Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Joj, proradilo mi boldovanje!Ja , kao slučajno, mini ekperiment,

Da probam sa colorom:
Proba!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Još jednom,pa sada ljubičasto...
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Lily-an napisao:Još jednom,pa sada ljubičasto...
:evil:
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Mini, krenulo je nesto da se pokrece. Videces, bice ti lakse...a na kraju krajeva, distanca ce vam pruziti priliku da vidite da li ima ljubavi ili je vas odnos samo navika.

Dobro, 2 meseca bas i nije dovoljan period da iskristalizujes stvari i stanes na svoje noge, al i to je nesto. Za 2 meseca ces bar imati jasniju sliku...

Ljubim te, hrabrice nasa :P

Lilika, evo ti nesto za mozganje...

M. Vandborg and F. F. Lauszus: "Premature ovarian failure and pregnancy"
Archives of Gynecology and Obstetrics, Volume 273, Number 6 / March, 2006

"After more than 4 years of premature menopause judged by subjective symptoms, bleeding history, and postmenopausal levels of gonadotropins, a woman conceived spontaneously 2 months after the start of hormone replacement treatment (HRT)."

Hmm, :lol: , pripazi se sad :wink:
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Korisnikov avatar
rikikiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm

Re: Ziva i zdrava

Post od rikikiki »

nabla napisao:Riki, :( , doci ce i nasih 5 minuta :)

Sto te R stavlja na kontraceptiv...ima li jos koji motiv osim prevencije pojave ciste? Inace, meni se cini da ja u ciklusu posle kontraceptiva imam manje antralnih. Jel ti merio fsh pre stimulacije? Koliko sad kosta ICSI u Viliju?
E, a kad ti je spomenuo uzimanje okolnog tkiva zajedno s nezrelim jc, jel mislio na parce jajnika?
Kontracepcija služi za "smirenje" jajnika ... smanji se mogućnost pojave ciste, a i folikuli nakon kontracepcije rastu ujednačenije. Rekao mi je da kontracepcija ne smanjuje broj antralnih jer kao i spermatogeneza koja traje 2-3 mjeseca, isto je i s antralnim, ... folikulogeneza traje oko 3 mjeseca ... tako mi je R. objasnio.
ICSI prirodni (ili lagano stimulirani kad dobiješ 1-3 stanice) košta oko 600 eura, a pravi stimulirani ICSI kad dobiješ više od 3, 4 stanice košta oko 1300 eura.
Radončića ti baš ne zanima nivo FSH za postupak ... samo antralni folikuli ... kaže ako ima njih onda ni FSH u tom ciklusu vjetojatno nije visok. Antralni su za njega alfa i omega!
A zadnje pitanje ... brrr .... da, da, okolno tkivo folikula je djelić jajnika ... doduše jaaaako mali ali ipak!

Mini ... budem pogledala taj protokol, mada sam sada dobila protokol sa kontracepcijom koja sadrži testosteron (neke tablete microgynon) ... vidjet ćemo, i ja bih twins kao kiwichick..... 8)
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
lisy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 10:01 pm

Post od lisy »

Prije par mjeseci bila sam sigurna da cu ici u Bg. da uradim inhibin b i amh,a onda me ovo sve stisklo da jednostavno nisam uspjela.
BMW,na kojoj si terapiji i ima li folikularne faze kod tebe ili dr. misli na stimulaciju ?Moj zadnji uzv. je bio katastrofa, jajnici 0 nista samo endo.10mm.

Nabla je puno pisala i zna o inhibinu i amh, a sjecam se da sam negdje naisla na to da i kad pokazuju lose vrijednosti jajnici mogu dobro reagirati i obrnuto.Mozda je to kod onih sto nemaju POF, ne znam samo ako je to tako sad me proganja da ipak uradim te nalaze.

Pozzzzzz
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Lisy,
nakon moje tromesečne teapije, osim što uterus više nije mali, a večito bio, endo odličan, dr. je, iako to ne tražim od njega, tj. uvek zna da mi treba uterus i edndo-dimenzije, uglavnom, čovek je rekao da su jajnici dostigli popuno regularne dimenzije, normalne ...18-21 ...nisam obraćala pažnju na to, mada pošlo kroz mali mozak, ali samo u deliću, sa podsvesnom mišlju ...da dimenzije su ok, ali unutra prazno...nema ničega nema ff...Da dodam, jajnici se skoro od "sasušenosti" nisu ili su se jedva videeli na UZ...a sada tako???

Eto, samo da opišem trenutno stanje, pri dg. POF!
Ne znam šta bih rekla...na sve...
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Slozila bih se da su antralne najvaznije Riki...jer ako ih ima vise onda su bolje sanse... Kljuc je da se onda uzme terapija koja ce omoguciti ujednacen rast folikula...jer nema poente veci br a izdvoji se dominantna folikula...

Riki - kiwichick protokol je blaga supresija da se izbegnu ciste ali i ujednace - homogenizuju folikule...

Nabla - jos malo pa nam pocinjes i ti... Hvala na podrsci...

Lili - jos malo pa ti u ST P. Wow jedva cekam da cujem kako ide...

Majice - samo ti sa hrt i vitaminima...vidis ove case studies... svasta tu moze da bude..

Lisy - gde si ti based? Odradi testove pa preseci odluku da se ne mucis... a i tm ima vec 42-3 god, i njegovi spermici mogu da se pogorsaju... MM je imao normalnu morfologiju kad smo poceli a gle sad samo 4% a mozda i manje...

Gde su nam mame? Ivana - kako bebci... Javi nam...

Jeso....

Juicy - nam je buduca mama - odmah posle Nable ...

Mislim da ce najgori deo biti da se mm odseli... Vec popodne me zvao u klub na pice... Ja se ponasam onako friendly...ne trebaju mi sukobi... A onda je navece trazio da me zagrli ali bez da to znaci uvod u bilo sta drugo...Samo onako radi srca, veli... da dobije pozitivan stroke... :o :roll:
Nece ici lako ali mislim da je bitno da stvarno ode inace ode sve u mat.....
A ja osta u limbu...
Dosla s posla ..sva sam se spicila od zime...
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Mini, samo hrabro napred i ne posustaj koliko god da ti bilo tesko dok si u epicentru.
Dobro je to kad partneri mogu da prihvate experiment razdvojenosti od par meseci. Kod mene to ne ide tako, ja umem da budem prilicno explozivna, a mislim da i Nablonja ne bi nikad prihvatio "medjufazu"...kod njega je sve il' crno il' belo....

Lily, Lisy, BMW, Majče...na FF je Ally1973 prikupila price zena koje su uspele da zatrudne s POF-om

http://www.fertilityfriends.co.uk/forum ... c=174687.0

Evo par izdvojenih...

Frbaby (Posted 11/23/08)
-max fsh=124, E2 vrlo nizak (dijagnoza POF u novembru 2005)
-Bez ciklusa, nije koristila supstitucionu terapiju,
-zatrudnela prirodno posle godinu dana izostanka ciklusa (oktobar 2007 rodila sina)
-36 god

maurab9 (posted 01/28/07 17:59:55)
- u 37 god. ciklusi poceli da izostaju, valunzi, nesanica
- fsh se kretao između 50 i 60, a E2 između 0 i 33
- koristila je akupunkturu
- dobila samo 2 x ciklus i ostala prirodno trudna

lucygracie (posted 10/02/07 12:04:52)
- u martu 2007 dgn POF (fsh=95, mereno u dva navrata)
- od simptoma POF-a imala je gubitak ciklusa, iritabilnost, valunge, zamor i sl.
- usla je u program NIH studije (na UZ nije bilo antralnih folikula, doca rekao da jajnici izgledaju kao „spaljena zemlja” )
- kao deo programa NIH studije uzimala je Vivelle-dot .1 mg and Prometrium
- zatrudnela je 4 meseca nakon uspostavljanja dijagnoze

