Ulcerozni kolitis - klapa X

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Dobro, nego niste mi odgovorili kakve su sanse na osnovu anamneze, dosadasnjoh nalaza koji su radjeni na 3 meseca FC-CBP bude negativan tj. kako stoji na papiru prof. Jojic treba da diferencira IBD od IBSa a izmedju je veliki jaz? Kakvo je vase misljenje?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pa obzirom da postoji zapaljenje i nekroza epitela u kolonu veca je verovatnoca da ce CBP biti pozitivan samo je pitanje u kojoj vrednosti i koliko je ona validna za dijagnozu.A iritabilni kolon dolazi u obzir tek kada se iskljuce sve organske dijagnoze sto ovde nije slucaj(kandida i sumnjiv UC) pa tek kada se sav potencijalni organicitet iskljuci dolazi u obzir da se poremecaj oglasi funkcionalnim.A detaljno o IBD-u mozete procitati u Harrison's principles of internal medicine, Cecil's internal medicine ili Robins&Cotran pathologic basis of disease.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Pa da. Nego mi je rekla prof. imunolog da ocekuju da ova nova generacija testa reaguje kao + samo na teske sistemske bolesti kao sto su IBD (UC i MC) i tumore ali ne i na blage samoogranicavajuce inflamacije i druge oblike infektivnih infestacija kolona. Dakle, titar granice bi trebalo bi da da + ako je IBD a - ako je IBS. U ovom smislu tumacenje + rezultata je daleko komplikovnije, dok je - potpuno jednoznacno odredjeno: nema IBDa.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Da upravo tako u zavisnosti od proizvodjaca zavisi i kako je izvrsena standardizacija testa ali ovo nije samoogranicavajuce(samom cinjenicom da nije doslo do spontane rezolucije) bez obzira da li je u pitanju IBD ili Candida.Opet od proizvodjaca zavisi i peciznost testa.E pod tim minus se podrazumeva apsolutno odsustvo CBP u fecesu a obzirom da ovo traje vec duze vreme sa trajanjem inflamacije CBP se nakuplja bez obzira koliko ga je inicijalno bilo malo ili ga nije bilo uopste.A odsusutvo CBP ne moze se tumaciti izolovano od ostale serologije i ostalih nalaza a sto se tice IBD-a nista se ne moze tvrditi bez pracenja jer sta ako po rezoluciji kandide dodje do rekurencije ili perzistencije simptoma?
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Nije stvar u Candidi i perzstenciji simptoma. Naime, prof. Jojic je dala da odradim ovaj test (to moze samo sa njenim potpisom jer je to odeljenje za funkcionalna ispitivanja) upravo zato sto je ona bila decidna da Kandidijaza nema veze sa nalazima, niti moze menjati PH supstrat. Njeno je misljenje je da po njoj nemam UC iako se slaze da PH imponuje na UC. Prosto odsustvo primarnih simptoma i nepostojanje antitela kao i normalna imuno-serologija u periodu od 1 god. ne ukazuju na IBD, bez obzira na nizu senzitivnost p-ANCA i ASCA testova oni ipak imaju visoku specificnost sto ce reci da ako ja ovo imam duze vremena morali bi me oznaciti kao +, makar jedan a oni su izuzetno niski tj. neg. Pod uslovom da se simptomi ne pogorsaju tj. ostanu na ovom nivou ili pak nestanu i naredne godine (window period) uz kontrolu istih nalaza ne moze se tvrditi da je to IBD (istog misljenje je i prof. G.G.). Pitao sam je sta umesto UCa moze dati takav PH opis rekla je jos dosta toga! Upravo zato je FC-CBP vrlo bitan ako pokaze da nije IBD. Meni stoji da je UC u aktivnoj fazi (hronicni??? pa kada sam onda bio u remsiji???), sto znaci da bi SE, CRP, ANCA i ASCA morali biti uvecani. Kako nakon lecenja verovatno nema odsustva endoskopske i histoloske remisije baca sumnju na sve. Po konsenzusu radne grupe za IBC remisija ukljucuje klinicku, endoskopsku i histolosku remisiju sto ce reci da uzorak endotela sluznice kolona mora biti kao kod zdrave osobe, eventualno endoskopski moze biti vidljiv nedostak vaskularnih sara ali i to retko.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ja kandidu pominjem u smislu povecanog nalaza CBP-a a ne u smislu toga da ona iskljucuje ili potvrdjuje IBD.Radi se o potpuno dve razlicite bolesti a kandida je ipak izolovana u velikom broju a UC nije potvrdjen (jer osim PH nalaza nista drugo ne ukazuje na UC) At cini mi se da miruju(da se ne vracam na predhodne postove).Elem ovo u vezi CBP-a je u domenu teoretske medicine(hoce li ili ne biti povisen u klinickoj medicini to je manje bitno odradi se nalaz pa se u svetlu nalaza izvode zakljuchci) da li ce ili nece biti pozitivan videces po prispecu nalaza,a o argumentima pro et contra UC sam pisao u prethodnim postovima.Inace ovaj poslednji pasus iz posta o remisiji i konsenzusu.Gubis iz vida da si jos u procesu dijagnostike i da pre definitivne dijagnoze ne moze se govoriti o remisijama i egzacerbacijama kao fazama u toku bolesti.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Mozes li mi reci kako izgledaju ulceracije? Danas sam pri stavljanju supozitorije u rektumu osteio kao neku krasticu, kao na spoljnoj kozi, nisam bas sigran da se na sluzokozi moze napraviti tako nesto a nemoguce je da je to ostalo od kolonoskopije i uzimanja uzoraka koje je bilo u avgustu. Kako izgeldaju te rane usled ulkusa i kako zarastaju, moze li to biti ovo?
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

