Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 25, 2005 10:14 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:) Abmarija, znam da se maltene ustalio pogrešan termin, ali pitajte anesteziologe, oni znaju pravu istinu.
I kod peridurala se kateter postavlja pred početak porođaja, a anestetik dodaje zavisno od jačine bola. Peridural je manje rizičan, nema potrebe da se ulazi u kičmeni kanal. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 26, 2005 10:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
Ma ok. Ja zavrsila, pa sta god da su mi dali, gotovo! :wink: Drago mi je da sam naucila jos nesto. U buduce cu paziti koji izraz upotrebljavam.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 27, 2005 10:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 11, 2005 10:01 am
Postovi: 3
Lokacija: usa
EPIDURAL SVAKAKO ...

Ko je bre lud da se muci , ja sam uzela epidural i poradjala se gledajuci koncert Celine Dion , strava dobro bilo , sestra ti kaze evo sada idu kontrakcije , ja se napela tri puta , beba izasla jos teska pet kila ... Kateter su mi izvadili odmah , nikakvih problema nemam ... Upravo sto je doktor rekao ako je oko tebe dobra ekipa , nema cega da se bojis , Hvala bogu pa postoji epidupal ...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 17, 2005 10:47 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2005 12:33 pm
Postovi: 121
Kad je porođaj prirodan koliko god je to moguće, kada je majci omogućeno da rađa slobodno i bez ičijeg uplitanja, njen će porod biti brži i sigurniji.

Kad se ljudi upliću u proces rađanja, oni uvode elemente s kojima se tijelo ne zna nositi. Lijekovi i medicinski postupci prepreke su sigurnom porodu jer u jednadžbu rađanja unose varijable koje nisu dio genetički kodiranih uputstava za rađanje. Vaše tijelo patološki reagira na lijekove u organizmu, na to što ste prikovani za krevet i što vam ne dozvoljavaju da jedete ili pijete. Ako vam tijelo šalje signale, a vi ih ignorirate ili ne osjećate zbog utjecaja lijekova, ili ako ste previše uplašeni da bi razumjeli što vam tijelo poručuje, komplikacije i daljnje intervencije postaju gotovo neizbježne.

Bilo koji lijek koji primite za vrijeme poroda, dolazi do djeteta u roku od nekoliko minuta. Imajte na umu da količina lijeka može odgovarati vama, ali vaše dijete koristi vaš krvni sustav pa prima istu količinu lijeka koju primate i vi. Sigurno ste vidjeli dječje lijekove protiv bolova ili gripe. Na omotu uvijek piše koja količina odgovara određenoj starosnoj dobi i tjelesnoj težini djeteta. Kad su lijekovi protiv bolova dani vama, majci, količina je prilagođena vašim, a ne djetetovim potrebama. Vama treba dovoljna količina lijeka da vam otupi bol pa dobivate količinu za odrasle, a ona je prevelika za vaše dijete. Da je djetetu koje je već izašlo iz maternice liječnik dao toliku količinu lijeka, zasigurno bi bio optužen za nesavjesno vršenje dužnosti. Budući da je vaše dijete manje od vas, a količina lijekova u njegovom sustavu prevelika, puno je više vremena potrebno da bi lijek izašao iz djetetovog organizma, nego iz vašeg. Djeca majki koje su primile epiduralnu analgeziju imaju više nepravilnosti u funkcioniranju respiratornog sustava od ostale djece. Kad se takvo dijete rodi, ono je uglavnom letargično i spava više nego što je to normalno. Često, takva djeca dulje vrijeme nakon poroda nisu zainteresirana za dojenje. Ona ne dožive mirno, budno stanje koje osjete prirodno rođena djeca - stanje tihe živahnosti koje je važno zbog što većeg poslijeporođajnog zbližavanja mame i bebe.

Kad je vaš porod induciran ili pojačan pitocinom (umjetnim oksitocinom), trudovi se ubrzavaju i čini se da se javljaju jedan za drugim, bez ikakvog perioda odmora. To može iscrpiti maternicu i onemogućiti njeno djelotvorno stezanje. Možete se otvoriti do određene mjere i zatim dalje ne napredovati, a tada je neophodan carski rez. Pitocin također povećava rizik razderanja maternice jer čini trudove puno snažnijima. Žene često porod započnu s pitocinom i trudovi postanu toliko bolni da se ne mogu nositi s njima bez lijekova protiv bolova. Na taj način se u njihovom sistemu nađu dva lijeka umjesto jednoga.

Većina bolnica zahtijeva konstantnu uporabu elektronskog monitora. Taj postupak obuhvaća i pričvršćivanje ultrazvučnog aparata na vaš trbuh kako bi se pratili trudovi, te otkucaji vašeg i djetetovog srca. Kad ste priključeni na taj aparat, vi morate ostati u krevetu, a ležanje u krevetu pojačava duljinu trudova, povećava njihovu bol i smanjuje vašu sposobnost da se nosite s njima. Vama MORA biti omogućeno mijenjanje položaja tijela onako kako to vaše tijelo traži.

Ležanje u krevetu često dovodi do promjena u otkucajima srca fetusa. Ponekad te promjene predstavljaju pravu nepravilnost, a ponekad se tumače kao takve, iako zapravo ne postoji nikakva opasnost po dijete. U svakom slučaju, ako je majci dozvoljeno da izađe iz kreveta i da se kreće, ove nepravilnosti u otkucajima srca uglavnom se vrate u normalu. Ponekad su te nepravilnosti jednostavno posljedica normalnog procesa rađanja, te uopće ne uzrokuju oštećenja. Promatrači ne mogu znati o kojem se slučaju radi, tako da uvijek interveniraju.

Istraživanja o elektronskom monitoru su pokazala da se rezultati ne tumače uvijek ispravno. Iako rezultati mogu pokazivati nepravilnosti, drugi testovi obavljeni na majci i djetetu ne slažu se uvijek s tim da oštećenja zapravo i postoje. Tamo gdje se koristi elektronski monitor, povećava se broj carskih rezova i porođaja pomoću kliješta. Nije se pokazalo da korištenje takvih monitora značajno poboljšava ishod poroda za majku i dijete, ali ono zasigurno povećava broj intervencija.

U bolnicama ženama često govore da "ne napreduju" ako se ne otvore barem jedan centimetar na sat. Ta dijagnoza temelji se na istraživanju koje je prije mnogo godina proveo dr. Friedman. On je bilježio podatke mnogih poroda i napravio prosjek trajanja i napredovanja tih poroda. Izradio je ono što se danas naziva "Friedmanova krivulja". Prosječno napredovanje je jedan centimetar na sat. Ako ne napredujete barem toliko, vjerojatno ćete dobiti pitocin. Ako ni s pitocinom ne napredujete, “ponudit” će vam carski rez. "Ponuđeno" je neobičan izraz za to, budući da će vam reći da nema drugog izbora.

Kako biste se osjećali da vam kažu da je prosječna žena visoka 1,65 m i da ste vi nenormalni ako ste visoki 1,75 m? To je u suštini ono što se kaže ženama koje ne napreduju barem jedan centimetar na sat. Izgleda da nitko ne shvaća da je Friedmanov "centimetar na sat" PROSJEK. Prosjek je sastavljen od visokih, srednjih i niskih vrijednosti. Neke žene napreduju na jednoličan, stalan način, ali mnoge, ako ne i većina, napreduju u naletima. Možete neko vrijeme ujednačeno napredovati, zatim imati period odmora i zatim ponovo nastaviti. Vaše emocionalno stanje utječe na način na koji se vaš porod odvija i zato je vrlo važno pod svaku cijenu izbjeći ometanja u sobi u kojoj rađate. Često je promjena emocionalne atmosfere sve što je potrebno da bi trudovi ponovo započeli.

Vaše tijelo točno zna kako treba roditi. Sve što morate učiniti je da uklonite prepreke, tako da vaše tijelo može slobodno učiniti to što zna činiti. Dozvoliti ženi da sama kontrolira svoj porod, znači pobrinuti se da sve ide baš onako kako bi trebalo. Vaše tijelo neće pokušati sabotirati porod, osim ako ga prepreke na to ne natjeraju. Usredotočite se na to da naučite otkloniti svaku moguću prepreku.

Judie C. Rall

Izvor: www.hypno.net


PS: ovo sve pod uslovom da imate lekara koji bi sa vama saradjivao ..a ne mislio da ste glupaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 05, 2005 9:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
Prvi porodjaj mi je bio bez anestezije.
Za drugi sam se dogovorila sa svojim doktorom da bude sa anestezijom.
Sada kada sam bogatija za to iskustvo treci put bi se poradjala epiduralom.Onaj ko ga je sproveo u praksu je zaista human i hvala mu do neba.
Lepi pozdravi i srećno budućim mamicama ma kakva je njihova odluka :-)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 12, 2005 6:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 06, 2005 9:42 pm
Postovi: 12
Uskoro i ja treba da se porodim. po prvi put..puno sam razmishljala i definitivno odluchila za prirodni porodjaj.Ako sam do kraja trudnoce toliko pazila,prestala da pushim,ne bi volela da se omamim poslednji dan svoje trudnoce..Inache imam strah od anestezije,ja i zube popravljam bez anestezije.Mene mnogo vishe boli ubod igle,nego sam bol..
Jedva chekam da se porodim i vidim svoju bebu.. :P


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 12, 2005 9:52 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
Carolina, porođaj epiduralom je POTPUNO PRIRODAN POROĐAJ I TI NISI OMAMLJENA NI U JEDNOM TRENUTKU !!!
Srećno na porođaju.
Pozdravi


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 13, 2005 10:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 28, 2005 8:56 pm
Postovi: 47
Porodila se dva puta prirodno.
Prvi put mi je sestra stavila plastiku u ruku da bi mogla da mi da nesto za bolove ali dok sve skalamerije nije sklonila ja nisam mogla da se skoncentrisem na porodjaj.
Drugog puta nije bilo vremena jer od kuce do porodjaja (odlazak u bolnicu ,prijavljivanja u istoj,odlaska u porodjajnu salu,presvlacenja ) prosle svega 40min.
Ne smatram sebe herojem ali mislim da se treba prepustiti situaciji.Kod nas je jedino problem sto epiduralna nije "svakodnevnica" pa se sve mora predhodno organizovati i to pravi veliki stres.
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 13, 2005 11:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
Ne razumem Zoca o kakvom "STRESU" govorite i posebnoj organizovanosti.Pa i orođaj morate organizovati.
Stres može da izozove bilo koja zivotna situacija koja ne ide dobrim tokom.
Da bi se žena porodila ne treba biti heroj,porođaj je jedan prirodan proces koji se u najvećem broju slučajeva završava dobro i za majku i za dete.
Radi se samo o tome da koristeći epidural sebi olakšavate u smislu da ne trpite bolove ( i stiskate plastiku ) i mnogo skoncentrisanije učestvujete u rađanju svog čeda.
Ne razumem zašto se o epiduralu govori kao o nekom svemirskom načinu porađanja - DA LI JE U PITANJU NE OBAVEŠTENOST ILI JE TO TIPIČNO ZA BALKAN - NOVO I NE PRIHVATLJIVO.
U svakom slučaju jako je dobro da EPIDURAL POSTOJI a samo je stvar ličnog izbora da li će ga trudnica iskoristiti ili ne.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 14, 2005 10:55 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am
Postovi: 87
Osim toga sto majku postedi bolova, epiduralna (ili, da se izrazim pravilno, periduralna) anestezija, na zalost, moze imati i druge efekte koji nisu tako blagotvorni ni za porodilju ni za bebu. Nabrojacu ono sto sam cula i procitala, a sto mi deluje veoma logicno.

1. Prilikom porodjaja sa epiduralnom anestezijom, zena mora da lezi na ledjima, sto je polozaj koji usporava proces radjanja i smanjuje dotok krvi prema detetu. Osim toga, ta anestezija sama po sebi cesto smanji intenzitet kontrakcija, sto sve zajedno dovodi do znacajnog usporenja porodjaja.

2. Bolovi koje zena oseca prilikom radjanja cine da se u njoj prirodno luci adrenalin - prirodni anestetik, koji putem krvi dospeva i do bebe i cini da i ona manje pati prilikom pritiska i prolaza kroz porodjajni kanal. Ukoliko je majka pod epiduralnom anestezijom, lucenje adrenalina izostaje, i porodjaj postaje naporniji i bolniji za dete.

3. Ubod u kicmu moze dovesti do povrede. Cula sam i za slucajeve isticanja mozdinske tecnosti kroz rupicu od igle.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 14, 2005 1:58 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
Svaka intervencija ima svoje dobre i ne željene efekte :(
Užasavam se od toga "čula sam ", "neko je rekao","dogodilo se nekom"...
svi su pametni kada je tuđa koža u pitanju.
Praksa i iskustvo je nešto sasvim drugo.
Zašto ne pročitate mišljenja lekara - ne morate ići dalje od ovog foruma - dr. su dali svoja mišljenja.

O slucajevima isticanja mozdinske tecnosti kroz rupicu od igle zaista,ali zaista nemam nikakav komentar.... ne mogu to komentarisati,ali nikako ne mogu...

Što se mene tiče ovim komentarom je ova tema završena.
Niti koga želim da ubedim da je epidural dobar niti to mogu.
Svako nosi svoj krst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 14, 2005 4:58 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am
Postovi: 87
Pa, ovo sto sam napisala u tackama 1 i 2, i jesam procitala u clancima napisanim od strane strucnih lica. Evo, mozete pogledati, na primer, na sledecem linku:

http://www.americanpregnancy.org/laborn ... dural.html

sta je sve nabrojano u odeljku o losim stranama epiduralne anestezije. Ima i to o isticanju mozdinske tecnosti. Inace, upravo to isticanje se desilo mojoj prijateljici, i zato sam to i napisala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 16, 2005 12:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 28, 2005 8:56 pm
Postovi: 47
Govorim o stresu tom da mora da se extra zove anesteziolog da se sa njim dogovori o tarifi...da li ce biti tu?da li ima vremena i sve propratne siutuacije.
Ja sam se dva puta poradjala u inostranstvu gde je sasvim noralno da je min,jedan od anesteziologa uvek prisutan i da sa njim ne treba kao na pijaci da se pogadjam za koju cenu ce da mi da anesteziju))))) O TOM STRESU GOVORIM
Da mi je porodjaj trajao 20 sati sigurno bi prihvatila bilo sta sto bi mi pomoglo!!!ali na svu srecu nije pa mi nije bilo ni porebno.

Na kraju krajeva i kad idem kod zubara uzimam anesteziju :wink:
Pozdrav svima i lak i bezbolan porodjaj od sveg srca.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 17, 2005 9:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 28, 2005 8:56 pm
Postovi: 47
Evo o ovom stresu govorim
Posle hapšenja lekara u „GAK ”Narodni frontu„ stigla inspekcija
Ginekološka mafija pljačka porodilje

Lekari Ginekološko-akušerske klinike ”Narodni front„ juče su nameravali da obustave porođaje i operacije da bi pružili podršku anesteziologu Vesni Mrđenović, koju je pre dva dana uhapsila beogradska policija zbog primanja mita od 150 evra, saznaje ”Blic„ u Klinici.

Međutim, štrajk zdravstvenih radnika nije realizovan jer za to nije bilo zakonskog osnova.

- To je bila samo emotivna reakcija zaposlenih u našoj klinici. Rečeno im je da moraju da rade jer je ovo državna ustanova od velikog značaja. Ali, takođe, ni po zakonu na to nemaju prava - rekao je za ”Blic„ dr Slobodan Runić, direktor GAK ”Narodni front„.

Anesteziolog dr Vesna Mrđenović uhapšena je u utorak posle podne jer je od porodilje posle porođaja tražila 150 evra zbog davanja epiduralne anestezije. Nakon bezuspešnog pokušaja da od supruga porodilje dobije novac, Vesna ušla u sobu kod porodilje i preteći joj rekla ”da ona voli samo konkretne stvari „i da to što je uradila ima svoju cenu”. Tom prilikom joj je zapretila: „Molim vas da račun izmirite pre odlaska iz porodilišta da mi ne biste ostali u lošem sećanju”! Doktorka je nakon nekoliko dana po izlasku mlade majke iz porodilišta uzela novac, koji je policija obeležila i tom prilikom je uhapšena.

Porodilište „Narodni front” juče je i zbog navodne obustave rada posetila Zdravstvena inspekcija Ministartva zdravlja, kako bi se utvrdilo šta se tačno desilo.

- Zbog novonastale situacije morali smo da utvrdimo da li su pacijenti zbrinuti i da li se adekvatno leče. Što se tiče primanja mita, utvrdićemo šta se desilo i u skladu sa zakonom i procedurama doneti određene mere. Po Zakonu epiduralnu anesteziju ustanova ima pravo da naplaćuje, ali ukoliko sve ide preko računa. Na direktoru je da odluči da li će eventualno da nagradi anesteziologa za obavljen posao. To znači da ona nije smela da uzme novac - kaže dr Danica Mihajlović, načelnik Zdravstvene inspekcije.

Ona kaže da građani stalno obaveštavaju Ministarstvo zdravlja, ali samo telefonom, da anesteziolozi uzimaju novac od porodilja. Međutim, niko od njih ne sme to da prijavi policiji, niti da kaže o kojim lekarima i ustanovama je reč.

- Javna je tajna da postoji korupcija u ginekologiji i akušerstvo i sve je i dalje u sveri prepričavanja. Istina se jedino dokazuje kada istražni organi na licu mesta kod lekara nađu obeležene novčanice - kaže Mihajlovićeva.

To što lekari iz GAK „Narodni front” hoće da stupe u štrajk i tako iskažu nezadovoljstvo zbog hapšenja kolege znači solidarisanje sa krivičnim delom, kaže za „Blic dr Milena Jauković, sekretar Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva. Ona je sličnog mišljenja kao i Mihajlovićeva i kaže da ako je neko napravio krivično delo, mora da bude kažnjen.

- Krajnje je vreme da se i ova branša uozbilji jer kada je u pitanju krivično delo, nema mesta solidarnosti - ističe dr Jauković.

Epiduralna anestezija se daje porodiljama za bezbolni porođaj i tom prilikom se anestezira samo deo tela, a žena je budna i svesna svega. Kao i većina drugh medicinskih zahvata, i ovaj ima svoje prednosti i nedostatke. Njih treba dobro odvagati pre odluke. Kod epiduralne anestezije unosi se lokalni anestetik u deo oko kičmene moždine. Epiduralnu anesteziju daje anesteziolog kada počnu trudovi. Bol koja se osjeća prilikom davanja ove anestezije je kratkotrajn i može potrajati najviše par minuta. Posle toga porođaj je bezbolan. Epiduralna anestezija smatra se sigurnom za majku i dete.

Ispovest Beograđanke Jelene Aćimović

Koverat za carski rez

Na Studentskoj poliklinici 1999. godine utvrđeno je da sam trudna. U početku je sve bilo normalno, ali posle mesec dana počeli su bolovi i krvarenja. Kada sam otišla na pregled, konstatovano je da imam pojačane kontrakcije i skraćen grlić materice, a kako su mi lekari objasnili, malo je falilo i da izgubim bebu. Celu trudnoću sam provela u krevetu, a na svaka tri dana primala sam progesteron.

U trećem mesecu trudnoće nastupile su nove komplikacije, imala sam problem i sa cirkulacijom. Uputili su me u GAK Kliničkog centra Srbije, gde počinje moja noćna mora.

Primili su me na Odeljenje za održavanje trudnoće. Trebali su mi neki lekovi, ali su oni, kako sam saznala od zaposlenih, bili ”rezervisani„ za posebne pacijente. Preostalo mi je samo da ih kupim. Dva meseca nisu znali da će mi uraditi serklaž. Na kraju sam preko veze promenila lekara koji mi je rekao da sam veoma zanimljiv slučaj i da mi je prvi pregled besplatan, a ako želim da mi on vodi trudnoću, i da budem potpuno bezbedna, ostale ću morati da platim po 50 maraka. Tada mi je rekao i da je cena porođaja carskim rezom 1.000 maraka, a ako se prirodnim putem budem porađala, a da on bude pored mene, to će me koštati 500 maraka. Prvo nisam htela da pristanem, pa sam mislila da se prebacim u drugu kliniku, ali mi je rečeno da ću najverovatnije i tamo morati da platim. U međuvremenu su mi se u osmom mesecu trudnoće pojavila i antitela. Počela je i da mi curi plodova voda, a doktori su danima razmišljali da li da me porode ili ne. Sticajem okolnosti, našla sam jaku vezu koja je urgirala da se porođaj što pre obavi jer je beba bila u kritičnom stanju. Ta ista jaka veza je tražila novčanu nagradu.

Iz principa nismo hteli da damo novac već smo kupili bombonjeru, piće, cveće... ali je doktorka samo ljutito prokomentarisala da se nismo dobro pokazali.

Doktor koji je obavio carski rez nije ništa tražio.

Srećna sam kako sam prošla gledajući ostale žene koje nisu imale ni vezu ni novac i koje su bile prepuštene same sebi jer su prioritet imale one porodilje koje su lekari vodili i privatno i koje su i pored toga plaćale.

Zbog ovakvog iskustva imam veliki strah od ponovnog ostanka u drugom stanju.

(Ispovest Jelene Aćimović preuzeta iz magazina ”Reporter„)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 17, 2005 12:19 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 11:32 am
Postovi: 170
Lokacija: Beograd
Draga Zoco,
Apsolutno se slazem sa misljenjem g-dje Patrsaskovic.
Mislim da je mnogo veci stres trpeti bol i u tom trenutku, kada donosite novi zivot na svet, ne moci da se radujete, zbog nesnosnih bolova, nego "stres" oko organizacije epiduralnog porodjaja.
Mada, kako g-dja Patraskovic kaze, dobro je da epidural postoji, a sve je stvar izbora.
Pozdrav,
Masha


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: