Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.
hehe..eto i Dea različito a svi imamo Krona ..znači probaš od svakog što ti prija to jedeš...Meni zabranili hleb,kikiriki,kukuruz....ma kakvi ja to sve jedem sad sam pravila kiflice sa kobasicom i pojela 3 dobre...znaš kako mirna crevca ako malo naduje popijem čaj za mršavljenje da poguram napolje običan Fitnes miriše mi ko one dečje čajiće baš je ukusan..kolače isto jedem,torte isto ne preterujem ali pojedem...
Od te liste sad gledam jedem 3 namirnice a ostalih 12 uopšte...lignje i te morske životinjke meni slaba hrana..meni ta lista ok ali to je baš kad zagusti i kad je upaljeno..
Ja sad stala na vagu i evo skoro 5 kila manje a projurio samo grip... Eto moramo da imamo višak malo...čim dodje neki djavo uvek kilice dole idu..
Krle ja sam radila te testove..išla kod nutricioniste ,to ti bacanje para ovde ako ne boli jedeš ako boli ne jedeš...čista formula nema jelovnik....
htela sam juce da vam pisem,da iskukam malo,ali danas sam sama,muz na poslu,deca u skoli,pa mogu na miru da pisem.
Juce katastrofa. 4 puta proliv sa grcevima i bolovima,od zeluca do debelog creva.Jutros nema proliva,ali bol sa desne strane stomaka ne prolazi.Da li je jetra,zucni kanal ili tanko crevo,vise ni sama ne znam.Od svega pomalo.Pretakanje u crevima non-stop.
Jela sam prosle nedelje integralne stapice,keks za dijabeticare sa kokosom i Jaffu.Ona me je dokrajcila,odmah sutradan zastoj u varenju i prolivi posle jela.I prethodni dan su bile kasaste stolice,spominjala sam,ali ne kao juce.Sad ce me 7 dana boleti stomak,dok mi se ne smiri tanko crevo.
Ne znam vise kako ne mogu lekari nista da otkriju.Citam vase liste sa dijetama za Krona.Meni isto sve te namirnice smetaju.Hleb,testenine,sva peciva,mlecni proizvodi,ali mi mnogo smeta i krompir,kukuruz,bademi,lesnici,kikiriki.Ja to stalno vezujem za Candidu,jer kod nje te namirnice nisu dozvoljene.Takodje mi bas prijaju belanca,a znam da se ona preporucuju kod Krona.Pirinac mi ne smeta.Tikvice,brokoli,pa cak i boranija mi ne smetaju.Sve drugo me muci.Jela sam i pecenu papriku i nju sam izbacila kroz proliv,doduse sutradan.
KRLE: Vidim ti jedes samo jedno belance.Ja pojedem bar 2-3 belanceta za dorucak.Bilo kuvana,bilo przena na ulju od semenki grozdjica.Jedno belance mi je malo.
Ti si visok kao moj muz,a zamisli,on je duplo tezi od tebe.Doduse,on ima visak kilograma.
Sto se tice CRP-a, on je 5.Znaci dobar je.Samo ne znam je su li te analize iz krvi zaista merodavne?
Prosle godine sam na Klinickom srela devojku sa Kronom.Visoka,lepa,crna,normalne kilaze.Tri godine nisu mogli da joj otkriju sta joj je,prolivi,grcevi,mrsavljenje,a svi rezultati OK,kolonoskopija dobra,gastroskopija takodje.Otkrili su joj Krona tek na hirurskom stolu,kad je primljena na Urgentni zbog bolova u stomaku.Zato nisam ni sigurna da li su te analize putem krvi merodavne,a svi se doktori za njih hvataju.Ne gledaju ostale simptome.Ja sam smrsala 24 kg,dobila sam analna ostecenja od tih proliva,stalno mi se vraca Candida,boli me stomak cesto...
Setila sam se juce da ste spominjali da imate groznicu.Ja sam se posle proliva tresla kao prut.Odmah mi se ohladi telo za par stepeni.Da li ta groznica i kod vas nastane posle stolica? Sta uzimate za bolove u crevima i zelucu kad dobijete napad?
