hepatitis C

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
kapeloto
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 30, 2007 2:27 pm

Post od kapeloto »

Pitao sam ja jos kada sam poceo. To je ne zamislivo iz cistog razloga, sto mi je trenutno najocigledniji. Terapija se daje u u cetiri Klinicka centra Beogradu, Novom Sadu, Nisu i Kragujevcu. Do pre tri godine, dok je nacelnik uzicke infektivne bio u komisiji, terapija se davala i u Uzicu. Kako je meni na pocetku prosle terapije moj tadasnji dokror ( gore pomenuti ) rekao, njemu je bilo vise preko glave razmisljanja o lekovima, pacijentima, cimanja oko trebovanja iz Beograda... tako da je gospodin dao ostavku u komisiji i povukao uzicki Klinicki centar iz cele price, jer je to sve bilo na njegovim ledjima sto se naseg regiona tice. " MENI JE SVEGA TOGA PREKO GLAVE, PREPUSTIO SAM TO LJUDIMA KOJI IMAJU ZIVACA I VOLJE DA RADE".
Tako da moram da se pomirim sa tim i da idem za beograd kad treba. Jeste malo tesko sad kad su ove vrucine, ali sve to sluzi svrsi. :D
A inace vec nocas idem za Beograd na prvu kontrolu. Rezultati su mi vise nego dobri, cak bolji i pre prve doze ( bar sto se krvne slike tice )... Le8.49, Er 4.83, Hg 138, Tr 311, ali mi se bilirubin ukupni povisio sa 13.7 na 23.6. Transeminaze su mi se vratile na nivo od pre prve doze, ali to me bas i ne tangira. AST 35, ALT 63.
Tako da se radujem sto cu za sada nastaviti sa punom dozom.
Imkam jos jedno pitanje, bilo za koga. Dok ste primali terpiju ili je primate, je li vam se pravilo crvenilo oko mesta uboda vakcine? Meni je crvenilo precnika 3 cm, jos od petka.
Gabol, ne razmisljaj o cekanju. PCR ce se uraditi, pa ce se uraditi. Jeste napeto, ali pomisli samo da nastavljas sa terapijom i pusti da sve ide svojim tokom. Tako je najlakse.
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 12, 2006 6:12 pm

Post od Gem »

Meni je to ludilo. Recimo u Dzonikovom slucaju, terati pacijenta na kombinovanoj terapiji da jednom nedeljno, a u nedelji kad ima pregled kod specijaliste, onda potencijalno i dva puta nedeljno, prevaljuje 181 kilometar na jednu, pa jos 181 na drugu stranu?!?!? (toliko valjda ima od Uzica do Beograda i nazad?) - to je takvo maltretiranje pacijenta, da ja nemam reci. Plus je potcenjivanje lokalnih doktora da nisu sposobni da vode terapije. A tek ideja da nacelnik nekog odeljenja klinickog centra kaze mrzi me da se smaram sa tim, pa zato neki okrug nema pristup toj terapiji je "bozemesacuvaj!"

Klasicno namerno mucenje u dobro poznatom srpskom stilu!!! Stalno ti igraju na ionako od interferona utanjenim zivcima. :evil: Onih prvih dana kada se tek adaptiras na terapiju smeste te u bolnicu s raznoraznim likovima, gde ne mozes ni da spavas normalno, ni da koristis toalet normalno, pri tome te ni ne pogledaju, jer nemaju ni razloga da te pregledaju - 8 dana u bolnici za 2 vadjenja krvi i 2 potkozne injekcije!!! Umesto da selektuju pacijente koji bi mozda trebalo da provedu jednu noc u bolnici, do dve (eventualno), ako je stvarno kandidat za rizicnu reakciju ili iz socijalnih razloga smatraju da ima bolje uslove u bolnici nego kod kuce ili stanuje izuzetno daleko ...ne!... oni svakog po 8 dana... a umeju i duze da opale drzanje na lezarini. Kontrola kks u pocetku na 2 nedelje, potom jednom mesecno svugde uz preporuku da se ne poseze za smanjivanjem doza svaki cas... osim kod pacijenata kao sto je Gabol gde ima problema (trombociti) pa samim tim treba cesca kontrola i eventualno prilagodjovanje doza. Jok, oni linearno svima traze da jednom nedeljno vade kks (bar na pojedinim odeljenjima) i cim malo nesto sklizne smanje dozu bez da dva put provere kks pre tako vazne odluke. Da poludis!

