Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.
Kad smo kod fruktoze - zasto pise npr. na Pionir diet cokoladi a i na ostalim proizvodima i na samom pakovanju fruktoze - da se sme konzumirati max dnevno 60g fruktoze? U svim oblicima... da li to vazi i za zdrave osobe znaci ko nema problema sa secerom, trigliceridima itd?
Koliko ja znam takva ograničenja važe za sorbitol i laktitol (prirodne alkohole) koji imaju laksativni efekat kad se unose u većim količinama, pa da ne bi bilo trčanja... Na kutijama BETIS i TAKO DIET keksa stoji to upozorenje za sorbitol. Za fruktozu ne znam.
Sorbitol, acesulfam kalijum, aspartam itd imaju laksirajuci efekat. Mislim da je to razlog ogranicenja. Osim toga, rijec je o hemijskim proizvodima te ne treba pretjerivati.
Sto se fruktoze tice, s obzirom na to koliko voca jedem svakodnevno, 60 gr je smijesno Ali i ovde je rijec o konzumiranju direktno iz voca a ne iz epruvete.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Pogledajte na svakoj fruktozi to pise... na cokoladi itd.
Mislim da cak i na ovom frikom sladoledu pise. Medjutim nema logike jer zasto bi neko ogranicavao koliko voca sme dnevno da se pojede? Fruktoza je vocni secer iz voca zar ne? Znaci sve prirodno, kao da jedete jabuke i breskve?
Nisam se udubljivala mnogo u ovu temu, samo glasno razmišljam... Možda je ograničenje stavljeno da se ne bismo prejedali, jer i fruktoza diže šećer Svakako jedemo voće, ali ne smažemo 2 kile (nadam se)
mary napisao:Ja sam pronašla Natreen puding u Tempu ali se nisam usudila da ga isprobavam.
Zapravo, u više navrata uspela sam Natreenom ( dve tabletice na jezik) da podignem šećer i niko me neće ubediti da ne utiče na šećere u krvi.
E nazdravlje .Ja tek chula za taj puding natreen i sad ovo prochitah ,i ispuha ko dushitza !A danas sam tako bila napenalila da ga trazim i radovala se kao dete jbg! ..Bash bi' ne na treen, tren' nego i bez tren ...
Pozdrav za sve....
Jesen stize dunjo moja napisao:Pogledajte na svakoj fruktozi to pise... na cokoladi itd.
Mislim da cak i na ovom frikom sladoledu pise. Medjutim nema logike jer zasto bi neko ogranicavao koliko voca sme dnevno da se pojede? Fruktoza je vocni secer iz voca zar ne? Znaci sve prirodno, kao da jedete jabuke i breskve?
U frikom sladoledu ima sorbitola,a za Milku ne znam...mozda nije fora u fruktozi...lupam :p
mary napisao:Ja sam pronašla Natreen puding u Tempu ali se nisam usudila da ga isprobavam.
Zapravo, u više navrata uspela sam Natreenom ( dve tabletice na jezik) da podignem šećer i niko me neće ubediti da ne utiče na šećere u krvi.
E nazdravlje .Ja tek chula za taj puding natreen i sad ovo prochitah ,i ispuha ko dushitza !A danas sam tako bila napenalila da ga trazim i radovala se kao dete jbg! ..Bash bi' ne na treen, tren' nego i bez tren ...
Pozdrav za sve....
haha...ma pise ti tamo koliko je grama jedna jedinica.Ako ne pojedes cijeli puding,ne brini.(jer znam da si tip II)Ja sam ga jela dosta puta.
Pozdrav za sve....
haha...ma pise ti tamo koliko je grama jedna jedinica.Ako ne pojedes cijeli puding,ne brini.(jer znam da si tip II)Ja sam ga jela dosta puta.
Ako ne pojedem celi puding? Pa onda necu nikako ni pocheti !Mogu ja i bez pudinga .A ako cu se bar malo osladiti e onda shta je jedan pudingic bem ti diabetes Hvala Ana_ na savetu u svakom sluchaju
Mozete li da stupite u kontakt sa nekim vecim super marketom i da ih pitate o mogucnosti uvoza "Diät", tj dijetetskih, proizvoda Dr. Oetkera? Oni prave i pudinge i slagove i vocne jogurte sa aspartamom, sa jednocifrenim kolicinama UH na sto grama a sa fantasticnim ukusom.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
BoJJo napisao:Mozete li da stupite u kontakt sa nekim vecim super marketom i da ih pitate o mogucnosti uvoza "Diät", tj dijetetskih, proizvoda Dr. Oetkera? Oni prave i pudinge i slagove i vocne jogurte sa aspartamom, sa jednocifrenim kolicinama UH na sto grama a sa fantasticnim ukusom.
Ovdje od dr.oetkera ima light slag.I imamo natreen pudinge i neke vocne jogurte...slagom sam zadovoljna,ali dodajem tecnog Natreena jer je bez malo bezukusan.Inace je grejt