I jos nesto da se nadovezem na prethodno. Da li magnezijumove soli (gorka so koja je katarktik) prilikom pripreme za kolonoskopiju mogu izazvati erozivnu sluznicu rektuma tj. dati opis: barsunasta i fragilna, s obzirom da nakon vise o 20 stolica dnevno zaista pocinje da pece i boli perianalni deo??? Thanks
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dux »

Ta krastica ako je bezbolna moze biti izlazni otvor od fistule,ili ako je bolna fisura.To bi morao lekar da vidi.Ako je bilo sta od ovog onda je velika verovatnoca i za IBD.Vecina bolesnika sa IBD ima i neku od ove dve perianalne bolesti.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Nije bolna ali je prilicno duboko, dublje u rektumu blize sigmi. Ali sve je manje sansi da je ovo IBD. Prosto ovako mirna i konstantna slika i pored lecenja ne karakterise nijedan IBD. Niti ima krvarenja koja su vidljiva vec su toliko retka i minorna tj. jedva vidljiva. Kod UCa nema fistula a perianalne bolesti su karakteristicne za Krona a ja Krona naprosto nemam, ASCA je negativna, niti imam izvancrevne komplikacije. A on je nasledniji od UCa. U tom slucaju bi i CDAI index bio uvecan (>150) kao i preporuke konsenzusa o abnormalnim rezlutatima za: ASCA, CRP, albumin, fibrinogen, SE...toga naprosto nema. Prof. je rekla na osnovu svega do sada da ja po njoj ne licim na IBD bolesnika.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

A da ne pricam o tome kako je sve nestalo an punih 15 dana nakon praznjenja gorkom soli!!! Kako je to moguce kod IBDa??? Kako je moguce da nema IBDa nocu??? Nista me ne budi: ni stolica, ni gasovi ni bolovi??? TO je skroz nekarakteristicno za IBD ali je skroz karakteristicno za IBS + jos nesto...e to nesto cemo videti sta je...
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Nesto mi se cini da se nisam resio kandide. Mozete li mi reci kakve sve simptome ona daje? Osim gasova, iscedak (sekret, ne znam da li je mesavina gnoja, sluzi i slobodne tecnosti) pre stolice kao neki oker talog koji se ne rastvara u vodi a nije feces, ne znam da li su to kolonije? Uzeo sam flucanol i vaginalete Nystatina stavljao u rektum.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Simptomi kod kandide su sve sto ti navodis krv,sluz,dijareja,meteorizam grcevi u crevima.Mozda bi sa ordinirajucim lekarom trebao da razmotris agresivniju terapiju.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Mozes li mi reci kada je indikovano raditi razmaz stolice na leukocite i da li je on uvek pozitivan ako ima krvarenja ili ne, pitam zgog + Adler-Weber? Cemu sluzi stolica na (neutrofilne) leukocite, koje bolesti? Takodje treba da uradim c1-alfa-1-antitripsin ali ne znam sta je to niti cemu sluzi, sve je ovo preporuka u slucaju sumnje na IBD. Thanks
Femme 27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 10:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Femme 27 »

@Kicha ...mozda bi ti pomoglo da se malo psihicki rasteretis...da ne ulazis u sve te medicinske detalje....nemislim da edukacije nije potrebna...ali ponekad je bolje manje znati...onako mali drugarski savjet :wink:
Odgovori