Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
jucyfruit
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 5:41 pm

Post od jucyfruit »

Sta su tebi rekli da radis posle transfera, mirovanje, lezanje, normalan zivot? A zasto kazes da je test polovinom novembra, zar nije nakon 2 nedelje?
Imas li neke simptome? Ja nista osim nadutog donjeg stomaka, a i to mozda uobrazavam
Mirovanje prvi dan a poslije normalno ali bez velikih naprezanja, bez sporta,kupanja u bazenu ili kadi i sl. Mani je transfer bio na treci dan i dr mi je rekao da radim test sredinom Novembra.
I meni je stomak nadut ali nekako u intervalima, trenutno npr.nista a sinoc kao da ce da pukne...ja mislim da je tood hormona koje uzimam. Uzimas li ti neke ili nista?
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Hmm, moram da se još malo i ja nadovežem na ovu priču ....setih se davno zaboravljenih ili potisnutih momenata svog, ličnog iskustva...
NEVENA,
potaklao me tvoj komentar, kažu ti dr. zdrava si...jel,?
Još 1997.god. sm mi idnetifikovali problem, dakle posle nekih nepunih godinu pokušavanja...pre toga sam ja vijala po lekarima....nešto se kao radilo...uglavnom lečila III ili VI
grupa, sve pod izgovorom da se ništa ne može preduzimati...do čistog brisa, što i jeste...a pre svega, HSG...da bi tada uradili - prvi put spermogram...bio je to šok! Ma, tuga...sećam se svakog momenta, sada...procenat pokretljivih i morfološki kvalitetnih bio je od par procenata do promila....Užas! tada nam je dr. Lasković iz dr.Dragiša Mišković, kao porodični prijatelj, a inače gin. rekao da se snađemo za 10 000DM i odemo u London...No, bio je to tek početak...druga vremana..krenuo mm kod urologa...MIćića...dalo je to rezultatate...popravilo se za 50-70%, ali i dalje mu je stajala dg.: oligoazothspermija....Dr. Lasković je mm rekao da sam ja mlada, zdrava, da pokušamo na taj način...IVF...a nismo...ne krivim sebe...trebalo se snaći ..u svemu...tada..bio je početak priče, što šta nismo znali...On je bio na terapaiji skoro 2 godine...kontrola na 1-2 meseca spremograma...popravio se i dr. mu rekao da se sa takvim spermogram. "prave deca" ...spontano...i mi ih kao pravili...šta bi drugo radili...vidiš svojim očima kako se promenio spermogram, gledam brojke...i išlo to tako...ali ništa...onda kao meni Hsg, ...pa pauze...pa rat...pa menjanje dr, jer nema trudnoće...pa se umoriš, pa pauza od svega...pa zamajavanja...dok nisam pomislila da sam trudna...zbog izostanka ciklusa...povraćanje..jutarnje mučnine...100% mogla da se kladim da sam trudna...Ali, kada sam prvi put uradila hormone fsh otišao na 25, pa 27, pa 53...onda spašavaj cikloproginovom...Niko mi nije tada predlagao inseminaciju! Niti VTO! U onoj međupauzi kada smo išli na spontanu varijantu koja je ostala u sećanju kao trauma i , moram, reći često kao čin ni malo ugodan..komičan..frustrirajući...ma, bilo je svega...
Ovo napisah, sve kao neko tuđe iskustvo...znaš onu: uči se na tuđim grešakama....Nisam ni sanjala da ću ostati bez ciklusa i ući u menopauzu , da će mi defo dijagnoza početkom 2002. biti donacija! ....Mrzela sam tu reč! Godinama! A, potom mi je donacija došla kao tihi alibi da se u najboljim godinama bacim na posao,,,ambicije...stručni i profesionalni ispiti...rad i rad...nikad mi nije bilo dosta profesionalne potvrde...bila sam najmlađa u svojoj branši...pa, mala arogancija...i još i još...moj posao uključuje i noćna dežurstva...po potrebi...uvek sam bila na raspolaganju...dete poteklo iz kuće-mislim na posao...ima znanje...nema obaveze porodiče...mlada...drčna...profesionalno...te obaveze...seminari...savetovanja...kada se okreneš...Shvatiš da te donacija čeka, baš kao što me je čekala i 2002.godine...
kada sam pisala ovo , mislila sam i na Nablu i na Lisu....naravno, ni u jednom trenu ne preispitujući tuđe odluke i stavove...ali našla sam sličnosti...a, za njih pozdrav i nemoj da čekamo na vas!
Jucy,
baš mi drago da je i vama bilo ok...ne znam, ja sam stvarno neki slučaj...Kod mene neko ALi uvek...Ako budem dovoljno pametna i odgovorna, neću dozvoliti ništa slično...Ajde, i ti uključi tm u kućnu radinost!Užvajte devojke...i setite se pesme Desanke Maksimović....sreća je lepa dok se čeka...može li čekanje i tako da posmatramao? E, sada ja vam pametujem... A i sama računam dane vašeg testa! :P
danijela9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 2:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od danijela9 »

