majja napisao:Minjab, necu da zvucim i suvise ostro, ali to o cemu pises, sam ja imala odavno, sa jednim bivsim deckom. Mislim na taj odnos zavisnosti od nekoga.
Skoro sam citala "Put kojim se redje ide" Skot Peka, i bas sam "nekadasnju" sebe mogla da svrstam u tu grupu, kako ih je on u knjizi nazvao - pasivno zavisne osobe. A evo i da ti citiram:
"Pasivno zavisnim osobama nije vazno od koga zavise. Vazno je da, neko takav postoji. Nije vazno ni kakav im je identitet, sve dok ima nekoga da im ga pruzi. Ne znaci da pasivno zavisne osobe nikada nista ne cine za druge, ali je njihova motivacija samo da ucvrste privrzenost i paznju drugih prema sebi. U slucaju da nije direktno ukljucena necija paznja, veoma im je tesko da bilo sta ucine."
Ja sam to (jos odavno) uocila kod sebe, naravno, nisam toliko upucena u tu materiju da bih tako to kalsifikovala ili opisala, ali sam na jedan prirodan nacin to u jednom momentu skapirala (isto kao sto ti sada pises) i shvatila da to nije dobro. Ne toliko za njega-sebicno (njemu je to veliki teret), nego uopste za razvoj moje licnosti. Ne mozemo uvek biti pod necijim okriljem, niti imati uvek nekoga ko ce da nas "stiti".
Ja sam "uspaniceno", resila da se sto pre oslobodim te stege, jer ne mogu uvek imati "tutora" uz sebe. Bilo je tesko, ali sam malo po malo radila na tome (isto kao sto su i Jasna i Tarci, ma svi mi, opisivali nase prve, male korake).
Posto sam u fazonu citiranja, evo navescu (za sve nas) jos par stavki, sa kojima treba da se "borimo", a o kojima nam je dr Ivica pisao na jednostavniji i nama blizi nacin:
- Smrt je ta, koja citavom zivotu daje smisao. (ovo mi je u prvom momentu zvucalo tako morbidno, a u stvari je ziva istina)
- Svest o smrti, kao i stalna svest o ogranicenosti naseg vremena u kome zivimo i volimo, mogu nam uvek sluziti kao podsetnik da treba iskoristiti vreme na najbolji moguci nacin i ziveti najpotpunije.
Kada bezimo od smrti, bezimo i od samog zivota. (Vrtimo se mi na nasem ringispilu, sto bi rekao dr Ivica)
Seneka: "Tokom citavog zivota,covek mora nastaviti da uci da zivi, i citavog zivota morate da ucite da umirete."
..........ima tu jos dosta interesantnih stvari, glupo je da sada sve zivo citiram, ali ima zestoke istine u delima S. Peka, i dosta teskih i tesko prihvatljivih definicija za moj mali mozak, ali glavno i osnovno je da se ne trudimo da bezimo od patnje, da ne treba da zivimo u nekim proslim vremenima, vec ovde i sada ( dr Ivica
nam je to lepo rekao), i treba da se naucimo odricanju.
* "Pokusaj izbegavanja stvarne patnje lezi u korenu svih emotivnih obolenja."*
Ljubim Vas sve, cujemo se!!
anksioznost posle virusa!!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- minjab
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Ma sve je to ok.A ''Put kojim se redje ide'' sam apsolvirala pre par godina.
Majjo, ja nisam u tom smislu mislila na zavisnost da on bez mene ...ja bez njega.Čak šta više vidim da mu prija moja briga tipa (napravim mu klopu za posao,zovem da vidim da li je umoran , svaku raspravu ja preuzimam na sebe da bih njega zaštitila....itd.) što bi psiholozi rekli majčinski odnos (iliti fali mi dete, ne znam da li bi baš ja to tako okarakterisala).
A opet njemu prija jer je tek sad shvatio da i o njemu ima ko da se zabrine ''što je u mladosti propušteno ,pored žive majke kojoj je posao bio sve.)
E sad meni to ne smeta ,prija mi da brinem o njemu, prija i njemu, ali je mene strah ,za ''sutra'' .Ja ne bih znala da se okrenem bez njega.
Hmmmmm šta jedan trenutak u životu možee da učini da bi postao svestan.(onda kad je kolabirao-tad mi je ceo moj život ,a i budućnost bila ispred očiju) I sad evo ,još ne mogu da se otresem tog osećaja.
Kad god sam rekla neću ga mučiti da izlazi sa posla da bi išao samnom tu i tu.Desilo sse to da sam sebi rekla ma još ovaj put i više neću.
E da ne lažem samu sebe,a???
Počinjem da radim na sebi ,kako ne znam ,ali znam da moram.
Svaka čast Majjo na šetnji ,to je super ,ali se meni ne mili da izadjem po ovom smogu i magluštini .Smrdim sva kad udjem u kuću.Valjda će nam vreme ići na ruku od sutra.
Tarcika.......gde si......Verovatno spremaš ispit.....U nekoj pauzi nam se javi .Ćaos svima
Majjo, ja nisam u tom smislu mislila na zavisnost da on bez mene ...ja bez njega.Čak šta više vidim da mu prija moja briga tipa (napravim mu klopu za posao,zovem da vidim da li je umoran , svaku raspravu ja preuzimam na sebe da bih njega zaštitila....itd.) što bi psiholozi rekli majčinski odnos (iliti fali mi dete, ne znam da li bi baš ja to tako okarakterisala).
A opet njemu prija jer je tek sad shvatio da i o njemu ima ko da se zabrine ''što je u mladosti propušteno ,pored žive majke kojoj je posao bio sve.)
E sad meni to ne smeta ,prija mi da brinem o njemu, prija i njemu, ali je mene strah ,za ''sutra'' .Ja ne bih znala da se okrenem bez njega.
Hmmmmm šta jedan trenutak u životu možee da učini da bi postao svestan.(onda kad je kolabirao-tad mi je ceo moj život ,a i budućnost bila ispred očiju) I sad evo ,još ne mogu da se otresem tog osećaja.
Kad god sam rekla neću ga mučiti da izlazi sa posla da bi išao samnom tu i tu.Desilo sse to da sam sebi rekla ma još ovaj put i više neću.

