Ulcerozni kolitis - klapa X

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Znam to. U pravu si. Ali sam ja matematicar, navikao sam na blagu perfekciju i preciznost. I ne samo to, gotovo nikada nisam bolestan, bio sam reper za zdravlje iako imam herpes simplex koji se navodno vezuje za slab imunitet, ja sam samo 1 godisnje pod gripom par dana i to je to. Jedino mi je stomak osetljviviji i to od malena, oduvek me povremeno zigao ali nista teze. Zbog toga prosto ne mogu da prihvatim da je ovo IBD. U pocetku je to samo negiranje postojeceg, ali postoje debeli razlozi, dakle ne umisljam samo ja to. Ipak je IBD vrlo ozbiljna bolest koje moras biti svestan i koja ti je uvek kamen oko vrata, jedino je psiha ta koja ga moze skinuti. Nazalost, razlozi zbog kojih sam emocionalno ispraznjen su duboko komplexni i gotovo neresivi. S toga se moram okrenuti racionalnijem stavu: ovo nije IBD.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Mozes li mi reci kada je indikovano raditi razmaz stolice na leukocite i da li je on uvek pozitivan ako ima krvarenja ili ne, pitam zgog + Adler-Weber? Cemu sluzi stolica na (neutrofilne) leukocite, koje bolesti? Znam da je za neke infekcije, ali ne znam za inflamacije. Takodje treba da uradim c1-alfa-1-antitripsin ali ne znam sta je to niti cemu sluzi, sve je ovo preporuka u slucaju sumnje na IBD, i to je gastro pominjao. Thanks
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Severus, molim te, mozes li mi reci osim onoga gore napisanog, sta bi mogla biti ona mala krastica? Dublje u rektumu ka sigmi sam napipao kao krasticu ali cudno da sluzokoza (vlazna sredina) moze tako nesto dati. Fistula sigurno nije (perianalne bolesti nema, niti je ovo prelaz organa). Ne znam da li tako nesto moze dati ulceracija (ulkus) ili absces ili unitrasnji hemorioid koji se atrofirao?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pa kod svakog zapaljenja autoimune ili infektivne etiologije u razmazu ce se pojaviti leukociti(ovo nema veze sa Adler-Weber-om koji registruje eritrocite u stolici) alfa1antitripsin je novina i povisen je u toku i IBD-a i enteropatija sa gubitkom proteina.Sve u svemu ovakva gomila nalaza za sada ne znaci nista iz prostog razloga jer postoji kandida i postoji nekroza epitela pa ce neutrofili biti prisutni u razmazu i antitripsin povisen,A sto se tice te promene u rektumu sta je sa sigurnoscu moze samo da kaze rektoskopija.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Sta bi najbolje bilo da privremeno koristim protiv upale za lokalno delovanje dok se konacno ne ustanovi sta je i da ispravna Th? Salofalk ili 5-ASA supozitorije imaju potpuno isto dejstvo kao i Faktu, Astra Zeneca Xyloproct, Hepatrombin ili biljni cepici za lecenje hemoroida i upala (mesavina nevena, kantariona, kestena, kokotca, sargarepe, A, E vitamini...). Dakle, ne mogu reci da je efekat 0 ali je isti za gorenavedene tj. podmazuju svojim mastima sluznicu i koliko toliko je hrane i dok se koriste malo smanjuju krvarenje i sekret. Cak ove biljne supozitorije deluju bolje od mesalazina.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Potpuno sam smetnuo sa uma jednu vrlo vaznu cinjenicu. Svi doktori su me pitali zbog kandidijaze GITa da li sam uzimao antibiotike. A ja sam rekao da nisam 10 god. jer sam retko bolestan. Skroz sam zaboravio da sam u januaru imao na krajniku kao gnojnu kesicu (bez bolova i kaslja) pa sam u februaru uzeo jacu dozu cini mi se Makropena (ne znam jedinica koliko ima) i to nije pomoglo uopste, vec sam je izbusio fizicki i to je nestalo skroz. E, nakon toga slede ranije opisani simptomi (gasovi, sekret, krv) UCa i jedan jaci akutni napad (kolitis par dana) u martu koji sam sredio probioticima. Da li je moguce da je tada krenulo prenaseljavanje Candide i da je okidac antibiotik ukoliko monilijazni kolitis moze dati ove simptome (hipersekrecija, gnoj/sluz, gasovi, sukrvica)?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Koje je genericko ime makropena?Koliko si dugo uzimao taj antibiotik i u kojoj dozi?
