anksioznost posle virusa!!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
simbelmin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 12, 2008 2:31 am

Post od simbelmin »

hvala ti dakone, valjda sad u ovom stanju mislim sve i svasta pa sam se uplasila da mi se to nije desilo zbog te kombinacije, jer ovo preskakanje od sinoc je bilo najjace koje sam ikad imala trajalo je sigurno nekih pola sata tj dok rivotril nije poceo da deluje
.."too wired to live, to rare to die.."
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Nemoj vise piti kafetin, ili ga pij u malim dozama.

Nespavanje itekako moze izazvati aritmiju, a da ne pominjem sekiraciju i (kao najgore) kombinaciju svega toga (sama ta operacija zuba je dovoljan stres, a kamoli desavanja sa sinom).

I pijenje kafe moze izazvati aritmiju, kao i dim od cigareta....

... a moze i iz cista mira, ali ipak treba malo iznalazirati i izbegavati ono sto smeta (ako se moze)...
poz
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Slušala sam jutros na tv-u nekog kardiologa, Hadži Tanovića o bolestima srca, pa čuh interesantnu stvar za koju nisam znala: ukoliko dodje do infarkta miokarda, može se desiti da se u prvih 6 sati to uopšte ne može uhvatiti EKG-om, već treba odraditi "srčane enzime" (šta god to značilo!! Koliko se ja sećam, mada ne mogu da tvrdim, čini mi se da je AST ili ALT znatno povišen neposredno nakon infarkta).

Predlaže da se jednom godišnje radi pregled kod kardiologa, čak i za one koji nikada nisu imali problema, da je najbolje odraditi test opterećenja tada (mada ja sam lično protiv svih "opterećujućih" testova, ali to sam samo ja, znamo me :lol:), da treba verovati pacijentima kad se žale na bol, a ne odraditi samo EKG i poslati ga kući. Da na probleme sa srcem može nekada da ukaže i bol u stomaku, tu je mislio na želudac i da svako ko je osetio ikada bol u grudima, treba da odradi i test opterećenja da bi se utvrdilo pravo stanje.

Ono što sami za sebe možemo uraditi je: zdrava ishrana, izbaciti alkohol i cigarete, masnu hranu, da šetamo što više i trudimo se da budemo pozitivni.
gilbert
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 02, 2008 6:55 pm

Post od gilbert »

EKG ne moze takodje da detektuje infarkt ni posle 24 sata kod pacijenta koji je umro.. hahaha

najbolje svi na kateterizaciju srca pa da vidimo kako smo... i naravno zdrava hrana puna konzervansa i vitamina i gasova i pancevacke rafinerije i vozila automobila... puno buke, malo sna i para, losa drzava
pa ce asistola biti ritam svacijeg zivota
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

gilbert napisao:EKG ne moze takodje da detektuje infarkt ni posle 24 sata kod pacijenta koji je umro.. hahaha

najbolje svi na kateterizaciju srca pa da vidimo kako smo... i naravno zdrava hrana puna konzervansa i vitamina i gasova i pancevacke rafinerije i vozila automobila... puno buke, malo sna i para, losa drzava
pa ce asistola biti ritam svacijeg zivota
:lol: :lol: :lol: :lol:

Volim sarkazam više nego 'lebA da jedem!! 8) :D
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

nisam gledao emisiju o kojoj govorite, ali ako je tako kao sto pisete - iz dr Hadzi Tanovica je progovorio PRIVATNIK, a ne doktor.
infarkt koji se ne prikaze u EKG-u je retkost, a ne pravilo. "srcani enzimi" se uzimaju svakome na koga se posumnja da ima zaista srcani bol, bez obzira da li ima promenu u EKG-u.
test opterecenja se ni u jednoj preporuci ne preporucuje na rutinskom pregledu osoba koje se ne zale na bol u grudima.
kao sto sam vise puta pisao na forumu - nikome ne bih preporucio da test opterecenja radi u privatnoj praksi - ako bi se javile neke od retkih komplikacija (poremecaji ritma i sprovodjenja), tesko da biste dobili adekvatnu pomoc kod privatnika,a u svakoj drzavnoj ustanovi vas samo par minuta dela od koronarne jedinice.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

drbgd napisao:nisam gledao emisiju o kojoj govorite, ali ako je tako kao sto pisete - iz dr Hadzi Tanovica je progovorio PRIVATNIK, a ne doktor.
infarkt koji se ne prikaze u EKG-u je retkost, a ne pravilo. "srcani enzimi" se uzimaju svakome na koga se posumnja da ima zaista srcani bol, bez obzira da li ima promenu u EKG-u.
Ovo je rekao uz posenu opasku da se odnosi na mlade kolege.
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

I mene bi plasio taj stres-test.
Radim ekg i povremeno EHO srca (sve rpivatno), dok mojoj rodjaci (koja isto kao i ja ima hilertenziju koju drzi pod kontrolom, aritmiju nema a ja pijem lekove i te vrste) rade test opterecenja 1X godisnje ( nije bas privatno, a nije ni u bolnici).

Jel` neko zna kako ce ici ovo sa privatnom praksom uvece?
Mene interesuje dal` cu ja, na primer, moci otici do najblizeg doma zdravlja (ako mi neko tu preporuci nekog internistu) i uraditi kontrolni pregled srca i to lepo platiti (iako se ne lecim u tom Domu zdravlja)?

Ili cu mozda moci u vecernjim satima da odradim i , na primer, ushni pregled (ako mi treba) i to lepo platim po njihovom cenovniku?

Jeste da to tek treba da pocne, ali ako neko zna, volela bih da mi ogovori.
poz
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Jel` neko zna kako ce ici ovo sa privatnom praksom uvece?
krenulo je na VMA, posle 15.30h sve njihove sluzbe su dostupne po ekonomskoj ceni
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Prvi put čujem za to. Sjajna vest!! :D
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Mene uopste ne interesuje vma (imam jako lose iskustvo sa njima) gde je to krenulo odavno, Majjo.
Mene interesuju Domovi zdravlja, tj ono sto treba da krene od ove godine!

Dal` neko zna?

Pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

danka napisao:Mene uopste ne interesuje vma (imam jako lose iskustvo sa njima) gde je to krenulo odavno, Majjo.
Mene interesuju Domovi zdravlja, tj ono sto treba da krene od ove godine!
O bože, ja u pojedinim momentima kao da imam crne rupe u mozgu!! :roll:

Sad se setih da sam i sama bila par puta tamo (a nemam pojma zbog čega). QQ
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Majjo, naprosto moras dat sebi dovoljno vremena da se malo povratis...
pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Što više vremena prolazi, meni je sve gore i lošije se osećam.
kataklinger
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 12:44 am

Post od kataklinger »

Moram da podsetim majju na majju:
majja napisao: Ono što sami za sebe možemo uraditi je: zdrava ishrana, izbaciti alkohol i cigarete, masnu hranu, da šetamo što više i trudimo se da budemo pozitivni.
Poslusaj jedan put samu sebe, i sve ce ostati iza ledja.
Odgovori