Ulcerozni kolitis - klapa X

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Moze i metranodizal mada su daleko cesci drugi antibiotici,ali ovo su visoke doze metronidazola a on suprimira sojeve anaeroba(Bacteroides spp.i Fusobacterium spp) dok na G- floru ne deluje.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Danas sam u on sekretu pre stolice iz rektuma (nema veze sa fecesom) primetio nesto vrlo cudno. Jedan "lanac" duzine 1.5cm i sirine 1mm koji je bio sastavljen iz "clanaka" kao male okrugle karike koje se mogu pokidati. Sta bi ovo moglo biti? Ne znam da li ovako izgledaju i kolonije kandide?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ako je taj lanac ono sto ja mislim da jeste(a potvrdice parazitoloski pregled )to bi bili mozda proglotisi T.solium ili T saginate odnosno svinjske ili govedje pantljicare.O ovome obavezno obavesti cenjenu prof.dr Ramic i neka te ona uputi u nacine konzervacije tog lanca jer izmedju ostalog i taj lanac moze da ukazuje na infestaciju helmintima.Ne znam kako je ovo omaseno u parazitoloskom pregledu stolice (mada mislim da ne traze jaja cestoda nego samo proglotise) ali kada se sledeci put ovo dogodi konzervisi lanac i odmah na pazitoloski pregled.Tada bi dobio samo jednu dozu prazikvantel-a koji bi rezultovali smrcu parazita.Kada se izbaci citav parazit fecesom treba traziti skoleks(glavu parazita).Ukoliko skoleks nije nadjen ili nije trazen o izlecenju se moze govoriti samo ako u toku narednih 6 meseci ne dodje do recidiva.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Evo, opet sam video, ma nisam lud valjda? Ranije nisam obracao paznju ali sada sam video bolje. Ima 10-ak takvih duzih ili kracih lanaca na par ml sekreta, ne znam da li su jajasca ili kolonije ili ljustura nekog parazita. Krv bilo zgrusana ili sukrvica nije sigurno jer su svi pravilni, tamnosmedje boje i kao da mrda pomalo. U sekretu nema krvi ali sam lance pogledao pod lupom i vidim da imaju neke okrugle braon loptice, vrlo male ali dovoljno da se sa uvecanjem od 2x vide dobro. Sta bi ovo moglo biti? Kako na koprokulturi nisu nista nasli a 2x sam radio u ZZZ i na VMA??? Nije li to cudno sto je nakon praznjenja gorkom soli to nestalo na 15 dana skroz??? Kako resiti misteriju?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ponavljam pitaj sutra profesoricu kako da im dostavis materijal pa ako ti parazitolozi kazu da je to to prazikvantel i tvojim mukama je dosao kraj.A to sto "mrda"samo potvrdjuje hipotezu o cestodama jer ako nesto mrda znaci da je zivo.A naveo sam da se ne traze jaja nego proglotisi(clanci)u fekalnom materijalu tako da je to najverovatnije razlog zbog cega nista nije nadjeno u te dve analize.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Sutra idem da pitam pa da uradim pregled na to! Severus, vidjao sam ja to mnogo ranije ali nisam nikada analizirao a danas je lanac ostao na papiru i ima ih dosta samo su vecinom manji od 0.5cm i tesko ih je videti u stolici samo u iscedku. Koliko je veliki taj djavo s obzirom da nije vidjen na kolonoskopiji? Da li i ovo pored kandidijaze moze dati one simptome i nalaze? Hvala!
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Pogledao sam bolje lanci su obicno manji 0.5cm debljine manje od 0.5mm i cini mi se suplji, svi su iste pravilne strukture, braon boje. Meni lici na parazita ali mi jedna pacijentikinja sto ima UC kaze da je to od ulceracija tkivo, kao odpada sluznica, ranice...ali ja nemam vidljivu krv. Meni to ne lici na nesto sto moze da se randomly napravi, niti lici na skorenu krv jer je iz vlazne sredine. Tesko da bi moglo biti ista osim stranog organizma???
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dux »

