Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Eh, pa ja sam komplikacija svetska. Kortikosteroidi pogorsavaju situaciju sa dijabetesom, tako da ne racunam na tu mogucnost. Znam da moze mesalazin, ali posto njemu treba dugo da nesto uradi, nadam se da cu izgurati bez icega.
Pa gmizucka nesto, ali se uvek poklopi sa boluckanjem i nadimanjem po ostatku stomaka. Izgleda da cu da razaznajem sta je sta tek kada se beba skroz razbesni :) .
Ja ipak navijam da se skorije odlucis na jos jednu bebicu, i da ti sve prodje skolski, kao sa prvom!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

O Ejmi sve si pokupila.....Ali sigurna sam da ce se priroda postarati za sve i da ce neces ni morati da pijes lekice.... Jos malo pa gotovo! Moj ti je savet samo da ako krene Kron da zeza posle porodjaja kreni odmah sa terapijom. Ja sam kao htela po svaku cenu da beba dobija moje mleko i mucila se bespotrebno 3 meseca. Sad da znam ne bih tako uradila.... Bebi mozda jeste potrebno majcino mleko, ali joj je mnogo vise potrebna majka u dobroj formi....
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

evo ja samo kratko da kazem da sam jos uvek bez terapije sasvim ok....Mozda sam ipak docekala svoju mirnu fazu???? Stara sam ja cekalica....
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Bila danas na kontroli kod gastro. Cika dr. iznenadjen da mi je dobro kad je procitao nalaz sa MRT pregleda. Kaze da ne pijem lekove ako se osecam ok, a ako zagusti, Budenofalk, a ako bude opet duza losa faza da se vratim na Imunosupresiv....
Inace krvna slika mi je sasvim ok, CRP nisam odavno videla u granicama normale, izgleda da mi fali samo malo gvozdja.....Odoh po srafove....
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Mislim CRP mi je posle dugog vremena u normali (2) a do skoro je bio debeli dvocifreni br.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Extra :)

cuk, cuk, cuk...da ne cuje zlo...
cats
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 16, 2009 3:17 pm

Post od cats »

Imam jedno pitanje koje me muci vec neko vreme. Naime , vec 2 godine , vrlo cesto, otprilike na nedelju dve, nekad i cesce, dobijem povisenu temperaturu, oko 37-37,5. Pored toga skoro svakodnevno imam dijareju, po 2,3, 4 stolice, iako ne mnogo vodene. Takodje imam blage grceve u zelucu, koji samo ponekad postanu jaci i cesto osecam mucninu, pogotovo ujutru. Vec dve godine osecam malaksalost, nedostatak snage. Imam 25 godina. Zanima me da li to mogu da budu simtomi Kronove bolesti i koje preglede bi trebalo da uradim i gde. Hvala vam unapred na pomoci
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Cats, covece sta cekas??? Trka lekaru!!!

Dijhareja se ne odnosi iskljucivo na broj sotlica, neko moze imati i 10 stolica ali formiranih, ne tvrdih vec srednjih. Dok neko moze imati 2 ali kasaste ili vodenaste i to je dijareja...zavisi od konzistencije. Simptomi koje opisujes mogu biti IBD (Kron, Ulcerozni), infekcije (gljivice, bakterije, paraziti, HIV)...dakle sto sta...zato pravac analize stolice i proveri T. Meni je recimo normalno do 37.5 i ne osecam je do tada, tako je ceo zivot, ali nemam malaksalost niti dijareje....
cats
Novi član
Novi član

Post od cats »