Jedino gde sam videla na stranim forumima da se injekcije izdaju kao kod nas je jedna pacijentkinja koja se leci u Dohi (Katar, Bliski istok). Orijent je izgleda nasa sudbina. Svi ostali, ukljucujuci i zemlje u okruzenju se trude da prate eu protokole - jednom mesecno pacijentu se daje trebovanje lekova za taj mesec, sam sebi administrira terapiju, a ako to nije u stanju - obrati se svojoj lokalnoj ambulanti za pomoc.

Narocito je nehumano leti, kad opale vrucine od po 40 stepeni ... ja sam vidjala pacijente koji su bili potpuno van sebe, bilo da su iz Beograda ili unutrasnjosti kad stignu tamo u bolnicu ... i jos se sestre cude sto je nekom los hemoglobina il je sav crven u licu, a taj se preznojio na sto stepeni pet puta!!! Mislim, ne bio van sebe posle sat ili vise putovanja najcesce u neklimatizovanom vozilu!!!

...

Znaci Gabol, jos nedelju dana. Samo misli u minus pravcu. Znas kako kazu, negativno je ovde pozitivno! Nadajmo se da prolazis prvu kontrolu. :wink:

Super Dzonik da sve ide kako treba. Ne obracaj paznju na ove nase analize putovanja, sto ti kazes - vazno je da sluzi svrsi. To crvenilo na mestu gde si primio injekciju je SKROZ normalna reakcija. Obicno se povuce za nedelju,dve! 8)
gabol001
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 08, 2009 11:03 am

Post od gabol001 »

Gem napisao: Znaci Gabol, jos nedelju dana. Samo misli u minus pravcu. Znas kako kazu, negativno je ovde pozitivno! Nadajmo se da prolazis prvu kontrolu. :wink:

Super Dzonik da sve ide kako treba. Ne obracaj paznju na ove nase analize putovanja, sto ti kazes - vazno je da sluzi svrsi. To crvenilo na mestu gde si primio injekciju je SKROZ normalna reakcija. Obicno se povuce za nedelju,dve! 8)
Gem u pravu si sve što si napisala za maltretiranje pacijenata. Ja čak nisam mogao ni da promenim dan primanja terapije jer je to tako zapisano u zavodu i na taj dan se pravda svaka injekcija. Takođe sam u jednom od ranijih postova naveo svoje poglede na razloge zbog kojih se pacijenti drže toliko dugo u bolnici bespotrebno, pa koga to interesuje može da to pročita na sledećem linku: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ht=#208256

Intenzivno mislim na minus, a sad imam još jednu stvar na koju mislim a to je da sam juče uspeo da slomim palac na nozi i stopalo mi je u gipsu. Moram danas da promenim taj glupi gips koji su mi stavili u urgentnom centru, jer je neupotrebljiv i veoma lošeg kvaliteta. Staviću neki plastični koji je mnogo praktičniji i može čovek sa njim i da se tušira i da hoda. Eto tako, sledeće tri nedelje (barem tako kažu da moram da imam taj gips) ću biti malko fizički hendikepiran ali dobro proći će i to. Sutra je koncert AC/DC za koji sam poodavno kupio kartu, pa se nadam da ću s tim gipsom biti u stanju da idem. Trenutno su mi minus na PCR-u i koncert dve najvažnije stvari a svi ostali problemi će se rešiti.
Pozdrav,
Gabol001
Korisnikov avatar
kapeloto
Aktivan član
Aktivan član