zdravo svima,redovno vas citam ali nisam imala sta pametno da kazem.Nemam ni sad sem da se pridruzim Kristini i Neveni i kazem da i ja imam isti problem sa Gocom.Ovo je vec drugi mesec kako mi prati ovulaciju i imam dominatnog folikula ali je endometrijum tanak i tako prirodni radovi a ja vec unapred znam da od toga nema nista.Na pocetku mi je spominjala insiminaciju ,ovaj mesec rekla da ce mi javiti dali da pijem stediril,pa sledeci na stimulaciju za vantelesnu danas otisla kod nje ona kaze ma kakva vantelesna sve bi vi odma na vantelesnu.Inace FSh mi je ovaj mesec 10.2 estradiol 62 kaze super rezultat kaze nema govora o menopauzi jajnici su po njoj zdravi.mm spermogram je bolji.Ja vise neznam dokle ce mi pratiti ovulaciju i cemu ovo sve vodi.Svaki put hocu da joj kazem da krenemo da uradimo nesto konkretno ali precutim.Na ivici sam strpljenja logicno je ako vec pet godina pokusavam prirodno i neuspeva da je neki PROBLEM.volela bi da mi neko otkrije zaista.Sve vas pozdravljam.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

( beg od sopstvenih problema...kroz probleme drugih....)

Nevena,
tvoj komentar sam zapamtila prema onome kako si opisala reakciju tvoje mame...neću se vraćati na to....No, da sam ja imala mamu uz sebe dok je bila živa, možda bih dobila neki savet, ali ni jedno ni drugo..............

Od muža nema pomoći....kažeš? Pa, oni kasnije sazrevaju....načelno, to je već neoboriva činjenica....
Zato, prevari ti njega, npr. vrisneš kao ja jutros....ju, specijalna pounuda turističke agencije...bla, bla...eto ide N.god. i tako to....natempiraj i preuzmi inicijativu, em ćete malo švrćnuti, em može u opuštenoj varijanti još i nešto da ispadne.....

Evo, ja gledala ponude za Tunis, i to naše najveće tur. agenc. i stvarno ima povoljnih aranžmana....ne smem više o tome...ali, bogme, mom telu i duši bi prijalo malo pravog odmora...i planiram da sa takvim putovanjcem, bez neprijatnih iznenađenja, započnem pripreme za put u Rusiju!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

.............Ivana vam je rekla da treba izgraditi i svoje mišljenje, te shodno tome zauzeti i svoj stav.....

Evo primera, svi idu u Češku, ja sam sama odlučila da idem i probam u Rusiji...to je samo moja odluka....e, sada za svoje odluke preuzimamo i odgovornost....

ja, ipak imam vere, da će to ići dobro....ovo su bile što bi rekli"prepreke" na putu....Nikada mi velike stvari nisu išle glatko....

Devojke, imate odlične komentare o klinici Kaali u Segedinu...
ja nisam mogla da odolim da ih ne čitam... kako su oni profesionalni ...a, ni cene nisu ništa naspram naših...Ako ste iz Bgd-a, bukvalno možete da idete na kontrole i preglede....Neke stvari idu svojim tokom...nešto valja pogurati...slušajte svoje telo i svoju intuiciju....
draga76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 10, 2008 4:35 pm

Post od draga76 »

Drage moje,pozdrav i od mene,sve redovno citam,pratim situaciju,drzim fige,navijam da neko vec kaze +++++++++.Ne javljam se jer stvarno nemam bas lepih vesti.Ako se secate promenila sam dr pre tri meseca i pocela piti cyclo-progynovu i rekao mi da dodjem posle trece kutije na kontrolu.Medjutim ja tamo,a cika doktor otisao u penziju.Odem ja odmah kod drugog ispricam celu pricu iz pocetka,a dr mi kaze da nemam ja sta proveravati hormone,to je menopauza,zavrsena stvar,da budem sretna sto imam dete.Ja kazem da sam naravno sretna,kazem i da znam sta se sa mnom desava,ali bih pokusala nesto u ovim mladim godinama,bilo sta da neko predlozi sto bi mozda kliknulo nekim cudom.Ali izgleda sam naisla na dr koja ne veruje u cuda pa resih da je zaobidjem.
Uf da ne duzim,bila sam posle toga malo neraspolozena ali onda obecah sebi da necu da razmisljam o tome.Pozdrav za sve. :D
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Tesko mi je da vas sve pohvatam.......

Kod mene kao i kod Ivane, frka na poslu... finisiranje nekog velikog projekta....dedlajnovi...ono jutro sam zaginula na poslu do 6 h ujutro.

No, stigle nam dve friske obebljene :D :D 8) 8) . Od sveg srca se nadam da ce bebeci virus potrajati jos nekih 8 i po meseci, a isto tako se nadam da cete i nas da zarazite :D

Lily, hvala ti za mesto recenzenta (hihihihi) :lol:

Sto se tice cikloprog., neke zene se goje od njega ili mozda bolje receno nakuplja im se tecnost u organizmu. Moju drugaricu je Vujovicka zbog toga prebacila na pravi kontraceptiv (Yasmine).

Draga, zao mi je sto si izgubila dobrog docu. Jesi li nasla nekog novog? Nisi proveravala hormone na svoju ruku?

Mini, jel stigao ciklus?

Nevena, Danijela, Kristina........
Kad je u pitanju Gocin metod rada kod mene postoje dva osecanja. Nekad padnem u ocaj, ne zato sto sam tek u drugom ciklusu proucavanja ovulacije (mislim da tako i treba), vec sto znam da se ona ne odlucuje lako na IVF, a pogotovo sto je rekla da nisam kandidat za IVF.
S druge strane, verujem da ima mnogo toga sto nam ne kaze i da postoji trenutak koji treba cekati za IVF.
Podseticu vas na slucaj Tamaris i nase Kikice. Obe su imale slican hormonski profil + los spermogram, prakticno jedina sansa im je bila IVF. Takodje, obe su do Goce stigle u priblizno slicno vreme. Dok je Kikica stigla na svoj prvi IVF, Tamaris je vec imala 3 IVF-a. Goca je kod Kikice cekala pravi momenat jer je verovatno UZ slika govorila nesto drugo nego sto je to govorio lab nalaz, a onda kada su se poklopili pravi hormoni i prava UZ slika dosao je red i na IVF.
Npr., Danijela, tvoji hormoni u ovom ciklusu su OK za prirodne radove, ali za IVF nisu jer ti je E2 previsok za stimulaciju.

Drugo, neka od vas je imala vec trudnocu, ne znam dal Kristina ili Danijela. U tom slucaju i drugi lekari nerado pristupaju IVF-u. Ne znam, izgleda da ima "nesto" u tom IVF-u pa se u postupak ide samo onda kad docovi smatraju da se trudnoca ne moze desiti prirodno. Evo, prosle zime (vauuu Mini proslo je vec godinu dana od moje histeroskopije :o :o :o ) Ljubic je rekao da on ne bi kod mene radio IVF, nesto u fazonu "nije to bas benigna procedura".

Dajte sebi sansu jos koji mesec prirodno, ako se nista ne desi a uz to Goca ne planira u skorije vreme neku ozbiljniju akciju, promenite kliniku. Nemojte se muciti.

Inace da zanotiram vest sa SC-a:
Trudna Galijana, beta 392 iz treceg puta (ICSI), dobijeno 4 jc i 3 odlicna embriona, u januaru puni 42, prijavljeni fsh 16, radjeno kod Goce.
Znam da je u nekom ciklusu radjen ICSI s fsh od 16, mozda je to ovaj koji je uspeo.

Rikikiki, stalno si mi u mislima (pusa) :)

Jeso, a gde si ti sad nestala :lol:
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Lily-an napisao:
Evo, ja gledala ponude za Tunis...
I mi mastamo o odmoru za NG. Bas nam je preko potreban. Nablonja navija za Rim, mada se ne bi zalio da padne neko leskarenju na nekom karipskom ostrvu :lol:

Ja se stvarno dvoumim izmedju nekog akivnog odmora (obilasci muzeja, iskopina i inih stvari) i brckanja u nekom toplom moru....eh, mastam...a kako stvari s finansijama stoje, opet cemo prezimiti u Bg-u :(
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
filippa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 12:33 pm

zeleni talas

Post od filippa »

Uh, uh evo javljam se. kako bih dozvolila da ne stanem u red za Knjigu, pa koncepcija sasvim odgovara mome "Vjeruju"! Samo sto nisam imala sta da kazem, ja resila da cekam 14 .09.2009g. U medjuvremenu cu otici i do Soluna, (zakazano posle N.G. razgovor) pa cemo videti. Kod nas nem, nema pa neki praznik, koji po socijalistickom obicaju spajamo sa vikendom, slavili cak i Bajram, kao drzavni praznik, multikulturna sredina, sta sad. U stvari izracunali ljudi iz opozicije da je ova vlada dala naciji 25 dana praznika! tako da sam ja odmorna, a imam i vremena na pretek za citanje.
nevena50
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 13, 2008 11:21 am

Post od nevena50 »

Zna li neko gde nam nestade Vaga? :o Vec odavno je nema!
filippa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 12:33 pm

Ivana mama

Post od filippa »

Ajde Ivana daj nam nase prvo bebce (ili bebice) na ovom forumu. Evo zapisujem se kao forumska tetka.
Korisnikov avatar
rikikiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm

Post od rikikiki »

Brzinski pozdrav svima, a Ivani i jucyfruit posebne ~~~~~~~~~~~~ za uspjeh!
Nablo, pusa cmok!
Ja danas dobila M i krećem sa kontraceptivom ovaj i sljedeći ciklus ... malo odmora 8)
Jutros sam išla javiti svom dr. negativnu betu i reći mu da sam odlučila pauzirati, a on me probao nagovoriti da odmah krenem dalje, al se ja nisam dala smesti - pauziram 2 mjeseca minimalno. Osim toga u sljedeći postupak idem u jednu drugu kliniku, da malo promijenim lab i ruku. Kažu da ta promjena ruke ponekad zna upaliti!
Pozdrav svima! :D
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
nina68
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 4:17 pm

Post od nina68 »

Nisam vas zaboravila, pratim vas uvek, samo sam bila malo u guzvi. Nadam se najtoplije da ce devojkama iz Praga uspeti. Mora jednom!
Sve ostale iscitavam i nadam se sa vama...
Meni su konacno bile konsultacije u Jevremovoj, cekam tri meseca pa mi onda zakazu dan za dan. Vlaisavljevic je bio u zurbi, poslovno ljubazan, ali hladan. Kaze da se problem sa hromozomima ne bi trebao ponoviti jer nije nasledan iako imam vise sanse za to nego mladje zene. Oduvao me je za pokusaje u prirodnom ciklusu, kaze sa jajnim celijama od 40 god imate sansu 4%(gde ga nadje), tulila sam po kuci tri dana i proklinjala njegove bubrege i jetru koji su stari 60 i kusur, nek zna da ni on nije cvetic. Jedno tri puta se vracao na moje kriticne godine, da mi se smucilo. Kaze cinjenica da je jednom uspelo ohrabruje i planira postupak od januara. Pitala sam da li bi vredelo pokusati i u Mariboru, to mu se svidelo, ali ja ne vidim da je to za nas dobro jer ne misli da treba da radimo ispitivanje embriona(pa sto onda da idem), a onda treba maltene sama sebi da vodim stimulaciju, a to za poor respondere i nije dobro. Sta mislite o Mariboru, vredi li za starije kad je malo jc, pa onda nece ni praviti blaste?
Sledeceg meseca bih otisla na ultrazvucni HSG, jeste da se placa, ali barem necu zraciti ove moje defekte celije. Htela bih da vidim ima li uopste smisla sicati. ili smo zacepljeni(pretpostavljam da jesmo posto je vidjen manji hidrisalpinx).
Eto, to sam odradila , plus redovan ginekoloski, gde mi je ustanovljena cista na dojci, jos jedna uspomena na stimulacije(nije ni mala 12mm).
Sta ce mi sve do kraja izrasti...
Pozdrav za Lily-an, o donaciji razmisljem kao sledecem koraku, a znam da ih nema jos puno, vidim to kao spas mada jos uvek premalo znam o svemu tome...
sve vas ljubim
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Cao narode!

Evo nabrzaka samo jer imam posla...

Drzim palceve cekalicama... :D :D :D

Lily - an - nadam se da su se stvari malo sredile...

Nabla - otkud pa toliko busy? To zvuci gore nego ovde sa ovim workoholicima...

Filipa - kad ces u akciju?

Nina - nadam se da ce sve da ispadne OK... Nisam ukapirala ko ima 60 god?

Ja nisam dobila od 22 Sept. Nesto se definitivno desava sa mojim ciklusima. Stepan mi sinoc poslao datum za 26 Januar. MM rekao da ne zna sta da mi kaze na sto ja nisam komentarisala. Pitacu ga veceras da li hoce ili nece i to je to. Ne mogu vise da se razglabam oko ovoga.

Pitala sam ga kako bi se osecao da sam ja sada trudna - s obzirom na ovo kasnjenje itd. On veli da bi se strasno radovao... ONda stvarno vidim da hoce covek dete a nece donaciju. Drugim recima ako ja ne mogu da imam dete drugacije, sto je problem? Mislim da trta na ovu krizu koja jeste zabrinjavajuca ali ocigledno ne bi bila da je u pitanju 'nase' zajednicko dete.

Ja sam samo resila da necu da zivim u ovom status quo koji mi ne odgovara i ako nema promena ja planiram da krenem svojim putem od proleca... Onako zeleni talas za mene.... :lol: :lol: :wink:

Razdulji ga malo... Sorry...
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Riki -Videla sam tvoj post na ff. Proveri Miranda7 na ff. Ona je koristila letrozol. Imala je 4 jajne celije . Na drugim protokolima samo po jednu. Ostala je trudna u Jinamed - Turkey na punoj stimulaciji - mislim kombinacija menopur/puragon - letrozol. Ona postira na poor responder threadu na ff. Isto tako LauraB - je uspela sa istim protokolom i sad ceka trojke a inace je uvek imala 2 ili 3 folikule...

Mislila sam da je glupo da ti odgovorim na ff threadu ali vidim da se nije niko drugi jos javio i nesto mi bilo glupo da ti pisem na engleskom. I tvoj engleski uopste nije los da se izvinjavas.

Ajd sve naj...
Odgovori