Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Lily, da se osvrnem na aspirin. On se koristi cesto u procesu IVF-a kako bi se poboljsala cirkulacija i sprecila hiperkoagulacija. Nije preporucljivo da se koristi posle 20 i neke nedelje trudnoce jer ometa zatvaranje bebinog krvotoka (tako nesto, vezano za srce). Meni su je preporucivali i Radoncic i Vujovicka i Miljic...

Evo konacno i ja da dam neki izvestaj:

Juce 2 dc, fsh=13, E2= 30 i nesto

Primila me Goca. Iskljuciva je po pitanju da kod mene ne postoji ni jedan opravdan razlog za IVF. Kaze dve stimulacije s takvim fsh bi potpuno ugasilo jajnike. Uglavnom, kaze defekt lutealne faze- treba popraviti I fazu ciklusa. Posto lose reagujem na klomifen trebalo bi pronaci neki drugi nacin. Kaze (isto sto mi je i Radoncic rekao) da postoji mogucnost da imam povremene nocne skokove prolaktina sto ometa kvalitetnu ovulaciju pa je stoga progesteron u II fazi nizak. To bi se resilo preventivnim uzimanjem pola tabletice bromergona.
Haha, setih se Ivane, odnela sam joj ne fasciklu vec registar s detaljno uvezanim nalazima i rezultatima po segmentima (posebno imunologija, posebno hormoni itd.). Napravila sam joj i tabelaran prikaz svih UZ radjenih u proteklih dve godine (a bilo ih je 13) kompariran s hormonskim stanjem na pocetku, u sredini i na kraju ciklusa kako bi imala potpun uvid kako se odredjena konstelacija hormona fakticki odrazava kroz moj endometrijum i folikule. Sve je detaljno sa strpljenjem prelistala, proucila i iskomentarisala. Naravno, iskomentarisala je moje ucenje ginekologije ali nije bila neprijatna. Shvatila je da sam opsesivac pa je dodala da je ona jos veci opsesivac nego ja. To mi se svidja jer to znaci da ce biti bolesno detaljna :lol:
Na kraju kad je zakazivala sledeci randevu, kaze "za vas mi treba zivaca i energije...dodjite odmah prvi u 8 ujutro i donesite ponovo sve vase nalaze...to cu morati kuci da ponesem da to malo proucim i porazmislim".

Da, kaze da sam na Yasmin lose odreagovala posto je trebalo da imam smanjeno krvarenje, a kod mene sve lipti...ostavih crvenu baricu na podu posle UZ. :o
Da... Rikiki, iskomentarisala je da je "izuzetno hrabar" onaj koji mi je preporucio kontraceptiv s obzirom da sam heterozigot za hiperkoaguabilnost :o

Sledeci randes je 10 dc (22.09.)

Izvinite sto me redje ima, al sam bas, bas, bas do guse u poslu :cry:

Ljubim vas sve :D
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Jucyfruit,
molila bih te za dodatno pojašnjenje...Kažeš progesteron za izazivanje ciklusa( ne znam kako bi to kod mene izgledalo posle toliko godina!), a potom estrogen, pa 12.dana UZ, zatim sledi planiranje ED...ako je endom. dobar....Da li to znači da ideš na opciju samo jednog mesečnog ciklusa? Da li je moguće da se za tako kratko vreme odmah ide na praćenje endometrijuma? Na očekivanu - potrebnu debljinu? Važan mi je ovaj podatak, ja sam nailazila na informaciju da u slučajevima višegodišnjeg izostanka ciklusa sa menopauzom, ne može da se postigne dovoljan endometrijum bez 2 meseca?! Najmanje! U kojoj si ti fazi, trenutno? Hvala na odgovoru, značilo bi mi, jako.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

U vezi bromergona...
Jedan gin. je mojoj kolegenici davao 3 meseca 2X2.5mg zbog navodne hiperprolaktemije, kada je to video endokrinolog, bilo zaprepašćenje...preporučena doza je mogla biti 1/4 ili 1/2 tabletice, ujutro i uveče bromergona! Znači, Nabla, GI se opredelila za dozu koju je endokrin., u ovom slučaju, sugerisao! Da li je moguće da postoje takve oscilacije u odabiru terapije - doze?!