Goco: Kod Tarabara imam tek 16. novembra zakazano,ako prezivim do tada i ako se on pojavi.U sredu imam na Klinickom kod mog gastro.Recicu mu sve tegobe ponovo,ali on samo cuti jer ne zna kako da mi pomogne (verovatno).Vidi da su rezultati OK.Za Candidu kaze da nista ne pijem.Jedino sto sad treba da mu odnesem nalaz onog antigena za celijakiju koji su mi nasli i da su na magnetnoj videli blago uvecani levi lobus jetre.
Sto se tice tog umiranja,bas juce saznam da je umrla sinovljeva vaspitacica.Sezdeseto godiste.Operisali su je ginekoloski,ali su onda videli da joj je zahvaceno i debelo i tanko crevo.Imala je po 5 kasastih stolica na dan,drzala silne dijete,pila razne cajeve i nista.Mada,ipak je ona imala karcinom. Pomislila sam:"Konacno se odmorila".Ruzno je sto to moram da kazem,jer pomislim,kad cu ja tako (da se odmorim od ovih bolova),a imam 2 sina,treba da im pomognem u zivotu,da ih "stavim" na noge.
Treba biti pozitivan kao Stejsi,ona uvek ima neku duhovitu recenicu.Mene bas briga i za kilazu i kasaste stolice i ako treba necu vise nikad jesti slatko,samo da nemam ove bolove.
Sto se tice ishrane: ja kad ima punjenih tikvica,pojedem punu serpu.I to mi je vratilo kilograme.Moze i musaka od tikvica,a cesto pravim i gulas sa junecim mesom,nekim jos povrcem i tikvicama (umesto krompira).
Ma slatko nikako... NIKAKO... svaki put kad se javiš kažeš da si pojela nešto slatko, a to ubija. Probaj sa kompotom od jabuke da zameniš. Jedi više belog mesa. Ne znam šta da ti kažem i ja imam analna oštećenja... meni su rekli da je to Kron. Dok nisam otišao u bolnicu kao žilete da sam izbacivao a ono obična kašasta stolica... već posle par dana u bolnici mi se smirio taj deo i mogao sam ko čovek da se ispraznim.
Eh Quincekap prestravila si me. Ma nema opustanja to je najgore. Evo vidi meni ceo avgust stolica jedna i formirana, pocetak septembra 10 dana jedna i neformirana ostalih 2o dana normala. Pocetak oktobra evo dva dana formirana ali onako jedva, jutros izbacim jedan foormiran cep a onda potpuno neformirana. Ja potonem svaki put zbog takve stolice. Ne znam sta bih ti rekla.MIslim nikada vise stvari nece biti kao sto su bile. Sve to jako opterecuje. Evo dok kuckam stomak tako krklja da ne mogu da ga slusam. Ja vise nista ne razumem. Mislila sam ajd bolesna sam ok, al postoje lekovi pa mozes da normalno funkcionises. Al evo Dea i Stejsi piju lekove i imaju probleme. Kazem muzu juce ti popijes za pritisak i on se vrati u normalu a sta je bre sa ovim stomacima. Sta covek da uzima da to bude dobro? Ja sam od slatkog uvela samo dva posna keksa i jednu bananu ni prepodne, a dve jabuke popodne onako izrendam i sacekam da potamne, stavim cimet i to pojedem kao to je dobro protiv proliva ali ne vredi izgleda nista. Ne znam od iste hrane nekad stolica formirana a nekad neformirana. Da poludis i eto godina dana prodje. Doktor mi sigurno nece dati neki lek dok on ne uradi kolonoskopiju. Ja ne mogu vala vise ni te kolonoskopije da radim. Ma smucilo mi se . Nalaz kolonoskopije nema UK a ja imam probleme. Idi kuci i zivi kako znas i umes.
Ja sam evo godinu dana provela u sobi i za kompjuterom spremajuci obroke sebi svaka 3 sata da ne umrem od gladi. Nigde ne micewm iz kuce osim do pijace. Ljudi moji prosle godine sam jela sve, smokve, baklave, pasulj, pila kafu jela grozdje, luk, crni i beli znaci sve , sve, sve. Sada jedem g...., boze mi oprosti.
Sta raditi i kako ziveti? Pojma nemam. Ni sam prijateljima vise ne komuniciram, sa familijom samo ono najosnovnije. Znaci sedim i cekam rasplet.
