Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC
Jos nesto: ukoliko je ono gore sto sam naveo iz nekog razloga kontraindikovano za upotrebu a do sada ste koristili SAMO domaci Slaviamed 5-ASA ili nemacki Salofalk treba probati sa americkim Pentasa granulama/blister ili Asacol tabletama u max. dozi od 4.8g u 4 podeljenje doze. To su isto mesalaminski (5-ASA) preparati ali sa superiornijom distribucijom kroz kolon usled posebnog farmakoloskog oblaganja
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm
Pitanje za Milana 01
da li ste probali sa hranom da to regulišete? Ovo je još jedan narodni lek nekima je pomogao- da pijete dosta mlake Prolom vode ne kisele, obične prvo da počnete dan sa čašom te smlačene ne hladne vode a za doručak kačamak sa kašikom kiselog mleka. Tanke supe nemasne od piletine, kuvano povrće krompir, šargarepa, meko kuvana jaja, možete meso pečeno u rerni ili na žaru ali ohlađeno i ne masno kad vam je bolje... Ne mogu lekovi da pomažu ako se ne pazi na ishranu, iz ličnog iskustva... Probiotike obavezno neko vreme i ovu vodu pa nam se javite jel ide na bolje Pozdrav!
da li ste probali sa hranom da to regulišete? Ovo je još jedan narodni lek nekima je pomogao- da pijete dosta mlake Prolom vode ne kisele, obične prvo da počnete dan sa čašom te smlačene ne hladne vode a za doručak kačamak sa kašikom kiselog mleka. Tanke supe nemasne od piletine, kuvano povrće krompir, šargarepa, meko kuvana jaja, možete meso pečeno u rerni ili na žaru ali ohlađeno i ne masno kad vam je bolje... Ne mogu lekovi da pomažu ako se ne pazi na ishranu, iz ličnog iskustva... Probiotike obavezno neko vreme i ovu vodu pa nam se javite jel ide na bolje Pozdrav!
milan,o1
mACINE HVALA NA SAVETU.OT[AO SAM KOD GASTROLOGA DA TRAZIM BUDENOFALK,ONA KAZE NIJE TO LEK ZA TEBE TI SI STAR AON JE SKUP. DOBRO KUPICU GA IMAM PENZIJU 15 HILJADA.CEO BEOGRAD SA OBISAO SAMO NA JEDNOM MESTU IMA GA KOSTA 16 HILJADA DINARA.NISAM MOGAO DA GA KUPIM,OSTACE MI 5 HILJADA ZA HRANU ZA MESEC DANA.APOTEKARICA NECE DA DA ZA 1O HILJADA.ALI I JA SAM GRESIO JEO SAM SVE KADA GOD PITAM LEKARA ONA KAZE MOZETE DA JEDETE4 SVE I JA SAM JE SVE.U PRAVU JE GOSPODJA NIJE SAMO DO LEKA TREBA BIRATI HRANU.
U drzavnoj je Budosan oko 10.000 ali on se moze dobiti na recept besplatno ako imas Dg. K51 ili K50, to ti stoji i na RZZO sajtu...
Psotjoe studije koje npr. pokazuju da nije u pitanju reakcija na hranu vec na saprofite u crevima. Sve je to nekonsistetno sa istrazivanjima, i ne obaziri se na lupetanja. Eventualno par lekara profesora u Srbiji nesto zna o IBD ostali znaju sve isto...
Psotjoe studije koje npr. pokazuju da nije u pitanju reakcija na hranu vec na saprofite u crevima. Sve je to nekonsistetno sa istrazivanjima, i ne obaziri se na lupetanja. Eventualno par lekara profesora u Srbiji nesto zna o IBD ostali znaju sve isto...
-
- Aktivan član
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Pa ja sam isto tako pitala ne znam vise ni sama koliko dr. i isto su mi tako govorili da u principu mogu sve da jedem da samo obratim paznju sta mi od namirnica smeta pa da u skladu sa tim te izbegavam. Tako da me taj deo ne cudi. Evo zadnja tri meseca od kako imam pauzu i ja jedem sve sto hocu i nikakve reakcije od zlog cika Krona nema....