Još nešto bih htela da izkomentarišem...Da li su pre embrio transfera npr. gledali krvnu sliku, biohemiju...Ivana, Mini?jucy, da li ti kontrolišeš to?
Dalje, npr. rusi traže bakteriološki vaginalni bris uredan, ne stariji od 10 dana, ali moja dilema je, da takav rezultat ne mora da isključi neku bakteriju na samom endometrijumu, kako otkloniti takvu sumnju? Naročito, ako postoje dokazi da bakterije na endometrijumu mogu biti direktni uzročnik odbacivanja ploda?Dakle, neka preventiva, tipa biopsije, ali kada bi se to radilo? Ko bi to radio i u kojoj fazi? Nije da se opterećujem, sada, sa gomilom pitanja i podpitanja, ali zašto neke stvari ne bi bile nedvosmisleno jasne? Hoću da kažem, to je veoma značajan korak na koji se mi odlučujemo, koji pri tom košta, svi znamo koliko...ako je bitno da žena donor bude što mlađa i niz drugih poželjnih i proverenih faktora, zašto bi se bilo šta dovodilo u pitanje, pa i ovo?

Da, i još, npr. zamrzavanje embriona...za slučaj neuspeha....Opet, na Avinom sajtu se navodi da je procenat uspešnosti smrznutog u odnosu na fresh dvostruko manji! Meni se time nameće pitanje, da bi takav pokušaj stvarno bio sveden na čistu sreću, bez realnog uporišta u praksi da se dođe do uspešne implantacije! A to se, opet, dodatno plaća, a i moraš doneti odluku u datom trenutku, da li ćeš ići na zamrzavanje...za naredni pokušaj!sve mi to izgleda kao neka lažna nada, gotovo dovođenje u neku zabludu da gaji čovek nadu, iako nema utemeljenje u praksi?
Samo sam malo glasno razmišljala... :roll:
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

U vezi bromergona...
Jedan gin. je mojoj kolegenici davao 3 meseca 2X2.5mg zbog navodne hiperprolaktemije, kada je to video endokrinolog, bilo zaprepašćenje...preporučena doza je mogla biti 1/4 ili 1/2 tabletice, ujutro i uveče bromergona! Znači, Nabla, GI se opredelila za dozu koju je endokrin., u ovom slučaju, sugerisao! Da li je moguće da postoje takve oscilacije u odabiru terapije - doze?!

Još nešto bih htela da izkomentarišem...Da li su pre embrio transfera npr. gledali krvnu sliku, biohemiju...Ivana, Mini?jucy, da li ti kontrolišeš to?
Dalje, npr. rusi traže bakteriološki vaginalni bris uredan, ne stariji od 10 dana, ali moja dilema je, da takav rezultat ne mora da isključi neku bakteriju na samom endometrijumu, kako otkloniti takvu sumnju? Naročito, ako postoje dokazi da bakterije na endometrijumu mogu biti direktni uzročnik odbacivanja ploda?Dakle, neka preventiva, tipa biopsije, ali kada bi se to radilo? Ko bi to radio i u kojoj fazi? Nije da se opterećujem, sada, sa gomilom pitanja i podpitanja, ali zašto neke stvari ne bi bile nedvosmisleno jasne? Hoću da kažem, to je veoma značajan korak na koji se mi odlučujemo, koji pri tom košta, svi znamo koliko...ako je bitno da žena donor bude što mlađa i niz drugih poželjnih i proverenih faktora, zašto bi se bilo šta dovodilo u pitanje, pa i ovo?

Da, i još, npr. zamrzavanje embriona...za slučaj neuspeha....Opet, na Avinom sajtu se navodi da je procenat uspešnosti smrznutog u odnosu na fresh dvostruko manji! Meni se time nameće pitanje, da bi takav pokušaj stvarno bio sveden na čistu sreću, bez realnog uporišta u praksi da se dođe do uspešne implantacije! A to se, opet, dodatno plaća, a i moraš doneti odluku u datom trenutku, da li ćeš ići na zamrzavanje...za naredni pokušaj!sve mi to izgleda kao neka lažna nada, gotovo dovođenje u neku zabludu da gaji čovek nadu, iako nema utemeljenje u praksi?
Samo sam malo glasno razmišljala... :roll:
A, sada ne znam kako da izbrišem ponovljenu poruku? Kako, na koju opciju da idem, za brisanje? :roll:
filippa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 12:33 pm

