Sladoledi za dijabeticare
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
Ovako, u Svedskoj je prije nekih 13 godina zavladala "light" moda, kao kod vas sada dole, te su stavljali light na sve zivo, a koristili su fruktozu i sorbitol. Onda su uveli pravilo da se to tako ne smije jer i fruktoza a i sorbitol dizu secer kao i obicni secer. Sada je light samo ono sto je sladjeno aspartamom, acesulfam-K, sukralozom ili saharinom (kojeg vise i nema).
Postoji masa ovih alkohola koji se koriste kao zasladjivaci, sorbitol, xilitol, maltitol itd ali oni dizu secer te su nama zbog toga u bolnici vec tada, znaci sredinom 90-ih govorili da ne nasjedamo na oznaku "light" samo tako vec da gledamo koji se secer koristi.
Sto se aspartama tice, nema ama bas nikakvih medicinskih dokaza da on steti jetri ili da prouzrokuje rak, kao sto to mnogi misle/tvrde. Normalno, ako se pije 10 litara light sokova sa aspartamom dnevno, sigurno ce doci do neke posledice ali tako je i sa fruktozom i ostalim secerima.
Mislim da bi trebali malo vise da kontrolisete sta pisu medicinski casopisi u vezi tih zamjena za secer u zap. Evropi ili Americi, prije no dodjete do zakljucaka sta valja a sta ne umjesto nezvanicnih organizacija ili po modelu "rekla, kazala". Da napomenem da cijeli svijet pije i colu light i pepsi max vec decenijama pa opet jetre ne padaju kao muve.
Sve ovo se odnosi na tip 1, tipu dva vjerovatno fruktoza pomaze u dijeti ali nama jedinicarima sigurno ne. Osim toga, za razliku od dvojki, imamo inzulin - ako nam se nesto jede, lako je rijesiti, te aspartam i slicno treba koristiti gdje je to neophodno ali ne shvatati to kao pod moranje.
Postoji masa ovih alkohola koji se koriste kao zasladjivaci, sorbitol, xilitol, maltitol itd ali oni dizu secer te su nama zbog toga u bolnici vec tada, znaci sredinom 90-ih govorili da ne nasjedamo na oznaku "light" samo tako vec da gledamo koji se secer koristi.
Sto se aspartama tice, nema ama bas nikakvih medicinskih dokaza da on steti jetri ili da prouzrokuje rak, kao sto to mnogi misle/tvrde. Normalno, ako se pije 10 litara light sokova sa aspartamom dnevno, sigurno ce doci do neke posledice ali tako je i sa fruktozom i ostalim secerima.
Mislim da bi trebali malo vise da kontrolisete sta pisu medicinski casopisi u vezi tih zamjena za secer u zap. Evropi ili Americi, prije no dodjete do zakljucaka sta valja a sta ne umjesto nezvanicnih organizacija ili po modelu "rekla, kazala". Da napomenem da cijeli svijet pije i colu light i pepsi max vec decenijama pa opet jetre ne padaju kao muve.
Sve ovo se odnosi na tip 1, tipu dva vjerovatno fruktoza pomaze u dijeti ali nama jedinicarima sigurno ne. Osim toga, za razliku od dvojki, imamo inzulin - ako nam se nesto jede, lako je rijesiti, te aspartam i slicno treba koristiti gdje je to neophodno ali ne shvatati to kao pod moranje.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Aktivan član
- Postovi: 576
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd, Srbija
Misilm da ovo resava misteriju. Normalno je da tip 1 osobe moraju najvise da vode racuna, stoga razumljivo da im fruktoza ne odgovara.BoJJo napisao:
Sve ovo se odnosi na tip 1, tipu dva vjerovatno fruktoza pomaze u dijeti ali nama jedinicarima sigurno ne.
Mada mi je tesko da poverujem u tu tvrdnju da fruktoza i sorbitol (i ovi ostali iz alkohola seceri) dizu jednako secer kao i obicni, beli krsh secer!

Bye bye little lady
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Ne dižu isto šećer... na to se odnose glikemijski indeksi.
"GLIKEMIJSKI INDEKS (slatki indeks) predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane. Glikemijski indeks određuje vrsta šećera (koja se nalazi u hrani), količina dijetnih vlakana u toj hrani i načina pripreme hrane. Zato je važno da dobro poznajete glikemijske indekse, jer samo tako možete sastavljati jelovnike koji će vam obezbediti dobru regulaciju šećerne bolesti.
Što su šećeri u namirnicama prostiji (glikoza, saharoza), brže dižu nivo šećera u krvi. Fruktoza (voćni šećer), iako je prost ugljeni hidrat, sporije diže nivo šećera u krvi.
Složeni ugljeni hidrati, kao što je skrob iz žitarica i krompira, moraju prvo da se razlože do prostijih šećera, pa tek onda prelaze u krvotok. Taj proces se odvija u organima za varenje i jetri i zavisi od vrste šećera, načina pripreme hrane i dijetnih vlakana (količine) u obroku.
O tome imate na ovom sajtu: http://www.diabetes.org.yu/ishrana05.htm
Ako je glikemijski indeks glukoze 100, u odnosu na njega beli šećer ima GI 68, fruktoza 23, a sorbitol 9.
"GLIKEMIJSKI INDEKS (slatki indeks) predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane. Glikemijski indeks određuje vrsta šećera (koja se nalazi u hrani), količina dijetnih vlakana u toj hrani i načina pripreme hrane. Zato je važno da dobro poznajete glikemijske indekse, jer samo tako možete sastavljati jelovnike koji će vam obezbediti dobru regulaciju šećerne bolesti.
Što su šećeri u namirnicama prostiji (glikoza, saharoza), brže dižu nivo šećera u krvi. Fruktoza (voćni šećer), iako je prost ugljeni hidrat, sporije diže nivo šećera u krvi.
Složeni ugljeni hidrati, kao što je skrob iz žitarica i krompira, moraju prvo da se razlože do prostijih šećera, pa tek onda prelaze u krvotok. Taj proces se odvija u organima za varenje i jetri i zavisi od vrste šećera, načina pripreme hrane i dijetnih vlakana (količine) u obroku.
O tome imate na ovom sajtu: http://www.diabetes.org.yu/ishrana05.htm
Ako je glikemijski indeks glukoze 100, u odnosu na njega beli šećer ima GI 68, fruktoza 23, a sorbitol 9.
-
- Aktivan član
- Postovi: 206
- Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm
-
- Aktivan član
- Postovi: 206
- Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm
-
- Aktivan član
- Postovi: 206
- Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Jel' piše količina masti?Filos napisao:Mi smo ga isto danas probali... Odličan je! Kao Kapri! Ima 60 g od čega je 20.85g UH a od toga 9.13g fruktoza, 4.07g laktoza, 2.71g polidekstroza, 0.54 sorbitol, a ima i 4.40g dijetnih vlakana...
I kao što neko ranije reče... uživajte u rashlađivanju
Još ne "postizavam" da ga probam, al zvuči primamljujuće

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net