u vezi abortusa, HITNO, iskustva, savjeti!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Zaključana tema
Korisnikov avatar
Olja 86
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 9:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: u vezi abortusa, HITNO, iskustva, savjeti!

Post od Olja 86 »

Nisam rekla da je sam daun vrlo tezak oblik mentalne retardacije vec da sa sobom vrlo cesto nosi i to i mnoge druge komplikacije.

Ali ipak, kada sam ponovo otvorila ovu temu pocela sam da se smejem, jer prvo tema ima 11 strana, svaki put je na vrhu.
Mislim da je Mira zaprepascena tokom ove teme jer njena tema je pocela ovako:
miiira napisao: Ovako, imam 22 godine i prije par dana sam saznala da sam trudna, 5 na 6 nedelju.....
Jos uvijek nisam dosla sebi od soka. Sreca u svemu tome je sto je moj decko pribran u cijeloj situaciji, i to mi je dosta pomoglo. Zajedno samo odlucili da abortiram..... Ipak, meni je ostalo jos par ispita do kraja faksa, a on je tek 2. godina, i jednostavno.....to je to.....Bitno mi je da sam ja cvrsta u svojoj odluci i mislim da cu se lakse nositi sa tim u zivotu, nego sa djetetom koje bi mozda citav zivot krivila za moje " neostvarene zivotne snove "... Uglavnom, odluka je donesena. I da, malo se petljaju stvari, jer sam odlucila da ne kazem tetki (kod koje sam), osjecam da bi mi bilo jos teze..... Proci cu to sa deckom.... Roditelji znaju, podrzavaju moju odluku, ali su daleko... a i decko mi je trenutno daleko, mada ce biti tu 7.og, kad je sve zakazano....
Znacilo bi mi da cujem neka iskustva, vas koji ste prosli kroz to, cak pomislim kao da sam ja jedina kojoj se nesto ovako desava.... Dosta mi je tesko, i pitam se kako cu izdrzati ovih 10 ak dana cekanja..... na trenutke se osjecam tako sama u svemu....samo bi sjedila i plakala... Bojim se, valjda je to normalno... Radit cu to na Institutu za majku i dete, pod opstom anestezijom....
Bojim se i to je sve.... Sopstveni strah je stvarno nesto najgore......

A mi odosmo u svadju da li je moralno ili nemoralno abortirati kada se utvrdi plod sa daunovim sindromom!!!
Anastasija, mamino najveće blago - 28.05.2005.

Promenila nick iz Dr. Olja u Olja 86
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

pa ja i jesam nacista, i svaki nezdrav plod ne bih dozvolila da se rodi!
chemu radjanje bolesnog deteta?
da se unishti porodica?
zivot nechiji?

a ako je plod zdrav i neko hoce da ga se 'reshi' e to je sasvim druga stvar!

nas treba shto vishe da se radja a ne da se svako sluchajno 'zakacheno' dete 'sredjuje' kiretazom!

mada, svi su postali sebichni pa shto ne bi i mi zene, umesto da radjamo decu bez puno buke i priche o tome zenama su sad prechi ispiti i neozbiljne veze, izlazenje, bushni pupkovi i ugradnja silikona u usne i grudi...

ako hocesh da se upushtash u sexualne odnose onda se zashtiti ako treba!
toliki izbor kontraceptivnih sredstava nikad nije postojao!

a ako si nezrela osoba i koretazom reshavash svoje probleme....zaista nemam mishljenje o takvim osobama!

i greshka u startu je shto ste upetljali svi prichu o indikovanim abortusima i onima koji su chisto izbor nezrelih devojaka!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
terpsichore
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2008 4:28 pm

Post od terpsichore »

potpisujem!
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Sasvim je normalno da zene mogu da odaberu abortus ako im dete ima Daunov sindrom, one ce se starati o njemu ako se rodi, i ako procene da nisu u stanju da se posvete tome, da je to za njih prevelika zrtva, postenije je da odmah abortiraju. I sasvim je razumljivo da bi radije abortirale nego dale dete na usvajanje, ipak je svaka trudnoca, a i porodjaj, veliki napor za telo zene, i ako zena zeli da sacuva svoje telo za neku sledecu trudnocu i dete koje bi zadrzala za sebe, NIKO NE TREBA DA IH OSUDJUJE ZBOG TOGA.

S tim sto... sve ovo vazi i za slucaj da je dete zdravo. Zene abortiraju decu sa Daunovim sindromom ne zarad srece i dobrobiti te dece, vec radi sebe, da bi sebe postedele i sebi olaksale zivot. Priznacete, isti razlog koji imaju i zene koje prekidaju normalne trudnoce. Stoga malo manje osudjivanja nije na odmet. Ili ako hocete da budete dosledni, onda bar osudjujte obe vrste abortusa, zato sto su sebicni razlozi u pitanju u oba slucaja.
Korisnikov avatar
terpsichore
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2008 4:28 pm

Post od terpsichore »

kod abortusa djeteta sa sindorom ne moze samo sebicnost majke biti u pitanju. prica se samo o down-sindromu, sta je sa ostalim sindromima? djeca se pate sa masom simptoma, vecina njih ne dozivi 30.tu. kakav je to zivot??
Fimka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 17, 2007 10:02 am

Post od Fimka »

Ne zelim mnogo da komenatrisem, stvarno je ovaj topic otisao u nedogled...
Ako iko zna, sta znaci Down Sy onda znam ja !
Gledala sam 18 meseci rodjenog brata u najgorim mukama, roditelje koji su stalno plakali, bebu koja ja stalno plakala... Koja se gusila nocima, nije jela,.. Lekare koji su dolazili 3 puta dnevno i boli to jadno, koscato stvorenje..
18 meseci patnje, bola, i tragedije........
Nisam pobornik abortusa ( ali samo kao vid kontracepcije i slucaja "desilo se") ... Nemojte molim vas da pricate kako biste rodili bolesno dete, jer nemate pojma...
Jedno je pricati, a drugo je gledati..
I ja ne mislim da sam sebicna sto kazem NE, NE BIH GA RODILA!!!
Ne iz svoje sebicnosti, i zelje za mojim konfonim zivotom, vec iz milosti prema tom detetu...
Ako se u trudnoci utvrdi down, ko mi moze garantovati da ce moje dete ( jedno od milion) da zavrsi neke tamo skole, ili ca da umre nakon 18 meseci u najgorim mukama?!
Kao prvo, jadno to dete, kao drugo, jadno ovo drugo dete ( koje sam u drugom slucaju ja bila) koje je moralo da sve ovo gleda, i koje ima manje-vise traume za ceo zivot......

I jos jednom...
Jedno je raspravljati, a drugo doziveti, a ako zelite da mi verujete na rec onda VERUJTE MI, NE ZELITE TO DA DOZIVITE!!!
mised
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 29, 2007 12:38 am

..................

Post od mised »

Fridakahlo,
procitaj jos jednom tekst Olje 86 vezan za Daunov sindrom,pa onda fimkin tekt na tu temu.......stavi prst na celo,saberi se,pa onda probaj da das razuman odgovor............Da li uopste znas ista o Deci sa Daunovim sindromom?
montenegrina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 10:51 pm

Post od montenegrina »

I ja da se glasnem na ovu temu. Sta imam reci u vezei abortusa? Kad su u pitanju razne anomalije, bolesti ili ko zna sta vec naravno da je i za bebu i za roditelje bolje da se uradi abortus tu nema price. A kada je sve u redu, kada se omaklo zbog necije nepaznje, zbog ljepseg ugodjaja ili cega li vec, e to ne odobravam nikako.
Svakoj curi - zeni koja koristi internet, a zeli da uradi abortus (zato sto joj sad nije vrijeme, zato sto se za**bala) toplo bih preporucila da malo progoogla i da vidi slike abortusa, sta rade njoj a sta bebi. I uvijek zapamtite da od trenutka kada se desi oplodnja, vasa beba je ZIVA!!!
Bolje je nositi se sa tim i pomuciti se kada se vec desila trudnoca, nego koristiti abortus kao mjeru kontracepcije. I zapamtite jos nesto, jednoga dana za 2,3,5 ili 10 godina doci ce vrijeme kada cete zeljeti da imate djecu, a mozda bas zbog toga abortusa necete moci. Da li mislite o tome koliko ce vas gristii savjest sto ste ubile svoje dijete samo zato sto niste u tom trenutku bile spremne da ga imate.
Ostavite sebicnost po strani i uzivajte u tome sto vam je dato, budite srecne sto ste trudne i sto cete ako Bog da roditi zdravu, lijepu i pametnu djecu.
Ovo je upuceno Miiri i svim curama koje se na abortus opredjeljuju kao na mjeru kontracepcije.
dulek
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 2:48 pm

Post od dulek »

donka napisao: S tim sto... sve ovo vazi i za slucaj da je dete zdravo. Zene abortiraju decu sa Daunovim sindromom ne zarad srece i dobrobiti te dece, vec radi sebe, da bi sebe postedele i sebi olaksale zivot. Priznacete, isti razlog koji imaju i zene koje prekidaju normalne trudnoce. Stoga malo manje osudjivanja nije na odmet. Ili ako hocete da budete dosledni, onda bar osudjujte obe vrste abortusa, zato sto su sebicni razlozi u pitanju u oba slucaja.
ovo je apsolutno tačno. deca sa daunovim sindromom mogu sasvim ok da funkcionišu, da rade, žive samostalno, samo je pitanje koliko im se pažnje posvećuje. kod nas u ulazu iamo devojčicu sa daunovim sindromom i ona je dete kao i sva ostala deca, ide u školicu, smeje se, priča, samo malo drugačije izgleda od ostalih i to je razlog komšijskim mamama da ne daju svojoj deci da se druže sa njom, kao da je kužna.

i šta sad znači "ali oni ne žive duže od 30 godina?". moja komšinica je izgubila dvadesetogodišnjeg sina u saobrćajnoj nesreći. zamisli kad bismo mogli unapred da znamo koliko ćemo živeti! da li bismo rađale decu ako bismo znale daće bit zdravi pravi i uspešni, ali kratkog "veka"?

montenegrina, već smo se svisložili da niko ne podržava aortus kao sredstvo kontracepcije, ali ponekad se i uz sav oprez "omakne". nijedna kontracpcija nije 100% sigurna, osim apstinencije.
Fimka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 17, 2007 10:02 am

Post od Fimka »

Fimka napisao:Ne zelim mnogo da komenatrisem, stvarno je ovaj topic otisao u nedogled...
Ako iko zna, sta znaci Down Sy onda znam ja !
Gledala sam 18 meseci rodjenog brata u najgorim mukama, roditelje koji su stalno plakali, bebu koja ja stalno plakala... Koja se gusila nocima, nije jela,.. Lekare koji su dolazili 3 puta dnevno i boli to jadno, koscato stvorenje..
18 meseci patnje, bola, i tragedije........
Nisam pobornik abortusa ( ali samo kao vid kontracepcije i slucaja "desilo se") ... Nemojte molim vas da pricate kako biste rodili bolesno dete, jer nemate pojma...
Jedno je pricati, a drugo je gledati..
I ja ne mislim da sam sebicna sto kazem NE, NE BIH GA RODILA!!!
Ne iz svoje sebicnosti, i zelje za mojim konfonim zivotom, vec iz milosti prema tom detetu...
Ako se u trudnoci utvrdi down, ko mi moze garantovati da ce moje dete ( jedno od milion) da zavrsi neke tamo skole, ili ca da umre nakon 18 meseci u najgorim mukama?!
Kao prvo, jadno to dete, kao drugo, jadno ovo drugo dete ( koje sam u drugom slucaju ja bila) koje je moralo da sve ovo gleda, i koje ima manje-vise traume za ceo zivot......

I jos jednom...
Jedno je raspravljati, a drugo doziveti, a ako zelite da mi verujete na rec onda VERUJTE MI, NE ZELITE TO DA DOZIVITE!!!

Samo jos jednom da sebe iscitiram za one koji tvrde da "dete sa down sindromom moze "sasvim normalno da funkcionise, ako mu roditelji posvete dovoljno paznje"...

Da li uopste znate o cemu pricate, i sta je Down sy?
Da li znate da u zavisnosti od toliko koji je procenat gena podlega trisonomiji, zavisi koji ce oblik Down-a imati beba???
Da li znate da ako beba ima zahvaceno 50% i vise hromozoma trizomijom da ce joj se desiti ova moja prica od gore??
Izvinite sto ovo shvatam malo subjektivno, ali me nervira kada neko prica o necemu o cemu nema pojma!!!!!

Da li ste spremni da rizikujete, da se vase cedo ovoliko pati? Da umre u najgorim mukama? Guseci se?.....
Da li ste sigurni da biste podneli da cesce idete kod dr, nego u wc?
Da li biste podneli da vasa beba nece nista da jede, i da je kace na infuziju svaki drugi dan?
Da li biste podneli da stalno place, a znate da place jer je uzasno bolesna i jer je sve boli?
Da li biste podneli da svaki put kada se zakaslje vi mislite da ce se ugusiti?
Da li biste podneli da nakon sto je rodite neko vam kaze da ce za godinu dana vasa beba da umre u najgorim mukama?

da li mislite da majka koja odluci da ne rodi ovo dete misli na sebe, ili na mucenje te bebe?

da li stvarno mislite da se radi o sebicnosti roditelja?

ne... ja mislim da je to najteza ali i najhumanija odluka u zivotu, ne za vas, vec za to jadno stvorenje!!!!!!!
dulek
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 2:48 pm

Post od dulek »

saosećam sa tvojim bolom, ali i sama znaš da ovo što se vama desilo nije slučaj kod sve dece sa daunovim sindromom i da mnogi uspeju da žive koliko-toliko normalne živote.
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

Mozda ne bi bilo lose kad dezurne glasnogovornice moralne inkvizicije NE bi opsesivno-kompulzivno pravile špalir po forumu, over and over and over again, kad god neko postavi pitanje o abortusu. Em vasa kicma nije osovina sveta, em vasi moralni kodovi nisu nikakvi kosmicki aksiomi (kao sto se vama cini), em promasujete temu, em nobody gives a fuck sta VI mislite (btw, misljenje je ko i guzica, svako ga ima) i sta biste radile. To sta biste VI radile komotno i bez zadrske mozete da implementirate u sopstvene zivote. I sta nije u redu sa tim konceptom?
"I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgot their use." - Galileo Galilei
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

ma samo smo tebe chekali da se pojavish i kazesh nas sve ovo pola srpski pola engleski!

da je na ovom forumu zabranjeno pisanje i savetovanje od strane ljudi koji nisu doktori to bi se valjda i zabranilo a dok se to ne zabrani i dok svako ima priliku neshto da napishe i pisace, i treba da pishe i to ne mozesh ni ti niti bilo ko drugi da zabrani!

eto vidish i da si se ti nashla prozvanom ili shta vec, savesnom, da kazesh neshto u ovoj temi i isto tako svi mozemo da kazemo shta nas bole ushi za tvoje mishljenje....i tako da idemo u krug do kraja zivota!

moj predlog moderatorima i adminu foruma je da zakljucha ovu temu, zaista vishe nema smisla ishta pisati...od mirinog problema smo stigli do engleskih rechi....
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
fridakahlo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 11:38 pm

Re: ..................

Post od fridakahlo »

mised napisao:Fridakahlo,
procitaj jos jednom tekst Olje 86 vezan za Daunov sindrom,pa onda fimkin tekt na tu temu.......stavi prst na celo,saberi se,pa onda probaj da das razuman odgovor............Da li uopste znas ista o Deci sa Daunovim sindromom?
OLJA : "A da li je isto naciniti abortus deteta koga je BOG stvorio zdravo i pravo, koje ima pravo da se rodi, zivi, ide u skolu, ima svoj zivot a pravo na zivot mu bude oduzeto iz nekih sasvim privatnih razloga njegovih roditelja. "

Mised dushe, prochitajte ovo. BOG. BOG. Znachi Bog je stvorio zdravo dete, ali je isto tako stvorio i bolesno. Ako cjemo po Bogu i Bozhjim zakonima, ...a svi smo mi Bozhja deca, da li i Bog pravi ovu razliku koju vi pravite...

"AHA, stvorio sam bolesno, abortiraj zheno"
"AHA, stvorio sam zdravo, nemoj da abortirash".

Dosta znam o Downu, znam nekoliko Daunovaca.

Ono shto se desilo Fimki je strashno, ali nije moralo tako da se desi. Moglo je da dozhivi 35u, i da i dalje zhivi, kao moja komshinica Cica.

SHta vi znate o downu? chekate dugo dete, da li biste, ne daj Bozhe, abortirali plod sa Downom?
yeya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 22, 2008 5:47 pm

Post od yeya »

Ja sam procitala svaki post.Podrzavam je u toj njenoj odluci.Kad vec pricate o tome sta bi joj bilo dobro ciniti a ona vec odlucila...

Samo imam zamjerku.Ne mogu da vjerujem da je navela razlog abortusa par ispita.Pa to moze da zavrsi i u toku trudnoce,i posle...Stici ce.

Bitno je samo da dobro ramisli,i razmotri stvari.Sta bi bilo kad bi bilo...Ona je razmislila i treba je u tome prodrzati.Da je momak odlucniji i stabilniji i voli ga onda bih je savjetovala da se uda i rodi to dijete.nije premlada za brak.

Zelim joj svu srecu,da bude mogla imati dosta djece da ne bi doslo do kajanja...Ipak je ona tu krivac,trebala je da bude opreznija.Ali zovt je to...Ko zna zbog cega je to.

I kazem,ne mozemo mi suditi jer nismo bile u toj situaciji.Sama je rekla kakvo je razmisljanje imala prije toga.Ali kad se to desi...
Zaključana tema