Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 2:34 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od Gocilija »

Zdravo svima. Danas stomak sto kaze Dea do zuba. Ja ne znam otkud toliki gasovi kao da sam mrtvog cetnika pojela, a ne punjene tikvice. Pa kako covek da ne obraca paznju na stomak, kad me on stalno nesto proziva. Mnogo se brinem oko stomaka i to verovatno jako utice. Doduse kad vidim sta sve vi podnosite ne bih trebala da se javljam. Mala deca traze puno energije i rada (secam se), ali su i veliko zadovoljstvo. Da li ima istine u tome da treba misliti samo pozitivno, pa ce sve biti ok. Ja sam stvarno zeznut tip sve mi smeta, sve primecujem i sve me nervira i eto odoh u klinac. U stvari retko sam opustena. Mozda jedino kad spavam. Pozdravljam vas sve puno budite dobro!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

E pa gasovi bas od tikvica. Ja sam se iznenadila kada mi je gastro rekao da spadaju u vrstu povrca koja dosta naduvava....
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

E pa bas ti hvala Dea. Ima puno toga izgleda sto ne znam. Pa sta da jedem? Bezim od krompira i pirinca zbog straha da se kandida ponovo ne vrati. Ti verovatno tamo imas veci izbor i pretpostavljam da ima organski proizvedene hrane sto je ovde mislena imenica. Da li pazis sta jedes? Eh, toliko sam toga procitala o ishrani i uglavnom se sve svodi na to: ne masno, ne przeno, ne mleko, ne puno vlakana i secera. A opet kad pogledas pa ne mogu 4 obroka jesti ribu ili piletinu. U periodu od 2006 do 2010 sam jela sve, cak sam pila i nes kafu. I to sto sam jela slatko mi je popunjavalo da prostor izmedju dorucka i rucka i izmedju rucka i vecere. Znas, napravim puding ili pojedem mafin ili bananu pa to dodje kao ne ki laksi obrok, a ovo sad stvarno nisam pametna. Kako si ti? U Beogradu je danas divan dan i malo cuda setam.
Pozdrav!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa ja generalno jedem sve. Tj. neke stvari sam odavno izbacila iz ishrane (najvise one koje nadimaju): pasulj, kiseo i ziv kupus, boraniju, grasak, karfiol, brokoli, paprika mi smeta, jabuka mi smeta (znam cudno je).OD tikvice se isto nadujem ko balonce ali je povremeno ipak pojedem jer je volim.
Ostalo jedem. Trudim se da je sve umereno. Radila sam kad sam bila u BGD onaj test intolerancije na hranu i ako je test zaista pravi (mozda jeste, mozda nije) od 300 proizvoda meni je dozvoljeno nekih 20-tak (od toga jedno 10 vrsta ribe). Tako da kada bi se toga pridrzavala, verovatno bih bila tanana ko prutic, a ne ko sad sa jedno 7 kg viska....
Dotukao me je podatak da imam blagu inteloranciju na mleko (posto bas konzumiram i mleko i mlecne proizvode). Probala sam da kupujem proizvode bez laktoze (groznog su ukusa). Sad sam narucila neke tablete iz apoteke uz pomoc kojih se nadoknadjuje taj enzim koji fali u crevima da bi mogao da preradi obicno mleko (da vidimo dal je to stvarno tako). Izbor je ovde sigurno veci, ali su zato i cene solidne. Ja nisam sto se hrane tice preterano disciplinovan pacijent. Kad mi je dobro jedem sve, kad nije uglavnom nista (tj. svede se na bareno pa mleveno belo meso, pire krompir ili dvopek).
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Dea, hvala ti puno. Pitam prosto da bih uporedila svoju ishranu, mada je sigurno sve individualno. Ja sam recimo posle godinu dana lecenja Uk polako pocela sve da jedem i prosto mi sad izgleda neverovatno da sam prakticno pre par meseci jela sve, ali bukvalno sve. E, da li cu opet moci tako ne znam, al bilo bi lepo :). Mislim da se ti bas ponasas kako treba. Kad mozes jedi, a kad ne mozes sta da radis istrpi.
Kada sam bila mlada hrana mi nije bila neko uzivanje. Pusila sam. A kada sam malo omatorila pocela sam da volim klopu. Sad sam ponekad tuzna kad izadjem i ne usudjujem se nista da pojedem, a okolo ljudi sede i em piju, em jedu. Mada ruku na srce, bolje je i ne jesti a biti dobro ako je moguce. Bas veceras sam na nekom forumu citala pismo jednog mladog coveka koji pise kako je oboleo od UK, a posle to preslo u kronovu bolest. Imao je amebe. Uzas! Moja kuma koja zivi u Cikagu je jedne godine negde na ostrvima pila vodu iz catrnje i zaradila amebe imala je UK i izlecila. OStali su samo oziljci. Bila sam danas kod moje komsinice koja ima kronovu bolest 15 godina pije sulfasalazin i kaze pazi sta jede i nema nikakvih problema. Stvano, svako je slucaj za sebe.
Meni je dva puta na svadbama bilo jako lose. Volim da igram i ne mogu da sedim kad je neka dobra muzika, pa sam djipala i skakala i pozlilo mi je, a u isto vreme i creva proradila. Znaci ni napor ne dolazi u obzir., a u subotu treba da idem na svadbu. Kako si ti sada?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa trenutno sam naduvena ko zaba (kod mene to ima veze i sa ciklusom, recimo pre nego sto trebam da dobijem i za vreme me drnda Kron do beskonacnosti), sto naravno prouzrokuje bolove ali nije strasno.
Ja nisam primetila da mi "napadi" imaju veze sa hranom (naravno sem ako ne jedem bas nesto sto ne treba!) ili aktivnoscu. Jednostavno, kad naidju, naisli su....
Sto se tice svadbe, ti igraj pre nego sto jedes, mozda ce biti bolje ;)
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Super ti je ideja!!! :D Probacu. Ma sigurno da hrana nema veze, mozda samo utoliko da ne treba uzimati nesto sto bi iritiralo sluzokozu., mislim kiselo i ljuto, ali ja zazirem od hrane zbog te proklete kandidijaze koju sam imala. Inace bih jela pa nek bude sto biti mora. Sto rece onAj jedan gastro kod koga sam bila VREME CE POKAZATI. Ne moze se iz ove koze.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Post od quincekap »