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Uzeo sam ga oko 5-10 feb, mislim da je najjaca doza a on je na bazi penicilina, cini mi se. Zaista sam zaboravio i tek sam se malopre setio kada me je ortak sa medicine podsetio da sam imao gnojnu kesicu na krajniku (ali nije diftericna skrama tj. agnojzna angina) i po preporuci lekara uzeo antibiotik. Pa, pio sam ga nedelju dana odprilike 1-2 kutije. Hospitalizovan sam 25.02 (primio infuziju usled gubitka elektrolita ali nisu nista testirali, smao mi prepisali probiotike i stavili "colitis acuta"). Ta faza je trajala 5 dana, 2 pre infuzije i 2 posle uzimanjem probiotika. Nisam imao bolove samo prolive medjutim nakon primanja infuzije u toku tog dana u toku 1 sata sam dobio tako jake stomacne bolove da sam se bacao po sobi i jedva izdrzao. Nakon gutanja jos jednog probiotika bolovi nestaju. One tegobe sam primetio pre ovoga nekih 15 dana. A prvi put se javljam internisti (ta je bila najgora, da ne obrazlazem, severus zna 100x vise u njenoj specijalizaciji) i to 25.03. zbog vec poznatih simptoma. U medjuvremenu mi se pokvario zub (februar, kada se jevlja i krv i sluz) sa kojim sa se namucio (nisu jaki bolovi ali je zivac bio upaljen) i to mi je bilo vrlo cudno. Zasto? Pa zato sto mi se pokvario prvi i jedini zub u 26 god. Zubi i desni su mi odlicni. Nemam ni jednu plombu osim ove (zub je devitalizovan posle naknadnog javljanja jer mi je suster umesto da ga izleci plombirao upaljen zivac, ma ubi boze "stomatolog"). Nakon toga sam kuburio jos nekolio meseci sa fantomskim osecajem i bolom na ugriz (iako je zivac izvadjen) koji je on tek naknadno pripisao upaljenoj gingivi usled lezije, ma covek ima alat kao da je suster a u stomatologiju se razume koliko ja u sviranje violine. E, to je cela uvertira u IBD dogadjaje koje naknadno slede. Moze li neko odavde izvuci neki zakljucak?
Femme 27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 10:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Femme 27 »

Kicha napisao:Uzeo sam ga oko 5-10 feb, mislim da je najjaca doza a on je na bazi penicilina, cini mi se. Zaista sam zaboravio i tek sam se malopre setio kada me je ortak sa medicine podsetio da sam imao gnojnu kesicu na krajniku (ali nije diftericna skrama tj. agnojzna angina) i po preporuci lekara uzeo antibiotik. Pa, pio sam ga nedelju dana odprilike 1-2 kutije. Hospitalizovan sam 25.02 (primio infuziju usled gubitka elektrolita ali nisu nista testirali, smao mi prepisali probiotike i stavili "colitis acuta"). Ta faza je trajala 5 dana, 2 pre infuzije i 2 posle uzimanjem probiotika. Nisam imao bolove samo prolive medjutim nakon primanja infuzije u toku tog dana u toku 1 sata sam dobio tako jake stomacne bolove da sam se bacao po sobi i jedva izdrzao. Nakon gutanja jos jednog probiotika bolovi nestaju. One tegobe sam primetio pre ovoga nekih 15 dana. A prvi put se javljam internisti (ta je bila najgora, da ne obrazlazem, severus zna 100x vise u njenoj specijalizaciji) i to 25.03. zbog vec poznatih simptoma. U medjuvremenu mi se pokvario zub (februar, kada se jevlja i krv i sluz) sa kojim sa se namucio (nisu jaki bolovi ali je zivac bio upaljen) i to mi je bilo vrlo cudno. Zasto? Pa zato sto mi se pokvario prvi i jedini zub u 26 god. Zubi i desni su mi odlicni. Nemam ni jednu plombu osim ove (zub je devitalizovan posle naknadnog javljanja jer mi je suster umesto da ga izleci plombirao upaljen zivac, ma ubi boze "stomatolog"). Nakon toga sam kuburio jos nekolio meseci sa fantomskim osecajem i bolom na ugriz (iako je zivac izvadjen) koji je on tek naknadno pripisao upaljenoj gingivi usled lezije, ma covek ima alat kao da je suster a u stomatologiju se razume koliko ja u sviranje violine. E, to je cela uvertira u IBD dogadjaje koje naknadno slede. Moze li neko odavde izvuci neki zakljucak?
Pretpostavljam na sto aludiras...Mislim da te mogu razumjeti ali ne i uvjeriti u ono sto sam ti napisala u proslom postu.Posto je ovaj forum eksplicitno medicinskog karaktera,mislim da bi svaka naredna misao koju bih ti voljela napisati bila suvisna...Nepredaji se i ostani jak...POZDRAV :wink:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Makropen je makrolidni antibiotik dakle nije b-laktam a genericki sam ga nasao da se zove midicamycin ili midecamycin.Taj ko vam je dao kao da je sumnjao na difteriju zato sto se kao jedna od indikacija navode korinebakerijalne infekcije( ne mislim da slucajno pominjete difteriju).Doziranje je 3x1 400 mg maksimalna doza 1600 mg.Ne znam kako je kod tebe dozirano ali da je overdozirano to sigurno jer je trajanje terapije 10 dana a za sedam dana mi dve kutije deluje previse.Cak mi je cudno da je uopste odredjen taj antibiotik iz nekoliko razloga.
1.uzrocnik gnojne angine je S.pyogenes
2.Senzitivan je na cak i obicne peniciline(B-penicilin,G-penicilin)
3.B-laktami su baktericidni a makrolidi bakteriostatski
4.Obican ampicilin/amoxicilin bi bolje odradio posao nego ne znam koji makrolid
5.Jedino ako je pacijent alergican na b-laktame makrolidi su izbor ali me cudi zasto ovaj"egzoticni"makropen pored eritromicina,azitromicina i drugih dostupnijih i proverenijih makrolida.

Tako da je evidentno da je mikroflora jos najverovatnije tada upropascena a da je u medjuvremenu kandida procvetala sa svim tegobama koje ona nosi(jos jedan argument protiv IBD-a).Osim toga sta vam empirijska terapija govori:Tegobe rezistentne na sulfasalazin a povoljan terapijski odgovor na probiotik??
Tako da ovo obavezno pomenite Prof.Jojic ili prof.Golubovicu koji ce vam vec dati adekvatnu preporuku kako da se resite Candide a i ovo bi mogao biti i odgovor na sve vase nevolje.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

E, da, ali uvek neko ALI. Ja se Orvagila nisam setio kao antibiotika! Pre terapije za IBD sam koristio Orvagil 10 dana i to: 3x500mg 5 dana i 3x800mg 5 dana, kao za amebijazu. To mi je neko sugerisao. TO je bilo pre nekih 4 meseca kada su svi simptomi vec postojali i kada je IBD bio postavljen. Tada sam uz to naravno koristio probiotike i jogurte. Da li je moguce da on izazove superinfekciju kandidom, znam da deluje na lose bakterije (dizenterija, Lamblia, Gairdia...). Da li ova doza i ovaj lek (metronidazol) mogu dati to, napominjem da se njime nista nije pogorsalo, dakle simptomi su perzistirali u istom obimu!
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Da, bila je upravo ta najjaca doza kao u uputstvu, Makropen 1600 (ili 1.600.000 jedinica). To je bilo u februaru a Orvagil u avgustu

severus napisao:Makropen je makrolidni antibiotik dakle nije b-laktam a genericki sam ga nasao da se zove midicamycin ili midecamycin.Taj ko vam je dao kao da je sumnjao na difteriju zato sto se kao jedna od indikacija navode korinebakerijalne infekcije( ne mislim da slucajno pominjete difteriju).Doziranje je 3x1 400 mg maksimalna doza 1600 mg.Ne znam kako je kod tebe dozirano ali da je overdozirano to sigurno jer je trajanje terapije 10 dana a za sedam dana mi dve kutije deluje previse.Cak mi je cudno da je uopste odredjen taj antibiotik iz nekoliko razloga.
1.uzrocnik gnojne angine je S.pyogenes
2.Senzitivan je na cak i obicne peniciline(B-penicilin,G-penicilin)
3.B-laktami su baktericidni a makrolidi bakteriostatski
4.Obican ampicilin/amoxicilin bi bolje odradio posao nego ne znam koji makrolid
5.Jedino ako je pacijent alergican na b-laktame makrolidi su izbor ali me cudi zasto ovaj"egzoticni"makropen pored eritromicina,azitromicina i drugih dostupnijih i proverenijih makrolida.

Tako da je evidentno da je mikroflora jos najverovatnije tada upropascena a da je u medjuvremenu kandida procvetala sa svim tegobama koje ona nosi(jos jedan argument protiv IBD-a).Osim toga sta vam empirijska terapija govori:Tegobe rezistentne na sulfasalazin a povoljan terapijski odgovor na probiotik??
