Meni je to ludilo. Recimo u Dzonikovom slucaju, terati pacijenta na kombinovanoj terapiji da jednom nedeljno, a u nedelji kad ima pregled kod specijaliste, onda potencijalno i dva puta nedeljno, prevaljuje 181 kilometar na jednu, pa jos 181 na drugu stranu?!?!? (toliko valjda ima od Uzica do Beograda i nazad?) - to je
takvo maltretiranje pacijenta, da ja nemam reci. Plus je potcenjivanje lokalnih doktora da nisu sposobni da vode terapije. A tek ideja da nacelnik nekog odeljenja klinickog centra kaze mrzi me da se smaram sa tim, pa zato neki okrug nema pristup toj terapiji je "
bozemesacuvaj!"
Klasicno namerno mucenje u dobro poznatom srpskom stilu!!! Stalno ti igraju na ionako od interferona utanjenim zivcima.

Onih prvih dana kada se tek adaptiras na terapiju smeste te u bolnicu s raznoraznim likovima, gde ne mozes ni da spavas normalno, ni da koristis toalet normalno, pri tome te ni ne pogledaju, jer nemaju ni razloga da te pregledaju - 8 dana u bolnici za 2 vadjenja krvi i 2 potkozne injekcije!!! Umesto da selektuju pacijente koji bi mozda trebalo da provedu jednu noc u bolnici, do dve (eventualno), ako je stvarno kandidat za rizicnu reakciju ili iz socijalnih razloga smatraju da ima bolje uslove u bolnici nego kod kuce ili stanuje izuzetno daleko ...ne!... oni svakog po 8 dana... a umeju i duze da opale drzanje na lezarini. Kontrola kks u pocetku na 2 nedelje, potom jednom mesecno svugde uz preporuku da se ne poseze za smanjivanjem doza svaki cas... osim kod pacijenata kao sto je Gabol gde ima problema (trombociti) pa samim tim treba cesca kontrola i eventualno prilagodjovanje doza. Jok, oni linearno svima traze da jednom nedeljno vade kks (bar na pojedinim odeljenjima) i cim malo nesto sklizne smanje dozu bez da dva put provere kks pre tako vazne odluke. Da poludis!
Jedino gde sam videla na stranim forumima da se injekcije izdaju kao kod nas je jedna pacijentkinja koja se leci u Dohi (Katar, Bliski istok). Orijent je izgleda nasa sudbina. Svi ostali, ukljucujuci i zemlje u okruzenju se trude da prate eu protokole - jednom mesecno pacijentu se daje trebovanje lekova za taj mesec, sam sebi administrira terapiju, a ako to nije u stanju - obrati se svojoj lokalnoj ambulanti za pomoc.
Narocito je nehumano leti, kad opale vrucine od po 40 stepeni ... ja sam vidjala pacijente koji su bili potpuno van sebe, bilo da su iz Beograda ili unutrasnjosti kad stignu tamo u bolnicu ... i jos se sestre cude sto je nekom los hemoglobina il je sav crven u licu, a taj se preznojio na sto stepeni pet puta!!! Mislim, ne bio van sebe posle sat ili vise putovanja najcesce u neklimatizovanom vozilu!!!
...
Znaci Gabol, jos nedelju dana. Samo misli u minus pravcu. Znas kako kazu, negativno je ovde pozitivno! Nadajmo se da prolazis prvu kontrolu.
Super Dzonik da sve ide kako treba. Ne obracaj paznju na ove nase analize putovanja, sto ti kazes - vazno je da sluzi svrsi. To crvenilo na mestu gde si primio injekciju je SKROZ normalna reakcija. Obicno se povuce za nedelju,dve!