A ja suprotno... imam zatvore po 2-3 dana.. još me probada ono s*anje.. kaže doktor da je to NIŠTA. Kaže stigla histopatologija i da je Kron samo u tankom crevu... što znači da je ovo pri kraju anusa bilo oštećenje od kiselih stolica kao što Quincekap ima. A fistula... možda je i ona od toga uglavnom zatvara se jer skoro uopšte da ne curi i nije me uopšte slao na plasiranje setona već na kontrolu sa rezultatima za mesec dana. Kaže biće dobro.
U bolnici sam upoznao jednu devojku koja ne može da uđe u mirno stanje već preko pola godine... na kraju su joj dali Remicade i već se sutradan osećala bolje. Ne znam jeste li vi primali to. Prima se valjda na nekoliko nedelja. Ona ima oštećeno 15 cm kraja debelog creva... stalno je imala krvave stolice. Moram da se čujem sa njom da vidim kako joj je sad.
Meni su rekli takođe da sveže voće ne jedem NIKAKO. Od čajeva ništa osim zelenog čaja. Masnoće i začinjeno NIKAKO. Slatko i hleb NIKAKO. Ja se toga striktno pridržavam, hamburger sa kečapom sam pojeo... neformirana, sendvič sa kupus salatom, kačkavaljem i šunkom + nana... neformirana. Jedem posni keks i malo džema ujutru jer nisam kritičan, jedem supe od pilećeg mesa bez ikakvih začina... malo soli dodam. Linex sam pio pre i ok mi je sređivao stolicu... ne znam kako da vas posavetujem
Dobar si Krle. Pa covece od cega zivis ako uopste hleb ne jedes? Ja sam i onako izgubila mnogo kg. Sta da jedem covece?
Meni je doktor rekao da jedem sve. Sad cu na kontrolu pa cu videti sta ce da kaze. Problem je sto mi gastoenterolog kod koga sad idem nije radio kolonoskopiju, a na Zvezdari gde sam radila Njegica mi je rekla da nemam UK i da sam sto se tice histopatoloskog nalaza mirna sledecih 5 godina. Pa budi pametan.
Danas sam na forumu za obolele od UK i krona procitala strasan clanak, bas da izludis i da ne znas vise sta da mislis! http://www.net.hr/zdravlje/page/2010/10/07/0026006.html
a ja se ubi jeduci ribu !
Znaci ti kad jedes ono sto ne smes imas kasastu stolicu a kad se pridrzavas dijete dobro si, pa to je super znaci da si utvrdio sta ne smes. A ja od iste hrane imam nekad normalnu stolicu a nekad ne formiranu, pa ne mogu da ustanovim sta je to sto ne treba da jedem.
A Japanci što krkaju ribu i pirinač pa žive po 120 godina? Ne verujem ja u ovo. Možda pacovima smeta riba... nismo mi pacovi
Pojedem jedno parče hleba dnevno... uz ručak recimo. Ranije sam jeo prepečen hleb i mogu ti reći da mi je odgovarao... mada ne osećam da mi smeta ovaj običan sad. Moraću što pre da nabavim vagu i da počnem da se merim. U bolnici kad sam stao na vagu, vaga pokaza 66,6... a sestra poče da zapomaže "Kuku meni tri šestice"
Evo i mene...otečeni levi zglob i trne mi ruka,bleda sam ko smrt...zglobovi opet..
Uzela krvnu sliku sutra rezultati,krvarila sam jako dugo mislim da je došlo do pogoršanja krvne slike jer sam na Imuranu konstantno 4 godine pa me i ne čudi više ništa...
Guin ja imam groznice onako iz čista mira..ne računam te od dehidracije..To su ti groznice kao kad imaš temperaturu 40 a ustvari hladna si ko led...nekad prosto štucavicu dobijem koliko se tresem i mogu da stavim na sebe šta hoću nikako ne mogu da se utoplim jednostavno legnem na ledja umotam se i dišem u skupljene šake.
Za taj bol u rektalnom delu ja sam dobila neku kremu koja je ko čarobna Krle,Guin ...znači kad seče samo sednem u toplu kupku i namažem posle svake stolice tako 2 dana i nestaje bol...Naći ću kako se zove pa vam kuckam...