E da ne lažem samu sebe,a???

Počinjem da radim na sebi ,kako ne znam ,ali znam da moram.
Svaka čast Majjo na šetnji ,to je super ,ali se meni ne mili da izadjem po ovom smogu i magluštini .Smrdim sva kad udjem u kuću.Valjda će nam vreme ići na ruku od sutra.

Tarcika.......gde si......Verovatno spremaš ispit.....U nekoj pauzi nam se javi .Ćaos svima

- minjab
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
E Majjo,veruj mi ja sam takvu šalu htela tebi da kažem ,pa sam se zakočila ,jer sam par puta lupila (iz najbolje namere ) i desi mi se da ili taj neko nema tog ili neka slična glupost.
Naravno da je šala dobro došla ,odavno je ovde nije bilo.
Vidiš da isto razmišljamo ,skroz....to se kroz silne postove pokazalo.
Ajd onda ti piši i umesto mene pa ću ja da prikupljam odgovore
Greota da se obe mučimo i da kucamo.
A i sa Tarcikom imam sličnosti ,ali po pitanju zdravstvenih tegoba( tj.prihvatanju istih,ali ne i savladavanju istih,mnogo je jača od mene)

Naravno da je šala dobro došla ,odavno je ovde nije bilo.

Ajd onda ti piši i umesto mene pa ću ja da prikupljam odgovore

A i sa Tarcikom imam sličnosti ,ali po pitanju zdravstvenih tegoba( tj.prihvatanju istih,ali ne i savladavanju istih,mnogo je jača od mene)
-
- Stalni član
minjab napisao:E Majjo,veruj mi ja sam takvu šalu htela tebi da kažem ,pa sam se zakočila ,jer sam par puta lupila (iz najbolje namere ) i desi mi se da ili taj neko nema tog ili neka slična glupost.
![]()
Naravno da je šala dobro došla ,odavno je ovde nije bilo.![]()
Ajd onda ti piši i umesto mene pa ću ja da prikupljam odgovoreGreota da se obe mučimo i da kucamo.

I ja sam se zakocila u prvom momentu (zbog istih stvari

E bas sam se lepo oraspolozila pred spavanje.