Post od filippa »

Ja se odlucila za Reprofit, i kako ga Ivana lepo zove, lepog Stevu. Zvali i iz Jovanove (D-r Radonic, ali necu, nesto mi ne" mirisi po dobrom"Jesam li "ubola" padez? Sta cu, makedonski ih nema, a ja otkako nas razdvojili, nemam bas mogucnosti da konverziram srpski.
Sad cekam da vidim kako to ide kad ce me staviti na listi<kako su Vas zvali, sta vam rekli za vaseg ginekologa, sta treba on da uradi da bi vas pripremio?Dali lekari komuniciraju - onaj iz Brna sa vasim maticnim, ili vi prenosite vasem uputstva iz Brna/Lili an, Mini vi imate iskustva, a i Ivana?Pozdrav iz Skoplja
P.s. Ovde pocela "jesenja idila' ulice mirisu na pecene paprike, ajvar je u opticaju.Miris koji me potseca na detinjstvo i na neka srecnija vremena. Kako kod Vas?
jucyfruit
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 5:41 pm

Post od jucyfruit »

Lily-an, nisam bas u toku da treba vise ciklusa, mada mi zvuci logicno...Evo pitacu ih sad pa ti javim :)
Ja zivim preko okeana i sva mi se komunikacija sa njima pretvorila u beskrajna dopisivanja preko email-a..zbog vremenske razlike tesko ih dobiti na telefon.
Poslala sam im nalaze koje su trbali ali nisu insistirali da bakterijski budu samo 10 dana stari.
Da li si ti,evo sad primjetih da komuniciram na TI nadam se da je to ok :) , vec bila u Pronatalu ranije? Izvini nisam stigla da iscitam sve poruke od ranije gdje si mozda navela svoja iskustva.
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

LIly-ann - mnogi uspevaju sa frozen ciklusom tako da ga ne treba uopste iskljuciti iz kombinacije ako ne uspe iz prvog puta. Cak sta vise ako embriji prezive zamrzavanje/otapanje onda su extra strong i citala sam neko istrazivanje da su bebe rodjene iz frozen cycla zdravije sto govori o top kvalitetu embrija. Mislim da je bilo nesto u vezi s tim na bbc.

Dobrodoslica fruity juice i good luck....

Filipa - mislim da je dobra odluka. Bilo bi mozda mudro da se bukiras jos negde da ne ostanes bez alternativa ko' ja.

Nabla - tvoja doca zvuci temeljna sto je nice...

Ivana - pa ti ces jos malo nazad ... Wow!

Ja nemam pojma sta cu. Ovde je zaista stisla kreditna kriza i zavrnuli slavine na sve strane a mi dugujemo za Englesku na kredit kartice . E da pocela sam sljaku na odredjeno opet....u totalnom soku od klinaca koji su skroz naskroz blesavi... 16- 19 god... Vozim na posao sa sat nav i stalno frkisem da cu da zavrsim u Skotskoj... JOs se nikad nisam vratila kuci istim putem... :oops: :roll: :wink:
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Navodno su bebe iz ivf-a tretmana zdravije, sa boljim imunološkim sistemom u odnosu na spontana začeća...Načelno..Na takav podatak sam ja nailazila... možda se ne dovodi u pitanje njihovo kvalitet, mislim na frozen, ali šanse za imlatanciju, eventualnu trudnoću se smanjuju, kako oni navode na 60:30 % u korist fresh!
Opet, u Avi uopšte ne praktikuju da idu na 3 embriona, bez obzira na starosnu dob žene, npr. posle 40 god.! I, detaljno se bave rizicima multi trudnoća....Znači, ja ću ići na 1-2...nisam sigurna, mislim da sam naišla da traže da se čak izjasniš želiš li 2 ?!
Ma, ima tu još bitnih razilaženja, što je sve, po mom mišljenju, relativno kratak "istorijski"period ovih intervencija...za neku statistiku...Evo, ja ću opet o ICSI metodi: nisam primetila da na sajtovima baš svih klinika komentarišu i rizike primene iste, kao npr.: povećan procenat vanmaterične, spontani...Ili, ono što mi nikako nije prihvatljivo da postoje prilično različiti procenti uspešnosti: Klinike iz regije oko Brna i Zlina, navode uspešnost od 95-97%; Plzen samo
60%, a Ava 60-80%.I, šta reći? A, kao što znaš, žulja me kako to ide sa ovom metodom...kao neizbežnom...

