hepatitis C

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
Miles Davis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2007 5:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Miles Davis »

Još uvek temperatura :(
Postajem zabrinut
Korisnikov avatar
kapeloto
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 30, 2007 2:27 pm

Post od kapeloto »

Daj bre Miles,
do ujutru ce te sve pustiti. To je normalno. Moze da se desi i kasnije u toku terapije da te u toku dana zdrma neka temperaturica, koju neces osetiti, ali ta brzo prodje. Tek si sinoc primio i nema potrebe da brines.
Samo polako!
Korisnikov avatar
Miles Davis
Novi član
Novi član

Post od Miles Davis »

tnx dzonik na utešnim rečima
popela se bila na 38.9 C
nisam imao temp ne pamtim
gabol001
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 08, 2009 11:03 am

Post od gabol001 »

Miles Davis napisao: primio sam taj prvi Pegazis (180mg) sinoc negde oko 21h
reakcije gotovo da uopste nije ni bilo, osim:
tu i tamo me do 12h prolazila neka kao ''jeza''
jedva sam zaspao negde oko 01h
npr. oko 03h me je treskala mala groznica
ujutro me bolela svaka koštica, a najiše krsta (što pripisujem extra neudobnim krevetima tamo :) )
----------------------------------------------------
e onda su me danas negde oko 11h pustili da idem kući
i evo pre jedno sat vremena me tresnula temperatura 38.4 C
osecaj identican gripu
popio sam Fabricet, pijem caj i to je to
sve u svemu osecam se ok :)
Čekajte ljudi, nešto ovde nije u redu. Koliko se sećam, Miles ti si se sa doktorkom dogovorio da ćeš biti na odeljenju samo 24 sata a ukoliko bude bilo nekih komplikacija onda ćeš ostati još toliko duže.
Pa ako sve ovo što te je pogodilo kao reakcija na Pegasys nije komplikacija, uključujući i temperaturu od 38,4 C, ja onda stvarno ne znam šta je onda. Znam da je lepše biti kod kuće nego li u bolnici (čak i u ovakvom stanju) ali stvarno treba se zapitati koja je tu briga za pacijenta od strane lekarskog osoblja. Koji su tu kriterijumi na osnovu kojih se postavlja odnos prema pacijentu. Šta to znači, čovek može da padne i mrtav pa nema veze, j*** ga, tako smo se dogovorili. Izvini Miles, nije ovo upućeno ništa tebi lično, srećan sam što si konačno počeo i što si već kod kuće, već sam samo ogorčen na (ne)odnos koji lekari imaju prema pacijentu. Kaži mi samo molim te, da li je bilo prebukirano odeljenje ili je bilo slobodnih mesta?
Pa da li ste vi ljudi videli šta se desilo sa onom devojčicom od 16 (EJ ŠESNAEST) meseci koja je umrla usled nebrige lekara. Kako stati na put takvom neprofesionalnom radu. Ko da zaštiti pacijenta od takvih nesavesnih lekara. Da li će iko da odgovara za to što se desilo ukoliko se ispostavi da je stvarno njihova greška.
Ja se izvinjavam zbog ovog posta, ali mnogo sam ogorčen nekim stvarima zbog kojih se osećam nemoćno jer nema ko da me (ne samo mene nego sve nas) zaštiti.
U mom prvom predstavljanju sam pisao za sumnje kako sam pokačio hepatitis C. Nisam tada hteo da preciziram koje su to sumnje jer sam rekao da bez konkretnih dokaza neću nikog da optužujem. Evo sad ću malo da nagađam: šta ukoliko sam siguran da sam hepatitis C dobio nesavesnošću medicinskog osoblja i da tačno znam gde i kako se to desilo. Kako to ja da dokažem i da dobijem odgovarajuću odštetu u ovoj zemlji. Odgovor je NIKAKO.
Da li se iko seća slučaja od pre par godina kad je određen (ne mali) broj porodilja u nekom mestu u unutrašnjosti takođe nepažnjom medicinskog osoblja zakačilo Hep. Šta je bilo posle. Te žene su dobile su besplatno lečenje i terapiju (barem tako su tada pisale novine a kako se sve to završilo ne znam), a oni koji su bili neposredni krvici za taj slučaj, šta su oni dobili? Ništa!!! Barem niko nije više obaveštavao o tome tako da ni ne znam kako se sve to završilo. Ako neko zna išta više, molim da napiše nešto.
Neću više da pišem, ljut sam :x
Pozdrav,
Gabol001
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 12, 2006 6:12 pm

