Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.
Gem napisao: Ne moze HCV da se prenese putem hrane, ali teoretski moze zivotom u zajednickom domacinstvu (interfamilijarno) i kad nema seksualnih odnosa. Primera radi, koriscenje iste cestkice za zube, koriscenjem istog brijaca, u krajnjoj liniji nekom krvavom tucom….i slicno.
Samo da dodam i pribor za nokte (makazice, turpije, grickalica i sl.)
Gem napisao:Ta strana na stetoskopu je malo out of date i napisana ofrlje, prema tome ne uzimaj je mnogo u razmatranje. Ne moze HCV da se prenese putem hrane, ali teoretski moze zivotom u zajednickom domacinstvu (interfamilijarno) i kad nema seksualnih odnosa. Primera radi, koriscenje iste cestkice za zube, koriscenjem istog brijaca, u krajnjoj liniji nekom krvavom tucom….i slicno.
I Elisa i Riba test testiraju anti HCV antitela, s tim sto je Riba test pouzdaniji, mada je ova Elisa koja se koristi prilicno pouzdan test. Ko je na Elisa testu negativan, on je, moze se pouzdano reci u velikoj meri, negativan. U malom broju slucajeva je moguce da Elisa bude lazno pozitivna (oboleli od dijabetesa, kad su prisutni autoimuni poremecaji…) i Riba test se koristi da bi se potvrdilo da li je pacijent zaista pozitivan. Za konacno postavljanje dijagnoze jedino je merodavan PCR test (on konkretno detektuje ima li viremije ili ne), ali posto se radi o skupom testu, on se ne koristi rutinski vec prema indkacijama i potrebi. Kod nas se narocito na PCR testu stedi, sto su oboleli uglavnom iskusili na sopstvenoj kozi. I oni koji su se spontano resili hcv infekcije ili zalecili na terapiji imaju pozitivnu Elisu, a negativan PCR (HCV RNA) test.
Djuu, javi sta je bilo s ovom novom dijagnozom. Nije uopste nemoguce da ima veze sa hepatitisom c, s tim sto biopsijom mora da se potvrdi. Samo ti je jos to falilo, bas mi je zao sto moras da se cimas po lekarima. Ma trebalo bi i ti na terapiju sto pre…
Hvala na objasnjenju Samo zar nije bitan i "period prozora" tako da ELISA test ne moze da pokaze nista ako nije proslo 3-6 meseci od potencijalne infekcije? Dakle organizmu je potrebno vreme da razvije antitela..
A za opis sam i ja tako skontao, lose su napisali tj. ofrlje kako ti kazes
Kod vecine se antitela pojave vec posle 6 do 8 nedelja, najkasnije u roku od 6 meseci. Cak je moguce u iznimno malom broju slucajeva da osoba ne stvori antitela na HCV, mada je viremija prisutna. U svim ostalim situacijama Elisa test je danas prilicno pouzdan test.
PCR test (HCV RNK) moze da otkrije infekciju vec posle jedne do dve nedelje od momenta zaraze, kao i u tim granicnim slucajevima te je on, sto bi se reklo, zlatni standard za rano postavljanje HCV dijagnoze.
Cao drugari dragi
Samo da vam javim da sam zavrsila biopsiju,ja sam to zamisljala kao ubod iglicom ili... medjutim odrali su me. Odsekli su mi celu jednu promenu sa lakta koja je poprilicno velika,sve to naravno pod lokalnom anestezijom ali ipak sam osetila bol a sad me jako boli. Imam nekoliko savova i kako god pomerim ruku boooli!
Rezultat za dve nedelje!
Stvari stoje od prilike ovako - na noktima imam tackice koje ukazuju na to da mi se smesi psorijaza ali kako kazu sumnjaju da je ovo na laktu psorijaza ili je neka atipicna u pitanju.
Dr mi je rekao da molim Boga da je psorijaza. Fuuuuj!
Videcemo kad dobijem rezultate,bas me zanima.
Ako je ovo sto oni pretpostavljaju da jeste onda je verovatno zbog C ili je nesto autoimuno. Kazu da je u tom slucaju dobro sto sam se javila na vreme i da se sve to moze drzati pod kontrolom pomocu lekova. Naravno pitala sam kako ti lekovi uticu na jetru... nastavak znate i sami...
Ljubim vas puno sve
Uf Djuu
Pa kako onda ti preporucuju lekove a oni su stetni za jetru? I meni isto tako statine preporucju sa povisenim transaminazima zbog holesterola i triglicerida (masna jetra)
BTW, kako vi sa C-om stojite sa masnocama? Dakle da li imate povisen holesterol i trigliceride? Ili to nema veze sa jetrom u tom smislu, to je metabolizam masti, nekom je dobar nekome nije?
Djuu ajd da ti to što pre prodje i da oni otkriju šta je to. Na žalost, retko kada otkriju a još redje pogode terapiju (osim što kljukaju antibioticima kao nezdravi, a pomoći nema - o ovome sam ti već pisala za MM, a tako isto ni mom tati nisu otkrili kakve su mu to promene, a on ni ne zna da li ima ili nema C, nikada se nije ni testirao).
Jesen siže.....obično su ti rezultati ok, bar kod onih koje ja poznajem.
Gde su ostali? Kako li je Jeca podnela dozu? Džonik? Jel se pakuješ za Bg?
Cao narode,
Ne znam zasto, ali uopste ne dobijam obavestenja da ste se javljali. kako ste? Tweety je O.K. ne drma je temperatura, po mojim poslednjim saznanjim, ali videcemo danas, kada primi novu dozu. Videcu u petak kako izgleda nakon tri vakcine.
Konacno dolazi i taj prvi i ja nocas u 2 h i 20 min, putnickim vozom krecem iz uzica za Beograd na kontrolu .
Dju, ne znam sta da kazem, sem da sacekas te rezultate i da vidis sta je " pravo ". Javi se.
Majce i ti!!!
Pozdrav iz Uzica!!!
Jao Džoni, baš mi je krivo što sam ja ovako sva nikakva, pa ne mogu da iskoristim priliku, ako ništa drugo da prošetam do infektivne da se bar malo vidimo (da odemo Jeci u posetu i napravimo žurku tamo ). Mada ja mislim da kad bi me one sestre videle tamo (nakon toliko gledanja) da bi me izbacile odande naglavačke.
Ali ne, to nije dobar predlog, baš mi je mučno i tuga me uhvati kad pomislim na onu bolnicu.
Pozdravi puno Jecu, a tebi srećan put i piši kad se vratiš!!
Draga Zvoncice,
hvala ti sto si me se setila,ja puno radim i imala sam neku gripu,a muz.......
sta da ti kazem drugo nego stanje se ne popravlja,jako sam razocarana sa tim specijalistom jer nista nije preduzeo nego ga opet salje da vadi krv na hepatitis i istalo,a to je vec prije radeno.....
Uredu je za enzime ali.......
Ma ne znam draga moja vise sta da kazem,on nije izdrzao i posle 3 meseca se vratio na antidepresante i mucnina je prestala ali njemu nije dobro niti fizicki niti psihicki......
Dosta sa zabrinuta za jetru i mesto da taj specijalista nesto preduzme on ga salje na gastroskopiju zamisli molim te.......
Sve razmilsjam draga Zvoncice da su njemu razni antrdepresanti sredili jetru jer niti je alkoholicar niti ima hepatitis...
Ne znam vise sta da radim.....
Sve vas skupa pozdravlja Ontario preko okeana.....