Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Nabla - ovde se ivig radi u bolnici ali odes na 2 - 3 sata... Ne lezi se... Ode se recimo na prepodne ili poslepodne... Znaci ako uzmes par sati off to se sredi... Sto su se kod nas nakacili na lezanje... IVIG ti je the best you can get po pitanju imunologije...
RAzumem skroz za otpor.. Ja se isto tako osecam... Trebalo je da odem na jos jednu konsultaciju u petak ... jedna druga klinika ali mislim da ne mogu da face nova lica i nove klinike... pa cak ni ovu gde sam...
E pa lakse mi je kad cujem da nisam jedina koja zalegne s vremena na vreme... Ali mislila sam da treba da lezim dok mi god se bude u krevetu da eto vidim dokle cu... Pa daleko dogura...
Nabla. LAC tek radim 11. ne moze pre. Sta ti radis sutra, samo anti beta2 GPI ili sve?
Bas bez veze za Jevremovu, ipak pokusaj da mislis: ko zna zasto je to dobro, nekad svasta mozes samog sebe da ubedis. I tamo uspeva (mislim na GAK), dok sam pre 10 god. isla na IUI vidjala sam na UZ puno zena, tad za mene starije, trudne iz ivf. A i frizura da ne propadne. Uh, danas sam bas bezobrazna, nemojte da zamerite.
hahhahaha, frizura hahahahaha. Bas idem sutra (hihihihi). Ustvari nije rec samo o frizuri vec me celu trebaju da urone u vosak- obrasla sam ko "suma Striborova".
Mini, kazes tek mi je prvi IVF...ja se osecam ko da mi je 100. Toliko sam se u poslednjih godinu dana iscrpela oko dijagnostike i sve na misice. I sad kad sam dosla do toga ja vise nemam snage. U stvari imam, al to nije ona volja, energija i disciplina koju sam imala dok smo ciljali prirodno. Ni jedan vitamin ne pijem, a doca mi je preporucio komplex B i folnu. Cak ni to ne mogu da pijem. Pusim ko nikad ranije. Sta da vam kazem, radim sve naopako. IVIG...samo je spomenuo kao jednu od opcija, ali nije nista hteo unapred da detaljise.
Vago, ako mi mozak potraje u aktivnom stanju potrosicu sutra celu platu na analize. Doca je trazio samo anti beta2.., al sam ja dopisala jos jedno 10-tak drugih faktora (hihihihi). Ako se ne zaustavim veceras, verovatno ce lista jos da se produzi. U stvari namera mi je da se sto vise iskristalise da li ja imam problem s produzenim krvarenjem ili ne, na nekim mestima u literaturi sam naisla da se cesto u imunologiji pokazuje sklonost ka krvarenju a u stvari situacija je obrnuta. Iz tih razloga ovaj moj problem zelim da napadnem s vise strana (da detaljno ispitam sve faktore koagulacije) da bi se definitivno znalo sta je u pitanju- mozda je to regularni paradox u prisustvu antitela.
Tragam za sebe, pa mozda i tebi bude od koristi- ovo su lab kriterijumi za uspostavljanje dgn APS-a
Laboratory criteria
1. Anticardiolipin antibody of IgG and/or IgM isotype in blood, present in medium or high titer, or on 2 or more occasions, at least 6 weeks apart, measured by a standardized enzyme-linked immunosorbent assay for β 2-glycoprotein I-dependent anticardiolipin antibodies.
2. Lupus anticoagulant present in plasma, on 2 or more occasions at least 6 week apart, detected according to the guidelines of the International Society on Thrombosis and Hemostasis (Scientific Subcommittee on Lupus Anticoagulants/Phospholipid-Dependent Antibodies), in the following steps:
- Prolonged phospholipid-dependent coagulation demonstrated on a screening test, e.g. activated partial thromboplastin time, kaolin clotting time, dilute Russell’s viper venom time, dilute prothrombin time, Textarin time.
- Failure to correct the prolonged coagulation time on the screening test by mixing with normal platelet-poor plasma.
- Shortening or correction of the prolonged coagulation time on the screening test by the addition of excess phospholipid.
- Exclusion of other coagulopathies, e.g. factor VIII inhibitor or heparin, as appropriate.
Definite antiphospholipid antibody syndrome is considered to be present if at least 1 of the clinical criteria and 1 of the laboratory criteria are met.
BMW, kao prvo, bas je potresna tvoja prica... Zao mi je sto ti se sve to izdesavalo, jos u tim godinama... Drago mi je sto si borac, sto se ne predajes, tako treba, i svaka ti cast na snazi.
