anksioznost posle virusa!!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pozdrav svima.

Nesanica je tipicna za depresivce, bolje se osecaju nocu nego danju.

Ko hoce, vidimo se sutra - evo, moze u 11;20, tokom pauze za kafu i merenje secera :) u velikoj sali Skupstine grada (Trg Nikole Pasica 6, sala 10 u prizemlju).

Znak raspoznavanja: desnom rukom merimo pus da vidimo dal' nam je stalo srce! Cekam u cosku, da imamo za sta da se pri'vatimo da ne padnemo od vrtoglavice (odmah pored prozora, zbog gusenja, a tu je i casa sa vodom za urgentno uzimanje lekova) :lol: :lol:

Evo univerzalne situacije za panicare: dodjemo na fudbalski stadion ujutru dok nikog nema i dok dremaju oni u Hitnoj pomoci. Uzmem vam (oduzmem) mobilni i ostavim vas na centru terena. "Dolazim za pola sata, nemoj da sedas, ni da lezes, a kamoli da si negde krenuo/la". Panicar sa agorafobijom posle dva minuta pocinje da se gusi, posle pet minuta umire od srca i vrtoglavice, posle deset minuta odlazi trkom do prvog kupatila da crkne - tamo ce sigurno zbunjenoj Baba Seri da objasni kako je "srcani bolesnik", pa ce da dobije besplatan ulaz! :lol: :lol: :lol:

Vidimo se, cujemo se.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
tarcika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 14, 2006 4:56 pm

Post od tarcika »

Evo i mene...ja sam dobro,danas sam 3 sata provela sa cerkom napolju..vreme je bilo odlicno i super smo se provele nas dve... :P
ne znam da li ce se napadi vratiti,ali ja ih se ne plasim!ako se i dese,znam sta da radim i to je to!

sto se tice spavanja,ja stvarno nemam problem sa time(niti sam ikada imala,cak ni kada su napadi bili u jeku.).ja sam bas spavalica... :oops: valjda se i umorim dosta u toku dana zbog cerkice koju cuvam najveci deo sama.uvece bas lako zaspim,ali isto tako je i bilo kada sam imala svakodneve napade.valjda je to individualno...

majjo,minja,mislim da trebate da obrnete rezim spavanja.probajte da jedan ustanete ranije(oko 8 ili 9),pa nemojte da spavate poslepodne.u toku dana pokusajte da se dobro umorite fizicki i mislim da ce da vam san dodje ranije...kako sam ja cula,mozak je normalno "navikao" da bude aktivan od 8 ujutru do ponoci,a "pasivan" od ponoci.tako da svako "maltretiranje" mozga da "radi" nocu nije bas dobro za nerve... :roll:

jos jednom vas od srca savetujem:probajte sa "radnom terapijom".da ne bude da sam ja kao vredna a vi lenje,zelim jos jednom da vasm kazem da je kod mene ovaj nacin borbe sa panikom,STVARNO urodio plodom!ako i sada radite dosta,pokusajte da nadjete neku zabavu,nesto u cemu uzivate a da aktivirate ruke!mozda ne uzivate u usisavanju,ali probajte tako neke poslove sto vam aktiviraju misice i ne dozvoljavaju da brinete!

ne znam da li je ovo pravilno zaboravljanje na paniku,ali meni za sada pomaze!znam da moja borba nije zavrsena i da napadi mogu da se vrate svaki cas,ali ja mislim da necu da budem totalno razocarana i ako se dese,i nadam se da necu da se vracam na start,kao svaki put!ovo zadnje vreme je najduze do sada kako sam jaka u glavi!desi se i meni i sada da kao krene "nesto" ali ja ga nekako "ugusim".odmah odem negde,radim nesto i stvarno prestane!i to je valjda neki uspeh!

veliki pozdrav od mene,pa se "cujemo"...

P.S.opet odoh u setnju da se razmrdam i udahnem svez vazduh(i on valjda pomaze! :wink: )....
Korisnikov avatar
dakon
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 15, 2006 7:16 pm
Kontakt:

Post od dakon »

DR ivica me uvijek razveseli svojim odgovorima.

Imam pitanje za njega?

Neki dan sam se požalio na tegobe koje imam u predjelu solarnog pleksusa. Jeli moguce da je to sve od glave, uradio sam bruku nalaza samo u vezi toga a ostalo da ne spominjem.

