Koji si ti genije!!tweety_girl napisao: Majjce, veruj mi, to nije nikakva velika muka![]()
procice za par dana...to su svakodnevni problemi...a pricale smo o nekim ozbiljnim stvarima...ne moze se to porediti nikako, tako da don't worry
![]()
Ljubiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim te punooooo
samo napred!
Ne, ne!! 180 je taman toliko koliko treba!!! Budi bez brige!!Jesen stize dunjo moja napisao:Pitao sam najboljeg druga od kolege koji je stomatolog kako se sterilise oprema u njegovoj ordinaciji (radi i u privatnoj, i u drzavnoj). I kaze na 180c.![]()
Koliko bese ono stepeni treba da bi se HCV ubio totalno, preko 500 jel?
Pa sad ti idi kod zubara.
Neko ko expert za gastroenterologiju i pritom ministar zdravlja, kako moze da dozvoli da se desavaju onakve nebuloze kao pre par meseci onaj skup hepatologa kada su umesto da pomognu ljudima resili da im odmognu maximalno i da se svaka kontrola cak i obicnih transaminaza placa...Томица Милосављевић, министар здравља
Рођен је 24. децембра 1955. године у Крушевцу.
Медицински факултет Универзитета у Београду завршио 1979, постдипломске студије из области ендокринологије, ензимологије и метаболизма на том факултету 1983, специјализацију Интерне медицине 1986, а докторат медицинских наука 1988. године.
Потпредседник Г17 плус. Изабран 2005. године за члана Сталног комитета Светске здравствене организације за Европу – руководећег тела WHO–EURO за мандатни период 2005–2008. године.
У два мандата, од 2002. до 2003. и од 2004. до 2006. године, министар здравља у Влади Републике Србије.
Од 2001. до 2002. године помоћник директора Клиничког центра Србије за интернистичке делатности и директор Клинике за гастроентерологију и хепатологију Института за болести дигестивног система Клиничког центра Србије.
Био је професор Интерне медицине на Медицинском факултету Универзитета у Београду, председник Југословенског удружења за гастроентеролошку ендоскопију, доцент на Катедри интерне медицине Медицинског факултета Универзитета у Београду, члан International Gastro-Surgical Club, асистент на предмету Интерна медицина Медицинског факултета Универзитета у Београду, специјалиста интерне медицине, гастроентеролог на Институту за болести дигестивног система Клиничког центра Србије.
Аутор 300 научних радова публикованих у страној и домаћој медицинској литератури, учествовао на бројним семинарима и научним пројектима у земљи и иностранству, председник Комисије за борбу против ХИВ/АИДС-а и Савета за права детета Владе Србије, члан бројних стручних удружења.
Говори енглески и руски језик. Ожењен, отац троје деце.
majja napisao:Ma MILION POSTO!!!Jesen stize dunjo moja napisao:Sigurno?Potrazicu na netu te podatke da li za B ili C na kojoj temperaturi prezivljava...
![]()
![]()
![]()
Ukucaj u google-u "Milena Božić hepatitis C" ili tako neki pojam, videćeš i njen članak iz nekih novina, tu sam i ja pronašla a i sećam se da je to pričala na predavanjima o hepatitisu C, na koja sam i ja išla! Kad sam otišla na predavanja koja je držao dr Delić, nije to pomenuo u svom izlaganju, ali sam ga ja pitala to na kraju (kao pravi štreber) i potvrdio je isto to.
Tako da se slobodno opusti.
Od 227 građana iz Beograda, Novog Sada i Podgorice, koji su besplatno i anonimno testirani na prisustvo virusa hepatitis C, kod njih 25 otkrivena je infekcija. Inficirane osobe su u većini slučajeva mlađe životne dobi, ispod 40 godina, i to 15 muškaraca i 10 žena.
Kao mogući put prenosa infekcije i razlog testiranja devet inficiranih osoba navelo je da su intravenski upotrebljavali opojna sredstva. Osam osoba je pre 1992. godine primilo transfuziju krvi, a dve osobe su imale rizičan seksualni kontakt. Tetovaža i pirsing navelo je na testiranje jednu osobu, tri osobe su preležale žuticu, a dve inficirane osobe imale su ranije povišenu aktivnost transaminaza, što je jedan od simptoma da sa jetrom nešto nije u redu.
- Na hepatitis C trebalo bi da se testiraju oni koji su primili transfuziju do 1992. godine, bolesnici sa hemofilijom, oni koji idu na hemodijalizu, intravenski narkomani, deca majki koje su nosioci virusa hepatitisa, donori tkiva i organa, seksualni partneri inficiranih osoba, promiskuitetne osobe i oni sa povišenom aktivnošću enzima jetre. Rano otkrivanje ove bolesti uz pravovremeno i adekvatno lečenje daje realnu nadu za izlečenje - objašnjava dr Ljiljana Jemuović, direktor sektora virusologiju u kompaniji „Roš“ koja je organizovala testiranje.
Od hepatitisa C, virusa koji napada jetru, u našoj zemlji, kako se procenjuje, boluje oko 100.000 ljudi. Ovaj virus je naročito opasan zato što početni stadijum najčešće prođe bez simptoma zbog čega većina bolesnika na uspeva da ga eliminiše pa se on razvija doživotnu, hroničnu hepatitis C infekciju, kaže dr Milena Božić iz Instituta za infektivne i tropske bolesti.
Veliki napredak u lečenju hroničnog hepatitisa C označila je pojava leka „pegasist“ koji u kombinaciji sa antivirusnim lekom dovodi do eliminacije virusa kod čak 84 odsto lečenih bolesnika.
S. Todorović
BLIC