calibrosch.pofdranswerline (posted on 04/30/08 12:39:29)
- POF dijagnostikovan u 33. god. nakon prestanka uzimanja kontraceptiva (prvi simptomi su se pojavili nakon 10 dana)
- max fsh=78.5 (najnizi fsh=53), E2 fluktuirao od ispod 20 do 30
- 2 meseca nakon uspostavljanja dgn, prirodno zatrudnela uzimajuci 3 mg estradiola

jrpf (posted on 05/08/08 15:57:38)
- POF dijagnostikovan u 27 godini (simptomi poceli godinu dana ranije)
- max fsh=105
- zatrudnela u 33 godini, porodila se u 34 godini

Sprosser (posted on 10/10/07 12:26:22)
- fsh=105 par meseci posle gubitka trudnoće u 8 i po meseci (2006 g.)
- takođe ucesnica NIH studije (Dr. Nelson, Dr. Popat)
- korisitla Vivelle Dot i progesterone
- 3 nedelje nakon etikete POF, spontano zatrudnela, porodila se u februaru 2007 (dobila sina)

Rainbowsister (posted on 08/24/05 00:28:47)
- POF dijagnostikovan 2002 god. (gubitak ciklusa, valunzi, depresija, anksioznost)
- uzimala supstitucionu terapiju: vivelle dot .1mg + 200mg Prometrium) + Antidepressant, Effexor XR 75 mg.
- nakon 9 meseci prirodno zatrudnela, porodila se u julu 2005 (devojcica nazvana Nesya sto na hebrejskom znaci Bozije cudo)
- u toku trudnoće radila je analizu svog kariotipa i ustanovljeno je da ima Fragilni X hromosom koji je kod nje uzrokovao preuranjenu menopauzu (beba je pokupila „zdrav” hromosom)

Zara30 (posted on 19/01/09) .....(ovo nam je Mini nedavno prenela)
- POF dijagnostikovan u 28 godini
- max fsh= 128
- nakon skoro 4 godine supstitucione terapije (CBFM) ostala prirodno trudna (u 31 godini, rodila decaka)

dlrust1 (posted 08-20-2008)
My AMH was 0.08, pregnant natural

aj73 (posted on 08-20-2008)
- vrednost AMH=0.06, endometrioza, poor responder
- zatrudnela prirodno nakon 2 neuspela IVF-a (prvi IVF je obustavljen zbog lošeg odgovora, u drugom IVF je dobila samo jedan embrion)
uzimala je DHEA od 75mg/day, 1/2 tabletice pre podne, 1/2 popodne

Evo i statistika koju je uradilia Kiwichick (Mini, jel' bese highfshinfo forum?). Inace Kiwichick prvi put prirodno (fsh=20), drugi put uz ICSI u 42. god (posle prve trudnoce fsh=35)

http://spreadsheets.google.com/pub?key= ... nQE9_m9EYw

Reč je iskljucivo o ženama koje imaju visok fsh

Ukupno 343 trudnoće:
Prema godinama
ispod 35 (77 trudnoća)
35-39 (166 trudnoća)
40+ (88 trudnoća)

Prema fsh
Od 10-15 (125 trudnoća)
16-20 (71 trudnoća)
21-39 (70 trudnoća)
40+ (19 trudnoća)

Prema metodi:
Kucna radinost (43%)
IUI (19%)
IVF (33%)
FET (1 trudnoća)
GIFT (2 trudnoće)
ZIFT (2 trudnoće)

Samo ja bih tu rado jos malo ukrastala varijable da se vidi recimo koliki je bio max fsh onoj kojoj je uspelo na IVF-u, koliko procenata uspesnosti na IVF-u po fsh rangovima, koji prosecni uzrast na IVf-u i sl.

