Zdravo svima dragi sapatnici

.
Hteo sam da isnesem moj slucaj i da dam i ja pokoji savet ako mogu,a i da zatrazim koji.Procitao sam skoro sve postove na ovu temu i vidim da ljudi imaju problema ali i da se bore.Ovako-Imam 25 godina,izmedju ostalog student koji je u fazi rada diplomskog

. Od malih nogu sam imao osecaj pretakanja u crevima sa leve strane (ispod rebara),ali mi se to desavalo samo kada legnem na levu stranu i javljao se nagli bol koji brzo prolazi nakon nekoliko sekundi,te stoga nikad nisam obracao paznju na to,jer sam funkcionisao normalno,cak se bavio folklorom,trenirao fudal,odbojku,karate.Od 4-og juna 2010 godine poceli su bolovi u donjem desnom delu abdomena koji su se ponavljali na svakih par minuta,posle cega sam imao vodene stolice.Lezao sam u BC Juzni Banat u Pancevu nedelju dana pod dijagnozom enterocolitis acuta i stanje mi se relativno stabilizovalo,tj stolica je dobila normalan sadrzaj.Vratio sam se i nastavio normalno sa zivotom.Posle 15-ak dana nakon svakog obroka imao sam stolice,relativno normalnog oblika,ali zuckaste boje i posle padanja u nesvest otisao na primanje infuzije.Posto se bolovi u stomaku(sada i nadalje samo sa leve strane) nisu smirivali odlucio sam se da,na preporuku prijatelja, odem na polikliniku i uradim gastroskopiju i po potrebi kolonoskopiju.Gastroskopija je pokazivala da imam zeludacnu kilu,ali iz uzetih biopsija se videlo da je sve u redu.Dobio sam da uzimam za terapiju kontrolok,ukoliko se vidi da imam prisustvo helikobakterije,ali nije se pokazala kao prisutna.Posto se bol nastavila u predelu sigme,odlucio sam da uradim kolonoskopiju sa anestezijom.po njoj nalaz izgleda ovako:
U rektumu edem,pete mukoze ali bez defekata epitela.Dalje do 35 cm bez promena.Tu se nailazi na ogranicenu plazu inflamirane mukoze sa edemom,hiperemijom i mogucim tackastim erozijama.Dalje do dna cekuma bez tegoba.Po ulasku u terminalni ileum koji je eksploarisan u duzini od 20 cm nailazi se na edematoznu,hipeemicnu mukozu,sa petehijala i dve jasne longitudalne ulceracije velicine po 1cm.Dijagnoza je M.Crohn ilei terminalis st coli sigmoidei et recti in obs.
Iako nalaz nije tipican za kronovu bolest lokalizacija promena i distribucija na preskok sugerise ovu dijagnozu.
Uzete su biopsije odvojeno iz terminalnog ileuma,sigme,rektuma.
Nalaz biopsije izgleda ovako:
1.Biopsije terminalnog ileuma / Dobijeno je vise fragmenata sluznice ileuma resice su odgovarajuceg oblika i duzin.Nema defekata u epitelu.Kolicina mucina je u normalnim granicama.Nema zapaljenja u lamini propriji,u kojoj se vide limfni folikuli sa germinaivnim centrom.Ti folikuli se u dva isecka nalaze u submukozi,ali je taj nalaz takodje u granicama normalnog nalaza za ovaj deo tankog creva.Zakljucak:sluznica terminalnog ileuma bez patoloskoh promena.
2.Biopsije sigme / U materijalu se nalazi vise fragmenata sluznice debelog creva bez patoloskih promena.
3.Biopsije rektuma / U materijalu se nalazi vise fragmenata sluznice debelog creva bez patoloskih promena.
SAD MI TEK NIJE NISTA JASNO(biosije ok,a meni lose).Sa 80 spadoh na 70 kg.
Posle svega evo vec 6 meseci pijem salofalk(u pocetku 3x1000,zatim 3x750,a sada 3x500) i budosan(prvo 3 tablete,pa 2 a sada po 1).Na pocetku sam pio i nistatin i controlok i svasta nesto,ukupno 9 vrsta sto lekova sto vitamina.Urnisao me je tih dna stomak,pomisljao sam da cu umreti.Sada sam na budosanu i salofalku i idem na kontrolu za koji dan.Vec sam jednom bio na kontroli i svi nalazi krvi su bili ok (Crp 3.1,feritin 240).Problem je u tome sto mene svaki,ali svaki dan 24/7 boli sa leve strane stomaka.Imam normalne stolice,od straha jedem samo laksu hranu,ostavio cigarete,kafu,alkohol i gazirano.ALI BOL NIKAKO NE PRESTAJE.Sada se premestio negde na sredinu stomaka,skroz gore,gde je po svoj prilici zeludac,ali u sigmi ga nema par dana(samo da tako i ostane).Osecam se kao da su mi sve ladje potonule i jako sam depresivan,pomisljao sam na sve i svasta

.Nikako da se pomirim da sam bolestan od necega sto se ne leci.
Izvinjavam se svima na dugackom postu,ali prosto imam osecaj da me niko ne razume kako mi je,pa ovde trazim makar koliko-toliko oduska.Zelim da pohvalim Dea-u,Stejsi i ostale koje imaju i decu i bore se sa bolescu(prave ste carice i umete da nadahnete coveka).Nadam se da me pustate u ovaj nezeljeni klub,ali nadam se da mi mozete pomoci,a naravno i ja vama.