Mini,
kako misliš da su blesavi ti klinci,? Meni njihova/ britanska/ deca ostavljaju utisak skroz neinventivnog naraštaja, i nikako ne mogu da poredim isti uzrast sa našim klincima... Čega sve naopakog nema u toj ostrvskoj, evrpskoj zemlji...
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Filippa,
nije mi jasno, zar ćeš čekati do jula iduće godine?Ako ćeš u Reprofit? Razmišljala o tome?Sećaš se kako sam se ja grozničavo uzvrpoljlla tražeći kliniku bez Wl? Sada su ti skoro svi egal sa cenom...ako ćeš na čekanje...
Meni bi to bilo puno vremena....
Što se tiče konverzacije na srpskom, opusti se i komuniciraj sa nama, slobodno, a i ovde, na našoj temi, imaš priliku da u potpunosti savladaš književni, srpski jezik, pravopis, gramatiku...Za razliku od drugih foruma...i ostatka javnog izražavanja, koje se urušava, iz dana u dan...
Mmm, paprike pečene, zašto uvek taj miris evocira prošle dane? :( Kao nepovratne? :cry:
Inače, komunikacija sa klinikom i lekarima, pa to ti zavisi od ustrojstva klinike...vidiš da su Mini i Ivana kontaktirale dr. Stiva, ja idem nešto lekaru, a zakazivanje, dolazak i tome sl. išlo je preko sekretarijata klinike...Ukupno, za sada, razmenili smo 4 emaila-a! Čekam odlazak.Ti si ta koja vodiš komunikaciju sa klinikom.Ali, će prihvatiti nalaz, mišljenje ili UZ praćenje i nešto slično, od strane tvog domicilnog lekara...ne znam ni ja puno o tome, tek predstoji odlazak, pa priprema...

Jucy,
nikako nisam mogla da pronađem gde sam naišla na podatak da žene ispod 40god, bez ciklusa, moraju na hormonsku terapiju od 10-12 nedelja...a, potpuno sigurna da sam naišla na takvu informaciju.Da ne budem baš znatiželjna, ali mislim da ću ih i ja pitati.
Da dodam Filippi, rusi komuniciraju telefonom, zovu na kućni telefon, ili putem e-pošte.
Jucy, nemam nikakva iskustva sa Pronatalom,osim što je to klinika koju sam prvu kontaktirala.

Oh, baš sam se raspisala....ha, ha, moje obećanje...dobro, a što mi ne kažete, kako da izbrišem poruku? Kod "izmeni"meni nema opcije "izbriši". Nabla, please, ti to znadeš!
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Tesko vas pratim, izasle ste van mog polja znanja (hahahahahahha). Ja nikako da stignem do toga da razmatram efekte klasicnog IVF vs. ICSI-a kao i razlicite protokole pripreme.
BTW, ne znam ti ni o tim brisanjima, nema ni kod mene izbrisi, samo izmeni.

Bila danas kod hematologa iiiiiiiiiiiiiiiiii obrlatila sam ga za heparin- jeeeeeeeeeeeeeeee :D :D :D :D :D :D
Cak je rekao da bi bilo pozeljnije da idem na IVF zbog ranije primene heparina jer ja brzo gubim plod pa kad bi pocela s terapijom tek po pozitivnom testu skoro da ne bi imalo efekta. Onda sam ga naterala da to i napise zbog Goce :lol:
I da, napisao je da heterozigotnost za MTHFR nije kontraindikacija za kontraceptiv.
Dakle ako ili kad se Goca odluci za IVF onda bi trebalo da se dogovorimo za shemu uzimanja heparina i pronisona, a spomenuo je i bar pola tabletice andola.

