Simptomi alergija
Alergijske reakcije mogu da se jave bilo kada, pa tako neke osobe reaguju kada se sretnu s nekom namirnicom, dok se kod nekih reakcije javljaju iznenada, iako su godinama određenu hranu jeli bez problema. Najčešće su kožne i oralne reakcije koje variraju od blagih (svrab kože, peckanje ili svrab jezika, blagi otok jezika, nepca ili ždrela) do opasnih po život: takozvani anafilaktički šok koji zahteva hitnu intervenciju. Neki alergeni razvijaju simptome slične astmi.
Učestalost alergija u svetu je, barem prividno, sve veća, budući da je ranije veći procenat alergija ostajao bez pravilne dijagnoze. Ipak, veruje se da će upravo zahvaljujući sve većoj konzumaciji industrijski pripremljene hrane, bogate veštačkim dodacima, i učestalost alergija rasti.
Ako se s lečenjem ne počne na vreme ili ako se potpuno ne izbaci hrana koja izaziva alergiju, stanje se kod velikog broja obolelih pogoršava. Najčešći lekovi su antihistaminici i, kratkotrajno, kortikosteroidi. Osobe koje su jednom doživele anafilaktički šok trebalo bi da uvek imaju lek za hitna stanja (autoinjektor adrenalina i antihistaminik s brzim delovanjem). Oboleli, kao i članovi njihovih porodica, moraju da znaju kako da daju lek. Iako lečenje anafilaktičkog šoka nije bez rizika, najčešće je to jedini način spasavanja života.
Kada se ustanovi na šta je osoba alergična, izbegavanje nije uvek jednostavno: trebalo bi naučiti čitati etikete i znati sastav hrane. Tako, primera radi, mleka i jaja ima u brojnim industrijskim proizvodima (majoneza, testenina) i domaćim jelima, kikirikija u nekim industrijskim poslasticama (dodaje se puter od kikirikija).
Takođe, neki ljudi su alergični na namirnicu u svim oblicima, dok kod drugih reakcija varira u zavisnosti od toga kako je namirnica tretirana. Tako su neki alergični na jaja, dok bez problema jedu industrijsku majonezu, biskvite, kolače i testeninu s jajima...
Baš zato što se alergije mogu menjati, osoba može sto puta da pojede kolač s jajima ili majonezu bez ikakvih posledica, ali odjednom se može i na te namirnice javiti reakcija, koja može biti i vrlo jaka. Upravo zbog nepredvidljivosti alergijskih reakcija jednom alergične osobe bi trebalo da budu oprezne i u ishranu da pažljivo uvode nove namirnice.
Roditelji dece koja su alergična na određenu hranu moraju biti na oprezu da dete ne pojede nešto što bi mu moglo škoditi. Takođe, detetu koje je alergično na određenu namirnicu, potrebno je omogućiti da u vrtiću ne jede hranu koja je za njega neodgovarajuća. U dogovoru sa vaspitačima, mora se sataviti drugačiji jelovnik za mališana.
_________________ Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
|