Post od Gem »

uf,uf,uf ... svi su ljuti! s pravom!

stanje u zdravstvu je uzas...morace tu mnogo da se radi!!!

miles, pojma nemam sta su ti rekli na klinici, a sta ti nisu rekli i zato da naglasim: za febricet ako je kriticno (temperatura, glavobolja), mozes da uzmes ponovo po jednu tabletu na sest sati ... vodi racuna da NE TREBA UZIMATI VISE OD 4 TABLETE DNEVNO, NIKAKO! (znaci za nas za osetljivom jetrom - preporucena maximalna doza je 2000 miligrama dnevno tj. 4X500 u vanrednim situacijama) ... popio si vec jednu ... u pravilnom razmaku uzmi sledecu, ako treba (bolje da ne treba)...lezi u krevet, jastuk na glavu i cekaj da prodje! + dosta tecnosti, npr. flasirane vode smesti blizu kreveta.
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član

Post od Gem »

zaboravih ... odlicna ti je reakcija. 5+ ... bice s tobom sve u redu! :P
Korisnikov avatar
Miles Davis
Novi član
Novi član

Post od Miles Davis »

gabol, ma ja sam tražio da me puste zbog posla, inace nije Simonovicka bas bila odusevljena sa tim, rekla mi je ako osetim bilo kakvu promenu da obavezno dodjem, hocu reci da je pokazala brigu
meni je temperatura dosta opala, ali i dalje se vrtim oko 37C, 37.3 C
pa 37.1 C jos nije ispod, jbg
mada se danas osecam puno bolje, cak sam i uradio seriju zgibova :)
Gem hvala na info za febricet, popio sam juce sveukupno 3 kom prvo jedan, a posle više od 6 sati jos dva

pozd za sve
i čitamo se : )
gabol001
Novi član
Novi član

Post od gabol001 »

Miles Davis napisao:gabol, ma ja sam tražio da me puste zbog posla, inace nije Simonovicka bas bila odusevljena sa tim, rekla mi je ako osetim bilo kakvu promenu da obavezno dodjem, hocu reci da je pokazala brigu
Ma OK Miles, verovatno mi nije baš bilo sve najjasnije u tvojim postovima tako da sam ja odmah pomislio na razne druge situacije koje su moguće da se dese. A za one ostale stvari koje su prouzrokovale moju burnu reakciju, stvarno mislim da se svašta radi i ne radi kako treba u našem zdravstvu.
Miles samo teraj, zaboravi na temperaturu i ostale gluposti, radi te zgibove i sve što god možeš da održavaš fizičku kondiciju. idi na posao, radi, druži se sa prijateljima i sve ostalo samo ne dopusti da 24 sata dnevno razmišljaš o terapiji i o svakom najmanjem odgovoru tvog organizma. Biće ti mnogo lakše :D
Pozdrav,
Gabol001
Korisnikov avatar
Miles Davis
Novi član
Novi član

!!

Post od Miles Davis »

eto, opet visoka temp 39.5 C, najviša do sada
popio dva febriceta (prva dva danas)
danas prepodne nisam imao temp
sve bilo ok
e sada, da li je moguce da sam postao toliko osetljiv?
istuširao sam se i oprao kosu, kao i uvek odsetao do sobe da uzmem majicu
i osetim da me malo zakacila promaja, ne duze od 30 sec
zatvaram prozor
pola sata posle toga prvo groznica i jeza, a posle ovolika temp
-----------------------------------------------------------------------
mozda je opravdano tamo lezati 8 dana! :roll:
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član

Post od Gem »

to ti je sve reakcija na prvu injekciju.