Slicnu belicastu masu sam imao i ja povremeno u sluzi.Nisam obracao paznju.Moguce da to stvara sluznica kao posledicu upale.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Kakvu belicastu masu, ja to nisam pominjao! Ovo su kao mali braon crvici sa clancima i svakako nisu normalni deo mikroflore. Upala ne potice od IBDa, mogu da tvrdim, naprosto ni lekovi nisu delovali a sada sam bez njih a isto je. ASCA i p-ANCA antitela negativna kao sto je negativno sve sto navodi konsenzus za proveru aktivnosti IBDa a tice se klinicke slike i hematoloskih abnormalnosti. Sto se mene tice sa IBDom smo zavrsili, do daljenjeg. Sve dok se u potpunosti i pravilno ne eliminisu infestacije kandidom i parazitima ovde nema iole opravdane diskusije o IBDu, to sto je nedoskopski i PH nalaz slutio na ovako neseto je najverovatnije samo stupidni propust neozbiljnog kadra.
Dux napisao:Slicnu belicastu masu sam imao i ja povremeno u sluzi.Nisam obracao paznju.Moguce da to stvara sluznica kao posledicu upale.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Zvao sam laoboratoriju i oni nativni pregled toga pod mikroskopom ne rade vec da idem u Dr. Subotica na kliniku za mikrobiologiju i parazitologiju za ovo! Severus, ako oni "proglotisi" ne mrdaju tj. nisu zivi sta bi mogli biti?? Poznanik spec.urgentne medicine mi kaze da su to mozda fermenti ostatak hrane, ali meni ne lici na to?
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Severus, da li bi oni minijaturni "lancici" kojim slucajem mogli biti rhizoidi kandide? Cini mi se da su tako mali i lice na to. To je logicno objasnjenje, u tom slucaju se nisam oslobodio kandide. Za pantljicare je ovo isuvise sitno jer se razaznaju samo pod lupom ili jace.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Uradi kolonije i pregled na parazite pa cemo da vidimo.Mozda i nisu Cestode u pitanju a mozda se kandidu namnozila pa sada izlazi u vidu nekakvih kongolmerata.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Verovatno si u pravu za konglomerate. Danas sam dao u ZZZ 2 odabrana uzorka na parazite (protozoe, helminti) i gljivice, pa emo videti u sredu a nalaz za CBP je konacno gotov u ponedeljak pa cemo videti to cudo od izvestaja izgleda da tu ima vise od pukog +/-
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Stigao mi je nalaz za Faecal Calprotectin koji je abnormalan. Normalno je <50 a izmereno je 500, tj. 10x vise. Koliko znam neki prosek za IBD bolesnike je 150-300. Kako je moguce da je ovako visok odziv calcium binding proteina na inflamaciju koja ima ovako blage simptome i ne daje naznake upale u krvnim analizama? Da li ovakav enorman nalaz moze dati hronicna monilijaza GITa ili ne? Tj. da li je ovo definitivno potvrda ulceroznog kolitisa? Naprosto je toliko visok da bi inflamacija morala biti extenzivna i pokazati pozitivna bilo p-ANCA bilo ASCA antitela. Sutra idem kod prof. Jojic da to objektiviziramo kako kaze, morace jos jedna endoskopija i ona misli da je ipak ulcerozni kolitis. ALi mene zbunjuju ovako velike vrednosti. Ima li neko komentar, severus, dux? Hvala!
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dux »

Ja kod tebe kandidu nikada nisam shvatao ozbiljno.Kada sam je imao preko 20% Tomica Milosavljevic,nas najbolji gastro,mi je rekao da ona ne moze da daje fragilnu sluznicu koja je vidjena na kolonoskopiji i da je samo uzgred prisutna zbog pada imuniteta i lekova.Ostajem pri misljenju da ce kod tebe na kraju ipak da bude IBD.
Od prvih simptoma do konacne dijagnoze cesto prodju po 3-4 godine.
Meni su vise rezultata kolonoskopije bili indeterminisani colitis.Tek posle nekoliko godina UC pa Crohn.Moze da se desi da ni sledeca kolonoskopija ne da konacnu dijagnozu.Opusti se sta ce biti bice.
Odgovori