Dea,molim te napisi kako se zovu ti enzimi koje si kupila za varenje mlecnih proizvoda.Kod mene,posle operacije zuci je nastao i poremecaj varenja sirove hrane,pogotovo voca.Ne znam da li to ima veze i sa nekim enzimima.
Pijem Creon,ali on ima samo 3 enzima u sebi,a cula sam da postoji vise enzima za varenje.Kako da se dokaze intolerancija na neke od secera i mleka? Kojim testovima? Ne znam da li ovi kod nas to uopste i rade?
Mleko i jogurt ne pijem vec godinu i po.Samo sojino mleko.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa za laktozu postoje razni testovi. Ja sam radila onaj kad popijes tecnost sa jakom koncentracijom laktoze i onda na svakih pola sata duvas u neki instrument koji meri kolicinu gasova koji mogu da nastanu kao reakcija na laktozu. Normalno se (ovde u Germaniji) racuna do 25 a ja sam imala 38 (sto nije ekstremna reakcija, ali opet postoji). Meni je problem sto ja OBOZAVAM i mleko i sve mlecne proizvode. Probala sam da kupujem ove bez Laktoze i grozni su-sve je toliko slatko (cak i kiseli jogurt) da me prodje volja da ih konzumiram. A kako je Kronovcima koji su na kortikosteroidima neko duze vreme ili bar cesce nego ostali ljudi, potreban dovoljana kolicina kalcijuma, nije dobro kad tako nesto izbacis iz ishrane. Inace citala sam da Soja i nije bas dobra i da sadrzi dosta veliki broj tzv. prirodnih hormona (zato se i koristi kod zena u menopauzi) tako da bas svakodnevna konzumacija - i nisam sigurna dal je bas dobra. Znam da se rade testovi i za ostale proizvode koje izazivaju nepozeljne reakcije.
Mislim da ih rade i u Srbiji (pitajte gastro.) Znam da to rade i privatne laboratorije, ali to su oni pravi testovi sto i dosta kostaju ( a ne ovi na hranu od po 30 evrica - koji su vise sarena laza).
Ovo sto sam kupila se zove enzym Laktase sadrzi 3300 FC jedinica po kapsuli.
evo mozes da pogledas na netu kako to izgleda (nadam se da niko nema nista protiv - ovo se nepodrazumeva u reklamu)

http://www.berlindaversandapotheke.de/l ... 79446.html
http://www.berlindaversandapotheke.de/l ... 88571.html
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

P.s. i ja ratujem sa vocem, ali sam i citala da bi Kronovci trebalo da ga izbegavaju (sirovo) ili da jedu kompote... Generalno voce nije bas lako za varenje (a ni povrce) tako da ljudi koji imaju problema sa probavom to i te kako osete....
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Danas je svetski dan borbe protiv upalnih bolesti creva. Nadam se su vam creva mirna. Citam da su u pogledu sastava crevnih bakterija svakog pojedinca naucnici otkrili tri osnovna enterotipa bakterija (nesto slicno kao tri osnovne krvne grupe). Otkrivanje ovih grupa navodno daje obecavajuce mogucnosti u lecenju i dijetetskim savetima obolelih od uplanih bolesti creva. Nadajmo se!
IvanaNS
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 04, 2011 12:12 am

