Sladoledi za dijabeticare

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ovako, u Svedskoj je prije nekih 13 godina zavladala "light" moda, kao kod vas sada dole, te su stavljali light na sve zivo, a koristili su fruktozu i sorbitol. Onda su uveli pravilo da se to tako ne smije jer i fruktoza a i sorbitol dizu secer kao i obicni secer. Sada je light samo ono sto je sladjeno aspartamom, acesulfam-K, sukralozom ili saharinom (kojeg vise i nema).

Postoji masa ovih alkohola koji se koriste kao zasladjivaci, sorbitol, xilitol, maltitol itd ali oni dizu secer te su nama zbog toga u bolnici vec tada, znaci sredinom 90-ih govorili da ne nasjedamo na oznaku "light" samo tako vec da gledamo koji se secer koristi.

Sto se aspartama tice, nema ama bas nikakvih medicinskih dokaza da on steti jetri ili da prouzrokuje rak, kao sto to mnogi misle/tvrde. Normalno, ako se pije 10 litara light sokova sa aspartamom dnevno, sigurno ce doci do neke posledice ali tako je i sa fruktozom i ostalim secerima.

Mislim da bi trebali malo vise da kontrolisete sta pisu medicinski casopisi u vezi tih zamjena za secer u zap. Evropi ili Americi, prije no dodjete do zakljucaka sta valja a sta ne umjesto nezvanicnih organizacija ili po modelu "rekla, kazala". Da napomenem da cijeli svijet pije i colu light i pepsi max vec decenijama pa opet jetre ne padaju kao muve.

Sve ovo se odnosi na tip 1, tipu dva vjerovatno fruktoza pomaze u dijeti ali nama jedinicarima sigurno ne. Osim toga, za razliku od dvojki, imamo inzulin - ako nam se nesto jede, lako je rijesiti, te aspartam i slicno treba koristiti gdje je to neophodno ali ne shvatati to kao pod moranje.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

BoJJo napisao:
Sve ovo se odnosi na tip 1, tipu dva vjerovatno fruktoza pomaze u dijeti ali nama jedinicarima sigurno ne.
Misilm da ovo resava misteriju. Normalno je da tip 1 osobe moraju najvise da vode racuna, stoga razumljivo da im fruktoza ne odgovara.

Mada mi je tesko da poverujem u tu tvrdnju da fruktoza i sorbitol (i ovi ostali iz alkohola seceri) dizu jednako secer kao i obicni, beli krsh secer! :o
Bye bye little lady
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Ne dižu isto šećer... na to se odnose glikemijski indeksi.

"GLIKEMIJSKI INDEKS (slatki indeks) predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane. Glikemijski indeks određuje vrsta šećera (koja se nalazi u hrani), količina dijetnih vlakana u toj hrani i načina pripreme hrane. Zato je važno da dobro poznajete glikemijske indekse, jer samo tako možete sastavljati jelovnike koji će vam obezbediti dobru regulaciju šećerne bolesti.
Što su šećeri u namirnicama prostiji (glikoza, saharoza), brže dižu nivo šećera u krvi. Fruktoza (voćni šećer), iako je prost ugljeni hidrat, sporije diže nivo šećera u krvi.
Složeni ugljeni hidrati, kao što je skrob iz žitarica i krompira, moraju prvo da se razlože do prostijih šećera, pa tek onda prelaze u krvotok. Taj proces se odvija u organima za varenje i jetri i zavisi od vrste šećera, načina pripreme hrane i dijetnih vlakana (količine) u obroku.

O tome imate na ovom sajtu: http://www.diabetes.org.yu/ishrana05.htm

Ako je glikemijski indeks glukoze 100, u odnosu na njega beli šećer ima GI 68, fruktoza 23, a sorbitol 9.
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

Postovani konzumenti sladoleda delta je na zalost ove sezone iz svog asortimana izbacila sladoled na stapicu ali je zato frikom resio da napravi mozda i bolji .......na stapicu naravno pa sretno......rashladjivanje
Ana_
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm

Post od Ana_ »

stvarno?Odakle ti to?Kad ce to biti u prodaji? :)
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

zvala sam i jedne i druge....
u delti su mi rekli da su ga izbacili iz asortimana kao dolazio je i zGrcke ovo ono....
onda ja odlepim i zovnem Frikom i oni me obraduju da ce za desetak dana biti u prodaji e sad kad im je tih desetak dana to vec ne znam......
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm

Post od Ludjakinja »

Videla sam taj sladoled...na frikomovom cenovniku...
Naravno,jos uvek nije "stigao" ali uskoro hoce.
I iskreno,vise volim frikomove sladolede od deltinih... :lol: :lol: :lol:
Ana_
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana_ »

hehe,i ja isto...kako izgleda?Ja ga nisam vidjela
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ludjakinja »

Danas sam probala Frikom-ov sladoled Light.
Mogu reci da je odlican.Od svega po malo (voce,cokolada..)
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Mi smo ga isto danas probali... Odličan je! Kao Kapri! Ima 60 g od čega je 20.85g UH a od toga 9.13g fruktoza, 4.07g laktoza, 2.71g polidekstroza, 0.54 sorbitol, a ima i 4.40g dijetnih vlakana...

I kao što neko ranije reče... uživajte u rashlađivanju :D
Ana_
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana_ »

a kako se zoveee?Ja sam vec ocajna.Pregledala sam njihov ''katalog'',ne mogu naci ni jedan bez secera osim Grandissima :(
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ludjakinja »

Zove se Light.
Ima samo na novim katalozima... :wink:
Ana_
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana_ »

Mislim da su ovi novi...ok,pogledacu 1001.put :) tenks na odgovoru
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Filos napisao:Mi smo ga isto danas probali... Odličan je! Kao Kapri! Ima 60 g od čega je 20.85g UH a od toga 9.13g fruktoza, 4.07g laktoza, 2.71g polidekstroza, 0.54 sorbitol, a ima i 4.40g dijetnih vlakana...

I kao što neko ranije reče... uživajte u rashlađivanju :D
Jel' piše količina masti?
Još ne "postizavam" da ga probam, al zvuči primamljujuće :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Ana_
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana_ »

sad sam iz grada,pregledala sam kataloge u jedno 5 prodavnica i tog sladoleda nema Slika
Odgovori