Bozicni post - ideje, podrska, iskustva

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Bozicni post - ideje, podrska, iskustva

Post od Majmunche »

Dragi forumasi

Iako sam postila sredu i petak skoro stalno, nikad se nisam odvazila da postim po svim pravilima Bozicnjeg posta (strah me uhvati kad pomislim na poslednju nedelju na vodi, ali hajde da probamo i to).

Vidim kako se lepo podrzavaju i hrabre na temama vezanim za razne dijete, pa sam htela da otvorim i deo foruma na kome cemo moci da razmenimo iskustva, ideje i ostalo vezano za post.

Dakle, i iskusni po tom pitanju i oni koji se premisljaju, i oni kao ja koji tek pocinju, javite se da razmenimo iskustva.

Koji "meni" ste pripremili, sta mislite da mozete nositi na posao, koju hranu imate na dohvat ruke za slucaj pada secera ...:oops:
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Šta Vas tačno zanima?

Što se tiče obaveza van kuće, ja moram priznati da mi je problem rešila pekara blizu fakulteta koja sprema posnu hranu. Tako da nekako dan preguram na pitama od pečuraka i slično; a onda lepo jedem kad se vratim kući.

Što se pada šećera tiče, na ulju ima dosta toga što se u gradu može kupiti, pite sa višnjama, bonžite, štarkove čokoladne napolitanke... pa čak i čokolada za kuvanje, ako baš sve izda :(

voda, e to je već malo komplikovanije :(

u gradu nažalost se može kupiti samo đevrek, kifle i banane koje meni rešavaju problem. Ali tada bi pre mogli priteći u pomoć neki posni sendviči koji ste poneli od kuće, i po koji posni kolač samo na vodi koji ste spremili kući.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Da, ono sto me najvise brine je upravo to oslanjanje na testo i gubitak proteina, posto "po naski" glavni izvor proteina su mi mleko i meso. Nije mi problem sredom i petkom, cak mi i jako prija, osecam se lakse, manje sam gladna, itd., ali se plasim da ce biti malo jednolicno na sest nedelja. Nisam dosta upoznata sa razno-raznim "semenjem" kako to moj muz voli da nazove, a verujem da ima dosta toga da se probere, samo treba znati. Na primer, nasla sam recept za posnu musaku sa susamom, plavim patlidzanom i jos nekim povrcem. Jako je ukusna (samo treba spremiti vise nego jednom :roll: )
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Pa ima sad u zdravoj hrani da se kupi i sojino mleko i sojini odresci. Sojini odresci se prokuvaju i proprže i onda budu kao pravo meso. A i može se jesti riba vikendom :wink:

U suštini jeste da post dugo traje i da čoveku ponestane ideja :( , ali verujem da se to može sve lepo isplanirati i urediti. Nama je otkriće sojinog mleka mnogo olakšalo stvar. Svuda gde se stavlja mleko, mi stavimo sojino mleko... i čovek ni ne primeti razliku.

Umesto mesa mi koristimo pečurke i soju... i tako prođe post.

A ima sad i puno tih posnih kuvara, možete potražiti po internetu:

ja sam za ovo malo kratko vreme za koje sam gledala pronašla

http://www.sv-luka.org/cook/indexsr.htm
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

ako mogu primetiti, povela se slična tema na http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 4&start=15
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Hvala na sajtu - bas cu pogledati. Da, ovde sojin odrezak zovu "tofu", ali nikako nisam naucila sama da ga spremim, uvek ga kupujem u nekom gotovom jelu.

P.S. Videla sam tu temu ali sam mislila da je vezana bas za Hep c :oops:
milicaB
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 20, 2007 1:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milicaB »

Draga moja,postim vec godinama i bozicne i uskrsnje postove i nikad mi nista nije falilo,bilo mi je samo bolje..Posna hrana je vrlo zdrava...
Na ulju se mogu jesi i prebranac i podvarak,a u grasak se mogu dodavati kockice soje,tako da je vrlo ukusan.U gradu se u prodavnicama zdrave hrane mogu kupiti sendvici razni posni i mogu ti reci da su jako zdravi i ukusni.Ima i onih sa tunjevinom,ali ima i sa soja burgerom.Takodje mozes kupiti u pekarama i posnu proju (nikakva filozofija,bitno je da nije pravljena sa mascu,vec sa uljem.Mogu ti dati i recept za tu proju ako hoces...Zito je jako zdravo i ukusno i izdasno kao uzina ili zamena za dorucak.Ja mu nekad dodam i suvo grozdje.Ima da se kupi posna supa iz kesice.Ja kod kuce pravim posnu picu sa posnim korama za picu (imaju das ekupe ,proizvodi ih Beogradska pekarska industrija,bitno je da u sastavu pise da nema mleka),od biljnog sira gauda (ima ga u Pekabeti,C marketu),pecuraka,maslinki,kecapa).Ta piza je vrlo ukusna i zdrava...
Takodje imas da kupis spagete bez jaja,koje spremam sa tomatinom i biljnim sirom...Riba koja se jede u toku posta je dovoljno bogata proteinima,zbog koih toliko brines.Bitno je da ishrana bude izbalansirana,ne moras jesti samo testo,ima toliko voca i povrca na ponudi...Probaj,eksperimentisi,zanimljivo je...