Odoh sada da "jurim" san, jer mi malo teze ide..........obicno zadnjih dana legnem u ponoc, ali se vrtim do 1 pa ustanem, jedem, citam i onda tek oko 2 zaspim, ali i to je bolje nego da blejim u monitor do 6 ujutru

Svima zelim laku noc i lepe snove!

Hteo bih da, kao paničar, kažem jedan način "prolongiranja" napada, koji pomalo može da zvuči egoistično. Naime, ja sam pre nekoliko godina uspeo da "odvučem pažnju" svoje panične podsvesti zaljubljivanjem. Nakon što sam dopustio da se ludo zaljubim u devojku za koju sam znao da "nije za mene", nije se desio niti jedan panični napad, iako se radilo o potpuno "pogrešnoj" osobi, tako da je veza pukla u roku od 6 meseci (dakle tačno se ispostavilo).
Prošlo je ustvari više od 1 godine (možda čak godina i po), do sledećeg paničnog napada. U međuvremenu sam pronašao sebi sličnu osobu koju veoma volim (ali se nikada nisam "do ušiju" zaljubio u nju) i sa njom sam već godinama i veza nam je vrlo uspešna. Pomišljao sam na početku ove nove veze da se ponovo zaljubim u neku drugu devojku, ali sam odustao, jer devojku s kojom sam sada veoma volim i poštujem, tako da bi to bilo suludo i egoistično. Mislim da je zaljubljivanje uspešan način da se hemijski utiče na mozak da luči taj serotonin i da to odvuče pažnju paničnoj podsvesti. Naglasio bih da sam u tom "zaljubljenom" periodu odlično dejstvovao u svim pravcima, imao sam višak energije. Možda se tu nazire i uzrok pojave erotomanije, kao bega od neurotičnog straha i kompleksa niže vrednosti koji "krasi" sve neurotičare. Dakle, ko želi može da proba tretman "ludog zaljubljivanja", videće da je vrlo efikasan.
[/b]
Prošlo je ustvari više od 1 godine (možda čak godina i po), do sledećeg paničnog napada. U međuvremenu sam pronašao sebi sličnu osobu koju veoma volim (ali se nikada nisam "do ušiju" zaljubio u nju) i sa njom sam već godinama i veza nam je vrlo uspešna. Pomišljao sam na početku ove nove veze da se ponovo zaljubim u neku drugu devojku, ali sam odustao, jer devojku s kojom sam sada veoma volim i poštujem, tako da bi to bilo suludo i egoistično. Mislim da je zaljubljivanje uspešan način da se hemijski utiče na mozak da luči taj serotonin i da to odvuče pažnju paničnoj podsvesti. Naglasio bih da sam u tom "zaljubljenom" periodu odlično dejstvovao u svim pravcima, imao sam višak energije. Možda se tu nazire i uzrok pojave erotomanije, kao bega od neurotičnog straha i kompleksa niže vrednosti koji "krasi" sve neurotičare. Dakle, ko želi može da proba tretman "ludog zaljubljivanja", videće da je vrlo efikasan.