Post od IvanaNS »

Pozdrav svima .Kako ste ovih dana .Meni je dete dobro,hvala Bogu,a ja sam uzasno.Imam stalno bolove i spazam creva,a i stolice su mi katastrofa,ne znam sta vise da radim .Ne jedem skoro nista,tada mi lakse.Presla sam na kasastu hranu,ne znam kako izdrzavam...Kod lekara ne idem jer znam da ce me ostaviti u bolnici,a to vise ne mogu izdrzati.Valjda ce proci.Cula sam i ja da neki novi lek ispituju i kazu da ce biti jako efikasan,daj Boze da sto pre dodje i kod nas.Neko me je pitao koliko imam godina ,pune 32.A sto se tice deteta i kandide ,lecili su je nistatinom i probitikom,koji stalno pije,a i ja. A od ishrane za kandidu zabranjeno je belo brasno,mlecni proizvodi,juzno voce,slatko...Dete je leceno u decijoj bolnici u NS i u Tirsovoj.Ako vas jos nesto interesuje pitajte slobodno.Izvinjavam se na ovakvom zbrzanom odgovoru,komp mi nesto ne radi,brlja.Do sledeceg pisanja budite dobro.
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Zdravo svima koliko vas ima. Ivana kako je ovih dana? Da li je nesto bolje? Kako kcerkica?
Dea gde si? Kako si? Sve mirise na jagode a ja ih samo gledam. Bas je to cudno. Gledam ljude na pijaci, piju pivo, jedu neoprano, boli ih uvo. Juce isto setam, svi sa sladoledima u rukama, pa prosto razmisljas sta cu ja ovde? Niti mogu da pijem niti da jedem. Pojedem bananu i jabuku i to mi je sve.
Dea zasto ovaj stomak svira? Meni najvise toide na zivce. Sta krklja? AJd javite se malo Ulepsajte mi dan. Muz mi ode na put iostajem sama a to nikako ne volim. Pozdrav!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ja bogme jedem jagode i maline. To mi je omiljeno voce i valjda je moj stomak na to godinama otpeo. Jabuku kad pojedem ja odlepim, a bogme i banane onako nije bas da najbolje podnosim.
KOd mene sinoc opet bilo bljuc.
Inace u Nemackoj vlada neka epidemija mutanta E.coli i to nekog koji napada bubrege i izaziva smrt. Nadjose da su uzrok uvezeni (zagadjeni) krastavci iz Spanije. Ja bacih dva sto sam kupila, ne bih se jos sa tim igrala...
Pa mislim da je krkljanje creva normalno u nasem slucaju. Meni je neki put zaista neprijatno jer je to jako, ali jako glasno (pogotovo u kancelariji gde je tisina a samo moj stomak "peva").
Inace imam za tri nedelje termin kod gastro i naostrila sam se da ga "prisilim" da mi da uput da odem kod nekog dobrog nutricioniste, koji se (mozda?) razume u Krona. Sve sam do sad probala sem disciplinove ishrane, ko zna mozda pomogne???
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

CAo Dea, lepo sto si se javila. O toj strasnoj E.coli sam bas slusala na TV UZas. Sta ce nas sve snaci od te hrane to je neverovatno.
Ja danas izasla sa kcerkom. Ona uglavnom jede vani i voli italijansku klopu. Ljuti se na mene jako i misli da je kod mene problem u glavi. Pita zasto ne mozes da pojedes pastu, a kazem da se bojim. Istina ziva bojim se da jedem. Mozda bi najbolje bilo da i ja zakazem kod nekog nutricioniste i da mi lepo kaze jedi to i to i gotovo. A samo do pre par meseci sam jela bukvalno sve osim feferona. SAda vise ne znam kako da se vratim hrani koja ce mi pomoci da nabacim neki kilogrm. To je tesko bez ugeljenih hidrata, a oni odgovaraju kandidi. A racunam ako se vrati sta cu onda? Ne znam Dea cega me vise strah kandide ili kolitisa. I ne znam kako da zaboravim na sve to i sednem i jedem kao covek. Eto iskuka se ja. Sama sam i uplasena. Za citav konfekcijski broj sam smrsala. Ne znam kako sebi da pomognem.
Izvini sto pitam jel to bljuckanje simptom koji te od pocetka prati. Svi se uglavnom zale na bolove, ovakvu ili onakvu stolicu .
Odgovori