Vauuu, sad sam ponovo skocila na FF i bacite look sta je Ally1973 iskopala :

case study dr Check-a i ekipe :" Pregnancy in premature ovarian failure after therapy with oral contraceptives despite resistance to previous human menopausal gonadotropin therapy"

- devojka se docu javila s 31 godinu i prethodnim izostankom ciklusa od godinu i po dana, prvi mereni fsh po izostanku ciklusa bio je 148, a LH=125!!! Kad se javila dr Checku, fsh joj je bio 156, a E2 manji od 20, 2 godine posle toga fsh=240. Tad su joj dali kontraceptiv (etinil estradiol i norethindrone) posto je imala i cistu...dobila je ciklus i u narednom je imala spontanu ovulaciju i neplanirano zatrudnela.

Evo linkic za case study
http://www.ccivf.com/pdf_files/pdf%20ar ... ~7/004.PDF

Lisy, evo ti nesto o AMH

"Undetectable serum anti-Müllerian hormone levels and occurrence of ongoing pregnancy"
Fertil & Steril. 2008 Mar;89(3):

Docovi koji su pisali ovaj case study opisali su 2 slucaja, zena 29 god i zena od 41 god koje su zatrudnele uprkos ekstremno niskom AMH (ne znam dal je uopste mogao da se izmeri.... link dole ti daje samo apstrakt a u njemu ne pise.... probacu da skinem ceo rad)
Zakljucak: the predictive value of AMH for the occurrence of a spontaneous ongoing pregnancy has limits
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17562340

Riki, ICSI je kod vas bas povoljan....kod nas je prirodni ICSI 1500 u Jevremovoj, a stimulisani 2000, a mislim da je Luna pisala da je, bar pre godinu dana, kod Goce bio 700 eur prirodnjak (mada mislim da je i kod nje to sad skuplje)
Radončića ti baš ne zanima nivo FSH za postupak ... samo antralni folikuli
Pa, to je pametno, jer i na zapadu dosta njih se rukovodi iskljucivo br AF. A jbg, kod nas prvo hormoni, pa onda dobijas zeleno svetlo.

Riki, i ja sam ti uzimala mikroginon. Prvi put prosle godina 2 ciklusa zaredom pre prirodnjaka. Tada mi je doca u Jevremovoj rekla da ima 3 AF!!!!!Ajjjjjjjjjj. E sad, ja se nadam da je ona samo referisala o 3 najvece (sve 3 su bile po 8 mm). Tad sam imala 5-celijski embrion 3.dana.
U decembru sam ponovo jedan ciklus bila na mikroginonu.

Primetila sam jednu interesantnu stvar. Posle prvog puta, nakon 2 ciklusa od uzimanja mikroginona spontano su mi se izdvojila 3 dominantna folikula (doca na zameni me pitala cime sam bila stimulisana :lol: ). Steta sto tad nisam zakevila :lol: , imala bih sad trojceke iz prirodnjaka. Takodje, sad u januaru, imala sam opet po dva izdvojena folikula, samo sto ih nisam ispratila do kraja jer je doca otisla na godisnji.

E sad druga stvar, i taj prvi put kad su mi se izdvojila 3 folikula, nesto tu nije stimalo jer mi je progesteron 21dc bio samo 5 (a treba da bude iznad 10 po nasim merama za jedan folikul). I ovaj put isto, imala sam utisak da nije doslo do ovulacije, jer nisam osecala da se nesto desava dole, a i ciklus mi je bio skroz cudan (bas sam obilno krvarila i to skoro svih 6 dana)

eh, mislim da je bilo dosta od mene za ove sitne sate.... :lol: [/u]
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Lily, jel jos uvek purnjas? :lol:
Ja se trujem ko nenormalna.... umesto da oladim, ja pojacala dozu :o :evil:

Ne znam sta mi je....kao da nemam snage da neke stvari privedem kraju, pa u tom kontekstu niti da radim na sebi i uzimam kojekakve saplemente. Potpuno sam postala self destruktivna.
Goca mi dala pre par meseci, izmedju ostalog, i bromergon da pijem. Od Nove Godine sam i to batalila.
A bas nesto ni ne verujem u mart. Ah, valjda je to strah od nesupeha, a prvo od rezultata fsh. :( Valjda se plasim tog nabijanja tempa sa "zdravim zivotom" i dizanja nade, a onda da se pokaze da je sve bilo uzalud.
E sad sam ovim uprskala svoj prethodni post :lol:.....neverovatno, al istinito, vise verujem da ce bilo koja fsh-ovka ostati trudna nego sto imam vere za sebe. :roll:
-ja'75,
-2 rana spontana
lisy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 10:01 pm

Post od lisy »

NABLA , tvoja pozrtvovanost me rasplaka i hvala ti puno.
LILY, tvoji jajnci su dozivjeli nesto zaista cudesno.Mozda sljedeci put bude bolje kod mene,nadam se.Samo sve ovo sto u zadnje vrijeme isplivava od informacija daje nadu...........a ja sam je zaista pokopala.
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Nabla - da batalis cigare, bre... Ej......... sta to zboris... Pusis, pa self- destrukcija... Ne valja more... Evo... 'mozem' ja da isteram Sumadiju, ali osta dosta toga...

Ne ozbiljno... nemoj da tu budes pesimista...

Lili - nesto si se utisala.... Ajd' vreme za dramu...

Lisy - nedaj se... samo odradi testove i baci se u radove ....

Majice - evo gomila informacija od nase pokretne enciklopedije... Food for thought...

Ja - pa nisam sigurna da je ovo za neko vreme... MM preti da je za stalno ako ga nateram da ode... A ja mislim da cu morati da ga nateram... Ekplozivna sam ja ... ali istrosila sam se vec, pa ne mogu vise... A i isplakala... Sve sam isprobala./...Sad se civilizovano smesim i izigravam Hogstratena.. . (to je ovde jedan gangsterski landlord koji je i ubijao ako je morao da se otarasi ljudi koji su stanovali kod njega.... :x )
Treba sad ubrzano da menjam stvari...nadjem posao i vratim se u life... Ne moze se vise zivotariti...

Ljubim vas sve...

ps. Nabla koju ces stimulaciju koristiti. Gonal f ili nesto drugo?
jucyfruit
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 5:41 pm

Post od jucyfruit »

Hej Nablic, nema da padas,NE DAMO TI!!! :D :D :D
Samo naprijed, ne plasi se , sirim ti svu moju pozitivnu energiju, ja se praavo trudim da je imam, samosugestija :wink: ali sam spremna da ti je malo prebacim ...evo leti preko okeana ..ljubim
Mini sreco isplivaces ti , samo snazno naprijed
Djevojke , ima li koja da je sad u postupku ili nam je Nabla prva?
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

Post od black magic woman »

Ajde,ajde.....ovde nema mesta negativnostima i crnim mislima.

Nabla, seti se samo sta se desilo mnogima od nas ( pa i meni,vanmatericna nakon IVF)....pa sve prodje i opet se vratis pozitivnim mislima jer samo pomocu njih necemo potonuti u bezdan.

Ne znam ni sama kako se borim sa svim depresivnim mislima...verovatno se okrenem necemu sto me cini srecnom i zadovoljnom i uzivam u trenutku i zdravlju i svom a i dragih ljudi oko sebe, jer ako mnogo negativno mislimo,postajemo opsednuti problemima, a tako zivot prolazi pored nas, a on je u stvari ono najdragocenije sto imamo i ne smemo ga sami ruziti i skracivati.

Zato gore glave i uzivajmo u svakom trenutku (makar i mislimo da nije neki i najsrecniji) :wink:
vremejezabebe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 04, 2008 4:38 pm

Post od vremejezabebe »

nabla nedaj se evo nam ga mart ,pa cemo zajedno ako bog da ,da nam fsh bude ok odma u postupak verovatno uspesan :P :P :P :P :P
imam pitanje ,u decembru su mi bili prazni folikuli posle stimulacije ,inace sam imala 3 stimulacije ,1 prekinuta ,2 zavrsena inseminacijom ,3 sa praznim fol inace svaram po 2-3 fol nikad vise
pitanje je da li mislite da imam uopste jc ?,nisam radila inhibin b niti antimulerijan jer mi doktorka to nije ni trazila :roll:
Odgovori