Jucy, dobro dosla :D
Sto se tice folne kiseline, mislim da nema efekta na doniranu jc, ali svakako ne moze da ti skodi.
Zasto si se odlucila za Evropu? Meni se cini da je Amerika (pretpostavljam da si tamo) povoljnija- naletela sam na jednu kliniku gde platis 15 000 $ i za te pare imas 3 postupka, ako ti uspe iz prvog njima ostaje cela suma, a ako ne imas jos dva postupka kao za dzabe. A to ti je prakticno cena jednog pokusaja u AVI. Dodatna pogodnost jeste sto na netu imas listu donatorki (poprilican broj) sa njihovim slikama kad su bile klinke i detaljnim fizickim opisom, licnom anamnezom, porodicnom anamnezom po horizontali i vertikali, detaljnim opisom od cega su preci umrli i u kojoj godini, da li donatorka ima dece i koliko, koju skolu je zavrsila i cime se bavi i koja je njena motivacija za donaciju. Cak postoji informacija kojeg je etnickog porekla, tipa baba je irkinja, deda francuz i sl.

Liliy, Ivana jel vas drma nervoza :lol:

Mini, uh adolescenti...nije ti lako :lol:
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 1:50 pm

Post od holly-molly »

Nabla, ti si takodje heterozigotna na MTHFR ? I ja sam, a nigde ne mogu da nadjem sta to konkretno znaci u nasem slucaju. Sve sto sam dobila od doca je da je heterozigotno 60% populacije i da to nije nikakav problem.

Inace, zvali su me sinoc u ponoc iz klinke Dr. Beera. Poslala sam postom svoje nalaze i popunila njihov upitnik na sajtu. Kosta 125$ da pogledaju sve papire i da daju svoj savet sta konkretno jos treba uraditi i posle sa dodatnim nalazima da predloze terapiju u slucaju da postoji neki imunoloski problem. Znaci, zurka pocinje....njihovi saveti obicno ukljucuju i IVIG i LIT , zatim Humiru uz ostale standardne lekove tipa Heparin, Prednisone, Dexamethason itd.
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Bravo za korak napred :D

Pa doca ti je u pravu. MTHFR je recesivan gen pa ako ima zdrav pored sebe onda se ne ispoljava. U svakom slucaju on se odrazava na nivo homocisteina pa mozes da proveris kakav ti je.
Kod nas je problem sto smo i MM i ja heterozigoti plus sto on verovatno ima jos neku gensku mutaciju koja je kod njega dovela do tromboze i embolije pluca. Tako da teoretski postoji sansa da dete bude MTHFR homozigot plus ta Nablonjina dodatna trombofilna mutacija i da problem hiperkoaguabilnosti bude na strani ploda, odnosno da problem bude na strani bebinog krvotoka koji se uspostavlja negde oko 6. nedelje trudnoce. - i u te svrhe treba takodje heparin.

Evo Matico (iliti Jelence sa ovog foruma) je homozigot za MTHFR i nije primala nikakvu terapiju (cini mi se). Znam da sigurno nije primala terapiju do bar sredine trudnoce, onda joj se pokazao problem s D dimerom (mislim)/ ukazuje na guscu krv, pa je malo bila u bolnici al bas mi se cini da nije primala heparin.

Jel' si radila imunoloske analize pa ce na osnovu toga da daju predlog?

Meni je Miljic bez jasnog imuno problema ipak dao heparin zbog spontanih jer kao obe trudnoce u istoj nedelji negde upucuju na to da ce i sledeca trudnoca otici na isti nacin i da se verovatnoca priblizava statisticki znacajnoj (90%). Kaze tako rani spontani (5. nedelja) su "maligni". Misli da kod mene imunosupresivi ne bi imala efekat i da jedino sto moze da mi pomogne jeste heparin.

U nalazu je napisao da sam u jednom trenu imala granicno povisen anti beta2 GPI, ali to je vise zbog zakonskog pokrica jer nas zakon ne prepoznaje profilakticko uzimanje heparina, a posto imam defektan faktor V koji valjda ukazuje i na sklonost ka krvarenju, dramio je pola sata da ako mi se nesto desi da on moze da izgubi licencu i da moja porodica moze da dobije veliku odstetu...da smo na Zapadu :lol:

E a justros sok!

Zove Goca ranom zorom :o . I kaze "ne mogu da docekam ponedeljak, sta vam je Miljic rekao!!!????" Prosto ne mogu da verujem da neko ko ima "ciklion" pacijenata i neko ko me je prvi put u zivotu video pre 4 dana da ima u glavi moj problem i kad sam imala zakazano s MIljicem!