P.S. Svaki proizvod u prodavnici mora po zakonu da ima napisan svaki sastojak koji je u njemu.Procitas,pa ako je sve od sastojaka posno,samo napred i prijatnooo!!!! :D
Svako zivi onako kako mu odgovara
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Hvala, milice, i izgleda interesantno. Meni je uvek najveci problem bio sto nemam vremena da planiram sta cu da jedem, nego je to uvek nesto sto zgrabim u trku i ne gledajuci. Tako da ce za mene najveca promena da bude da pripremam obroke unapred.

Za kockice soje (tofu): kada kupim sveze, sta je potrebno da se spremi a da nije przenje? Moze li da se ispece? Ima li neki brzi recept sa mikrotalasnom? :oops:
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Ne ono se skuva sa začinima, pa onda proprži... u prezlama.
Normaly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 30, 2007 8:22 pm

Post od Normaly »

soja nije vrlo pozeljna za musku populaciju . . .
barem bi je ja izbjegavao u velikom luku . . .
snaga je sposobnost da golim rukama razlomimo tablu cokolade na 4 dijela - i pojedemo samo jedan
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

зашто?
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Da, stvarno - zasto? Doduse, muz i ja kad postimo pijemo mleko od pirinca jer nam je lepsi ukus, ali jedemo dosta prozivoda od soje...
Normaly
Novi član
Novi član

Post od Normaly »

jer je poznato da soja dize level estrogena u tijelu
ako se prekomjerno uzima - moze dovesti do ginkeomastije
muski - ne koristite SOJU!!
snaga je sposobnost da golim rukama razlomimo tablu cokolade na 4 dijela - i pojedemo samo jedan
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Их сад, гинекомастије. У суштини о улози соје је још увек воде дискусије.

Што се мушког дела популације тиче, испитује се њен протективни ефекат на карцином простате, желуца...

Још се испитује могућност лечења дијабетеса тип два.
Иначе је доказано да снижава холестерол.

Чак се например спомиње и то да смаљује инциденцу карцинома ендометријума и дојке код жена... За које је иначе узрок управо повишени естроген :o

У суштини, можемо да сачекамо и видимо шта ће се доказати од свега овога.

Али ето Кинези једу пуно соје, па немају гинекомастију :wink: А што се других ствари тиче, које би евентуано неки активни састојци присутни у соји могли да изазову...за то морамо сачекати неке званичне податке
Normaly
Novi član
Novi član

Post od Normaly »

ovo sam s mukom procitao
ali eto
:D
ovako
soja u sebi sadrzi fitoestrogene
sojino mlijeko je novija izmišljotina, namijenjena zapadnom svijetu koji guta sve što je s istoka , na istoku se jedu vrlo male kolicine soje i to najčešće u fermentiranom obliku (tofu, tempeh, shoyu, tamari, miso, ...) što nije loše radi male količine ženskih hormona.
ALI, za vrijeme trudnoće sojino mlijeko može dovesti do blokiranja stvaranja majčinog mlijeka.
Ako tada majka počne hraniti dijete s nadomjesnim proizvodima na bazi soje i sojinim mlijekom, mogući su i gastrointestinalni poremećaji djece, a kod dječaka se u kasnijoj dobi može razviti gynecomastia, iliti povećanje grudi zbog previše ženskih hormona (fitoestrogeni).
Nadalje se u tom slučaju javlja i problem prekomjerne konzumacije mangana i aluminija, kojih ima puno u soji. Naveo bih i brojke, ali one nisu bitne. U principu, oko 100 puta više aluminija od netretiranog kravljeg mlijeka. Način dobivanja mlijeka iz grahorica je također užasan.
Ostale posljedice povećane konzumacije soje, a posebno sojinog mlijeka su: znatnije hormonalne disfuncije, uključujući i nemogućnost začeća, hipotiroidizam, pa čak i rak štitnjače.
Soja ima i svojih dobrih strana, ali samo kad se konzumira na način kao što istočnjaci rade: fermentirani proizvodi, do 2-3 dkg tjedno.

pa samo nek se uzima
peace
Odgovori