Sladoledi za dijabeticare

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Ramona
Novi član
Novi član
Postovi: 4
Pridružio se: Pon Maj 26, 2008 11:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Bgd

Post od Ramona »

evo, obecavam da cu pripremiti nekoliko recepata, i slatkih i slanih...
za pocetak, evo nekoliko ideja:

ja sam ponekad koristila i piškote (10-15 komada na cijelu tortu nije strašno, mada i to može da se zamijeni koricom iz domaće radinosti)

dakle, u dublju duguljastu podlogu složi se red piškota, ili se, još bolje napravi patišpanj od 3 jaja sa Splendom ili fruktozom (ja stavim kašiku fruktoze, samo da se razbije žumance, a onda "nakapam" tečnog sladila oko trećnu kašičice, bjelance bez šećera, samo čvrsto ulupati, i 3 kašike brašna.
Druga varijanta korice je da se pola brašna zamijeni kokosovim brašnom, tj. jedna i po kašika brašna, i dvije ili više pune kokosovog.
Mogu i mljeveni orasi ili bademi.
E sad fil: prvi sloj je voćni jogurt, naravno domaća priprema, jer u fabričke stavljaju šećer, a vi ga pravite sa sladilom i voćem. Ne brinite što je tečno, to korice upiju, zato sam rekla dublja posuda. Preko ovoga ide sloj šlaga (ja koristim slatku pavlaku Imlek obavezno ,opet sa malo sladila) pomiješan sa voćem (jagode). Preko svega može puding, da sve odozgo bude čvršće. Mislim da je glupo kupovati dijetalne pudinge, naprosto umjesto one 3 kašike šećera stavi se nepuna kašičica tečnog sladila, ili fruktoza.
Ostalo je skrob, čak je u stranim pudinzima genetski modifikovan, pa su naši bolji.
Na kraju se narenda čokolada, ili crna ili dijetalna, to je zapravo mala količina, kakva god da je.
Može sa jednom koricom, samo dolje,ili jogut i šlag ponoviti dvaput, sa dvije korice, zavisi koliko je duboka posuda.
Kad se sve to ohladi i stegne, može fino da se siječe.
Jedino što je sporno je to sladilo odnosno aspartam, ali o tome je već bilo riječi.
Čitav moj kolač još uvijek ima manje aspartama nego jedna čaša Zero kokakole.

Ono što su generalna moja iskustva je da brašno mijenjam sa kokosovim ili mljevenim orasima, a u šlag i puding stavljam sladilo.
Ovo je za malu djecu i muškarce koji vole kremasto i šareno.

Drugi predlog je kolač sa jabukama.
U pleh narezati jabuke na listiće, (5-6 cm visine). Ja ne gulim jabuke. Posuti samo cimetom, ako baš ne može bez, onda malo fruktoze.
Ovamo napraviti tijesto od jednog margarina za veliki ili pola za mali pleh, jedno jaje, kašika dvije fruktoze ili šta već, malo soli, brašna i orasa pola pola, da bude tvrdo kao za lenju pitu.
Navući to preko jabuka i peći.
Kad se ohladi sjeći i servirati parče sa jabukama prema gore. Ja uz to na tanjirić dodam još kašiku dvije šlaga, pa to izgleda još "slađe".

Treće, isto jednostavno, su kiflice sa kokosom. Klasične, samo umjesto šećera zaslađivač, i ne štedite kokos.
Ja ih poslije "uvaljam" u Diamel, ali ga prethodno ne sameljem, pa to uglavnom spadne, tako da je taj šećer u koji su uvaljane više optička varka :wink:

E, baš sam se raspisala, a na radnom mjestu sam... :o

još samo ovo: kad napravim večeru skoro bez UH, npr. prodinstam na maslinovom ulju pečurke i praziluk (tu obično ubacim i šaku sojinih ljuspica), na samom kraju dodam jaje, i uz to parče piletine, ili tunjevina, ili sardina ,
onda nakon večere može da ide sutlijaš (opet sladilo) sa cimetom, izmjerite pirinač prema broju IJ.

Moj slučaj je da mog dragog moram da ugojim, pa zato kombinujem da ipak ima količinski više hrane, ali generalno, mislim da sam se dobro izvježbala.
Otkad sam kupila digitalnu kućnu vagicu, sunce me obasjalo.
Eto, sad sam ovako iz rukava ovo napisala, ali vidjeću da napišem nešto konkretno, baš prave recepte, čisto zbog ideja.
Muškarci su kao djeca, moraš ih stalno zavaravati. Tako ja pet dana zaredom pravim boraniju, ali uvijek je u nešto maskiram... :roll:
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

Da nisam skoro ručala, sad bih izgrizla monitor! :D :lol:
Mljac kako ovo dobro zvuči! Hvala majstorice Ramona! :D :P
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 171
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od Filos »

Evo da se i ja oglasim povodom svih ovih slatkih uživanja o kojima se ovde govori...

Ja svom sinu pravim kolače iste kao što sam ih pravila i ranije samo umesto belog brašna koristim ovseno koje ima dijetnih vlakana i nizak glikemijski indeks (26, a belo brašno ima 71) pa relativno sporo diže šećer i isto kao Ramona često ga mešam sa kokosovim brašnom i seckanim i mlevenim lešnicima i orasima. Može da se koristi i samo a palačinke napravljene od ovsenog brašna se divno peku i mnogo su ukusnije od onih od belog brašna.

Što se tiče zaslađivača koristim DIAMEL (glikemijski indeks 24) koji je pola fruktoza a pola sorbitol ili DIAMANT (glikemijski indeks 9) koji je u potpunosti sorbitol i oni se ponašaju kod pravljenja kolača isto kao i šećer, kako u količini tako i kod mućenja sa jajima, ona budu divno penasta...

Naravno, digitalna vagica je spas...

Često pravim i ovaj kolač sa jabukama koji je Ramona opisala, samo ja jabuke prvo malo ispečem u rerni u plehu, dok ne omeknu, pa ih onda prelijem testom i vratim u rernu... Zovem ga "Prevrnuti kolač sa jabukama" i po mom receptu jedno parče od 100g sadrži 126Kcal, 20g UH, 2.4g dijetnih vlakana, 2.7g proteina i 3.9g masti.

Kolače uvek pravim po istom receptu i za svaki kolač imam izračunat sastav na 100g pa uvek znam koliko parče sadrži UH tako da nemamo nikakav problem oko uživanja u slatkišima..., čak ni kada se kolač pojede sam za užinu, i to ne samo ovak koji sam opisala već i razni drugi, kao LEDENE KOCKE, TORTA SA BANANAMA I JAGODAMA, razne ČOKOLADNE KUGLICE i drugo...

Pozdrav svima a ja odoh da pogledam recepte na diabeta.net!
Majaaaa
Novi član
Novi član
Postovi: 19
Pridružio se: Sub Maj 24, 2008 7:05 pm

Post od Majaaaa »

:D Recepti su super. Ispitni rok se blizi tako da je PREVRNUTI KOLAC SA JABUKAMA :) dobrodosao. Sada se ne nerviram sto mi mama nije tu da mi kuva, ovo je stvarno jednostavno mogu sama da ga spremim cimerkama i sebi. :D
Nadam se da cete podeliti sa nama jos neke lepe recepte. PozZ
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

Javi kakvi su ti cukeri bili pre i posle... ako smeš :lol: :lol: :lol:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 576
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd, Srbija

Post od Jesen stize dunjo moja »

Probah i ja onaj Frikomov light sladoled... 8) mmmm pa ono je bolje od svakog 'obicnog' sladoleda! a plus dijetalno i sugarfree 8) :P
Onaj ukus banana-cokolada sam probao, ima i onaj jagoda to cu za koju dan :P


Nego, jel ono na 100gr ima 800 i kusur kcal?!
Bye bye little lady
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 171
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od Filos »

Sladoled GRANDISIMO čokolada i banana ima na 100g 207 kcal, a jagoda i vanila 160!

Ta Light na štapiću nisam sigurna tačno koliko ima, ali toliko sigurno ne... svi su oni jako slični!

Pozdrav!
Ana_
Stalni član
Stalni  član
Postovi: 60
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm

Post od Ana_ »

mozda si pogresno procitao da ima 800 kJ...zamisli da ima 800 kCal :o
Super je ovaj na stapicu,i ne podize secer meni,skoro uopste...grejt!
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

Jesen stize dunjo moja napisao:Probah i ja onaj Frikomov light sladoled... 8) mmmm pa ono je bolje od svakog 'obicnog' sladoleda! a plus dijetalno i sugarfree 8) :P
Onaj ukus banana-cokolada sam probao, ima i onaj jagoda to cu za koju dan :P


Nego, jel ono na 100gr ima 800 i kusur kcal?!
Ma jok zamislit ce mo da je on to permutovao :wink: .I da je 800 gr sladze 100 kcal,mozda nema ni toliko ali ajde de :D :D :D
Ljub Vas ja sve
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 576
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd, Srbija

Post od Jesen stize dunjo moja »

Izvinjavam se, donji deo nalepnice na kutiji je bio propao od leda/vode... a jos su metnuli crna slova na tamno plavoj pozadini pa i nama koji dobro vidimo trebaju djozluci :evil:
Sad uzeh iz friza novo pakovanje - 207 kcal ovaj cokolada/banana. :D super.. inace bolji mi je mnogooo nego onaj vanila/jagoda (bas je onako * SPAM * ukus...) a kao iskusni sladokusac mogu da potvrdim da ukusniji sladoled nisam jeo ni dok sam bio na full sugar rezimu (no diet). 8)


Nego, ako je cela kutija sladoleda zapremine 1000 ml, koliko mu to dodje grama?
Znam da je za vodu 1:1... ali sladoled ima jos dosta drugih sastojaka :-?

Kako ono bese, tecnost ima istu masu bez obzira na fizicko stanje u kome se nalazi... tako da onda moze da se izmeri i cela kutija sladoleda i odbije tezina ambalaze :)
Bye bye little lady
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ja bi ga računala kao kilo, pa nek ide život :D Mada, sladoledu vazdušastu koponentu daje mućenje, tako da on samo deluje količinski više nego što jeste. Znaš i sam kako izgleda kada se otopi... Hmmm, ajde račundžije, pomagajte :D
Još nisam probala sladžu, pa ne mogu da se pridružim sladokusnim komentarima :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 171
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od Filos »

1000 ml je kod ovog sladoleda 570g, ali to ne treba da vas buni zato što su sve nutritivne vrednosti date za 100g a ne 100 ml, pa onda lepo stavite u činiju jedno 150g (to je 30g UH, a za mililitre vas baš briga) i uživate! :)
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

I to što kažeš :lol:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
mary
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 374
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od mary »

E pa ja sam upravo spremila 20-ak litara soka od višanja i koristila sam fruktozu umesto šečera.

I danas mi se desi čudnovata stvar sa istim tim sokom!

Krenuo je neki hipo otprilike 1,5 sat pre ručka pa sam odlučila da testiram sopstveni sokić. Popila sam pola šolje soka ( oko 100ml) na glikemiju od 5,7 u nadi da će me na toliko održati do ručka.

ALI NIJE! Šećer je nastavio da pada pa sam posle 45 minuta bila na 4,3.
Mislila sam da će fruktoza ipak podići šećer. :-?
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ti si se verovatno predozirala za doručak. Glikemija od 5,7 ili 4,3 nije hipo.
A jesi sračunala koliko ima fruktoze u 100 ml soka? Mislim da je količina zanemarljiva...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori