Sladoledi za dijabeticare

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Odgovori
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mary »

Ma nisam menjala ni insulin ni klopu za doručak. Već imam neke ustaljene šeme. A ako mi je šećer na 5,5 npr. za 1 sat će biti 4,0 a za 2 sata sam ufff
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Poenta je da kada spadne ispod 4.0 onda krene jako brzo da pada.

Ma ja sam očekivala sa fruktozom otprilike isti efekat kao sa šećerom i pravila sam taj sokić da imamo Anja i ja za hipoglikemije pošto ja nikako ne volim one fabričke mućkalice :-?

Zato sam očekivala da će sokić bar da mi zadrži šećer na nekom nivou oko 5,0. Da izguram do ručka ...
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ajde da ponovim pitanje :D Da li si sračunala koliko fruktoze ima u 100 ml soka?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Pa stavila sam 1 kg fruktoze na 9 kg mlevenih višanja i 9 l vode.

Kad sam skuvala dobila sam 14 litara soka od te ture.

Znači otprilike 72 gr fruktoze po litru.
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Fruktoza deluje prilično sporo i svakako diže šećer ali ima pik (najviši nivo) mnogo niži i mnogo dalje u vremenskom smislu nego saharoza, tako da njeno maksimalno dejstvo treba izmeriti negde oko 1,5 sat posle uzimanja, a ne 45 min... ona je tada tek možda počinjala da "radi". Njen glikemijski indeks je 23 što u odnosu na saharozu od 68 i glukozu od 100 govori samo za sebe!

Zato je, recimo, pred odlazak u teretanu dobro uzeti od namirnica nešto što brže podiže šećer, recimo sendvič ili neki keks ili kolač, u kombinaciji sa jabukom ili nekim drugim voćem koje sporije diže šećer zbog fruktoze (osim pomorandže koja sadrži i čistu glukozu), pa se tako lepo ravnomerno pokrije ceo interval vežbanja i nema padova šećera. Tako bar radi moj sin i nikada nema problema sa hipo kad vežba.

Pozdrav i uživaj u soku! :)
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Eto mary, dobila si profi odgovor :D
Znači sa 7,2 gr fruktoze i nešto malo višanja si probala da podigneš cuker... Malo, malo... :wink:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Filos napisao:Zato je, recimo, pred odlazak u teretanu dobro uzeti od namirnica nešto što brže podiže šećer, recimo sendvič ili neki keks ili kolač, u kombinaciji sa jabukom ili nekim drugim voćem koje sporije diže šećer zbog fruktoze (osim pomorandže koja sadrži i čistu glukozu), pa se tako lepo ravnomerno pokrije ceo interval vežbanja i nema padova šećera. Tako bar radi moj sin i nikada nema problema sa hipo kad vežba.
Svojevremeno nam je na predavanju o fizičkoj aktivnosti doktorka rekla da može i da se popije voćni jogurt pola sata pre vežbanja...
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Znaci fruktoza rules, ne dize mnogo secer? :)
100 beli secer - 23 fruktoza index? Super...

Ja pravim sada pudinge sa fruktozom... mmm posebno dr. oetker je manje kalorican u odnosu na onaj domaci C.
Bye bye little lady
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Indeks za beli šećer je 68, a za glukozu 100! :wink:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Koliko sam razumela prednost fruktoze je i ta što je potrebno 3 puta manje fruktoze nego belog šećera :)
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Koliko ja znam, ne...
100g saharoze (beli šećer) je isto što i 100g fruktoze tj. 100g ugljenih hidrata, a slatkoća im je ista, samo saharoza brze diže šećer u krvi jer u njoj ima pola glukoze pa mnogo brže prelazi u krv nego fruktoza.

Uostalom, probajte pa ćete ustanoviti kakva vam slatkoća odgovara. U svakom slučaju, broj ugljenih hidrata je isti!!!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

mary napisao:Koliko sam razumela prednost fruktoze je i ta što je potrebno 3 puta manje fruktoze nego belog šećera :)
Pise da se koristi 40% u odnosu na klasican secer. Sto i jeste tacno, odokativno duplo manje stavite u puding ili sta vec spremate... i bude isto kao sa obicnim slatko.

@Filos: Pa 100g jedne namirnice je svakako isto sto i 100g druge! :) A UH i pise tako - 99g na 100g (ne znam gde nestadose onih 1%). Ali kada pise da je namenjeno dijabeticarima (i osobama na dijeti) ondak sigurno da ne dize secer isto kao i beli secer, a u tome je upravo sustina... mene ne zanima neka ima i 150% UH ili sta vec... bitno da je taj odnos 23 u odnosu na 68 belog secera odnosno 100 glukoze.

BTW, u kom obliku glukoza postoji u prirodi? Zar to nije sinonim za saharozu iliti secer?

Ono kada rade OGTT test daju rastvor glukoze... to je znaci ono najjace moguce, udarna doza index 100 koja dize najbrze secer... odakle im ta cista medicinska glukoza?
Bye bye little lady
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Ja uglavnom za zaslađivanje koristim DIAMEL koji je 50% fruktoza, a 50% sorbitol (to je prirodni alkohol) čiji je glikemijski indeks 16, a koristi se u količinama isto kao beli šećer (probala sam više puta u kolačima i zaista je tako :P). Po meni je još bolji DIAMANT koji je čist sorbitol i njegov glikemijski indeks je 9, ali je on dosta skuplji.

Bojim se da je suština ipak u količini ugljenih hidrata, tj. u gramima ugljenih hidrata jer prema njima dozirate insulin. Određenoj količini ugljenih hidrata (šećerna jedinica) odgovara određeni broj jedinica insulina (kako gde u svetu, obično od 12 do 15g UH pokriva određen broj jedinica insulina, to je individualno - kod mog sina tu količinu UH pokriva 1 jedinica Actrapida zato što on ima i svog insulina), a glikemijski indeks vam samo govori o brzini podizanja šećera koji sav mora biti pokriven insulinom. Ovde imate više o tome, a o samom pokrivanju određene količine UH insulinom na samom kraju...
http://www.diabeta.net/index.php?Itemid ... &task=view

Prema tome, pored užiavanja u svim poslasticama koje spremate obavezno brojite ugljene hidrate!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hvala Filos, više nisam usamljena u misiji da pozivam ljude da broje UH! :D
Ana_
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm

Post od Ana_ »

Zar nije puding bolje napraviti sa tecnim Huxolom ili Natreenom?(natrijum-ciklamat su oboje).Imaju 0 kalorija,a super ispadne...bar po meni.A ima i onaj natreen puding koji je predobar,samo sto je dosta skup...oko 60 centi.Ali jednom se zivi :p
Odgovori