Post od kapeloto »

gabol001 napisao: Trenutno su mi minus na PCR-u i koncert dve najvažnije stvari a svi ostali problemi će se rešiti.
Gabol,
ako mozes da hodas sa "uvrnutim gipsom" mozes i da ides na koncert sa plasticnim. Tako da ces se lepo provesti. :wink: A sto se tice PCR-a, bitno je da je on u zavrsnoj fazi i da ces za oji dan sanati da si negativan. Pozitivno misli, negativnom se nadaj!!! :wink:
Gem napisao:Super Dzonik da sve ide kako treba. Ne obracaj paznju na ove nase analize putovanja, sto ti kazes - vazno je da sluzi svrsi.
Sada sam se vratio sa kontrole, i naredne tri doze primam pune, kao sto sam i ocekivao. U ambulanti naravno guzva a ja bio stoti po redu. Jedva sam zamolio ljude da me puste da bih stigao na voz u pola 12 da se vratim kuci. Stigao sam, ali u hodu. Voz krece, ja ulazim. :D
Bas u prilog teme putovanja ide sledeca prica.
Voz je krenuo iz BG-a u 11.30 ( na vreme ). Lepo je isao do Valjeva. Zatim je poceo da gmili. Da bi se na nekoj stanici ispred Kosjerica pokvario vagon ( odnosno kocnice na vagonu ). Tu smo cekali dok je lokomotiva odvukla taj vagon na drugi kolosek i dok se vratila i prikacila na kompoziciju ( sreca u nesreci da se pokvario prvi vagon iza lokomotive ). Krecemo. Prolazimo Kosjeric i na stajalistu ... zaboravio sam kako se zove, se pokvari lokomotiva :x . Tu smo stajali sat i po. Ja kakav sam sada, inf radi malo na zivce, posle sat i po cekanja u vozu i oko voza da dodje druga lokomotiva izadjem da stopiram. Srecom je magistrala paralelno sa prugom, tako da da mi niko nije stao, mogao sam da se vratim na voz u slucaju da dodje lokomotiva. Cim sam stao na put, covek mi je stao do Pozege. Ja rek'o da okrenem zeleznicku u Pozegi da vidim da slucajno nije krenuo voz, da ga stignem, kad naravno nije. Onda opet na stop. Verovatno znate kakva je petlja u Pozegi. Samo asvalt i nista vise i naravno sunce koje przi odozgo. Tu sam malo vise stopirao i evo konacno sam stigao mojoj voljenoj kucici.
A sto se cele price tice, odusevljava me taj Evropski sistem koji se primenjuje i u Hrvatskoj. Dobijes cetiri doze, da dajes sam sebi, kad to potrosis, ides na kontrolu i po nove doze i nema nekog cimanja svaki cas. U okruzenju, jedino Srbija i Bosna primenjuju staro pravilo. Dok lecenje u Crnoj Gori jos uvek nije dostupno u dovoljim kolicinama.
gabol001
Novi član
Novi član

Post od gabol001 »

dzonik82 napisao:
gabol001 napisao: Trenutno su mi minus na PCR-u i koncert dve najvažnije stvari a svi ostali problemi će se rešiti.
Gabol,
ako mozes da hodas sa "uvrnutim gipsom" mozes i da ides na koncert sa plasticnim. Tako da ces se lepo provesti. :wink: A sto se tice PCR-a, bitno je da je on u zavrsnoj fazi i da ces za oji dan sanati da si negativan. Pozitivno misli, negativnom se nadaj!!! :wink:
Dzonik jel si stigao konačno!!
Dobro je da i dalje furaš po starom, ali to je i bilo za očekivati. Sad kad se zakucaš ukrevet, nećeš da se budiš jedno 24 sata minimum.
Meni stavili ovaj plastični gips i osećam se kao preporođen. Čak sam i autobusom došao kući bez ikakvih problema. Dakle, sutra je koncert i idemo svi skupa kao što smo i planirali :D
Kako me je juče krenulo, danas je mnogo bolje a sutra još samo da zamenim crevo na kolima koje mi curi i "Highway To Hell" je moj :lol:
Pozdrav,
Gabol001
gabol001
Novi član
Novi član