Ja joj objasnim da je preporucio IVF zbog tajmiranja heparina u vreme implantacije, a da je na njoj da odredi kad sam spremna za IVF.... a ona "hmmm, necemo na IVF, ja cu vama nesto drugo da dam u tom periodu". Prebirem po glavi sta bi to moglo da bude...jedino mi pada na pamet pregnil na svakih par dana ili eventualno crinone gel.
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 1:50 pm

Post od holly-molly »

Nabla, svaka ti cast, pokretna si enciklopedija :wink: .

Ja sam na svoje insistiranje radila jako mali broj imuno testova i onda sam im poslala te rezultate, plus papirologiju citave dijagnostike i sa tri stimulacije. U ponedeljak ce mi poslati mail sa detaljnim uputstvima, pa cemo videti.

Bravo za Gocu, bas lepo od nje sto je toliko azurna, nadam se da ce ona i Miljic bit dobitna kombinacija :wink: . Heparin ne moze da ti skodi, samo da pomogne, a i ja se cesto pitam cemu toliki i toliko skupi testovi, kad svi na kraju opet manje-vise zavrsimo na heparinu. Cim ima spontanih ili nema implantacije nekoliko puta, daj brate heparin za svaki slucaj :P .
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Devojke izvinjavam se na ovakvom upadu..ja samo da coknem Nablu!!
Moje misljenje je bi pre trebalo biti oprezan zbog heparina a ne kontracepcije ....

Holly-molly heterozigot za MTHFR znaci da ti u svom genomu imas gen za tu bolest iako kod tebe nije fenotipski ispoljeno tj. u sebi imas taj gen i nosilac si. A ne ispoljva se jer je prilikom krosing overa(tako se zove jedan proces u mejozi kada se ukrstavaju mamini i tatini geni) pobedio zdrav gen koji si dobila od jednog roditelja. A od drugog si dobila taj gen za MTHFR.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Nabla, ja shvatila da si ti već Gocin pacijent...
Volela bih da ti dodam malo vere i ohrabrenja....Već rekla da moja drugarica ide kod nje, ona savetuje i meni, da po povratku iz Rusije, odem do nje.Uglavnom, ova moja je 69 god. i Goca joj je, do sada, radila jednu inseminaciju i jedan ivf. Kada dođe vreme, planira i drugi. Što bi značilo, tamo gde misli da nema druge, ona i gura ivf tretman...Verovatno sa razlogom zastaje kod tebe. Kažu da joj predaješ, preko sestre prilikom zakazivanja, rezultate, da se ona potpuno spremi za pacijenta, da je skroz posvećena, da se povlači iz ordinacije, da u miru sve izlista/ a što je to nama neobično, to je nešto drugo/.Verovatno joj je tvoj slučaj profesionalno interesantan, nije u domenu nekih rutina i klasika. Kažu da je žena koja razmišlja, pa leči!
Htela sam još nešto da vam kažem, za heparin...
Danas sam radila neke analize - imunološke...Ne znam o tome, skoro ništa. Prepustila sam to svojoj drugarici. Jedino sam, dok ne dobijem nalaze, upamtila ANA nalaz.Elem, baš sam pomenula heparin i moja drugarica kaže, da trudnice koje dolaze kod nje, sa reumatskim simptomima, ili venskim i arterijskim nečim/ nisam upamtila čime / koriste nešto što je još i bolje od heparina, konkretno : FRAXIPARINE - niskomolekularni heparin. Kaže da je znatno skuplji od heparina, ali i bolji! Daje se 1 ampula dnevno - podkožno.Tvrdi da ima samo jednu manu, a to je da u Srbiji ne postoji mogućnost nekakvog praćenja, tokom uzimanja, što ne predstavlja smetnju za njegovu primenu...Samo prenosim ono što sam danas čula. Moja drugarica nije ginekolog, ali je jedan odličan, pametan, ambiciozan magistar, u svojoj specijalnosti...sa redovnim praćenjem svega novog u svetu, u faktičkom smislu.Čim sam pomenula heparin, počela je da komentariše spontane pobačaje...Šta bi bio problem da to bude deo tvoje terapije - pripreme...?
Odgovori