Goco ja sam čitala za tu Omegu...riba ne smeta to je Krle u pravu ali te tablete su uh... ja od njih sam imala takavu reakciju..proliv i tupi bol u želucu,ko da sam popila gvoždje i povraćalo mi se....Mada u jelovniku piše riba i samo riba i Omega i bla bla...ko će znati??!!!
Ja lepo danas otišla u piceriju,lepo sela i naručila picu..mmmm kako davno nisam tako uživala..vruća..ukusna..i evo me crevca spavaju ko bebice....
Stejsi me uvek nasmeje:"crevca spavaju ko bebice".Do kad?
Moja su vise kao traktorcici ili kao da imam gejzir u stomaku.Samo previru i krkljaju.Cim stavim nesto u usta,haos.Juce sam jela nesto malo integralnog pirinca,izmesanog sa malo sargarepe i mlevenog juneceg mesa i posle popila malo caja od persuna zbog besike i posle 5 min.=proliv.
I jutros neformirana stolica,pomalo pece,a pijem Candida Clear,inace bi zavrsila u Urgentnom.Unisti me ova Candida.
Upravu ste Goco,nema ovde opustanja vise nikad.Ne verujem da je neko izlecio totalno Candidu,mozda bas retki srecnici.Videli ste slucaj Ikara,pa one devojke sto sam vam pisala o njoj.Kod mene u gradu ima jedna zena,leci je vec 4 god.Ispije lekove,drzi strogu dijetu,a nije mrsava i opet muku muci sa Candidom.
Ja sam ipak kreten sto ne mogu da se pridrzavam dijete do kraja,ali sta cu kad lekari kazu jedi sve.
Juce u apoteci pricam sa farmaceutkinjom o Candidi,ona nije ni znala da Candida stvara grceve i prolive.Ja joj kazem:"Meni je unistila zivot".Mnogi uopste ne znaju dovoljno o njoj.A da ne pricam o gastroenterolozima.Izuzev nekih sa VMA. Kako oni nas mogu da ubedjuju da Candida ne stvara takve probleme,kad ja cim uzmem slatko ili testo i ne daj Boze nesto sa kvascem,krenu bolovi u stomaku,krkljanja,prolivi,pecenje posle stolice.A nisam jedina.
Gastro mog sina (koji takodje ima uzasne grceve u crevima,posle prelezane Salmonele),sad mu je prepisao Orvazil 7 dana.Bog nek mu je upomoc.On je strasno gadan i tezak lek.
Sad dok ovo kucam,creva prave zurku.Haos jedan.Kao da neko surfuje po njima!
Evo ja zbog nekih privatnih problema nemogu da jedem vec danima (tek toliko da ne padnem u nesvest) a crevca cute li cute! Dakle kod mene definitivno vazi ono: Taman Ciga naucio konja da ne jede, a konj crko....
Dobra definicija Dea...ali čuvaj se ne valja ti to da sad ne jedeš...
Guin moja crevca spavaju još uvek...znači ljudi i pica sme da se jede slobodno ...inače krvna slika užas...ko na čamcu se osetim
U petak tumor markere da odradim i idem na kontrolu... Znate sve čitam o tom Imuranu i stvarno počinjem već da brinem da mi već od njega ovako loše...4 godine je mnogo da se bude konstantno pod tim lekom....
KrvTiIsusovu napisao:Pa Imuran treba da se pije doživotno
Jedan lik što sam ga upoznao u bolnici pije Imuran 5 godina... trenutno je na jednoj tableti dnevno i super mu je, jede lebac i pljedže.
Stvarno??? Pa zar nije opasno to??A šta bi se desilo da ne pijem,misliš da bi krenuo Kron u pohode?'
Uh neznam nisam više pametna..Dino mi kaže da nije od njega da je pre od gubitka krvi ali idem kod njega kad dobijem rezultate pa da vidim šta je...
Krle kako si ti?Jeli malko bolje?Nema nam Goce..valjda i ona u piceriji... poslušala me konačno.
Ma da, to je ustvari imunosupresivni lek koji sprečava creva da tamane i korisne bakterije. Ne mora da znači da će imunitet odnosno broj leukocita pasti ako se on pije.
Mene boli stomak i dalje i imam zatvore po 2 dana... sad su mi iskočile bobice po čelu.... izgledam ko indijanac... ima se plaše ljudi od mene