Kratak izveštaj

Post od gabol001 »

Stvari su maltene skroz u normali. Kao što sam i rekao stavio sam plastični gips, uspeo sam da zamenim i puknuto crevo u motoru i sinoć otišao na konceert AC/DC. Koncert je bio fenomenalan, 2 puna sata najjačeg rock'n'roll prženja. Međutim, desilo mi se nešto čudno. Verovatno mi pegasys malo vršlja po organizmu pa me na par momenata sustigao napad emocije (znate ono kad čovek zaplače od sreće). Eto ipak se i meni nešto dešava, ali dobro, nije bilo ništa strašno. Čovek treba da se isprazni na bilo koji način.
Toliko za sada, čekamo petak.
Pozdrav,
Gabol001
Korisnikov avatar
kapeloto
Aktivan član
Aktivan član

Post od kapeloto »

Gabol, jesam li ti rekao da ces da ides na koncert!!!! :D :D :D
Sinoc sam na dveniku gledao na par minuta prenos i ODUSEVLJEN je mala rec za ono sto sam osetio kada sam gledao i slusao!!! Mogu da zamislim kako je bilo ljudima koji su bili prisutni uzivo?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ovakvi dogadjaji se ne desavaju cesto kod nas, ali kada se dese to je ono pravo!!! Nadam se da ce neka od televizija otkupiti pravo na emitovanje koncerta pa cu moci da ga vidim u celini.
Gabol, posle onog dana i cimanja oko tih stvari, da li ces moci da odes na koncert i oko creva na motoru, ipak si uspeo. I naravno da su te stigle te suze radosnice. Ono tipa : " USPEO SAM!!! ". To je super i normalno i bez pegija koji te sada vozi. Svi smo mi ljudi, nismo stene!!! :D
gabol001
Novi član
Novi član

Post od gabol001 »

dzonik82 napisao:Gabol, jesam li ti rekao da ces da ides na koncert!!!! :D :D :D
Sinoc sam na dveniku gledao na par minuta prenos i ODUSEVLJEN je mala rec za ono sto sam osetio kada sam gledao i slusao!!! Mogu da zamislim kako je bilo ljudima koji su bili prisutni uzivo?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ovakvi dogadjaji se ne desavaju cesto kod nas, ali kada se dese to je ono pravo!!! Nadam se da ce neka od televizija otkupiti pravo na emitovanje koncerta pa cu moci da ga vidim u celini.
Gabol, posle onog dana i cimanja oko tih stvari, da li ces moci da odes na koncert i oko creva na motoru, ipak si uspeo. I naravno da su te stigle te suze radosnice. Ono tipa : " USPEO SAM!!! ". To je super i normalno i bez pegija koji te sada vozi. Svi smo mi ljudi, nismo stene!!! :D
Upravo tako Dzonik. Posle svega što mi se desilo zadnjih par dana stvarno je bilo na kraju " USPEO SAM!!! ". To je verovatno i uticalo na moj mali izliv emocija. Ne možeš da zamisliš kako je bilo na koncertu. Pa ti ljudi praše kao da su 40 godina mlađi i to isto kao da se nalaze usred Londona ili LA. Kod njih (za razliku od dosta bendova) nema razlike u kom gradu sviraju. Uvek daju maksimum od sebe bez obzira na sve.
Utisci su još uvek jaki i trajaće neko vreme.
Pozdrav,
Gabol001
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član

Post od Gem »

samo da vas pozdravim momci :D .... vidim da obojica uzivate u burnih nekoliko dana.

kad citam sta gabol kaze... dodje mi zao sto se nisam odvukla na AC/DC. :P
gabol001
Novi član
Novi član

Post od gabol001 »

Gem napisao:samo da vas pozdravim momci :D .... vidim da obojica uzivate u burnih nekoliko dana.

