za pocetak, evo nekoliko ideja:
ja sam ponekad koristila i piškote (10-15 komada na cijelu tortu nije strašno, mada i to može da se zamijeni koricom iz domaće radinosti)
dakle, u dublju duguljastu podlogu složi se red piškota, ili se, još bolje napravi patišpanj od 3 jaja sa Splendom ili fruktozom (ja stavim kašiku fruktoze, samo da se razbije žumance, a onda "nakapam" tečnog sladila oko trećnu kašičice, bjelance bez šećera, samo čvrsto ulupati, i 3 kašike brašna.
Druga varijanta korice je da se pola brašna zamijeni kokosovim brašnom, tj. jedna i po kašika brašna, i dvije ili više pune kokosovog.
Mogu i mljeveni orasi ili bademi.
E sad fil: prvi sloj je voćni jogurt, naravno domaća priprema, jer u fabričke stavljaju šećer, a vi ga pravite sa sladilom i voćem. Ne brinite što je tečno, to korice upiju, zato sam rekla dublja posuda. Preko ovoga ide sloj šlaga (ja koristim slatku pavlaku Imlek obavezno ,opet sa malo sladila) pomiješan sa voćem (jagode). Preko svega može puding, da sve odozgo bude čvršće. Mislim da je glupo kupovati dijetalne pudinge, naprosto umjesto one 3 kašike šećera stavi se nepuna kašičica tečnog sladila, ili fruktoza.
Ostalo je skrob, čak je u stranim pudinzima genetski modifikovan, pa su naši bolji.
Na kraju se narenda čokolada, ili crna ili dijetalna, to je zapravo mala količina, kakva god da je.
Može sa jednom koricom, samo dolje,ili jogut i šlag ponoviti dvaput, sa dvije korice, zavisi koliko je duboka posuda.
Kad se sve to ohladi i stegne, može fino da se siječe.
Jedino što je sporno je to sladilo odnosno aspartam, ali o tome je već bilo riječi.
Čitav moj kolač još uvijek ima manje aspartama nego jedna čaša Zero kokakole.
Ono što su generalna moja iskustva je da brašno mijenjam sa kokosovim ili mljevenim orasima, a u šlag i puding stavljam sladilo.
Ovo je za malu djecu i muškarce koji vole kremasto i šareno.
Drugi predlog je kolač sa jabukama.
U pleh narezati jabuke na listiće, (5-6 cm visine). Ja ne gulim jabuke. Posuti samo cimetom, ako baš ne može bez, onda malo fruktoze.
Ovamo napraviti tijesto od jednog margarina za veliki ili pola za mali pleh, jedno jaje, kašika dvije fruktoze ili šta već, malo soli, brašna i orasa pola pola, da bude tvrdo kao za lenju pitu.
Navući to preko jabuka i peći.
Kad se ohladi sjeći i servirati parče sa jabukama prema gore. Ja uz to na tanjirić dodam još kašiku dvije šlaga, pa to izgleda još "slađe".
Treće, isto jednostavno, su kiflice sa kokosom. Klasične, samo umjesto šećera zaslađivač, i ne štedite kokos.
Ja ih poslije "uvaljam" u Diamel, ali ga prethodno ne sameljem, pa to uglavnom spadne, tako da je taj šećer u koji su uvaljane više optička varka

E, baš sam se raspisala, a na radnom mjestu sam...

još samo ovo: kad napravim večeru skoro bez UH, npr. prodinstam na maslinovom ulju pečurke i praziluk (tu obično ubacim i šaku sojinih ljuspica), na samom kraju dodam jaje, i uz to parče piletine, ili tunjevina, ili sardina ,
onda nakon večere može da ide sutlijaš (opet sladilo) sa cimetom, izmjerite pirinač prema broju IJ.
Moj slučaj je da mog dragog moram da ugojim, pa zato kombinujem da ipak ima količinski više hrane, ali generalno, mislim da sam se dobro izvježbala.
Otkad sam kupila digitalnu kućnu vagicu, sunce me obasjalo.
Eto, sad sam ovako iz rukava ovo napisala, ali vidjeću da napišem nešto konkretno, baš prave recepte, čisto zbog ideja.
Muškarci su kao djeca, moraš ih stalno zavaravati. Tako ja pet dana zaredom pravim boraniju, ali uvijek je u nešto maskiram...
