opet procenim da li sam sebi sipao četvrt, pola ili trećinu. Za to moće naravno da se koristi i vaga (vaga je naročito dobra za kolače).

Ako često jedeš svaki dan slično, dovoljno je da jednom izračunaš kalorije. Ako kuvaš, skuvaj za više dana , podeli i zamrzni. Na posudu u kojoj si zamryao hranu napiši koliko ima kalorija u hrani koja je unutra. Tako ćeš ubiti tri muve jednim udarcem: ne moraš da kuvaš svaki dan, bez napora ćeš znati koliko ima kalorija u skuvanoj hrani, i izbećićeš da kad dođeš kući pre jela jako gladan, da jedeš nešto drugo na brzinu, dok se glavno jelo ne skuva.

Posle nekog vremena, počećeš da znaš vrednosti kalorija na pamet i brojanje će ti postati mnogo lakše. Strpi se ako možeš!
Kalorije u gotovoj hrani

Ako imaš sreće, na pakovanju gotove hrane pisaće koliko ima kalorija. No, najčešće ćeš biti u situaciji da jedeš negde napolju gde nećeš znati koliko šta ima kalorija. Toj temi sam posvetio posebnu stranicu.
Sabiranje kalorija pojedenih u toku jednog dana

Ovo je jednostavniji deo, a ako se držiš planiranih kalorija po obroku, čak i nepotrebno. Ako to nije slučaj, možda će ti pomoći da negde zapišeš.

Ja sam jedno vreme sakupljao "kredit", ili "negativne kalorije" koje nakupim u toku nedelje (time što jedem manje od planirane količine) da bi ih potrošio za vikend. Mislim da je dobro što sam to radio, jer mi je olakšalo da sa manjim promenama započnem ceo proces. Međutim, posle nekog vremena sam prestao to da radim, jer je sistem postao suviše komplikovan da bi bio održiv na duže staze. Pored toga, osećao sam da se na neki način "uništavam" trud prethodne nedelje. Bilo je mnogo lepše "obrati plodove truda" kroz dodatnu težinu koju bih izgubio.

To je takođe imalo veze i sa pićem, jer bih tipično pio mnogo više u toku vikenda nego tokom radne nedelje. Problem sa pićem sam rešio na drugi način, o tome planiram kasnije da pišem. Ako si zainteresovan, napiši mi (na pr. komentar).

Slično je bilo i sa sportom. U početku sam koristio sport i druge fizičke aktivnosti kao "negativne kalorije", ili "kredit". Međutim, primetio bih da ako sebi postavim za cilj da pojedem određen broj kalorija, da obično pojedem oko tog broja. Ako bih taj broj uvećao "kreditom", obično bih te dodatne kalorije pojeo, a da mi to ne bi pričinjavalo nikakvo dodatno zadovoljstvo. Posle nekog vremena sam shvatio da mi to zapravo ne znači mnogo, i da mi mnogo više znači da umesto toga brže mršavim. Probao sam da ne menjam broj kalorija, da ne koristim "kredit". Osećao sam se jednako sit.

Brže mršavljenje mi je postala adekvatna nagrada za ekstra trud. To me je činilo da se ukupno osećam mnogo pozitivnije, i da mi bude lakše da se držim svoga plana.

Ali kao što rekoh, mislim da je dobro što sam to radio, jer mi je pomoglo da lakše prođem kroz prve mesece dijete. Da to nisam probao, nikad ne bih saznao da mi je za mene bolje da to ne radim. A veoma je važno stvari raditi iz dubokog ubeđenja i želje, nego zato što to "tako treba", ili zato što je to neko drugi rekao.
LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Sada imate sta da citate i da se po neki i smarate citanjem,ali ako neko zeli sto vise da sazna o nekim stvarima verujem da ce naci odlomak za sebe... :wink:
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?

Post od makce »

Osam prevara o dijetama

Pogledajte koje su najcesce lazi koje citate ili slusate o dijetama i brzinskom gubljenju kilograma.

Nezdrava hrana, kalorijski neuravnotezene porcije i jedenje preobilnih obroka u pogresno doba glavni su uzroci gomilanja sala.

S druge strane, izgladnjivanje i dijete koje potpuno izbacuju iz jelovnika pojedine namirnice neophodne za normalno funkcionisanje organizma mogu vise da stete nego koriste. Pogledajte koje su najcesce prevare koje citate ili slusate o dijetama i brzinskom gubljenju kilograma

1. Izgladnjivanje topi kilograme - netacno!

Rigorozne dijete s malo kalorija nisu delotvorne. Na pocetku se izgubi nekoliko kilograma, a zatim vise nema pomaka, jer se postize suprotan ucinak, odnosno usporava se topljenje masnoca.

2. Masnoce samo debljaju - netacno!

Organizmu i tokom dijete trebaju masti. Ako se strogo drzite dijete koja zabranjuje masnoce, telo ce ubrzo osecati potrebu za onim sto mu najvise nedostaje. Takvom dijetom moze da se izgubiti poneki kilogram, ali se po prestanku kilogrami vracaju.

3. Ugljeni hidrati nisu najveci neprijatelji

Dijeta s malo ugljenih hidrata vrlo je popularna, ali to je samo preruseno izgladnjivanje. Za vecinu je preteska jer lisava organizam energije potrebne za normalno funkcionisanje, a ne daje zeljene rezultate.

4. Proteinske dijete nisu sigurne

Visokoproteinske, mesne dijete povecavaju opasnost od bolesti srca, bubrega i dijabetesa. Zbog manjka ugljenih hidrata moze da se pojaca kiselost krvi, a nedostatak voca, povrca i zitarica dovodi do poremecaja metabolizma.

5. Varke mesne dijete

Sto je dijeta ekstremnija i gubitak kilograma brzi, to je teze odrzati postignutu kilazu. Mnogima je primamljiva mesna dijeta, jer obecava gubitak sedam kilograma u prve dve nedelje. Medjutim, to se ne odnosi samo na gubitak masti, nego i na vodu, glikogen i mesno tkivo.

6. "Prevara" s nebrojenjem kalorija

Nijedna dijeta ne moze da zanemari pravilo o ravnotezi kalorija. Na mesnoj dijeti se osecaj gladi otupljuje jer su ugljeni hidrati zabranjeni i osoba automatski jede manje, bez razmisljanja o kalorijama.

7. Mozete jesti sve i mrsaviti - netacno!

Proizvodjaci tableta za mrsavljenje tvrde kako njihov proizvod omogucava "topljenje" svega sto pojedete i stvara osecaj sitosti. Medjutim, telo mora da udovolji prirodnim zakonima, sto znaci da visak energije nece nestati, nego ce otici tamo gde najmanje zelite.

8. Skinite 10 kg u dve nedelje!

Dijete koje obecavaju brzinsko skidanje kilograma cesto i deluju, ali glavni deo izgubljene tezine odnosi se na izgubljenu vodu, i zato se stara tezina vraca jednako brzo kao sto je otisla. Strucnjaci smatraju da je mnogo bolje gubiti samo pola kilograma nedeljno.
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Par bizarnih dijeta kroz istoriju :lol:
Čudo - Od dijeta baziranih na biblijskim zapisima, preko gutanja vate, do suludih dijeta u sanatorijima, istorija mršavljenja je ponekad neverovatna.
Nutricionista iz 19. veka Horacio Flečer popularizovao je metodu smanjenja težine pravilnim žvakanjem, koja je i u 20. veku imala svoje sledbenike. Svaki zalogaj je trebalo prožvakati 32 puta. Nakon toga bi glavu trebalo zabaciti unazad i pustiti da jelo samo sklizne. Ako bi se u ustima našao komadić hrane još prevelik da se sam spusti u jednjak, trebalo ga je ispljunuti. Nakon nekog vremena osoba na ovoj dijeti naprosto gubi volju za tako na****u konzumaciju hrane.
Svojevremeno je bila popularna i dijeta spavanjem. Elvis Prisli je navodno poslednjih godina života bio veliki pobornik te dijete. Dijeta se sastojala u tome da se popiju tablete za spavanje u ciklusima od po nekoliko dana.
Gutanje vate je takođe na listi bizarnih dijeta. Nije, međutim, sasvim jasno na kom principu bi trebalo da radi pun tanjir vate za ručak i kolika je opasnost da se čovek udavi tokom takvog obroka.
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Laksativi, cigarete, pilule i gladovanje samo su neki od nezdravih načina pomoću kojih se slavni rešavaju viška kilograma

Opsednutost izgledom kod nekih zvezda otišla je toliko daleko da u borbi za lepotu i idealno telo posežu za nedozvoljenim supstancama i zastrašujućim dijetama. Koriste laksative, pilule, razne napitke, ali umesto zdravog i lepog tela taj način mršavljenja donosi im bolest, ali i nezdrav i ispijen izgled.

U očajničkoj borbi za što zanosnije telo zvezde su se okrenule i raznim tabletama. Tako sve više njih priznaje da koriste tablete „aderal" za poremećaj pažnje, koje ih drže budnima i ubijaju apetit. Paris Hilton, Nikol Riči, Lindzi Lohan, Britni Spirs čini se kao da su pronašle čarobnu tabletu. Međutim, problematične zvezde zaboravljaju da taj lek čak i kada se uzima po lekarskim uputstvima može da izazove depresivne epizode, ali i ozbiljne srčane probleme. Osim toga, neke zvezde piju i pilule kojim se leče respiratorni problemi kod konja.

Ketrin Hajgl izgleda kao da je izgubila barem šest kilograma u prošloj godini. Mnogi su joj prebacivali višak kilograma, ali umesto zdravijeg načina života zgodna plavuša ima vrlo nezdravu naviku - pušenje - za koje je uverena da joj pomaže u borbi s kilogramima. Paris Hilton je izazvala zgražavanje u restoranu u Njujorku kada je za ručak naručila samo mineralnu vodu i „red bul". Ceo njen obrok sastojao se od gutljaja jednog i drugog pića. Isti problem ima i glumica Marša Kros, koja priznaje da je pod velikim pritiskom da stalno mora da bude mršava, pa se ne trudi da jede.

- To je neprestana borba. Kao da me neko plaća da ne jedem. To je pravi pakao - rekla je Krosova.

Osim izbegavanja hrane, tu je još i zastrašujuće pročišćavanje koje se sastoji od ispijanja soka od limuna pomešanog s javorovim sirupom i biberom od paprike. Britni Spirs nikada nije krila da voli fast fud, kafu i cigarete. Međutim, kako se ne bi preterano udebljala, osim tableta „adarel" propala zvezda je koristila laksative u čaju.

Zavisnici od kofeina

Na fotografijama paparaca često mogu da se vide neke od najmršavijih holivudskih zvezda, poput Rene Zelveger i sestara Olsen, kako šetaju ulicom s ogromnim čašama kafe. To je holivudski trend, jer mnogi veruju da kafa ne samo da im ubrzava metabolizam već i da im smanjuje apetit.

Žive u teretani

Kad se spomene preterano vežbanje, odličan primer je glumica Teri Hačer, koja je vidljivo mršava džogirala holivudskim brežuljcima. Glumica Kejt Hadson, prema sopstvenom priznanju, da bi se rešila viška kilograma koje je zaradila u trudnoći, tri meseca je svakodnevno vežbala tri sata. Čak i lični treneri upozoravaju da takvo opsesivno vežbanje jednostavno nije normalno, osim ako nije reč o profesionalnim sportistima.

Preuzeto sa sajta pressonline.rs
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Istinite i neistinite teorije o mršavljenju

Sve više ljudi na svijetu danas je pretilo, a posebno zabrinjava činjenica da je među pretilima veliki broj djece. Problem je tim veći ako znamo da je i među mršavima i među debelima previše neznanja o debljini, njezinim uzrocima te načinima sprečavanja i liječenja

Srećom, nalazimo se u vremenu kada sve više nas počinje biti svjesno zdravog načina života. Krive predodžbe o tome što je dobro, a što loše za zdravlje posebno se odnose na prehranu i tjelovježbu. Evo nekoliko teorija vezanih za mršavljenje – neke od njih su istinite, a neke nisu:

Vježbanje dva do tri puta tjedno po 30 minuta pomoći će pri gubljenju kilograma
NETOČNO

Naravno, bilo koja vježba bolja je od nikakve i uvijek je dobrodošla jer izgara višak kalorija i može pomoći pri gubitku i održavanja težine. Umjerena tjelovježba dobra je za zdravlje, ali neće vam puno pomoći pri gubitku kilograma, a evo zašto: uzmite da hodate umjerenom brzinom (oko 4-5 kilometara na sat) 30 minuta, četiri dana u tjednu. To znači da biste prešli desetak km tjedno, a pri svakom kilometru biste izgubili oko 60 kalorija. Znači, svakog tjedna potrošili biste oko 600 kalorija. Tih 600 kalorija manje značilo bi da tjedno izgubite otprilike oko 0,1 kilograma, pod uvjetom da umjereno jedete. Pojedete li nešto više nakon svake vježbe, gubitak na kilaži je manji.

Stoga, želite li da vam vježbanje bude glavno sredstvo pri skidanju kilograma, svakako trebate vježbati više od 30 minuta dva do tri puta tjedno (odaberite neku disciplinu kod koje se troši više kalorija). Najbolje je kombinirati redovitu tjelovježbu s niskokaloričnom prehranom.

Hodanje je izvrstan način gubljenja kilograma
TOČNO

Kao i pri svakoj drugoj fizičkoj aktivnosti, hodanjem se izgaraju kalorije. Želite li smršavjeti, preporučljivije je što žustrije hodati, a nikako ne šetati 's noge na nogu'. Prijeđete li dnevno oko 7-8 kilometara, a pri svakom kilometru izgubite 60 kalorija, na dan možete izgubiti i do 500 kalorija samo hodajući. Hodate li tako svakog dana, tjedno ćete izgubiti 3.500 kalorija (pola kg).

Mogu jesti jaja, a da se ne udebljam
TOČNO

Iako se čini da ima mnogo kalorija, tvrdo kuhano jaje sadrži prihvatljivih 75 kalorija, a pečeno na žlici ulja 110. Jaja su dobra za zdravlje jer sadrže osnovne hranjive sastojke i antioksidanse.

Dodatni unos bjelančevina ubrzat će rast mišićne mase
NETOČNO

Bjelančevine igraju bitnu ulogu u organizmu – one sačinjavaju i održavaju mišićnu masu, sudjeluju pri stvaranju krvnih stanica, sintetiziraju hormone i enzime i jačaju imunitet. Pa ipak, višak bjelančevina taloži se u tijelu kao masno tkivo, na isti način kao višak masti i ugljikohidrata.

Univerzalno pravilo glasi: pojedemo li bilo čega previše, višak će se nataložiti kao masno tkivo. Najbolji način za izgradnju mišićnog tkiva su vježbe snage u kombinaciji s preporučljivim unosom kalorija, ovisno o spolu i dobi.

Preparati za mršavljenje jedino su rješenje za gubitak kilograma
NETOČNO

Preparati za mršavljenje obično se preporučuju onima koji zbog prekomjerne težine imaju problema sa zdravljem – kao što su visoki krvni tlak, visoka razina kolesterola u krvi ili dijabetes. Njih propisuje liječnik, a nikada ih se ne preporučuje uzimati na svoju ruku. Višak kilograma treba gubiti postupno, a nikako raznim prečicama i na 'najlakši' način jer može doći do raznih oboljenja.

Nadopune prehrane neizbježne su kada sam na dijeti
NETOČNO

Ne oslanjajte se na dodatke prehrani kao prečace za opskrbljivanjem organizma svim potrebnim hranjivim tvarima. Istu količinu vitamina možete dobiti i redovitim konzumiranjem voća i povrća, koje usto sadrži i minerale, vlakna, antioksidanse i druge kvalitetne sastojke koje u tableti nećete pronaći. Nadopune prehrani ne čine čuda i ne neutraliziraju utjecaj obrađene, masne hrane siromašne vlaknima.

Želim li smršavjeti, mogu jesti hranu koja sadrži masnoće
TOČNO

Masti su također potrebne organizmu za normalno funkcioniranje. Postoje 'dobre' i 'loše' – ove prve naći ćete u orašastim plodovima, maslinovom i drugim biljnim uljima, ribi, sjemenkama sezama, lana... 'Loše' se nalaze u namirnicama životinjskog porijekla, duboko prženoj hrani, poput pomfrita, čipsa...

No, odreknete li se sve svoje omiljene hrane, tada ona postaje zabranjena i najvjerojatnije ćete žudjeti za njom. Umjesto potpunog odricanja, naučite kako konzumirati sve vrste namirnica u umjerenim količinama
{preuzeto sa drugog foruma}
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

matijaBG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 16, 2009 6:17 pm

Post od matijaBG »

http://sirovahrana.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=24 ovde mozes naci mnoge knjige o ishrani i zdravlju.zitarice i soju npr. niko ne bi trebao da konzumira.ma veci dio toga koji si napiala bi bio smesan da nije zalostan.za nekoga ko kaze da zna nesto o hrani stravicno je koliko malo znas.nadam se samo da to sto pises pises zbog ne znanja
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

:lol:
Poslednja izmena od makce u Sre Avg 19, 2009 2:07 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Procitaj pa sudi ...

Post od makce »

Htela sam samo da se javim svojim forumasicama da je 15 kg otislo dole i da se sve isplatilo.Samopouzdanje mi se uzdiglo, pa sada imam volje i redovno da vezbam.
Nemojte dozvoliti da ako ne uspete jedan dan s brojanjem kalorija ,drugi odmah padate u ocaj,nije to tako strasno drugi dan nastavite tamo gde ste stali... Svako ko je depresivan i sve to leci hranom misli da je sam na svetu ,ali verujte mi nije.Kada prestanete da se samosazaljevate videcete i neke druge stvari koje vas okruzuju...
Ne bi trebalo razocarenja i probleme da utoljujete s hranom, ali kad vec primetite da je to i kod vas postao veliki problem trebalo bi da se okrenete nekome za savet a ako ne pomogne ni to obavezno se obratite za pomoc strucnom medicinskom licu,nije to uopste nesto za podsmeh. Tako pomazete sami sebi,a kada drugi uvide da vam to sve pomaze, prestace zajedljivi komentari ako ih je bilo od strane nekih ljudi koje poznajete.
Ne treba samo reci e od sutra cu okrenuti novi list nego treba taj list zaista i okrenuti. Recima se nista ne postize ,jer se to sutra prebaci na prekosutra to prekosutra za nedelju dana nedelju dana na mesec dana i tako mesec za mesec i prodje godina, problemi se nagomilaju jos vise i tek tada se do resenja dolazi tesko.
Ja sam uspela i na pravom sam putu.
Primetila sam da je to mnogima mrsko,kao sta se hvalim.
Ako bi kukala da mi ne ide dobro ,da sam samo protracila vreme ,da ne valja nista ovo sto pisem ,svi bi mi pisali i sazaljevali da nije sve tako crno, da ne odustajem da se i dalje borim...
Ali posto pisem o tome sto je meni pomoglo i pisem da mi dobro ide ,da sam smrsala 15 kg i da sam se izvukla iz depresije i da sam prestala da se samosazaljevam i pocela da disem punim plucima,sada mnogi imaju misljenje kao ja se hvalim,pravim se pametna a tako sam verovatno glupa,okupljam istomisljenike kao sektasica :lol: ,solim svima pamet i pisem nebuloze...
Mada taj koji tako misli, nezna koliko sam ja promena uradila u svom zivotu.Koliko sam navika morala da iskorenim i kako mi je to u nekim trenucima bilo jako tesko.Koliko je depresija bila teska bez obilnih kolicina hrane i kako sam bila ismejana zbog belezenja sta sam pojela u toku dana i merenja hrane.
Niko to ne zna do onih koji su u istoj situaciji kao ja i koji znaju kako sam se osecala i kako se sada osecam.
Ne moze neko da osobu koja se ugojila od hrane kojom je lecila osecanja ocaja,depresije nezadovoljstva i osobu koja se ugojila preko zime zbog prsuta i slaninica svrsta u istu dijetu.
To bi bilo smesno.
Meni je sve ovo pomoglo i jako sam zadovoljna rezultatima.Nisu brzi kao sa nekim drugim dijetama ili sa odredjenom ishranom ali su zato uspesni na duze staze a ne samo kao blic dijete koje se drze samo preko leta i izgladnjuje se do neiznemoglosti.
Ja jedem 1200 kalorija u toku dana raznovrsne hrane koja sadrzi sve sto je potrebno organizmu.Naucila sam kako da jedem i uopste me ne vuce niti imam zelje da pojedem vise od toga.
Jednostavno sam navikla organizam i naucila da jedem samo toliko koliko mi je potrebno.
Pre mi je prijalo da mi stomak bude uvek pun da ne osecam glad a sada mi vise prija da imam hrane tek toliko da popunim zeludac i cim osetim sitost da prekidam s jelom sto pre nije bio slucaj.
Brojanje kalorija takodje pomaze i podstice nas zavisnike hrane da vodimo evidenciju i da kreiramo obroke i da se pravilnije hranimo.Jer kad ne belezis i ne meris nemas uopste uvid u to koliko je kolicinski pojedeno u toku jednog dana,sto uopste nije dobro za one koji ne umeju da stanu. Zapisivanjem disciplinujes sam sebe i svoj organizma i vrlo brzo se prilagodis rezimu ishrane koju jede covek s normalnim apetitom i normalnom kilazom.
Samim tim kada smanjis kalorije i kada se discipliniras salce se topi,ne tako brzo ali sasvim kako treba.To je zapravo kalorijska dijeta-regulisanje i smanjenje hrane i ucenje organizma normalnim potrebama za hranom.
Pozdrav od mene za sve vas
matijaBG
Novi član
Novi član

Post od matijaBG »

makce napisao:Pa poduci me ako znas bolje,ja sam iznela svoja misljenja a tebi ako se ne svidja otvori svoju temu pa iznosi svoja misljenja.Nisam nutricionista,ali se bavim hranom tako da znam sta sadrze zitarice i sta sadrzi soja sta sadrze salame i sve ostale namirnice.Znam sta rade sa mesom i na koji nacin ga preradjuju.Znam kako nastaje brasno kako klice kako se prerdjuje soja i sta ona ima u sebi... Znam kako prave "crni" hleb ovde u Srbiji i cime prskaju i sta rade sa povrcem i vocem. I jos milion stvari koje nisu teorija i sasvim su suprotne od onih sto pisu u knjigama.A ucila sam i teoriju. Tako da molim lepo nemoj da sudis nekome koga ne poznajes... Nisam rekla da sam najpametnija niti trazim prepucavanja ili tako nesto jednostavno sam otvorila svoju temu i neko ko deli samnom misljenje nek procita a kome se ne svidja sta da radim.Ne teram ja nikoga da se smara ovim ako misli da su ovo nebuloze. :lol:
u redu ajde onda napisi konkretno cime se hranis?kazes znas o zitaricama,znas o soji pa zasto onda ne pises o tome?nisam primetio da navodis da je to otrov.nemam ja sta da te poducavam,imas mnogo literatur na webu o tome a vecina toga nije tacna a najvise ona literatura koju podrzava zvanicna medicina zato se treba obrazovati sto vise sto ti nisi ucinila jer nebi pricla o kalorijama.a koliko znam ovo je forum a ne tvoj blog tako da ako se ne slazem sa tobom ja cu to i napisati.naravno mnogi postovi mi se brisu jer od zdravog coveka farmaceutska,medicinska i bankarska industrija nema koristi.bolestan,neobrazovan covek njima najvise odgovara
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

:wink:
Poslednja izmena od makce u Sre Avg 19, 2009 2:07 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
matijaBG
Novi član
Novi član

Post od matijaBG »

ma ako je tebi lepo i meni je.ali opet nisi odgovorila na jednostavno pitanje sta jedes?i sta mislis o soji i zitaricama,ako igde mozes da se obrazujes to je na internetu.al tebi izgleda vrede samo knjige koje ti kazu u skoli,falkutetu da procitas.mada i u pravu si ako si se ti izvukla iz depresije i ocaja na koji god nacin da si to uspela nastavi tako.
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

:lol:
Poslednja izmena od makce u Sre Avg 19, 2009 2:08 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
matijaBG
Novi član
Novi član

Post od matijaBG »

makce napisao:Ako te intresuje kreni sa citanjem postova od pocetka pa do kraja i saznaces i sta jedem i kako jedem... A ja nemam sta kome da opravdavam svoje misljenje o nekoj namirnici zato molim lepo da me se otkacis jer iskreno poceo si bas da smaras... Ako mislis da je net ceo svet onda to samo pokazuje da nisi dovoljno ni ti obrazovan... Ja sam ucila iz knjiga ali po milioniti put ti kazem da se ja bavim PRERADJIVANJEM hrane i da to sto pisu u knjigama i na netu u vecini slucajeva nije TACNO jer je istina nesto DRUGO. Ako nisi imao bliskog susreta sa preradom onda bolje cuti jer ces i sam nekome ispasti nenaucen... To sto ispisuju vecina raznih skorojevica,naucnika i neznam ni ja koji dr. mr. je blago zamlacivanje mozga.Zato me se okani jer ja ne pisem o tome i to me ne intresuje...
ma ne pises ti niocemu vec lupetas stalno jednu te istu pricu.pronadji nacin kako da ti proradi mozak hranom jer ti je zakrzljao
Odgovori