hepatitis C

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
kapeloto
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 30, 2007 2:27 pm

Post od kapeloto »

Cao svima,
Malo, ali samo malo me je prosao onaj prvi napad besa. Tek ujutru idem kod svoje doktorke, a i ujedno da primim trecu dozu vakcine protiv B, pa cu sa tim deckom koji je zaduzen za to u Zavodu za javno zdravlje da popricam, jer mi je jednom prilikom u nasem razgovoru oko cele price oko hepatitisa c u Srbiji, da ako ne kraju bude bilo bilo kakvih problema, da mu se javim, pa cemo probati nesto da uradimo. I nije mi uopste jasno. Prepisali su mi tu terapiju, ajde odradicu i ove tri nedelje, mada ne znam zasto, uradicu i PCR koji cu morati da platim i kada se ispostavi da sam i dalje pozitivan, ( ne mogu da slozim kockice ) kako onda ja mogu da " stanem u red " za pegazis, jer po zakonu, tek ako ne uspe terapija Roferonom sa genotipom 2 bez fibroze, ima sanse da se dobije " zlatni standard "???? :o O.K. Menjam doktore na klinici, ali sve to prepucavanje izmedju njih samih u Beogradu, mi uopste nije jasno...
Ovo sam zbrzio, ali se nadam da ste razumeli sta je psenik hteo da kaze! :D
Gem, stvarno ne znam, zasto da radim antitela ( ANA, AMA, AGMA i leuk-1 ), ali ajde i to cu uraditi. A na otpusnoj listi ( nakon biopsije ), lepo pise da su uzeti uzorci krvi na testiranje na navedena antitela, dok ja te rezultate uopste nisam video, niti sam mogao bilo kakav uvid u to da imam.
Mnogo je bre sve ovo zamrseno.
Javljam se sutra, kada dodjem od doktorke, do tada, pozdravljam i ljubim sve!!! :P
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Djuu napisao:Sta da ti kazem majce, bolje je u smislu da nemam novih gnojnih promena, boli me jako i svrbi nepodnosljivo. Konci od biopsije su mi "pojedeni" ranama i krastama.
A ja i dalje ne mogu da verujem da se niko od njih nije setio da mi preporuci da uradim bris. I da se razumemo,ne osudjujem nikoga, samo se cudim
voli vas sve dju
Ja rekoh da oni retko kada i pronadju rešenje za kožne probleme. :(

Čuvaj se. Kiss

Džoni, te analize moraš da uradiš da bi se videlo koliko te je oštetila terapija i u kakvom si stanju (a vezano za te analize), kao što su morale biti odradjene kao uslov da bi uopšte počeo sa terapijom.
I nije mi jasno, kako su dozvolili da u isto vreme primaš terapiju i vakcinu protiv B??!! :o
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 12, 2006 6:12 pm

Post od Gem »

majja napisao:Gem, ima puno začkoljica kod toga šta je besplatno, šta mora da se plati i šta je "besplatno"!!!
E, draga majjo - nista nije besplatno!!! Sve sto dobijes, a nisi platio iz svog dzepa, naplati se iz zajednickog obaveznog zdravstvenog osiguranja u koji oni koji rade uplacuju. Jednostavno ne postoji ni besplatan rucak, kao ni besplatni medicinski test, lek, procedura ili sta god...

Kao sto republicka komisija odlucuje za koga ce odobriti sredstva za lecenje, tako postoje i pravila na koliko pcr testova ima pacijent pravo o trosku fonda. Primera radi genotip 1 i 4 (tokom lecenja peg+rbv):

- 1. pcr test: pri postavljanju dijagnoze (obicno se vadi prilikom pripreme pacijenta za biopsiju)
- 2. kontrolni pcr test: (po internom dogovoru na infektivnoj) se radi na sredini terapije (u 22, 23..nedelji terapije)
- 3. pcr test: na kraju terapije
- 4. pcr test: 6 meseci od kraja terapije

Genotip 2 i 3 moguce da imaju jedan test manje, s obzirom da terapija krace traje i da kontrola tokom terapije nije obavezna.

I to su testovi za koje fond nadoknadjuje sredstva, bilo iz svog budzeta ili donacije u dogovoru sa farmaceutskom kucom. Mimo toga, fond ne nadoknadjuje, onda placa klinika za svog racuna ili eventualno doktor na svoju odgovornost nesto izmuva. Kako i zasto - to samo taj lekar zna. U svakom slucaju to onda nije po redovnoj proceduri po trenutnim propisima i ta stavka bi bila problem za finansijsko pokrivanje.

Ono sto meni nije jasno kako je moguce da mu sve aspekte nisu unapred jasno predocili i unapred rekli da PCR test treba sam da finansira, vec covek, ni kriv, ni duzan dodje u tu situaciju da em putuje na pregled, em prodje kroz shikanu. Tome se cudim!

A sto se ovoga sa MM tice - to se potpuno i uklapa u ovu koncepciju. On je radio sve testove koji su predvidjeni. Rezultat finalnog testa je se vratio kao "slabo pozitivan" i vama je doktorka rekla prakticno da:

a) ukoliko njemu transaminaze i posle tri meseca budu izuzetno niske, onda ce ona na osnovu tog slabo pozitivnog rezultata, pokusati da provuce jos jedan pcr - znaci ona ce izmuvati...

b) ukoliko su mu transaminaze povisene, onda ona nema pokrice i savetuje ga da sam sebi plati...tako ja razumem ovo sto su tebi rekli.

Slicnu stvar je i meni rekao moj doktor - rekao mi koje na koliko pcr testova i u kom rasporedu imam pravo sto se tice fonda...sve ostalo - o sopstvenom trosku.

Dzonik naravno da nista nije kriv.

Ma vazno je samo da se ta cela stvar nekako ispravi. Da nama dzonik na kraju bude izlecen. :)
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član

Post od Gem »

dzonik82 napisao:Gem, stvarno ne znam, zasto da radim antitela ( ANA, AMA, AGMA i leuk-1 ), ali ajde i to cu uraditi. A na otpusnoj listi ( nakon biopsije ), lepo pise da su uzeti uzorci krvi na testiranje na navedena antitela, dok ja te rezultate uopste nisam video, niti sam mogao bilo kakav uvid u to da imam.
Mene je interesovalo ko ti je trazio sad da uradis te analize? Bozicka?

Pazi, tebi je to sigurno uradjeno pre terapije. Cesto ti rezultati ne pisu u otpusnoj listi, posto se i na njih malo ceka, a otpusna lista se zavrsi ranije, ali postoje u tvom kartonu. Treba da vidis sa svojim doktorom.

Nemoj da klones duhom. Vidi sa svojom dr da li oni iz Uzica mogu da napisu uput za taj test. Pre svega mora PCR da se radi, a onda sve ostalo na sta te lekarka salje.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Gem napisao: E, draga majjo - nista nije besplatno!!! Sve sto dobijes, a nisi platio iz svog dzepa, naplati se iz zajednickog obaveznog zdravstvenog osiguranja u koji oni koji rade uplacuju. Jednostavno ne postoji ni besplatan rucak, kao ni besplatni medicinski test, lek, procedura ili sta god...
:lol: Dobro Gem, ne cepidlači hehe, kad sam rekla besplatno-mislila sam na to da ne mora da ide privatno da radi, nego mu odrade u bolnici. :lol:
Gem napisao: A sto se ovoga sa MM tice - to se potpuno i uklapa u ovu koncepciju. On je radio sve testove koji su predvidjeni. Rezultat finalnog testa je se vratio kao "slabo pozitivan" i vama je doktorka rekla prakticno da:

a) ukoliko njemu transaminaze i posle tri meseca budu izuzetno niske, onda ce ona na osnovu tog slabo pozitivnog rezultata, pokusati da provuce jos jedan pcr - znaci ona ce izmuvati...

b) ukoliko su mu transaminaze povisene, onda ona nema pokrice i savetuje ga da sam sebi plati...tako ja razumem ovo sto su tebi rekli.
Da, da..........dobro si to skapirala (za razliku od mene :lol:). Hvala na tumačenju. :wink:
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član

Post od Gem »

Cepidlacila ja ili ne :lol: :lol: :lol: ....sve sam to napisala da i ovi sto citaju, a ne javljaju nam se :wink: ...otprilike shvate kako i zasto sve sa PCR testiranjem i lecenjem funkcionise tako kako funkcionise....i da imaju predstavu kada i koliko testova mogu da ocekuju, sve dok se ne promene postojeca pravila. A i ako se neko zapita sto mu ne mere response u 12. nedelji?!

Ova bolest se dugo leci i ima puno detalja na koje covek ne obrati paznju, a lekar mu ne objasnjava unapred nista dok ne pita.

Necu vise da nerviram dzonika (znam da je na th i da su mu zivci tanani)... ali neko negde mora da napise uput za HCV RNK (PCR) test kao sto su mu prepisali i monoterapiju obicnim interferonom. Besmisleno je da odradi terapiju (pa i tu prevazidjenu), a da ne radi zavrsno testiranje. Ili bar da mu otvoreno kazu - ovde sa lovom uskaces sam.

Da imamo pravo udruzenje, ono bi trebalo da "nanu naninu" sistemu u kome se dogadja ovaj zaplet koji on ima.

Btw, ne mogu da verujem da sam napisala "nanu naninu" - verovatno sam izvukla iz malog mozga da ne bih opsovala. :roll:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Eh da imamo kao što nemamo!!!!

Ovo moram da napišem inače ću da puknem!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jel znate koji je uslov da dobrovoljno date krv???

Ako na upitniku obavezno pod NE stavite da niste u skorije vreme imali odnose sa osobom zaraženom od B, C i HIV-a.

:evil: :evil: :evil: To inače na svačijem čelu piše, jel???!??!?! :evil: :evil:

U koliko stavite "x" na MOŽDA, e onda već ne možete, dok ne odete u GZZZ i sami "pljucnete" kintu za sve te testove, pa onda rezultate priložite u Zavodu.

I ajd ti onda budi miran ako ne daj bože, moraš da primiš transfuziju!! :evil:
Novi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 09, 2007 10:26 pm

Post od Novi »

Ja sam tako i otkrio da imam hep C
Otisao dobrovoljno da dam krv za kolegu i posle 10-15 dana stigla plava koverta na kucnu adresu sa obavestenjem da se javim u transfuziju radi ponovne provere krvi
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

cek majo, pa jel testiraju svakoga ili ne? Zasto je bitno popunjavati taj upitnik uostalom kako se moze verovati u iskrenost nekoga ko npr. ima C i namerno hoce da zarazi i ostale i ode da dobrovoljno da krv? MORA se testirati svaki primerak krvi i nista se ne sme prepustati slucaju ili nekakvom formularu!
Bye bye little lady
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Jesen stize dunjo moja napisao:cek majo, pa jel testiraju svakoga ili ne? Zasto je bitno popunjavati taj upitnik uostalom kako se moze verovati u iskrenost nekoga ko npr. ima C i namerno hoce da zarazi i ostale i ode da dobrovoljno da krv? MORA se testirati svaki primerak krvi i nista se ne sme prepustati slucaju ili nekakvom formularu!
Ma ja pretpostavljam da oni testiraju tu krv kad izvade i pre nego što je nekome daju. Mislim, bar se nadam. :roll:

Nego, problem je u tome što deo "pregleda" koji se obavlja pre vadjenja obuhvata i taj neki formular koji treba popuniti. Divim se do imbecilnosti i sastavljaču formulara, toj doktorki i uopšte kriterijumima koje treba "ipuniti" da bi se dobrovoljno dala krv!!! :o
Kako neko može da zna da li neko drugi ima hepatitis?!!?!? Ili sidu??!?!? Jel oni svetle u mraku??! :o

I kad čovek zdravom logikom zaokruži da ne zna, kao što se to obično i dešava da se ne zna (jel sam godinama živela i spavala i sama sa čovekom koji ima C a da pojma nismo imali!!??!?) ona kaže da onda nije "kandidat za dobrovoljno davanje". :o
A u slučaju da ga i sama ta osoba ima a da to ne zna i da je zaokružila odgovor NE, onda bi kao bio kandidat!!! Totalna nebuloza!!! :-?
Korisnikov avatar
kapeloto
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 30, 2007 2:27 pm

Post od kapeloto »

Cao drustvo,
Kako ste? Nadovezacu se na ocu temu oko dobrovoljnog davanja krvi. Kada sam bio u ponedeljak u Zavodu za javno zdravlje, cuo sam jednu ne tako lepu pricu. Kaze mi decko koji tu radi da se jedan dan pojavio civek koji je transfuzijom krvi dobio leukomiju ( Ne daj Boze ). Da li je krv bila testirana. Ne samo na C ili ove zarazne bolesti o kojima nase " drustvo " prica. Da li se uopste rade i pregledi krvi na ostale bolesti? A sa druge strane, jedan moj prijatelj je imao istu pricu, kao i novi. Dao je krv i posle nekoliko dana su ga pozvali iz Sluzbe tranfuzije i rekli da mora da dodje do njih, jer ne moze u buduce davati krv i tako je saznao da ima C.

Uradicu PCR u Kraljevu, jer samo oni rade sa Pasterom. Da ne bih isao u Beograd, dva puta, kad dam krv i kad budem uzimao rezultate, ovako cu na tri puta blizem mestu to zavrsiti. A i u Kraljevu imam dosta prijatelja koje godinama nisam video, tako da cu tu priliku iskoristiti i sa njima da se vidim.
A sto se tice onih auto antitela, Nesto cu uraditi na Zlatiboru u iznstitutu za stitastu zlezdu i metabolizam, a nesto u Uzicu u privatnoj laboratoriji. Ali mi je da prvenstveno uradim PCR. Sve ovo mogu i uz put.
Ljubim vas sve!!!
tweety_girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm

Post od tweety_girl »