EVO ME,TU SAM...
ja sam danas bila na ispitu(ne radujte se unapred jer smo radili pismeni,pa cekam rezultate),i odlicno sam prosla!
imala sam tremu,ali onu o kojoj je DR.IVICA pricao(kao i svi).ovog puta mi je bilo dobro sve vreme ispita.da li je doprinelo sto smo radili pismeno,pa nije bilo onog cekanja na red,ali ja sam bila normalna sve vreme!
zadovoljna sam i samim tim sto sam probila tu barijeru,mada bi uzitak bio potpun kada bih dobila dobre rezultate!
...ja se nadam da sam dobro i tu prosla...nije ni bitno to za sada,srecna sam zbog ovog "uspeha"!
cerkica mi je prehladila besiku,pa sam sada oko toga opterecena,ali samo vi pisite,ja vas citam,kada stignem!
majjo,mislim da je super korak setnja,videces da ce da ti znaci puno i za kondiciju i za tvoje samopouzdanje.ja sam tako krenula u napad!prvo blizu kuce,pa dalje,dalje...prijace ti,veruj mi i sto se tice spavanja.jednostavno ces da se osecas zadovoljno i svaki put ces da vidis da postizes vise i da opustenije gledas na stvari!
minja,sto ne pokusas da one stvari koje radis sa muzem i osecas se sigurno,pocnes da radis sama?prvo one manje,pa sve vece.kod mene je veoma bilo bitno da polako sa jednog "podviga" predjem na drugi!odi sama u kupovinu,ali uvek gledaj da imas da kupujes nesto bitnije...da znas da imas zbog cega da ides.ali sama...polako...telefon imas kod sebe,ako ti nesto treba,pa makar to bilo i da muz sa tobom prica ako ti je tesko.i tako ces da imas sigurnost da mozes da sa njim "budes u vezi".normalno je da se toliko volite i da jedno drugom posvecujete paznju.samo nemoj da to prelazi "zdravu" povezanost.imaj ti svoje vreme,on svoje...videces da kada se malo uzelite jos ce da vam bude kvalitetnije to vreme provedeno zajedno!to ti pricam jer dok mi muz nije radi mi smo bili po celi dan zajedno i razvlacili se kao creva.nista korisno od nas!bilo je ono:"samo da smo mi zajedno,pa nema veze kako provodimo vreme!"ovako sada svako ima svoje obaveze pa kada se uvece "nadjemo" imamo svasta da ispricamo i mnogo nam je lepo i to kratko vreme kada nam cerka zaspi,pa dok mi ne legnemo!
a secam se i ja,dok mi nismo imali dete,bili smo posveceni jedan drugom maksimalno.sada je normalno da se ta paznja(ne i ljubav) rasporedi!cerka najvise a za nas sta ostane!
tako...ja mislim da nije kod vas nikakva patetika u pitanju vec velika zdrava ljubav kojoj se maksimalno posvecujete!samo ipak imajte vremena i za same sebe,odvojeno....pa kada se "dohvatite" posle.......
pozdrav!
ja sam danas bila na ispitu(ne radujte se unapred jer smo radili pismeni,pa cekam rezultate),i odlicno sam prosla!

cerkica mi je prehladila besiku,pa sam sada oko toga opterecena,ali samo vi pisite,ja vas citam,kada stignem!
majjo,mislim da je super korak setnja,videces da ce da ti znaci puno i za kondiciju i za tvoje samopouzdanje.ja sam tako krenula u napad!prvo blizu kuce,pa dalje,dalje...prijace ti,veruj mi i sto se tice spavanja.jednostavno ces da se osecas zadovoljno i svaki put ces da vidis da postizes vise i da opustenije gledas na stvari!

minja,sto ne pokusas da one stvari koje radis sa muzem i osecas se sigurno,pocnes da radis sama?prvo one manje,pa sve vece.kod mene je veoma bilo bitno da polako sa jednog "podviga" predjem na drugi!odi sama u kupovinu,ali uvek gledaj da imas da kupujes nesto bitnije...da znas da imas zbog cega da ides.ali sama...polako...telefon imas kod sebe,ako ti nesto treba,pa makar to bilo i da muz sa tobom prica ako ti je tesko.i tako ces da imas sigurnost da mozes da sa njim "budes u vezi".normalno je da se toliko volite i da jedno drugom posvecujete paznju.samo nemoj da to prelazi "zdravu" povezanost.imaj ti svoje vreme,on svoje...videces da kada se malo uzelite jos ce da vam bude kvalitetnije to vreme provedeno zajedno!to ti pricam jer dok mi muz nije radi mi smo bili po celi dan zajedno i razvlacili se kao creva.nista korisno od nas!bilo je ono:"samo da smo mi zajedno,pa nema veze kako provodimo vreme!"ovako sada svako ima svoje obaveze pa kada se uvece "nadjemo" imamo svasta da ispricamo i mnogo nam je lepo i to kratko vreme kada nam cerka zaspi,pa dok mi ne legnemo!
a secam se i ja,dok mi nismo imali dete,bili smo posveceni jedan drugom maksimalno.sada je normalno da se ta paznja(ne i ljubav) rasporedi!cerka najvise a za nas sta ostane!

tako...ja mislim da nije kod vas nikakva patetika u pitanju vec velika zdrava ljubav kojoj se maksimalno posvecujete!samo ipak imajte vremena i za same sebe,odvojeno....pa kada se "dohvatite" posle.......

pozdrav!