Milane, ne znam gde zivite, ali ako ste u bg, idite na kcs ili zvezdaru...
ja pijem budosan preko recepta, svaki gastro ce vam to dati ako misli da je potrebno, a vas lekar u domu zdravlja mora da vam da recept.
nema potrebe da idete od apoteke do apoteke....na ovom sajtu
http://www.smedia.rs/adresar/index.php? ... word=&id=9
imate spisak drzavnih apoteka pa ih zovite i vidite da li imaju, tako ja radim za budosan....njega je malo teze naci, ali mnogo je lakse telefonom, nego od apoteke do apoteke...
takodje, pijem i lek pentasa, koji narucujujem u privatnoj apoteci, sto znaci da u svakoj privatnoj apoteci mozete da narucite budosan ( mislim da je cena oko 90eura), cekate par dana, i u skoro svakoj privatnoj apoteci ima dan u nedelji kad je sve jeftinije 10%, tako da je najbolje da dodjete taj dan po lek, narucite ga par dana ranije, ako vec placate. ja tako uzimam pentasu koja izadje oko 6200 mesecno (sa popustom oko 5600), posto pijem 3g dnevno, i u toj privatnoj apoteci popust je cetvrtkom, lek narucim u ponedeljak, utorak.
Takodje, probajte da uzimate i supenu kasiku, dve maslinovog ili kantarionovog ulja, mozda vam pomogne.
Sto se tice jela, ja sve jedem i nista mi ne smeta, bukvalno sve...tako da mislim da to nema veze sa hranom....znam zdrave ljude kojima smeta teska hrana (pasulj, grasak, boranija....)
ja pijem budosan preko recepta, svaki gastro ce vam to dati ako misli da je potrebno, a vas lekar u domu zdravlja mora da vam da recept.
nema potrebe da idete od apoteke do apoteke....na ovom sajtu
http://www.smedia.rs/adresar/index.php? ... word=&id=9
imate spisak drzavnih apoteka pa ih zovite i vidite da li imaju, tako ja radim za budosan....njega je malo teze naci, ali mnogo je lakse telefonom, nego od apoteke do apoteke...
takodje, pijem i lek pentasa, koji narucujujem u privatnoj apoteci, sto znaci da u svakoj privatnoj apoteci mozete da narucite budosan ( mislim da je cena oko 90eura), cekate par dana, i u skoro svakoj privatnoj apoteci ima dan u nedelji kad je sve jeftinije 10%, tako da je najbolje da dodjete taj dan po lek, narucite ga par dana ranije, ako vec placate. ja tako uzimam pentasu koja izadje oko 6200 mesecno (sa popustom oko 5600), posto pijem 3g dnevno, i u toj privatnoj apoteci popust je cetvrtkom, lek narucim u ponedeljak, utorak.
Takodje, probajte da uzimate i supenu kasiku, dve maslinovog ili kantarionovog ulja, mozda vam pomogne.
Sto se tice jela, ja sve jedem i nista mi ne smeta, bukvalno sve...tako da mislim da to nema veze sa hranom....znam zdrave ljude kojima smeta teska hrana (pasulj, grasak, boranija....)
milan,o1
blue wawes. hteo sam da Vas pitam da li se moze jesti jogurt i sir nemasnida li se moze jesti voce koje takodjje i hleb.sta ste pili od lekova pored dijete.dobar ste uspeh postigli zalecili ste se ali koliko ce trajati niko se do danas nije izlecio od Krona dobo je da remisuje traju sto duze verujem da ce za nekoliko godina biti izlecenja.HVALA NA ODGOVORU UNAPRED
-
- Stalni član
- Kontakt:
Kakav je to lek? Ja sam (skoro da ne poverujem) vec tri meseca sasvim ok i to bez lekova (od kad sam saznala da imam Krona nisam tako nesto dozivela). Licno meni mlecni proizvodi (pa i samo mleko) jako prijaju. Ali to je individualno, jer koliko znam veliki broj Kronovaca je netolerantan na laktozu....
-
- Aktivan član
Vidim da je nekima sasvim dobro i bez djete, moja iskustva su da zaista postoje periodi kada mogu puno stvari da jedem i ne smeta mi, ali na pocetku kada sam imala po sest stolica dnevno i kada su bile i vodene, pa i kasnije kad bi me uhvatilo iz nekog razloga, morala sam da pazim da bi se to sredilo. Milane, meni ne prija jogurt niti mleko, mogu da popijem ali posle 12 sati dobijam grceve i sve ostalo... Mogu slobodno mlad sir, ne treba da bude nemastan. Jedno vreme sam sama sirila od mleka iz prodavnice. Hleb ne jedem nikad taze vec od juce, voce sad mogu skoro sve, samo zrelo, a na pocetku sam mogla samo kompote. Mogu i pecene jabuke, tikve. Meso kuvano pa ohladjeno ili peceno pa ohladjeno.Iz najgorih situacija me je izvlacio kuvan pirinac i caj a imamo i odlican caj od J. Pancica zove se caj protiv zapaljenja creva sa prolivom. Ono sto nikako ne smem je przena i jaca dinstana pa i neka jaka kuvana hrana. Pila sam Sulfasalazin i 5Asa prve dve godine. Ipak, svi smo razliciti, videcete sta vama najbolje odgovara, ali ne smete ni da se ispustite. Znaci redovni obroci , manje a cesce i da bude svega na nacin kako se sme.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Slazem se za ovo manji obroci i cesce. Meni tako prija, ali neki put i prekardasim, pa sam se u poslednja dva meseca ugojila 4 kg.
Kron je jedna dosta individualna bolest, tako da mislim da to sto lekari ne daju nikakve propisane dijete ima dosta veze i sa tim.
Covek mora sam da oslusa svoj organizam.
Hleb i meni ne prija svez, uglavnom jedem prepeceni.
Izbegavam sve sto nadima (pasulj, gasak, boraniju, kupus - odrekla sam se cak i sarme, sto je velika zrtva).
Voce kako koje. Grozdje mi smeta, jabuke mi ne prijaju. Jagode i maline mogu da jedem koliko hocu. Lubenicu teze varim, krastavac nikako. Luk mogu samo u hrani nikako ziv.
Mleko i mlecne proizvode mogu neograniceno.
Posto sam veliki gurman i volim hranu koja Kronovcima generalno nije dozvoljena, izlete u zabranjene zone cinim samo kada je Kron u malo smirenijoj fazi.
Dosta problematican je secer, koji se trudim da izbegnem gde god mogu.
Gazirano takodje kao i alkohol. Sva sreca ovo poslednje me uopste ne privlaci.
Tako, oslusnite, ili jos bolje zapisite kakve su vam reakcije posle neke hrane i ubrzo cete sami imati spisak za i protiv.
Kron je jedna dosta individualna bolest, tako da mislim da to sto lekari ne daju nikakve propisane dijete ima dosta veze i sa tim.
Covek mora sam da oslusa svoj organizam.
Hleb i meni ne prija svez, uglavnom jedem prepeceni.
Izbegavam sve sto nadima (pasulj, gasak, boraniju, kupus - odrekla sam se cak i sarme, sto je velika zrtva).
Voce kako koje. Grozdje mi smeta, jabuke mi ne prijaju. Jagode i maline mogu da jedem koliko hocu. Lubenicu teze varim, krastavac nikako. Luk mogu samo u hrani nikako ziv.
Mleko i mlecne proizvode mogu neograniceno.
Posto sam veliki gurman i volim hranu koja Kronovcima generalno nije dozvoljena, izlete u zabranjene zone cinim samo kada je Kron u malo smirenijoj fazi.
Dosta problematican je secer, koji se trudim da izbegnem gde god mogu.
Gazirano takodje kao i alkohol. Sva sreca ovo poslednje me uopste ne privlaci.
Tako, oslusnite, ili jos bolje zapisite kakve su vam reakcije posle neke hrane i ubrzo cete sami imati spisak za i protiv.
milan.o1
bogiz,posto zivim gde nema nigde nista, budite ljubazni pa mi napisite broj telefona apoteke gde narucujete lek pentaze.napisite ulicu gde se apoteka nalazi,pa bi ja narucio lek kadda kazu jacu doci polek.pitao bih Vas da li Vam pomaze.Zahvaljujem unapred