I molim te pogledaj topic" Tegoba nepoznanikus iliti niđe veze" gdje sam naširoko objasnio tegobe koje me prate. Pa bi te molio da mi kažeš jeli to stvarno od paničnog poremećaja ili ne?

Drugo što se tiče rada kao terapije normalno da je bolje nešto raditi nego sjeduti u kući, ali da se tim izljeći tegobe moje iskustvo kaže da ne. Zašto?
evo zašto, ja u najvišem jeku ovog jada što me snađe sam radio i po dvanaest sati dnevno, dok radim ja sam isto osjećao tegobe još gora stvar je ta što sam imao gomilu ljudi oko sebe pa je to i uneku ruku povećavalo tegobe,gušenje,vrtoglavice,udari u prijedjelu solarnog pleksusa......ITD
Normalno bilo je milion istrčavanja iz fabrike da bi mi bilo lakše.....

Zato i ja kažem treba se nećim zanimati ali to lijek nije""moje lično mišljenje"" Recite ako griješim.

P.S
Dok ovo pišem slova na tastaturi mi lelujaju, opet imam vrtoglavice vraća se.Zašto ja sam mislio da su makar vrtoglavice nestale........ :cry:
tarcika
Aktivan član
Aktivan član

Post od tarcika »

mislim da smo se pogresno razumeli... :roll:
ja mislim na rad (fizicki) onda kada imamo snage(ne kada vec padamo u nesvest).UVEK KADA NAM SE NESTO RADI DA KRENEMO U AKCIJU,A NE DA MISLIMO STA CE BITI.kada osecamo da bi mozda mogli da radimo(fizicki) da se ne premisljamo i odlazemo vec bas tada uraditi taj mali korak dalje...ja sam imala tremu da odem u prodavnicu.onda,kada sam mislila da imam snage da odem,odmah sam otisla i kupila gluposti koje mi ne trebaju... :roll: sledece:kada sam osetila da bih mogla sama u setnju,odmah sam otisla(iako je bilo hladno)...kada sam osetila snagu da izadjem sa cerkom u grad,otisla sam.tako je bilo i za sve ostalo:deciji rodjendani,fakultet,i td.POCELA SAM DA "NAPADAM STRAH"!ja nisam smela da usisavam ceo stan jer sam uvek toliki napad dobijala da sam posle takvih neuspesnih epizoda odmarala po pola sata da bi mi se snizio puls! :o Cim sam pomislila da imam snagu za to,odmah sam ocistila kucu(bez pauze) i td.to jesu najbanalniji primeri,ali morala sam tako da pisem da bi se razumeli...a i dr.Ivica kaze da trebamo da nacinimo svaki put po jedan mali korak napred! :P tako i ja pokusavam da radim...svaki dan novi cilj i novi trijumf(pa,ako bude i poraz,ne treba da se brinemo i padamo u bedak,vec sutra ili jos taj dan da pokusamo opet-to je moja strategija!videcemo kako ce da se pokaze! :o :roll: ).

nadam se da se sada vise "slazemo" po tom pitanju... :roll: :wink:
tarcika
Aktivan član
Aktivan član

Post od tarcika »

jos jedna stvar kojom se ja sada vodim:ako ce da mi se slosi,slosice mi se i kuci i u hitnoj i td...isto tako moze da mi se slosi i napolju , i u guzvi i td..Onda cu ja da se ponasam normalno pa gde se desi,desi se!

jos jednom kazem da se meni jednakoi broj puta slosilo i kuci i napolju...jednostavno nema pravila.samo sto sam kuci bila sigurnija kada napad krene jer :blizu mi je "zacarani krevet"!

tako su poceli i da nastaju moji strahovi od izlazaka...ne od guzve(da cu da se ugusim i td.),ne od otvorenog prostora VEC OD DALJINE MOJE JAZBINE(SOBICE) U KOJOJ SAM PRONALAZILA LEK I SPAS!

pozdrav,pa se "cujemo"! :wink:
Korisnikov avatar
dakon
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od dakon »

Slažemo se potpuno..

Samo i ti nisi mene razumela, ja sam dobijao savjete od psihića da samo fizički rad odvaja ružne misli od stvarnosti tj. od podsvjesti kako oni vole reći.

A soba ili krevet ""SPASKO"" i ja sam imao tu fazu. To je samo da se bacim na krevet sam bez ikoga pored mene. Uz to dolazi i kao priljepak momenat kada moraš istrčati napolje, ne zato što sam klaustofobićan nego nešto je jače od tebe......Pa onda gledam televiziju i bude nekakva rasprava(znaći ljudi se prepiru oko nečega,nebitno)a mene obuzme nekakva ogromna napetost da u tom momentu se moram podići sa kreveta i odmaći se od televizora.

Zvući glupo, ali se nemožeš iskontrolisati, dobiješ napad blaži naravno ali napad, pa odma trk do doktora bilo dan ili noć. To je to dođe iz čista mira!!
:o

Pozdrav :wink:

P.S.

Evo ti jedan vic za laku noć!

Pita policajac djevojku kako se zove?

Ona kaže IZABELA

A on će na to IZAČEGA? :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Samo da vas pozdravim nešto mi opet sa komp.nije u redu....šta se dogadja ja ne znam,ali me izvodi iz takta :evil:

Nadam se da me opet neće napustiti kao prošli put kad je počelo ružno vreme ja bez njega ,a i bez šetnje :cry:

Za sutra ne znam da li se vidimo sa dr.Ivicom ali ja sigurno zbog konsultacije sa doktorom dolazim u Požarevac....pa ću se najaviti.
Dr.Ivice nadam se da nećete imati ništa protiv :)
Danas su na istom mestu bili pulmočozi-Svetski dan ....radili su spirometriju,,ali nismo svraćali pa šta bih radila .Gledam da se sklanjam od ''bolesti''koje nemam a nije me ni zanimalo....

Majjo opet te nema ......ja sad odoh u krevet neću da čekam opet jutro.
Pozdrav svima
Dejankstc
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 11:27 pm

Za doktora

Post od Dejankstc »

Nisam imao problema 2 meseca, onda ti ja zaradim upalu pluca, odlezim bogami mesec dana, krenem na posao i temperatura mi se povrati - ne velika 37,2, pocinje bol u grudima i opet panika. Otisao sam kod kardiologa koji mi je ustanovio da imam perikarditis i da moram strogo da mirujem. Ponoovo u krevet mesec dana, do kupatila mi je bila najduza setnja. Odlezah ja to. Skoro sam kupio nov auto i red je bio da se popije. Ali Dejan ne bi bio Dejan da se nije napio, pa je sledeceg jutra pritisak skocio na 170/110. Mislio sam da cu se srusiti. Potekla je krv iz nosa sto me je jos vise uplasilo. Pravac hitna i oni su odradeli svoje, sve do sledeceg jutra kada mi je pritisak bio 150/115 i opet ista situacija- hitna. Od tada sam poceo da osecam ogroman pritisak u glavi koji me je drzao nekoliko dana. Prepisali su mi Nebilet. Sada je malo bolje. Zasto mi se to javilo? Da li perikarditis stvarno prati neka blaga temperatura? Posle toga sam bio kod kardiologa na eho srca i sve je dobro. Da li je to od straha? od glupog soka? Please help me. :roll: Da li je neko imao takve probleme kao ja? da li kada vas uhvati to imate osecaj kao da niste u svojoj kozi, svima oko sebe pricate da vam nije dobro a neznate kako da opisete to sto vas muci? Uzdigne vas , kao da ce da poletite?
Isao sam na ispitivanja ali razna ispitivanja i sve je u redu, ali opet ne valjam. Ocekujem odgovor . Hvala unapred.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Naš slučaj, dobrodošao :lol:

Isto je bilo i samnom.Počelo je od obične prehlade.Ne dobro preležane ,vratiše se niske temp.(2 godine)i eto meni aritmija...... :evil:

Samo što sam ja uz pomoć aritmija dobila i strah.
Pa evo imaš prilike da nas čitaš i uživaj sa nama kad smo raspoloženi , i toni (ili pokušaj da nas nasmeješ) kad nas uhvati ''preskakanje''.

Javiće ti se dr.Ivica sigurno da te posavetuje...

Dr.Ivica je naš andjeo čuvar i daje nam i nade i snage i raspoloženja :wink:
Korisnikov avatar
dakon
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od dakon »

Naš garant. Naprimjer meni se to dogodilo u prevoznom srestvu, prvo gušenje,strahovit bol u grudima, lupanje srca.ITD

Završim u urgentnom, tamo ništa neznaju i oni šta bi pa me poslaše kardiologu, UZ srca. Poslije toga sam ja te nalaze ponovio sigurno 20 puta ništa. Vjerovatno mi je to izazvano bilo nikotinom jer sam bio strastven pušać. Tog dana sam ispušio četiri kutije, a prosjek mi je bio tri kutije dnevno :roll:

Poslije tog napada ja sam iste imao periodično skoro svaki dan, znaći isti simptomi.

Onda zna se trk u hitnu sa lupanjem srca od 150, oni standard injekcija bersadina i tako u krug.

Tako potrefio si pravi topic pa se čujemo............ :wink:
tarcika
Aktivan član
Aktivan član

Post od tarcika »

CAO,JA SAM...
ja sam dobro,setala sam sa cerkom opet 3 sata...zavrtelo mi se malo u glavi,ali sam samo nastavila dalje kao da se normalno osecam,stegla cerkicu za ruku(isle smo preko ulice) i sve se sredilo bez ikakvih komlikovanja(mojih iz glave)...

dr.Ivice,htedoh da Vas pitam nesto u vezi majke.ona ima zeludacnu kilu,i ima terapiju famotidina i odredjene ishrane.danas na poslu je posle kafe je osetila kao neko stezanje u grudima(kaze da to nije kao bol,vec vise kao kada imate bronhitis),imala je slabost u telu(ja verujem da je to od straha),i odveli su je kod lekara.to stezanje trajalo je oko jedan sat,a i dok je radila EKG(manje stezanje,ali je ipak postojalo).doktor je slusao rad srca slusalicama(specijalista opste prakse) i rekao je da je i EKG uredan i da to nije od srca.cim joj je nasao tacku na zelucu,pritiskom na istu i on je cuo kao da se neka tecnoist pretocila(kako mi objasnjava majka) i njoj je odmah to stezanje popustilo.doktor joj je rekao da je to jak gastritis,a stezanje u grudima(ne ispod grudne kosti,vec levo i desno u grudima(iznad,kako bih ja rekla,nivoa srca) da je to posledica spazma tih misica u grudima usled straha,ili od dijafragme koja se podigla.ona je sada kuci,merila sam joj pritisak(120/75,puls izmedju 80 i 90),dobro je ,samo povremeno kada udahne jos uvek oseti to veoma blago stezanje(samo povremeno i tada ne oseca bilo kakva preskakanja srca i td.).ona je u klimakterijumu(poodmaklom),isla je na kontrole kod ginekologa,kardiologa i nema nikakvih drugih problema osim te kile(vec 7 godina).ima te hormonske nalete hladnoce,vrucine,nervoze i td.posle ovako iscrpnog objasnjenja imam jedno pitanje.
jel nema sansi da je ovo stezanje povezano sa anginom pektoris(njena mama,moja baka je imala,i dobila je bas u klimaksu)?jel bi se to videlo na EKG-u koji je radjen pod tim osecajem pritiska?ponavljam da to nije bio bol.pritisak je i tada bio ok.jel trebam da je "oteram" na jos jedan pregled kod kardiologa ili da ne obracamo paznju na to i da pripisemo sve toj kafi,kili,nervozi u klimaksu?

unapred,hvala...

drugari,"vidimo" se posle na nasoj temi! :wink:
Dejankstc
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 11:27 pm

Post od Dejankstc »

Znaci primate me u vase drustvo :D Konacno da nadjem slicne meni " OD SRCA SRCU" . Voleo bih i da me Veliki brat - u ovom slucaju dr. Ivica primi u ispovedaonicu i odgovori mi na pitanja :P . Pozdrav svima. Sajt je stvarno super, bas stvoren za nas :wink: .
Jasna60
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 23, 2006 12:07 am

Post od Jasna60 »

Pozdrav svima. Ja sam sutra isto u Beogradu, idem sa cerkom kod kardiologa, na Institut za majku i dete.
Secate se kako sam se hvalila da sam do Novog Sada vozila bez problema? E sad me uhvatila neka frka :oops: :oops: :oops:

Nema sanse da se vozikam po Beogradu, pa sam odlucila da lepo idemo busom :lol: :lol:

Tarcika, da ima neki orden za borbu protiv panike, sigurno bi ga dobila :P :P :P

Moji klinci su jos u skoli, ja i moj macor smo sami, upalila sam sva svetla u kuci, pijem kaficu i sve vas pozdravljam :lol: :lol:

Cujemo se kad se vratim :D :D :D
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pozdrav svima.

Dejane, dobrodosli, ali molim Vas da u privatnim emailu ili poruci posaljete tacan opis svog ultrazvuka srca i ekg (ako moze skeniran). Znate, kad postoji makar jedan ozbiljni telesni organzki problem ili simptom (kao Vasa hipertenzija), tu se panika stavlja u drugi plan. Od panicnih napada generalno ne raste tenzija, cak i pada, a perikarditis je mozda samo deo sireg sindroma, viroze srcane maramice i MISCA - mozda imate i miokarditis...

Tarcika, ako je taj kolega snimio EKG bas u fazi bola i slusao srce, verovatno nije propustion nista i nije prevideo nikakvu takozvanu "krupnu patologiju". Obzirom na to, kao i na cinjenicu da je bol prosao od palpatornog pregleda i bez nitroglicerina, verovatno je u pitanju spazam zeluca i/ili dijafragme - a u sklopu gastritisa, dispepsije ili neke druge bolesti zeluca.

Bejah danas u Beogradu i kad sam video kako se lepo organizuju dijabeticari, pade mi na pamet da bi stvarno bilo OK da se onakav jedan sastanak napravi i za panicare. Samo, to bi trebalo da finansira neka farmaceutska kuca... Ma nista, idemo mi u kafanu! :lol:
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
tarcika
Aktivan član
Aktivan član

Post od tarcika »

EVO I MENE.
prvo,dr.Ivice(po stoti put) hvala na odgovoru! :D

drugo,jasna,hvala na pohvalama i podrsci!sada,ja Vama da kazem da tu frku koju osecate imate sigurno da izgubite cim krenete.ja tako imam tremu dok ne krenem na put.a posle uzivam,i cesto zaspim dok se vozim! :lol: verovatno imate tremu i zbog toga sto idete sa cerkom na kontrolu.(da idete u kupovinu verovatno bi ste bili opusteniji.).sve to sto osecate,prepisite obicnoj tremi i ona ce(ja se nadam i verujem) nestati! :wink:

dr.Ivice,ja bih skupila i novac i vreme da dodjem do Beograda da se svi nadjemo!naravno,da bih mozda imala tremu,ali ko je sisa!pa,valjda je dovoljna kompenzacija za to to sto cemo svi da se vidimo! 8)
ja sam inace,zadovoljna kako napredujem,ali sam jos uvek,kako da kazem,nestrpljiva da dodjem u fazu kada necu ni da mislim o tome.i kada imam neki znak treme ili panike,ja ga iskuliram i teram dalje...nekako mi se vise svidja da sa detetom uzivam napolju,pa ako mi bude lose-nije smak sveta!jos nesto sam primetila kod sebe.ja kada imam tremu da krenem u neku novu avanturu sa panikom(da dokazem sebi da mogu),na pocetku stvarno ima treme ili bar razmisljanja.osetim i da mi brze lupa srce,ALI CIM prebrodim te prve trenutke na novom mestu,za mene vise nema straha.znaci,bude frka na pocetku,a kada se ja opustim i ne obracam paznju,sve od toga nestane i ja normalno stizem do mog cilja.ja ustvari pocnem veoma da uzivam tu gde se nalazim!jel je i to faza boljitka ili nesto drugo? :o jos nesto:sta mislite da li je moguce da je ova moja panika malo uslovljena i naglim "propadanjem" u finansijskom smislu?naime,do pre 4 godine nisam zivela lose,imala sam sve sto mi treba.mada sam tada bila bez deteta pa nije bilo toliko bitno i ako nemam dovoljno!sada imam odgovornost prema njoj pa sam veoma opterecena time da njoj obezbedim sve sto joj treba(znate,kako je to sa zenama:vole da bas njihova deca imaju sve najkvalitetnije da pojedu,obuku,obuju).nisam snob u smislu da hocu da joj kupujem gluposti samo zato sto imaju marku,ali volim da je prvo nahranim najboljim namirnicama,da joj obujem kvalitetnu obucu,da je lepo obucem(ipak je ona devojcica).Tako da zadnje cetiri godine bijem bitku sa prioritetima,gledam da mi cerkica dobije najvise sto mogu da joj pruzim,a (KAO STO I SAMI ZNATE,KAO I VECINA SRBA) to nije uvek lako postici! :-? ja Vam ispricah ceo istoriat da bih Vas uputila u svoje pitanje! :oops: Da li nesigurnost u finansijskom smislu i odgovornost prema nekom na drugoj strani mogu da budu uslovi za ovakva stanja? :lol:

drustvo,opet ja odoh napolje,da iskoristim fino vreme,pa se "vidimo" posle! :wink:
Odgovori