-
- Stalni član
Comando, e bas si me nasmejao sada.........
..........i to najvise u onom delu gde pises da si "planirao da se zaljubis"!!
Kakop se to planira??!!
Salim se ja malo............Pazi, to sto pises je sasvim normalno, i tu je u pitanju u stvari cist hemijski proces. Kod nas neurotransmiteri ne funkcionisu kako treba, mozak nam ne luci dovoljno serotonina, endorfina i sl. hormona srece, a kada smo zaljubljeni, uprovao ti hormoni jurcaju na sve strane i tada se napravi savrsen sklad, kada radi hemija!
Jedino resenje nam je onda da budemo stalno zaljubljeni!!

Kakop se to planira??!!

Salim se ja malo............Pazi, to sto pises je sasvim normalno, i tu je u pitanju u stvari cist hemijski proces. Kod nas neurotransmiteri ne funkcionisu kako treba, mozak nam ne luci dovoljno serotonina, endorfina i sl. hormona srece, a kada smo zaljubljeni, uprovao ti hormoni jurcaju na sve strane i tada se napravi savrsen sklad, kada radi hemija!

Jedino resenje nam je onda da budemo stalno zaljubljeni!!

Pa kod vas, koje ste se poudavale, to ide malo teže... mada možda i ne, kako se uzme. Ako znate dobro da glumite, muž neće primetiti da ste zaljubljene u nekog drugog (ili više njih). Ja nisam ostavio svoju sadašnju devojku, iz navedenih razloga. Ne znam koja bi trpela moje ponašanje (često napadam druge devojke). Ona me shvata i to mi nekako oprašta, a ja je zbog toga volim i poštujem. Naravno, ne dopuštam da se zaljubim niti u jednu s kojom se muvam, ali mi i to pomaže na kraće staze.tarcika napisao:comando,a sta da kazem muzu?!!??
"izini,duso,ja te volim,ali moram da se lecim?"![]()
![]()
SALIM SE,naravno.....potpuno sam te razumela....stvarno,nisam videla ludo zaljubljenu osobu sa napadima!![]()
nego sto zaljubljenost ne traje dugo,pa moramo da "skacemo" od jednog do drugog!![]()
OPET SALA,naravno!
pozdrav!![]()

Zaljubljivanje može da se "planira", odnosno, radi se o "prepuštanju emocijama". Bitno je da osoba u koju "planiraš" da se zaljubiš ima (za tebe) neke zadovoljavajuće standarde. Važno je da si što bliže toj osobi (zbog feromona) i malo po malo - "puknućeš". Znam jednu devojku koja je promenila na taj način oko 30-tak muškaraca. Naravno, za mnoge, ona je "promiskuitetna", ali je ja savršeno razumem. Ionako, 90% tih njenih veza je napustilo nju, a ne ona njih.majja napisao:Comando, e bas si me nasmejao sada.........![]()
![]()
![]()
..........i to najvise u onom delu gde pises da si "planirao da se zaljubis"!!
![]()
![]()
Kakop se to planira??!!![]()
![]()
![]()
![]()
Salim se ja malo............Pazi, to sto pises je sasvim normalno, i tu je u pitanju u stvari cist hemijski proces. Kod nas neurotransmiteri ne funkcionisu kako treba, mozak nam ne luci dovoljno serotonina, endorfina i sl. hormona srece, a kada smo zaljubljeni, uprovao ti hormoni jurcaju na sve strane i tada se napravi savrsen sklad, kada radi hemija!![]()
Jedino resenje nam je onda da budemo stalno zaljubljeni!!![]()
-
- Stalni član
Pa ja mislim da kad bih sada to uradila, da se zaljubim u nekoga a sedim ovde, da bih dobila momentalno........ma ne znam ni ja........ali sigurno bi mi se nesto debelo iskomplikovano od stresa koji sa sobom nosi takvo stanje!!
I ja sam vrlo zaljubljive prirode, ali pravljenje nekih paralelnih veza i sl. za mene mogu samo da ostanu u proslosti, jer ne bih podnela taj pritisak skrivanja emocija i svega ostalog!
Comando, ne navodi nas na blud ovde!!!