Tako da ovo obavezno pomenite Prof.Jojic ili prof.Golubovicu koji ce vam vec dati adekvatnu preporuku kako da se resite Candide a i ovo bi mogao biti i odgovor na sve vase nevolje.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Zanimljivo. Nasao sam sertifikovane studije ukljucujuci i one sa Mayo klinike koje prikazuju sarolikost simptoma koje Candida Albicans moze dati na GITu. Ne da moze da da ulceracije (gnoj, sluz i krv) nego moze bez problema da u klinckoj, enedoskopskoj i histopatoloskoj slici imitira IBD, IBS, CMV...pa cak i pseudomembranozni kolitis, kolageni kolitis...toliko je varijabilna i difuzna da moze da ucini cudo. Naime, moj dobar prijatelj mi je preneo nezvanicno misljenje nase uvazene prof.dr. Ramic, imunologa i mikrobiologa, koja se slaze da je u ovakvim slucajevima krivac kandidjaza, po povlacenju iste, ce se spontano/sa zakasnjenjem, povuci i primarni perzistirajuci simptomi. Osim medikamentoznog lecenja neophodno je sprovesti odgovarajucu nutricionisticku prehranu kako bi se osigurali od njenog ponovnog prenaseljavanja. Dakle, gotovo nigde ne stoji da je monilijaza superponirana sa IBDom ni u konsenzusu se ne pominje njen pregled. Kako je moguce da niko to ne testira? Da nisam trazio nalog (i prof. Golubovic) za to ne bih znao a svakako nije normalno da imam 50 vec <30 cfu/ml. Dakle, jos jedan ogroman propust koji je napravljen. Vecina gastroenterologa nema pojma o Candidi niti je dokazuju i tretiraju niti svrstavaju u nesto sto je preko potrebno proveriti. Studije koje sam pregledao su i vise nego alarmantne po ovom pitanju jer je veliki broj ljudi koji se pogresno leci i na taj nacin ih izlazu riziku od pravog nastanka te bolesti kao odaziv na infestaciju Candidom i stvaranje hronicne inflamacije GITa. TO je prosto nepopojmljivo i bas me zanima, ako je kod mene to problem, kako ce pravdati ovakve propuste. Zivo me zanima epilog ove agonije, svakako ce nego izvuci deblji kraj, i to sa razlogom, ko - videcemo!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Kicha napisao:Zanimljivo. Nasao sam sertifikovane studije ukljucujuci i one sa Mayo klinike koje prikazuju sarolikost simptoma koje Candida Albicans moze dati na GITu. Ne da moze da da ulceracije (gnoj, sluz i krv) nego moze bez problema da u klinckoj, enedoskopskoj i histopatoloskoj slici imitira IBD, IBS, CMV...pa cak i pseudomembranozni kolitis, kolageni kolitis...toliko je varijabilna i difuzna da moze da ucini cudo. Naime, moj dobar prijatelj mi je preneo nezvanicno misljenje nase uvazene prof.dr. Ramic, imunologa i mikrobiologa, koja se slaze da je u ovakvim slucajevima krivac kandidjaza, po povlacenju iste, ce se spontano/sa zakasnjenjem, povuci i primarni perzistirajuci simptomi. Osim medikamentoznog lecenja neophodno je sprovesti odgovarajucu nutricionisticku prehranu kako bi se osigurali od njenog ponovnog prenaseljavanja. Dakle, gotovo nigde ne stoji da je monilijaza superponirana sa IBDom ni u konsenzusu se ne pominje njen pregled. Kako je moguce da niko to ne testira? Da nisam trazio nalog (i prof. Golubovic) za to ne bih znao a svakako nije normalno da imam 50 vec <30 cfu/ml. Dakle, jos jedan ogroman propust koji je napravljen. Vecina gastroenterologa nema pojma o Candidi niti je dokazuju i tretiraju niti svrstavaju u nesto sto je preko potrebno proveriti. Studije koje sam pregledao su i vise nego alarmantne po ovom pitanju jer je veliki broj ljudi koji se pogresno leci i na taj nacin ih izlazu riziku od pravog nastanka te bolesti kao odaziv na infestaciju Candidom i stvaranje hronicne inflamacije GITa. TO je prosto nepopojmljivo i bas me zanima, ako je kod mene to problem, kako ce pravdati ovakve propuste. Zivo me zanima epilog ove agonije, svakako ce nego izvuci deblji kraj, i to sa razlogom, ko - videcemo!
Rekoh ja.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Jos ceka FC-CBP. Bice pri kraju nedelje. Popio sam 2. Diflucan i u toku nedelje treba da merim kolonije. I cim sam poceo da koristim gino-daktanol cepove sekret se dosta redukovao. Ali je to moguce da je zbog maziva. Naime, efekat mesalazina, faktua i biljnih cepova je isti. Ali to je samo privremeno resenje. Severus nisi mi rekao dakoriscenje li metronidazola kao Orvagil 10 dana: 3x500mg 5 dana i 3x800mg 5 dana za amebijazu moze da izazove kandidijazu ili ne? Za Makropen znam ali za ovo ne znam? Thanx!
Odgovori