sto je najludje, ti ocigledno imas burnu reakciju sto se temperature tice. obicno bude prvu noc, eventualno sutradan... ali moze da se razvuce i na par dana bez problema. kao pravi grip.
Korisnikov avatar
Miles Davis
Novi član
Novi član

Post od Miles Davis »

e, pričao sam juče sa dr. Goranom Stamenković, ona je nekada radila u Vinči, čini mi se da je Gem pisala da je poznaje, sjajna žena : )
sve u svemu kada sam joj predočio kakva je moja reakcija na prvu inekciju, ona je bila baš u pozitivnom fazonu, kako je reakcija od tri dana temperature 38.5 C super, i kako ljudi imaju mnogo više temperature i kako je ta reakcija koja liči na grip i koja traje sigurna 3 dana, ustvari najbolja reakcija koja govori da organizam prihvata interferon...
-------------------------------------------------------------------
danas 4 dan od primanja pegazisa, sa temperaturom je stvar sledeća, pojavi se ne viša od 37.5 C traje tako možda pola sata pa se spusti na normalnu, duži su periodi bez temp nego sa :P

takodje mi je dr.Gorana rekla da reakcije na čak prve 4 inekcije mogu da budu burne i propracene visokom temperaturom, ali da se posle 4. stvari stabilizuju i da su temperature redje i kraće :)

pravo da vam kažem umorila me ova temp :l

pozd za sve :)
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član

Post od Gem »

prodje li konacno ta temperatura Miles? :D

jest, lepo ti je Gorana sve objasnila. mada, nema nikakvih pravila...na terapiji moze da se desi i ovo i ono...vecini se ne desi nista strasno , narocito kad su u pitanju mladi ljudi, bez nekog pridodatog zdravstvenog problema. malo temp, malo anemija, malo problemi sa suvom kozom... i tako.... vazno da mentalno preguras godinu dana. :lol:

ti ako imas uslova finasijskih mozda da odradis pcr posle 4-te injekcije, cisto da vidis da li si rapid responder. ako je neg, onda ti se sanse za finalno izlecenje udvostrucuju.

evo, na engl. odavde

odavde

Recent reports suggest that decisions on the optimal treatment
duration may be made on the basis of the baseline viral
load and the virologic response at weeks 4, 12, and 24 of therapy. In addition, stopping algorithms have
been established on the basis of a less than 2-log10 drop in the
viral load at week 12 of therapy, due to a very low rate (no
greater than 3%) of a sustained response. Moreover,
the detection of HCV RNA at week 24 is associated with a low
sustained virologic response rate, and treatment discontinuation
is recommended due to nonresponse. Measurement of
HCV RNA has therefore become the key parameter for the
tailoring of individualized treatment.

to ti je neki standard za pracenje terapije, ali klinika obicno radi samo ovaj pcr na 12.

kako je ostatak ekipe?
gabol001
Novi član
Novi član

Najnovije vesti

Post od gabol001 »

Evo mene posle nekog vremena sa najnovijim vestima. Juče sam konačno bio kod lekara na kontroli i konačno je stigao rezultat PCR-a i NEGATIVAN sam. OK, za sada dobro ide iako sam se malo zabrinuo poslednjim nalazima transaminaza koje su malo skočile. Prethodni rezultati su mi bili: AST 28, ALT 34 sa referentnim vrednostima AST 2-31 i ALT 2-34. Sada su mi rezultati: AST 41 (15-49) i ALT 51 (3-41). Ostalo je sve OK. Krvna slika i dalje standardno niska (ali stabilna što ipak mislim da je u ovoj situaciji dobro). E da, malo su mi porasli trombociti sa 62 na 72.
Pošto je Delić na odmoru, Simonovićka ga je menjala i rekla je da i dalje ne mogu da mi pojačaju dozu (90 mcg), ali je ipak bolje i ovako da se ide u kontinuitetu s tom količinom, nego li da isprobavaju nešto drugo, pa da mi onda eventualno prekidaju terapiju, jer to bi samo pogodovalo virusu.
Miles, proveri malo to što ti je ta dr. Gorana pričala o tvojim reakcijama na terapiju. Mišljenja u vezi toga su dosta oprečna, na dosta sajtova sam nalazio da bez obzira na ovakvu ili onakvu reakciju organizma, terapija radi svoje. Eto ja nisam imao ama baš nikakvu reakciju (naravno sem srozane krvne slike) i eto rezultat PCR-a je negativan posle 12-injekcije. Kao što sam ti i rekao, pokušaj (naravno ako možeš) da ne obraćaš toliko pažnje na sporedne efekte terapije, sve će se to stabilizovati. Terapija radi svoj posao u svakom slučaju, tako da ćeš i ti biti negativan na prvoj PCR kontroli. Udri ga najjače koliko možeš, puno zavisi i od tebe i od tvog stava.
Dzonik, gde si ti? Nešto si se uspavao, ima li neka lepa kondukterka u tom vozu kojim putuješ pa bar da prekratiš vreme? A, kako ide tebi?
Pozdrav,
Gabol001
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član

Post od Gem »

bravo, gabol... super! :D

sad konacno mozes da se opustis i da teras dalje do kraja terapije. grozan je psihicki taj period oko 12-te nedelje dok covek ceka pcr rezultat. lepe vesti ce sad dodatno da te motivisu.

da ti kazem za taj alt,ast... nije tebi to mnogo skocilo. transaminaze umeju da se setaju gore, dole i bez da se virus vrati. ja sam vidjala po forumima da ljudima skoce transaminaze usred terapije, pa na kraju ispadne sve odlicno.

a ovo za temperaturu... ne znam za delica...ali nasi lekari vole da vide kad se pojavi visoka temperatura kao reakcija na prvu injekciju. cesto cak i u otpusnoj listi navedu da li je bilo temp ili ne. ali to definitivno nije zakucano pravilo u smislu da ko nema temp, nema sanse i obratno da neko ko ima temperaturu, sigurno odbacuje virus. prosto, hiljadu i jedna stvar je u igri i svaki organizam reaguje na svoj nacin. ja sam mozda dosadna, ali rezultat pcr testa je tu glavno sto je relevantno za procenu prisustva ili odsustva virusa.

dobra vest za trombocite. fino bi bilo da ti jos malo porastu, pa mozda i da povecate dozu. :D
gabol001
Novi član
Novi član

Post od gabol001 »

Gem napisao:bravo, gabol... super! :D

da ti kazem za taj alt,ast... nije tebi to mnogo skocilo. transaminaze umeju da se setaju gore, dole i bez da se virus vrati. ja sam vidjala po forumima da ljudima skoce transaminaze usred terapije, pa na kraju ispadne sve odlicno.

a ovo za temperaturu... ne znam za delica...ali nasi lekari vole da vide kad se pojavi visoka temperatura kao reakcija na prvu injekciju. cesto cak i u otpusnoj listi navedu da li je bilo temp ili ne. ali to definitivno nije zakucano pravilo u smislu da ko nema temp, nema sanse i obratno da neko ko ima temperaturu, sigurno odbacuje virus. prosto, hiljadu i jedna stvar je u igri i svaki organizam reaguje na svoj nacin. ja sam mozda dosadna, ali rezultat pcr testa je tu glavno sto je relevantno za procenu prisustva ili odsustva virusa.

dobra vest za trombocite. fino bi bilo da ti jos malo porastu, pa mozda i da povecate dozu. :D
Hvala ti Gem, sada je stvarno dosta lakše.

Znam i ja za te transaminaze da može to tako da ide, one inače skaču i iz sasvim drugih razloga, tako da se ne brinem. Sledeća kontrola je za mesec dana, pa ćemo videti.

Što se tiče onih temperatura, tu si u pravu i upravo sam to i hteo da kažem u mom postu. Svako reaguje kako reaguje, ali je PCR najbitniji.

Trombociti bi trebali da mi baš mnogo skoče pa da mi se onda poveća doza. Pa ja sam i pre početka terapije imao trombocite oko 110. Biće to interesantno pratiti.
Pozdrav,
Gabol001
Odgovori