MACHINE, hvala puno na preciznom odgovoru. Sada imam jos jedno pitanje. Da li je za fecal calprotectin potreban uput, ili se zakazuje ili je dovoljno da samo odes u KBC Zvevdara i ostavis uzorak stolice na analizu. Pretpostavljam da tamo rade analize stolice i na gljivice, parazite, bakterije...Da li je za to potreban uput ili zakazivanje. Hvala jos jednom na odgovoru. Bas mi je pomogao. Do skoro ovim siptomima nisam pridavala mnogo znacaja, tesila sam se da mi je mozda samo opao imunitet, ali ne mogu vise da ih podnesem. Pored svega otezavaju mi i obavljanje svakodnevnih aktivnosti( posebno dijareja i umor). I po treci put, puno hvala :)
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Ovako, besplatno mozes uraditi stolice preko uputa opste praxe na: gljivice, amebe, protozeo, bakterije, helminte, parazite. Za fekalprotektin nema uput vec se plac abekih 1500din. Ranije je moralo preko prof. Jojic koja bi davala nalog za taj test, ali sada milsim da ne mora. To je 2-3 sprat gastrometabolicko odeljenje pa pitaj. Od opste praxe moras traziti krvnu sliku komplet, posebno leukocitarnu formulu, sedimentaciju i CRP. Ako su ove analize sve dobre ako i analizes stolice, da bi gotovo potpuno eliminisala IBD (MC i UC), koji je jedini tu ozbiljan, neinvazivno treba uraditi sledece u vecim referentnim centrima: oklutno krvarenje iz stolice, p-ANCA, ASCA (VMA) i fecal calprotectin (Gradksa bolnica, VMA, KCS), ako su sva ova 4 nalaza dobra IBD najverovatnije nemas bez da radis endoskopije. Ako hoces da iskljucis jos i tumore creva uradis CEA 19.9 i CEA, svi ovi testovi su po 10e i placaju se. Ako vise igras na kartu infektivnih oboljenja kao sto su Hepatitisi i HIV, onda HbsAg, AntiHCV i ELISA/WesternBlot za HIV. TIme si pokrila gotovo sve mogucnosti.
cats
Novi član
Novi član

Post od cats »

Hvala. Pocecu sa analizama, ali to mogu tek za 2 nedelje. Javicu rezultate.
milan01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 20, 2009 7:45 pm

treba mi pomoc i savet

Post od milan01 »

pozdrav
imam kronovu bolest 3 go0dine i za to vreme nisam imao nikada remisije popio sam najmanje kilogram
tableta 5 asa i drugih lekova iz narodne medicine ali nikakve pomoci.
ni jedan dan bez dijareje.imam 7o godina svakog d ana od 4 do 6 puta imam dijareju mozeli neko da mi pomogne sta da radim
bio sam kod gastrologa mnogo puta na sva snimanja uvek iso uzimaj 5 asa da li ima neke pomoci
hvala unapredi
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Samo BUDALA leci Krona aminosalicilatima. Ne mislim na tebe vec na IDIOTA koji ti to prepisuje. Zavisno od lokalizacije najpre se uzima Pronisone, Budesonide i/ili Imuran a tek kada nastupi duboka klinicka i endoskopska reimsija nastavlja se sa mesalazinom!
milan01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 20, 2009 7:45 pm

hvala

Post od milan01 »

HVALA NA ODGOVORU
pronison nemogu da uzimam jer imam jaku alergiju na taj lek
gde da kupim imuran ili eventualno budeson
sta misite leku remicade,dali bi mi to pomoglo da zaustavim dijareju posto gubim na tezini.
hvala
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

TO ne mozete bez recepta. Opsta praxa moze tek na Dg. konzilijuma jer se Ramicade kao monoklonska antitela daju stacionarno i kostaju veoma mnogo ~50.000 din kura. Imuran ili Imuprin takodje na recept ali nije skup tipa 1-2000 din kutija. To je imunomodulator sa zakasnjenim efektom nakon 6 meseci, daje se 1-3mg po kg telesne mase, isto na predlog interniste. Daje se zajedno sa mesalazinom ili Budesonidom. Ako vam ne odgovara sistemski pronizon treba pokusati sa sintetickim "lokalnim" Budezonidom (Budenofalk, Budosan), on je na recept fraj inace kosta 7-8000
Odgovori