S druge strane, do neba ti hvala sti si podelila iskustvo s nama... Mnogo nam (mi) znaci, pretpostavljam da nije jednostavno kad se casa prepuni krenuti ponovo na forume i citati tudja iskustva i probleme, u potrazi za odgovorima...
U svakom slucaju, zelim ti da sto pre postanes mama! Da najzad docekas svog andjela - svoje andjele u svom narucju!
Kod kog doktora sad ides... Jesi li razmisljala o Goci Ivanovic...? Ona je karakteristicna po mnogo cemu, definitivno je strucna, ali i osobena - mada nekad nekim sestim culom osetim da je osoba koja bi ZNALA i HTELA da odreaguje na PRAVI nacin ako smatra da treba... A ako bi joj ispricala svoju pricu , mislim da bi razumela sve...
I ako vec jajovodi nisu u funkciji, sto ih ne "zapeckas" - vidim da se to radi u tim slucajevima da ne bi kojim slucajem dolazilo do vanmatericne kod VTO... Ne znam kakav je slucaja kod tebe...
Javljaj nam se...
Mini, spavalice, drugarice... I ja sam jutarnja spavalica - dal' od hronicne pritajene depresije ili od neceg drugog - ne znam... U svakom slucaju svakog jutra prosto fizicki bol osetim kad me muz budi za posao...Vec godinu dana NE CUJEM zvonjavu ujutru... A ranije sam se budila sekund pre zvona, da ga iskljucim i ustajala ko iz topa... Eh, bese nekad...
Ja cekam 18.03. - tad mi je zakazan pregled kod dr. Vujovic... Tad cu negde znati i dal sam dobila ili nisam pa idem i kod Goce - mozda istog dana... Pre toga radim progesteron, ali cu i celu krvnu sliku - mnogo zevam - cini mi se da sam anemicna...Jos mi i to treba...
Vi koje ste se dale na studiranje imunologije - sta reci? Puno srece na "ispitima", i nadam se da vam VASE znanje nece trebati... Vec samo doktorovo... I da bude delotvorno, naravno!
Nabla, Vago, Ana, svim devojcicama ovde - pozdrav!
NADA je kao ptica koja oseća svetlost i peva dok je zora još uvek mračna. Rabindranat Tagora
Danas nisam otisla na posao,malo sam se razbolela i bas mi prija da lezim i citam,tako se opustam.Za mene nema drugog izbora osim Jovanove ,jer koliko znam samo tu rade donacije kod nas, tako da uskoro krecem ponovo,ali uvek sa optimizmom,pa dokle izdrzim.Pre prvog pokusaja kod Radulovica radila sam histeroskopiju,sve je ok,kada mi se desila vanmatericna,dr mi je kao mogicnost predlozio da mi se zatvore jajovodi,ali bi to znacilo da sam u roku od svega par meseci prosla kroz tri postupka laparoskopske operacije i anestezije.Tako da mi nije bilo ni na kraj pameti da pre drugog pokusaja kod njih,prvi u BIS-u i ne racunam,prolazim kroz sve to.Histeroskopija nije pokazala nikakav problem sa jajovodima,a i sam dr.mi je rekao da je verovatnoca da seopet desi vanmatericna gotovo nikakva.Tako, evo mm i mene ponovo na pocetku, pa se nadam trecoj( zapravo cetvrtoj) sreci.Sto se tice samog postupka donacije, ne kazu ti gotovo nista, ato je upravo i ono sto me najvise muci, samo da su jc od mladih i zdravih devojaka.Na donaciju se uopste ne ceka,cim obavis raznorazne analize koje ti dr trazi vec od narednog ciklusa se moze poceti.Kod njega je donaciju uradila ona crnogorka sto je u 65 iz prvog pokusaja ostala trudna.!Videla sam je proslog puta kada sam bila,dovela neke njene crnogorce. E pa kad to vidite,znajte da nikad nije kasno, ko dovoljno zeli i ima snage da izdrzi sve na putu do toliko zeljenog cilja-bepceta.Ne zelim ovde da otvaram raspravu o godinama do kojih zena treba da pokusava i da li je normalno i moralno roditi dete u 65?Ali mi smo jos dovoljno mlade da nastavimo i ne predajemo se.Pozdrav devojke i samo napred bez depresije molim.
Nabla, ti si moj idol, samo guraj. Ja idem na jogu, pa kad se pravi pauza izmedju vezbi, legnemo na ledja, ruke pored tela, a instruktor kaze: brzo se obnavljamo, tako i ti, znam da energija curi, ali, brzo se obnovi.
Kod Miljica cu preko dr Goce, prestala sam da ga jurim po Klinickom, ionako nije tu do 10. a mislim i da je tako bolje, ali jos mi iz ordinacije nisu potvrdili tacan dan.
Pisala sam dr Radoncicu i pitala ga sta misli, preporucuje i sl, pa i on me oladi, kaze godine, kod dr Goce kad sam tek dosla - godine, jos sam pitala i dr Pedju, i on - godine, e sta cu, ne mogu sad da vratim vreme, bas me nerviraju, k'o da ja ne znam u kom sam dobu, tj. GODINAMA.
Zato, sto bi rek'o Tolstoj kad su mu zavideli ( blago vama, imate sve sto volite): ne, ja volim sve sto imam, uzdaj se u to sto bar imas kao veeliku prednost (GODINE).
Kikice, sto ti ono ides kod Vujovicke, hormoni su ti, zadnji nalaz bili u redu? Ja sad ne znam da l' da idem kod nje, posto sam krenula i na drugi 'kolosek', i ja treba da radim progesteron 17. Kako ces uskladiti dr Gocu i Vujovicku?
Uh, mislim da cu ipak odneti nalaze Vujovicki.
BMW - dobijes li bar profil donora npr..boja ociju, kose, edukacija ihobi... Da li rade ikakav matching tj da usklade tvoj izgled sa izgledom donora bar donekle? Neki osnovni podaci? Krvna grupa sto je dosta bitno da ne dodje do odbacivanja ploda? Da li imaju frizider da zamrznu preostale embrije... Da li urade testove da su donori zdravi i medicinsku istoriju.. npr sta dete moze da nasledi...?
Sa srecom u novom pokusaju? Da li je ova cena od 1500 evra tacna? Prag/Brno jesu duplo skuplji ali ipak dobijes sve ove gore navedene podatke...
Vago, moji zadnji rezultati su bili ok, ali to je deo variranja mog FSH... U septembru mi je bio 15.2 , zatim oko 7 pa oko 5 pa nisam proveravala par meseci pa onda oko 11... I Goca mi kaze da ce morati dobro da razmisli kad mi bude "smisljala" stimulaciju...Najverovatnije cu poceti sa kontraceptivima...Jednom mi je rekla da cu pre stimulacije biti na njima 4-5 meseci, drugi put samo mesec dana... A pri tom, desavalo se da , iako imam ovulacije - insistira da cekamo i ne radimo cak ni IUI iz prirodnog ciklusa...Nikad nisam saznala zasto, narocito sa muzevom oligoastenospermijom... |Zato i hocu da odem do Vujovicke, da mi ona malo podrobnije razjasni moju situaciju, ja ovako sve nagadjam (uz pomoc drugarica sa foruma ) ali bih volela to na papiru...Da neko iza toga stane svojom strukom... Po njenom uputstvu sam odradila AMH i Inhibin B i oni govore da sam u prvoj fazi smanjenja rezerve...
I ne planiram da uskladjujem Gocu i Vujovicku - ne vredi biti tu bitku...Jednostavno, nastavicu akciju kod Goce, a teoriju uokviriti kod Vujovicke... Nikad covek ne zna sta ce trebati sutra, pa da bar pokusam da budem spremna...
I, da, Vujovicka je meni rekla da radim progesteron na 21.dc... Sto ti radis 17.dc? Cak meni ciklusi traju 26 a nekad i 23 dana, i to sam joj rekla, i ona je ipak rekla da progesteron radim 21. dana.
BMW, nadam se da si i danas sebi dala slobodno...Razmazi se malo, ne moze da skodi!
NADA je kao ptica koja oseća svetlost i peva dok je zora još uvek mračna. Rabindranat Tagora
Kikice, ja radim progesteron 17. marta, to mi je 21. dan c. a radicu i 25. dana c. jer je kod mene duzi ciklus (30-34 dana).
Pa, ti i ja smo nesto slicno Vujovicka-Goca i ja bih da, zlu ne trebalo, nastavim konsultacije sa Vujovickom, i moj FSH se seta (7,4: 6,5; 8,7). I, ona mi je dala da radim antikardiolipinska, pa cu ici po misljenje, samo kako to izbalansirati sa svim dr, uh.
Ne znam sta Goca duma oko tebe, ali je mozda bolje sto je obazriva, nego, recimo, da te bacila na neku stimulaciju napamet.
Meni je Vujovicka odmah rekla da meni ne treba stimulacija, nego ivf iz prirodnog c. Meni se ta ideja nesto ne dopada, zbog komplikovanosti, pa i cene postupka, mislim da je bolje sa nekom stimulacijom, verovatnoca je veca.
I da, Vujovicka smatra da je jedino progesteron pokazatelj ovulacije, a ja se nesto ne secam da sam ga ikad radila u tim danima ciklusa, uvek samo folikulometrija.
Vago - ako dobro respondiras ja bi defo preporucila stimulaciju jer imas vece sanse da uspes... Treba da imas bar nekoliko jaja... Od jednog jajeta malo vajde... Moze da se zalepi za folikulu, da ne dodje do fertilizacije itd...
Kikice - nadam se da si ti uveliko spremas...
Ana - ajd' da me malo inspirises... Cini mi se da dc su moja najbolja sansa a ja se tako borim s tim... Ajjjj.... Kakko je sve bilo lepo pre nego sto sam se u ovo upetljala... Dobro kod nas kazu... Da bog da imao, pa nemao... Necu da bedarim, ali me bas stislo...
Mini draga, nemaj da se bediras, sve je to normalno i sve treba da sjedne na svoje mjesto. Ne valja nista preko noci, vazne odluke treba prespavati. Ja sam jako brzo donjela odluku jer je zelja za djetetom pregolema. I nakon gudinu i po dana mucenja organizma i truda da izvucemo zadnje JC, izgubila sam snagu i nadu za uspjehom. Najvise cega sam se na kraju bojala je da, ako i ostanem trudna (male sanse al moguce), djete nece biti zdravo. Postotak kromosomske greske je u mojim godinama velik. Meni je ipak najvaznije da djete bude zdravo, a cije ce gene nositi najmanje. Ukoliko uspijemo dobiti djete, nadam se da cu imati snage odgojiti ga da razmislja na isti nacin i da ako mu jednog dana odlucim reci da ce to prihvatiti normalno, te da se nece zamarati oko svog porijekla vec da nas vidi kao jedine roditelje koji ce mu pruziti sve na svijetu, a tu na prvom mjestu mislim na osjecaje i ljubav. Te da ce nam na slican nacin uzvratiti.
Danas sam dobila M i moj ciklus pocinje. Javila sam se u Prag i dogovor je da 12.dc krecem na UZ. Dalje se dogovaramo u hodu.
Sretna sam, cini mi se da sam ipak korak blize cilju.
Svima zelim puno snage da prebrodite najteze razdoblje i da to zavrsi sto prije dolaskom malih bebica.
Whohoooo!!!! Exciting stuff! Zelim ti sve najbolje! Hoces li da stavis 3 embrija posto preko 4 banke imas na to pravo... U Ukraini su jednoj ribi stavili 4 blasta i ostala trudna sa trojkama iz prvog puta...Bas mi je pisala pre neki dan da se jako muci da li da ima reduction ili ne...
Da li rade blastociste u Pronatalu.. Oni imaju mnogo bolji % uspeha nego day 3 transferi. Pitaj, vredelo bi... Uspeh je oko 60% sa mladim donorom...
Cao drage moje ciklasice... Vaga, Nabla i Kikice... Nadam se da sve tece po planu i da se spremate onako kolektivno...
Posto sve zivite u istom gradu da li se vidjate?
BMW - sve najbolje sa tvojim novim pokusajem...
Ja danas trebalo da idem na konsultaciju ali nisam mogla... Mislim da mi moj body govori nesto... Juce sam Nemici rekla da mi implantira ideje u glavu i ona se slozila da to ne treba da radi i da sam 'ubola glavnu slabost u njenoj terapiji...' E pa sad... ko kome treba da bude terapeut, pitam se? Sta sad da mislim i radim..??. Pojma nemam! Mislim kako da razglabam s njom o donor jajima kad mi je ona vec rekla/insinuirala da ne misli da je to pametna ideja...
Draga Mini,
Nemica ti je terapeut? Valjda oni ne daju preporuke o necem, nego ti pomazu da sam dodjes do svoje odluke, sta ja znam nisam nikad bila kod njih, mada nekad i razmisljam. Kod nas to bas nije cesta pojava, uglavnom se smaramo sa prijateljima, ili ovako po forumima, ha, ha.
Ipak, nisu dzabe ucili te skole, sigurna sam da su sva nasa stanja i ono drugo negde opisana i proucena, i da nam mogu pomoci.