I ja sam vrlo zaljubljive prirode, ali pravljenje nekih paralelnih veza i sl. za mene mogu samo da ostanu u proslosti, jer ne bih podnela taj pritisak skrivanja emocija i svega ostalog!
Comando, ne navodi nas na blud ovde!!!

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pozdrav svima.
Imao sam treninge, goste, poslove po kuci, radio malo i priuvatno, pa eto - ne javljam se. A pravo da vam kazem, na ovom forumu se vise nista ne zna - ni gde se sta stavlja, ni gde se sta pita, ni koliko puta smes iste stvari da pitas, i slicno. Pojedini pacijenti postavljaju upite na po 2-3 mesta na istom podforumu, a i u razlicitim podforumima. Tako o jednoj lab. analizi imate pitanje u "lab dijagnostici", ali i u "pitanjima i odgovorima", u "kardiologiji", i gdegod se moglo. Ne mogu da tako odgovaram, pa da nije DrM i ostalih kolega, ovo bi bio jalov posao.
Dakon, naravno da sam isprva potrosio najmanje godinu-dve dana da se detaljno fizicki proverim. Prosao sam sve faze - od obicnog zvanja hitne pomoci ("kolege, dodjite odmah, evo, mislim da sam upravo dobio infarkt, ponesite nitroglcerin i trodon, kiseonik i defibrilator...."), preko poseta svim specijalistima, preko "umiranja" i "premiranja" skoro svakodnevno, do povlacenja u sebe, depresije i agorafobije - i konacno, preko faze lecenja antidepresivima i promenom stila zivota. Stigao sam do stadijuma gde nemam vise nikakve napade vec nekoliko godina. Jedine stvari koje sam uspeo da radim neprekidno, cak i tokom najgorih godina, bile su da ne izostajem sa posla (gde se to nije primecivalo, pacijenti su bili zadovoljni mojim radom uvek podjednako, a poslednjih par godina i izuzetno), da treniram neprekidno i da budem sa porodicom neprekidno - odnosno da funkcionisem sve ovo vreme na ta tri najvaznija polja (posao, porodica, hobi). Mislim da me je insistiranje na tome da radim treniram i budem sto je bolji muz i tata - najvse izlecilo.
Sve najbolje.
Imao sam treninge, goste, poslove po kuci, radio malo i priuvatno, pa eto - ne javljam se. A pravo da vam kazem, na ovom forumu se vise nista ne zna - ni gde se sta stavlja, ni gde se sta pita, ni koliko puta smes iste stvari da pitas, i slicno. Pojedini pacijenti postavljaju upite na po 2-3 mesta na istom podforumu, a i u razlicitim podforumima. Tako o jednoj lab. analizi imate pitanje u "lab dijagnostici", ali i u "pitanjima i odgovorima", u "kardiologiji", i gdegod se moglo. Ne mogu da tako odgovaram, pa da nije DrM i ostalih kolega, ovo bi bio jalov posao.
Dakon, naravno da sam isprva potrosio najmanje godinu-dve dana da se detaljno fizicki proverim. Prosao sam sve faze - od obicnog zvanja hitne pomoci ("kolege, dodjite odmah, evo, mislim da sam upravo dobio infarkt, ponesite nitroglcerin i trodon, kiseonik i defibrilator...."), preko poseta svim specijalistima, preko "umiranja" i "premiranja" skoro svakodnevno, do povlacenja u sebe, depresije i agorafobije - i konacno, preko faze lecenja antidepresivima i promenom stila zivota. Stigao sam do stadijuma gde nemam vise nikakve napade vec nekoliko godina. Jedine stvari koje sam uspeo da radim neprekidno, cak i tokom najgorih godina, bile su da ne izostajem sa posla (gde se to nije primecivalo, pacijenti su bili zadovoljni mojim radom uvek podjednako, a poslednjih par godina i izuzetno), da treniram neprekidno i da budem sa porodicom neprekidno - odnosno da funkcionisem sve ovo vreme na ta tri najvaznija polja (posao, porodica, hobi). Mislim da me je insistiranje na tome da radim treniram i budem sto je bolji muz i tata - najvse izlecilo.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.