kad citam sta gabol kaze... dodje mi zao sto se nisam odvukla na AC/DC. :P
Pozdrav i tebi Gem,
stvarno da sam s obzirom na problem koji me je snašao, propustio ovo juče, mislim da bih se nervirao dugo, dugo vremena... Stvarno mi je drago što je ipak na kraju sve ispalo dobro.
Pozdrav,
Gabol001
Korisnikov avatar
Miles Davis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2007 5:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Miles Davis »

eto cisto da vam se javim, citam ove vase postove gore pa mi i tuzno i smesno : )
ej si je bio bash kul, a za di si nisam imao zivaca : )
glavna stvar je sledeca:
D O B I O S A M T E R A P I J U !!!
zvala me Simonovicka pre neki dan na mob, bio je to 25.05., i kaze imam lepe vesti : )
ofkors da sam momentalno odtrcao do klinike i porazgovarao sa njom, sta dalje...sledece nedelje startujem
e sad, u vezi gore vasih postova, ja sam se recimo sa njom dogovorio da uopste ne treba da lezim tamo, jer uistinu sve tamo izgleda jezivo, sumnjivi likovi, wc u ocajnom stanju itd. naime ona je sama to predlozila, jer zbog posla i ne bi mogao lezati 8 dana, tako da cu biti 24h, ako bude komplikacija najvise 48h, tako da hocu reci sve se moze dogovoriti, ako se trazi ili postavi pitanje
ovo sto dzonik pise je strasno,
drgi moji i drage moje zelim vam sve najbolje
citamo se uskoro : )

voli vas majls takozvani dejvis : )
gabol001
Novi član
Novi član

Post od gabol001 »

Miles Davis napisao: glavna stvar je sledeca:
D O B I O S A M T E R A P I J U !!!
zvala me Simonovicka pre neki dan na mob, bio je to 25.05., i kaze imam lepe vesti : )

e sad, u vezi gore vasih postova, ja sam se recimo sa njom dogovorio da uopste ne treba da lezim tamo, jer uistinu sve tamo izgleda jezivo, sumnjivi likovi, wc u ocajnom stanju itd. naime ona je sama to predlozila, jer zbog posla i ne bi mogao lezati 8 dana, tako da cu biti 24h, ako bude komplikacija najvise 48h, tako da hocu reci sve se moze dogovoriti, ako se trazi ili postavi pitanje
Odlično Miles, svi smo ti govorili da se ništa ne brineš, pa je tako i bilo. Samo iskuliraj do početka i udri.
Ovo mi je interesantno kako to oni nekome sami predlože da ostane kraće u bolnici a nekoga drže svih 8 dana. Ne znam zašto meni ili Dzoniku to doktor nije predložio. Ja mislim da sam ga čak i pitao pre početka terapije da li je neophodno da se ostaje svih 8 dana u bolnici, na šta je odgovor bio potvrdan. Stvarno mi nije jasno kakvim pravilima se oni to rukovode. Ili ipak ima nečega u onoj mojoj teoriji. Verovatno kad nemaju dosta najavljenih pacijenata onda ove postojeće drže što duže mogu, a ako im je sve prebukirano onda mogu i da skrate. Dok sam ja ležao tamo, bilo je slobodnih kreveta, a mislim da je i Dzonik pisao da je i njemu bilo slično. Stvarno smejurija!
Pozdrav,
Gabol001
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član

Post od Gem »

opa!...gala vesti, Majls.

izgleda da im je proradila savest sto su te usporavali na tehnikaliju, pa su te oslobodili 'obaveznog duga prema domovini'.

ili pocinju KONACNO da relaksiraju stvari? :D

super,super u svakom slucaju.

tvoja teorija Gabol je 100% ispravna :wink: ...oni su cak ranije, kad je krenulo davanje preko fonda, drzali i po 3 nedelje ljude!!!...toliko je zapisano u nekom njihovom internom protokolu...pa su vremenom naterana da to smanje na 8 dana. a ako su im popunjeni kapaciteti ili stigne neki hitan slucaj, znas kako izletis ko kufer iz kreveta ranom zorom, a iz bolnice vec oko podne, nebitno koji ti je dan po redu.

ma, unormalice se oni i ustandardizovati... samo im treba vremena. :lol:

za dzonika cemo morati neku medalju da smislimo. osim lecenja, ima i da ocvrsne na putovanjima. 8)
Korisnikov avatar
kapeloto
Aktivan član
Aktivan član

Post od kapeloto »

Miles neka je sa srecom. Super je cuti da su poceli da daju terapiju za mnogo vise ljudi nego do sada. Pohrli da sto pre pocnes i da sto pre i uspesno zavrsis!!!
Ja sam se sad, pre pet minuta vratio sa bockanja. Fino. Osam sati putovanja, nekoliko sati pesacenja po gradu uz to i doza od koje mi svaki put zavrti, i tako bude nekih dva do tri sata. Ali nije bas neprijatan osecaj, sa spoznajom, da sve to ide u rok sluzbe. :D
Nego, Miles, kako to da ti je Simonovicka tek sada javila za terapiju. Zna li neko da li je bila komisija u maju?
Gem, znam da ti je svega prko glave, ali zamolio bih te da se sad aktiviras jer su poceli dda daju terapiju i relapserima i non responderima. Znam za sada dva slucaja koji su ponovo dobili. Tako da ti od srca preporucujem, da krenes ispocetka.
A Gabol, i ti i ja, kao i mnogi smo samo zamorcici. Mada je vrlo moguce da ce da pocnu da praktikuju hrvatski sistem. Da te drze prvu noc i sutradan te puste kuci. To bi bilo super za one ljude koji ce tek zapoceti terapiju. Tek tada ima da bude prazno odeljenje. :D
I jos nesto Miles, SORRY, javi koju terapiju primas. Pegasys ili Pegintron? To me veoma zanima.
Pozdrav svima!!!
gabol001
Novi član
Novi član

Najnovije

Post od gabol001 »

Najnovije je da nema ništa novo. Juče bio na odeljenju po injekciju i naravno PCR još uvek nije stigao. Stvarno ne znam zašto im toliko treba. Delića ne mogu da nahvatam na odeljenju evo već dve nedelje. Ako ni do sledećeg petka ne bude gotovo, onda su stvarno preterali. Rečeno je da su rezultati gotovo i roku od dve nedelje, a od tada je prošlo već mesec i jedna sedmica. Ajde videćemo, čekam još uvek.
Ovo što kaže Dzonik za zamorčiće, stvarno izgleda da je tako. E ajmo sad ovako, pa ajmo sad onako, pa ćemo videti kako će sve to na kraju da izgleda. Pa tu na kraju ispada da se mi tu nalazimo zbog njih a ne kako bi trebalo da se oni tu nalaze zbog nas. Zamena uloga u njihovu korist.
Ajd sad šta da se radi, svako mora da se snalazi kako zna i ume. Naravno da ovakva razmena mišljenja mnogo koristi svima nama jer onda možemo da upotrebimo i nečiji savet ili već proživljeno iskustvo kao argument u svojoj borbi i način za ostvarivanje svojih prava.
Zamislite tek nekoga koji nema pojma šta se dešava, pa on može samo da sedi sluša i klima glavom onako kako mu kažu.
Gem, drago mi je što podržavaš moju teoriju. Ja se sećam kad sam bio na biopsiji 2003-e da su ljude na terapiji držali po dve pune nedelje tamo tako da u odnosu na to 8 dana mu dođe super. A stvarno kad im zatreba krevet, onda letiš napolje za dva dana.
Medalja za Dzonika za dodatne napore je odlična ideja. Ako ne možemo da mu damo stvarnu medalju, onda možemo da mu damo medalju iz "SRCA". Ne daj se Dzonik, izdržaćeš!
Pozdrav,
Gabol001
Odgovori