Gde ici na IVF/ICSI?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

bocko
imas pp

aleksandra nabavila sam cene iz maribora, verujem da su u ljub iste jer su obe drz bolnice. ako si zaint poslacu ti pp
pantelejmon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 09, 2006 9:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od pantelejmon »

Cao svima! Ja sam pomalo zbunjena od svega sto sam ovde procitala, pa molim za pomoc! Vi uglavnom govorite o vantelesnoj oplodnji a mene malo vise interesuje inseminacija, koju smo suprug i ja radili pre 2 nedelje. Krenucu od pocetka!
Posle 2 godine braka, posto od bebe nije bilo ni traga ni glasa, krenuli smo na ispitivanja i saznali svasta!
1. kod supruga pronadjena mycoplasma i ureaplasma a kod mene samo mycoplasma - izleceno posle terapije antibioticima
2. antispermatozoidna antitela pronadjena kod supruga - metoda MAR direktna 20% i MAR indirektna 10%
3. spermogram: volumen 4,4 ml
viskoznost: aglutinira
ukupan broj spermatozoida 74,5 mil
pokretnih: 28 mil
abnormalne forme: 34%
Nalaz pripremljen za inseminaciju ( swim up ) metodom dao 56 mil. progresivnih spermatozoida.
Vaginalni sekret III grupa a Papanicolau II grupa.
HSG je pokazao potpunu prohodnost jajovoda, bez otpora, niti refluxa.
Receno nam je da za prirodno zacece imamo 50% sanse, mozemo cekati a ako se ni posle godinu dana nista ne desi oni preporucuju inseminaciju.
Mi smo se nadali i cekali jos godinu dana i posto se nista nije desilo odlucili smo se da pokusamo.
Ja imam 31 a suprug 32.god.
Drugi dan ciklusa smo zapoceli terapiju sa Gonalom F - primila sam 5 dana po 2 Gonala 75 i.j., zatim 3 dana po 2 Menopura 75 i. j., i Pregnil 5000 i.j..
Vadjena je krv,, praceno je ultrazvukom i 11.dana ciklusa uradjena je prva inseminacija a sutradan i druga. Obradjena sperma supruga je prvi dan bila odlicna, 40 mil., ali zato drugi dan samo 5 mil..
Od drugog dana pijem 3 puta dnevno Dabroston tablete 10 mg, do 29. dana ciklusa kada idem na kontrolu.
Medjutim, 21. dana ciklusa pojavila se cista krv, oskudno, bez bolova a do danas 25. dana, smedjkasti iscedak. Lekar kaze da ne panicim, nista strasno, samo da pijem tablete i cekam kontrolu.
Zaboravila sam da kazem da je levi jajnik nosio 4 vodeca folikula, na koje je lekar racunao a desni je `proizveo`puno malih koji nisu bili od koristi.
Molila bih nekoga ko zna nesto vise ili o svom licnom iskustvu sa inseminacije da mi nesto napise, zbunjena sam!
Meni su ponedeljak i kontrola mnogo daleko! :-?
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Od kad se kod inseminacije koriste gonali? Gde si radila tu inseminaciju?
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
pantelejmon
Novi član
Novi član

Post od pantelejmon »

Sve je radjeno na klinici Papic!
Samo je jednom pomenuta na ovom sajtu, ali mi imamo prijatno iskustvo sa njima i dosta ljudi nam ju je preporucilo, koji su odatle izasli zadovoljni i danas imaju potomstvo!
Da li je neko od vas radio inseminaciju i na koji nacin, volela bih da cujem i druga iskustva?!
Janica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 05, 2006 3:19 pm

Post od Janica »

O toj klinici sam cula samo negativna iskustva. Obicno se stimulacija radi
sa clomidom a ne gonalom. Kolika je bila velicina vodecih folikula na dan
stimulacije? ne bih da te obeshrabrim, ali pojava krvarenja cesto ukazuje na neuspeh. sve najbolje
pantelejmon
Novi član
Novi član

Post od pantelejmon »

:( Znam da je na poslednjem UZ, dan pre inseminacije dr. rekao da su 3 folikula 18mm a cetvrti 17mm, tada sam dobila pregnyl i sutradan je radjena inseminacija. I to je to! Jesi li i ti radila inseminaciji i ako jesi gde i kakva su tvoja iskustva???
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

imas moj protokol stimulacije na
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... highlight=
mada bih rekla da je i on cudan, lekar na ovom forumu ga nije komentarisao

osim ove teme postoji jos tema gde su ljudi ispisali svoje protokole,a li ih je Obgyn komentarisala.

ja bih ti savetovala da ih potrazis i iscitas i uporedis sa svojim protokolom.

sto se Papica tice ja do sad nisam nikad cula nista dobro o njima.

potrazi vise i na srbijankafeu.
tamo imas u izdvojenim temama TOP 10, a bila je isto jedna dobra izdvojena tema koju je amihistrator izbrisao bez objasnjenja, mislim da je na njoj pisali ljudi najopsirnije o svojim iskustvima. naj
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Moj prvi post na ovoj temi

Post od zabrinuta75 »

Drage moje,

Za one koje me nisu upoznale u rubrici "Muski sterilitet", zelim samo ukratko da se predstavim.

Ja 30, suprug 34.
Kod mene sve u redu (ili bar do sada nisu nista nasli).
Kod supruga los spermogram (manji broj i manja pokretljivost).
Uzrok loseg spermograma nismo otkrili (sportista, nepusac, antialkoholicar...).

Pokusavali da popravimo spermogram 2 godine - nismo uspeli.

Pre 6 dana uradio zadnji spermogram, nalaz i dalje los, te se odlucismo za VANTELESNU.

U zadnje dve godine sam se bavila samo muskim sterilitetom, verujuci da do vantelesne necemo ni doci, ali eto, dodje i to.

Ne znam mnogo o vantelesnoj. Tek se upoznajem sa detaljima.

Danima vec citam sve o vantelesnoj sto nadjem na ovom i slicnim forumima.

Vidim da treba sto pre da se opredelim za kliniku, a to je, pored skupljanja novca, NAJVECI PROBLEM.

Obzirom da je mojoj najboljoj drugarici IVF uspeo iz prvog puta u Jevremovoj kod dr Vlaisavljevica i da ih je sve ukupno kostalo 2500 Eura, godinama sam bila ubedjena da jednom kad dodje vreme za vantelesnu i ja treba kod njih da odem. Sad kad citam vase postove, NISAM VISE SIGURNA.

Sto vise citam vasa iskustva, sve sam uplasenija.

Evo mojih zakljucaka (i pozitivnih i negativnih):

1. Shvatila sam da je moja drugarica imala mnogo, mnogo srece sto joj je uspelo iz prvog puta.

2. Vidim da je ona sa 2.500 Eura prosla jeftino. Ja kako god da saberem vidim da moram da spremim najmanje 3.500 Eura, obzirom da ce nam zbog loseg spermograma verovatno raditi ICSI.

3. Vidim da se u Jevremovoj do dr Vlaisavljevica tesko dolazi, a i kad se dodje do njega, najveci deo posla zavrsavaju neki drugi lekari u toj klinici, tako da dr Vlaisavljevica pacijentkinje i ne vide.

4. Vidim da je ICSI u Jevremovoj 2000 Eura, a u Mariboru je ista cena za IVF i ICSI.

5. Kroz maglu se u vasim postovima pominje mogucnost da u Mariboru vracaju deo novca ako postupak ne uspe.

6. Sve vise mi se namece zakljucak da u nasim klinikama samo hoce da nam uzmu novac, a da o REZULTATIMA, uspesnosti, kvalitetu usluge niko ne vodi racuna.

7. Uzasava me informacija da se u Mariboru ceka godinu dana od prvog kontakta do otpocinjanja postupka. To znaci da bih dosla na red tek u julu 2007. Umrla bih do tada od brige i neizvesnosti.

8. Obzirom da imamo losa iskustva sa privatnim klinikama kod nas, sve vise mi se namece pitanje (mozda ce mi neki zameriti): Kako da budem sigurna da su oni uradili sve da postupak uspe? Pa njihov je interes da ne uspe iz prvih par puta da bi mi uzeli sto vise para, zar ne?

Trenutno se premisljam izmedju Ivanovica, Jevremove, Maribora i Ljubljane.

Odoh da procitam sve postove iz ove teme (skinula sam svih 14 strana), pa se cujemo.

Srecno svima!!! :D
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

Za Pantelejmon: Malo mi cudno da su ti dali Gonal pred inseminaciju, po protokolu n.p.r. u GAK Visegradska ide se sa Clomefinom od 2-6 dan, i od 9-dana se prati UZ i daje se Pregnil 5000 ili 10000, ide se sa inseminacijom, materijal partnera je obavezno obradjen.Ne znam zasto Papici daju Gonal, on nije bas jeftin!!!
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

gandra,
koliko se pregnila daje,
jedan pre prskanja folikula
ili se daje i nakon prskanja folikula.
pantelejmon
Novi član
Novi član

Post od pantelejmon »

Gandra,
hvala sto si mi napisala kako to jos negde rade, jer ja sam potpuno nova u ovome i sem ovog lekara, nismo trazili misljenje negde drugo. Gonal je zaista skup, ali kad je u pitanju zelja de se ima dete, nismo pravili pitanje ni oko cega. Sada se malo raspitujemo, potrazicemo misljenje jos nekog lekara, pa cemo videt kuda dalje! :wink:
Svako dobro!
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Predstavila sam se par postova iznad.

Pre godinu i po dana, u dogovoru sa svojom doktorkom ginekologom iz Doma zdravlja, odradila sam osnovne analize (pored papa testa i vaginalnog brisa, koje redovno radim):

- ultrazvuk
- hormoni
- test na klamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu
- cervikalni bris
- kolposkopski pregled grlica materice

Nalazi su bili u redu (osim sto je test na ureaplazmu bio pozitivan, sto smo sredili antibioticima za svega 15 dana).

Obzirom da planiram da zakazem prve konsultacije za vantelesnu oplodnju (jos ne znam tacno u kojoj klinici), molim vas da mi kazete da li je potrebno ponoviti sve ove analize pre te prve konsultacije (ponavljam svi testovi su od pre godinu i po dana) i da li je eventualno neophodno uraditi jos neki pregled ili test (mozda pracenje ovulacije).
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Kad se odlucis za nekog lekara onda ce ti reci sta da ponovis. Iskreno svi ovi nalazi koje si radila su vrlo promenljive prirode tako da ces verovatno morati sve da radis ponovo.
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

Nijenina, daju jedan pregnil pre prskanja folikula, nama je u drugom pokusaju ispela inseminacija, u prvom pokusaju su isli sa 5000 pregnilom a u drugom pokusaju sa 10000 pregnilom.Kod nas je problem bio sto je postcoitalni test bio negativan pa smo morali na inseminaciju.
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Vec deveti dan iscitavam sve moguce forume i strucne sajtove koji govore o vantelesnoj oplodnji.

Strasno je sto smo prepusteni sami sebi i u pogledu placanja VTO i u pogledu informisanja. Privatne klinike mogu da se ponasaju kako hoce, da laziraju rezultate, da prave propuste, da preteruju sa dozama lekova, da ne izdaju fiskalne racune ... ma mogu da rade sta im je volja, kad ne postoje propisi koji bi ih obavezali na postovanje standarda, objavljivanje statistika uspesnosti, javno objavljivanje cenovnika. Najveci problem je nepostojanje odgovornosti!!!

Razmisljala sam da bi trebalo da predlozimo voditeljki emisije „Kljuc“ da VTO u Srbiji bude tema nekog od narednih izdanja iste. Mozda to i uradim, ali tek od septembra, kad prodju odmori.

Ne znam da li znate da nasi propisi predvidjaju tzv. narodnu inicijativu. Biraci mogu da predloze donosenje nekog zakona. Potrebno je minimum 15.000 potpisa gradjana. Mozda bi trebalo u saradnji sa nekom organizacijom ili politickom strankom sprovesti akciju prikupljanja potpisa za zakonsko regulisanje postupka VTO i rada privatnih klinika.

Znate li da parovi u Sloveniji imaju pravo na 4 placene VTO, a u Madjarskoj cak 5. A mi sa nasim bednim platama treba sami da skupimo toliki novac.

Sto vise zadirem u ovu temu sve mi se vise cini da bi svoju prvu VTO trebalo da odradim van nase zemlje.

Citajuci iskustva raznih parova, klinika Kaali u Segedinu (a ima je i u Budimpesti i Debracinu) mi se cini kao najbolji izbor. Izgleda da rade po kracem protokolu, od 2. dana ciklusa, tako da lekovi budu manji trosak, a i imaju ISO 9002.

Trenutno se dvoumim izmedju njih (Segedina) i Ivanovica.

Procitala sam da zene u Srbiji imaju pravo na besplatan Gonal, jednom godisnje, za IVF. Ginekolog treba da napise svoj predlog Ministarstvu zdravlja, tako nekako. Bas cu pitati moju doktorku. Ta mogucnost bi jos dodatno smanjila troskove, ako bih ICSI (a mislim da nam ICSI ne gine zbog loseg spermograma) radila u Segedinu.
Odgovori