Pa di ste bre drustvo staro????!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Meni je sjajno, naravno, sreda je vece, uzivam u tome da mi je dobro jer od sutra ponovo krecemo...4ta injekija i dalje u bolnici :lol: Rekose mi da cu do daljnjeg biti hospitalizovana :lol: :lol: mnogo me vole :lol:
Sve u svemu veselo :lol:
Salu na stranu, sve prolazi po planu :lol: terapija me radi uveliko, dalo se valjda ocekivati, Bozicka je presrecna :lol:
Iskreno, nemam reci zamerke na nju, prema meni je bila i vise nego fina, ljubazna i kulturna, cak sam joj se uspela i pozaliti da mi se zeludac slogirava na sta je bukvalno odmah reagovala, dala mi ranisan, rekla mi da ne brinem, da je sve to normalno...ma da ne znam kakva je prema drugima, rekla bih da je jedno sjajno stvorenje :lol:
Prema svima je poslednjih vizita bila fina...Posle svega sto sam tamo videla i dozivela, iskreno, ne cudi me! Izvinite, ja sam skoro 3god cekala na terapiju, jedna devojka pored mene hemofilicar, znaci zarazena krivicom drzave ceka od 96te, a onda mi dodje narkoman u sobu, krade mi stvari i krizira preda mnom,nema para za drogu pa jos sad i da joj pozajmljujem pare za heroin dok je u bolnici, ako ne, moram da strazarim da mi stvari ne dobiju noge.Na trenutke sam imala poriv da ih bijem i to dok ne poplave po celom telu, kakav je to bezobrazluk.Nemam nista protiv narkomana, vrlo dobro znam da je to bolest i da im je sve samo ne lako, ali ako je neko bolestan, ne mora da bude i bezobrazan, znam narkomana koji su sasvim na mestu i vise od toga i ovo sto sam mogla da vidim, zvucace smesno ali "sramoti normalne narkomane".Ako si narkoman, ne znaci da nisi covek i ne moraju biti obelezeni zbog toga, ovakvi primerci samo doprinose toj losoj slici koji ljudi imaju.
Sestre su isto ok prema meni, nesto smo pricale, kazu mi one "ma bilo bi lakse i nama da vam dajemo da se sami "bockate" da sami sebi dajete pegi, ali nazalost, mnogi su ranije uzimali interferon pa ga prodavali za drogu zato se ne daje"... manjak je sestara, zaista nije im lako, rade duple smene, njih 2 dezuraju na dva odeljenja...ne bila im u kozi.
Svasta cu jos nauciti tamo :roll: :cry:
Nazalost mnogo ima teskih slucajeva, vec cetvoro ljudi je umrlo i jako mi je tesko zbog toga.
Ostalo je klasika :lol:
Prosle nedelje sam bila prehladjena, drzala me je 38temp cele nedelje, uh, bas mi je tesko bilo...sada sam ok, pa da, pred terapiju :lol:
Inace psihicki sam sjajno :lol: :lol: :lol: Malo sam poslednjih dana nervoznija, nemam bas vise kocnica da kazem sta mislim il osecam, a na momente placeeeeeeem ko malo dete :lol: :lol: :lol: Bas mi variraju osecanja, a najteze mi pada sto sam svesna da to nisam ja, vidim sebe u trenutku dok reagujem kako ne zelim i ne mogu nista da uradim, kao da posmatram sebe sa strane, nemam nikakvog uticaja...
Ma, sredice se i to, navicicu se na te promene i naucicu da ih nekako ublazavam ili bar da ih ne pokazujem. Srecom nema nikog u mojoj okolini, pa kad si sam nije ni strasno, nemam koga da bijem :lol: :lol: :lol: :lol:
Kako ste mi vi ostali??
Sl, jel sve ok sa terapijom sada?
Emanuil kako je kod tebe?
Vecco, sta kazu tebi lekari, cula sam da je bila pre nedelju dana opet komisija, kako ti je sada stanje sa trombocitima?
Djuu :cry: :cry: pa kad ce da ti daju terapiju vise?Bas te je stislo sa svih strana :cry:
Drzi nam se tu, zovi bre kada si u bg-u da se vidimo, pisi...ja se nisam nikom javljala, ne znam kako ste raspolozeni, necu da smetam...
Kako sada izgleda sve to otkako pijes antibiotike?Jel se smiruje?Sta radis za bolove? :cry: Bas mi je zao, volela bih da mogu nekako da ti pomognem!
Drzi nam se, bice sve to dobro, verujem, ovo valjda samo da ti ne bude dosadno, znas i sama, muke nas ne mimoilaze, ali ni mi ne prestajemo da pozitivno reagujemo na sve :lol: sta nam mogu, samo da pokusavaju da nas zeznu, necemo se mi dati tako lako :wink: :lol: :lol: :lol:
Sve vas punooooo ljubiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim odo perem kosu i da se pakujem :lol: :lol: :lol:
DRZte se!!!
Kissssss
E daaaaa, umalo da zaboravim...sunshine, rekao ti je Dzonik, ja sam bila na 11tom odeljenju, tvoj bata je verovatno na drugom, ovde ga nisam nasla :lol: :lol: :lol: u muskoj sobi ga nije bilo :lol: kako je on?kako podnosi terapiju?
Kisss
tweety_girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm

Post od tweety_girl »

minjab napisao:Ima li neko informacija o Tweety (tako mi slatko ovako da je zovem) :lol: :lol: !
ne mogu sve da stignem da procitam :lol: :lol: :lol:
tweety se javlja :lol: :lol: :lol:
veliki kissss od mene, cekam tu kaficu...ali majce cemo da docekamo juce :lol: :lol: :lol: :lol:
imas br, javi se kad budes slobodna :wink: nju cemo da kindapujemo :wink: :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ljubim te puno,puno puno i čuvaj se ,a jedva čekam stvarno da se nas tri organizujemo i odemo više na tu kafu !
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Eeehhheeeeejjjjjjjjj Jeckoooooo pa tu si :D :D :D :D . drago mi je sto si (ako izuzmemo promene raspolozenja- sto ces ti sigurna sam da iskorenis) dobro :D :D :D . Sve ide po planu znaci. Jeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odgovori