Sladoledi za dijabeticare
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
-
- Aktivan član
- Postovi: 374
- Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Poenta je da kada spadne ispod 4.0 onda krene jako brzo da pada.
Ma ja sam očekivala sa fruktozom otprilike isti efekat kao sa šećerom i pravila sam taj sokić da imamo Anja i ja za hipoglikemije pošto ja nikako ne volim one fabričke mućkalice
Zato sam očekivala da će sokić bar da mi zadrži šećer na nekom nivou oko 5,0. Da izguram do ručka ...
Ma ja sam očekivala sa fruktozom otprilike isti efekat kao sa šećerom i pravila sam taj sokić da imamo Anja i ja za hipoglikemije pošto ja nikako ne volim one fabričke mućkalice

Zato sam očekivala da će sokić bar da mi zadrži šećer na nekom nivou oko 5,0. Da izguram do ručka ...
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Ajde da ponovim pitanje
Da li si sračunala koliko fruktoze ima u 100 ml soka?

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Fruktoza deluje prilično sporo i svakako diže šećer ali ima pik (najviši nivo) mnogo niži i mnogo dalje u vremenskom smislu nego saharoza, tako da njeno maksimalno dejstvo treba izmeriti negde oko 1,5 sat posle uzimanja, a ne 45 min... ona je tada tek možda počinjala da "radi". Njen glikemijski indeks je 23 što u odnosu na saharozu od 68 i glukozu od 100 govori samo za sebe!
Zato je, recimo, pred odlazak u teretanu dobro uzeti od namirnica nešto što brže podiže šećer, recimo sendvič ili neki keks ili kolač, u kombinaciji sa jabukom ili nekim drugim voćem koje sporije diže šećer zbog fruktoze (osim pomorandže koja sadrži i čistu glukozu), pa se tako lepo ravnomerno pokrije ceo interval vežbanja i nema padova šećera. Tako bar radi moj sin i nikada nema problema sa hipo kad vežba.
Pozdrav i uživaj u soku!
Zato je, recimo, pred odlazak u teretanu dobro uzeti od namirnica nešto što brže podiže šećer, recimo sendvič ili neki keks ili kolač, u kombinaciji sa jabukom ili nekim drugim voćem koje sporije diže šećer zbog fruktoze (osim pomorandže koja sadrži i čistu glukozu), pa se tako lepo ravnomerno pokrije ceo interval vežbanja i nema padova šećera. Tako bar radi moj sin i nikada nema problema sa hipo kad vežba.
Pozdrav i uživaj u soku!

-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Eto mary, dobila si profi odgovor
Znači sa 7,2 gr fruktoze i nešto malo višanja si probala da podigneš cuker... Malo, malo...

Znači sa 7,2 gr fruktoze i nešto malo višanja si probala da podigneš cuker... Malo, malo...

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Svojevremeno nam je na predavanju o fizičkoj aktivnosti doktorka rekla da može i da se popije voćni jogurt pola sata pre vežbanja...Filos napisao:Zato je, recimo, pred odlazak u teretanu dobro uzeti od namirnica nešto što brže podiže šećer, recimo sendvič ili neki keks ili kolač, u kombinaciji sa jabukom ili nekim drugim voćem koje sporije diže šećer zbog fruktoze (osim pomorandže koja sadrži i čistu glukozu), pa se tako lepo ravnomerno pokrije ceo interval vežbanja i nema padova šećera. Tako bar radi moj sin i nikada nema problema sa hipo kad vežba.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
- Postovi: 576
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd, Srbija
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Koliko ja znam, ne...
100g saharoze (beli šećer) je isto što i 100g fruktoze tj. 100g ugljenih hidrata, a slatkoća im je ista, samo saharoza brze diže šećer u krvi jer u njoj ima pola glukoze pa mnogo brže prelazi u krv nego fruktoza.
Uostalom, probajte pa ćete ustanoviti kakva vam slatkoća odgovara. U svakom slučaju, broj ugljenih hidrata je isti!!!
100g saharoze (beli šećer) je isto što i 100g fruktoze tj. 100g ugljenih hidrata, a slatkoća im je ista, samo saharoza brze diže šećer u krvi jer u njoj ima pola glukoze pa mnogo brže prelazi u krv nego fruktoza.
Uostalom, probajte pa ćete ustanoviti kakva vam slatkoća odgovara. U svakom slučaju, broj ugljenih hidrata je isti!!!
-
- Aktivan član
- Postovi: 576
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd, Srbija
Pise da se koristi 40% u odnosu na klasican secer. Sto i jeste tacno, odokativno duplo manje stavite u puding ili sta vec spremate... i bude isto kao sa obicnim slatko.mary napisao:Koliko sam razumela prednost fruktoze je i ta što je potrebno 3 puta manje fruktoze nego belog šećera
@Filos: Pa 100g jedne namirnice je svakako isto sto i 100g druge!

BTW, u kom obliku glukoza postoji u prirodi? Zar to nije sinonim za saharozu iliti secer?
Ono kada rade OGTT test daju rastvor glukoze... to je znaci ono najjace moguce, udarna doza index 100 koja dize najbrze secer... odakle im ta cista medicinska glukoza?
Bye bye little lady
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Ja uglavnom za zaslađivanje koristim DIAMEL koji je 50% fruktoza, a 50% sorbitol (to je prirodni alkohol) čiji je glikemijski indeks 16, a koristi se u količinama isto kao beli šećer (probala sam više puta u kolačima i zaista je tako
). Po meni je još bolji DIAMANT koji je čist sorbitol i njegov glikemijski indeks je 9, ali je on dosta skuplji.
Bojim se da je suština ipak u količini ugljenih hidrata, tj. u gramima ugljenih hidrata jer prema njima dozirate insulin. Određenoj količini ugljenih hidrata (šećerna jedinica) odgovara određeni broj jedinica insulina (kako gde u svetu, obično od 12 do 15g UH pokriva određen broj jedinica insulina, to je individualno - kod mog sina tu količinu UH pokriva 1 jedinica Actrapida zato što on ima i svog insulina), a glikemijski indeks vam samo govori o brzini podizanja šećera koji sav mora biti pokriven insulinom. Ovde imate više o tome, a o samom pokrivanju određene količine UH insulinom na samom kraju...
http://www.diabeta.net/index.php?Itemid ... &task=view
Prema tome, pored užiavanja u svim poslasticama koje spremate obavezno brojite ugljene hidrate!

Bojim se da je suština ipak u količini ugljenih hidrata, tj. u gramima ugljenih hidrata jer prema njima dozirate insulin. Određenoj količini ugljenih hidrata (šećerna jedinica) odgovara određeni broj jedinica insulina (kako gde u svetu, obično od 12 do 15g UH pokriva određen broj jedinica insulina, to je individualno - kod mog sina tu količinu UH pokriva 1 jedinica Actrapida zato što on ima i svog insulina), a glikemijski indeks vam samo govori o brzini podizanja šećera koji sav mora biti pokriven insulinom. Ovde imate više o tome, a o samom pokrivanju određene količine UH insulinom na samom kraju...
http://www.diabeta.net/index.php?Itemid ... &task=view
Prema tome, pored užiavanja u svim poslasticama koje spremate obavezno brojite ugljene hidrate!
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Hvala Filos, više nisam usamljena u misiji da pozivam ljude da broje UH! 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net