Bozicni post - ideje, podrska, iskustva

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
bobo001
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 25, 2005 2:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobo001 »

Ljudi,

mi koji postimo jednu nedelju da li mozemo da je jedemo posni Zlatni pek, cajne kolutice i sl.

Hvala...
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 11:59 am

Post od micaaaa »

Sto ne bi ako su posni?Inace,sto se tice posta na vodi,duhovnik mi se raspao od smeha i rekao "Pa ti to hooces tipik Sv.Save Osvecenog,nisi bre monahinja :) ."Inace,duhovnik mi je monah i to prilicno strog... Zato slobodno posne cajne kolutice.E da,videla sam i posni pti ber! :) Inace, u postu sam naucila da kuvam,pa sad mogu da se udajem ...:D Jos jedna korisna strana posta :D
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Hm, ja priznajem posto sam isposnik-pocetnik, da nisam ni planirala celu nedelju na vodi :oops:

A sada kad monah kaze da ne moram, pa jos da to vodi do udaje (a jedan brak k'o nijedan), onda mi nema druge nego da nastavljam da zacinjvam salatu maslinovim uljem 8)
bobo001
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobo001 »

Ja sam odlucan u tome da cele nedelje postim na vodi. Dakle, krompir, pirinac, psenica...... Juce sam citao sastojke posnog keksa i vidim da je sve prihvatljivo: psenicno brasno, sojino brasno, sredstvo za narastanje i biljna mast.

Hvala punoooo na odgovoru....
bobo001
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobo001 »

Pa ovo ima biljnu mast, a ja mislim da ona ne sme biti ukljucena u post na vodi. Ili gresim?? :o
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Da moze biljna mast, onda mi moglo da se kuva i na ulju (od masline, npr). Ali mislim da su to sada finese. Poenta je ustrojstvo tela da bi se obratila paznja na dusu. Post je pre svega duhovni, ovo fizicki mu je samo manifestacija.
Dundica !
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 12:11 am

Post od Dundica ! »

bobo001 napisao:Pa ovo ima biljnu mast, a ja mislim da ona ne sme biti ukljucena u post na vodi. Ili gresim?? :o
Ne bih da ti pametujem ali mislim da ne moze nista ni na kakvom ulju niti na biljnoj masti......ni maslinovo,ni sojino ni kukuruzno ulje...ma nista.

I sto je jos bitnije za pricest verovatno znas:
bez masnih viceva....horor filmova...ogovaranja...podsmevanja...zezanja,onih radnji :roll: , i ima dosta toga sto poduspesuje ciscenje pred pricest.

Mozda da se malo posavetujes s popom u vezi svega ako vec zelis da se pricestis?!

U svakom slucaju zelim ti snege da istrajes!Bog nek je s tobom!

Pozdrav
Dundica !
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 12:11 am

Post od Dundica ! »

Majmunche napisao:Da moze biljna mast, onda mi moglo da se kuva i na ulju (od masline, npr). Ali mislim da su to sada finese. Poenta je ustrojstvo tela da bi se obratila paznja na dusu. Post je pre svega duhovni, ovo fizicki mu je samo manifestacija.

U pravu si potpuno.Poenta jeste u prociscenju tela i ali i u duhovnom.
Zato se i savetuju dolasci na jutarnje liturgije .

poz
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

Slazem se ,ako bas insistiras na vodi onda ne moze biljna mast.Savet,dok sam bila u fazi"jestvenog podviznistva''najvise sam volela makarone bez jaja sa pica kecapom....Samo pazi da ti preokupacija time da li u pecenom kikirikiju ima ulja ne obesmisli sustinu posta,da ponovo citiram duhovnika :D Pozdrav svima!
bobo001
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobo001 »

Mozda je glupo pitanje: jel jedete hleb???

Hcala vam na odgovorima, pomogli ste mi...
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

Post od kat0404 »

Jedemo hleb.U manastirima se jede hleb.Pocnimo malim koracima i ne odustajmo.Ispovedajmo se , pricescujmo se,Gospod je sa nama.Onaj :evil: nas odvlaci i ako krenes ne posustaj,padni ,digni se,njegovo je da nas rusi ,a mi da se dizemo.Trnovit je put...neprestana borba,a cilj hriscanskog zivota je zadobijanje Bozje blagodati,a sredstva su post ,molitva ispovest,pricest.
Lepa je tema sta jesti u postu,ali krenite malim koracima ,koliko mozete,pratite svoje telo i jacajte duh.Vazna je i kolicina hrane,ako moze da se smanji,ali najlakse je da post bude udruzen sa redovnom posetom liturgiji.Sve je onda osmisleno i post hranom biva laksi.
Puno srece i svako dobro zelim
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

Hleb jedemo! Nego,ljudi ja imam problem,tako me mrzi da se probudim za Liturgiju,gore mi je nego kad ustajem za posao i sve mislim kako je nedelja i kako bih da sam normalna spavala..To mi se do sada nije desavalo,naravno,kada se pricestim bude mi mnogo bolje,ali ujutru,to je vec borba u kojoj posustajem...Jel se to ili nesto slicno dogadja jos nekome ili sam ja najgori primerak svoje vrste...? :-? pozdrav!
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

Post od kat0404 »

Draga,to su iskusenja :evil: .Meni se to desavalo mesecima ,da ne kazem god.,ali sam uspela uz Boziju pomoc da pobedim.Sada idem redovno,retko,retko ,sa razlogom preskocim.
Trenutno nisam u nasoj zemlji ,dva meseca, i nedostaje mi liturgija i odlazak u crkvu ,na neki akatist.Sve to mi je pomoglo da prebrodim teskoce u zivotu ,koje svi imamo. :evil: nije mnogo kreativan.Svi se vrtimo oko 4-5 stvari.Moj muz koji ima ca i kada smo cekali rezultat biopsije,znali smo da je rak ,ali ne koji tip. Bili smo mirni ,ja pridajem znacaj toj molitvi.
Potrazicu grcku crkvu da odem na sluzbu za Bozic.
Drzite se ljudi ,napisala sam put je trnovit ,ali pomaze.Molitva je broj jedan ,licna i zajednicka u crkvi.Post je onda veoma lak i verujte duhovno se obnavljamo.
Svako dobro vam zelim ,puno strpljenja ,smirenja,radosti i ljubavi :D :D :D
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

:D :D :D
tweety_girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm

Post od tweety_girl »

Ma jok, nemojte da vas lazu :lol: :lol: :lol:
hleb se ne jede uopste, oni glupi pekari ga prave od svinjske masti, jedemo samo vazduh i to po tri udaha posle 6h uvece, vikendom popijemo casu vode ali u subotu pola u nedelju drugu polovinu, da nam ne bi pozlilo od toliko hrane :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
salim se ja malo, ne zamerite, u kasne sate mozak mi ode na spavanje pa krecem da se ludo provodim :lol:
Secam se kad smo bili u srednjoj, moja najbolja drugarica je cula da pred Pricesce treba da se posti na vodi...ona i njena majka su jele ribu, obarenu u vodi sa samo malo soli...znam da su je jele i dok nisu dusu ispustile jer im je bilo groznog ukusa onda su se raspitale i shvatile da riba iako je kuvana na vodi nije "na vodi"...sada deluje smesno, al njima je to zaista bilo jako tesko...
Imate ovde malo vise o tome kada se kako posti...moze biti korisno, za one koji se pitaju, a kako neko rece, onaj ko ima duhovnika, svestenika koji ga poznaje, koji ga savetuje, slusa svog svestenika i sa njim se dogovara o svemu.Poenta i jeste da ne budemo sami svoj gazda, nego da svoju volju lomimo uz Boziju pomoc...
Da onaj ko posti ne kaze onom ko jede meso "ja sam bolji od tebe" i da se pre svega naucimo ljubavi prema drugome...
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/V ... -Posta.htm
ceo sajt je predivan, a ima i rubrika pitanje pastiru, gde mozete divnim svestenicima postaviti pitanje i dobiti odgovor na ono sto vas muci.
Odgovori