Sladoledi za dijabeticare
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Nije da nije isplativo, nego toliko bezobrazno dignu cene za te proizvode, da ljudi izbegavaju kupovinu, osim ako moraju i to minimalne količine.Jesen stize dunjo moja napisao:Verovatno jer nije isplativo, kao ni bilo sta dijetalno ili sugarfree na nasem trzistu
U daljem planu imam želju da pokrenem akciju da se sa svih proizvoda skine "dijetetski", "za dijabetičare" i tome sl. Alergična sam na te napise.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Kontakt:
Zato lupu u ruke (jer često piše mnoogo sitno) i upoređuj proizvode, traži one sa najmanje ugljenih hidrata i masti. Nebitno da li su "dijetetski" ili ne, bitan je sastav.
A Schneekoppe je ubedljivo nabezobrazniji!

A Schneekoppe je ubedljivo nabezobrazniji!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Mi smo pre neki dan pronašli sjajan keks. Zove se DIABETINO, sa kokosom je i na njemu ne piše ništa od onih groznih, ranije pomenutih, kategorizacija već samo ČAJNO PECIVO SA FRUKTOZOM I SORBITOLOM. Na 100 g ima 55g UH od čega su fruktoza i sorbitol 25g, ima 7g P i 22g masti (to je, pretpostavljam, većinom iz kokosovog brašna). Verovatno ima i dosta dijetnih vlakana jer je kokosovo brašno njima izuzetno bogato.
Pakovan je po 1 kg i košta 300 dinara. Ima ga u prodavnici u zgradi bioskopa Slavija (pretpostavljam da je svi znate) i nigde ga više nisam videla!
Pozdrav!
Pakovan je po 1 kg i košta 300 dinara. Ima ga u prodavnici u zgradi bioskopa Slavija (pretpostavljam da je svi znate) i nigde ga više nisam videla!
Pozdrav!
Ja bih zabranio dijetetsko na svim proizvodima koji koriste secere vocne vrste (fruktoza) ili sorbitol (svi na -ol dizu secer), vec samo na onima koji su sladjeni aspartamom ili acesulfam kalijumom. Tu su kalorije i uh nula, sto je najbitnije.
A isti ti Dr. Oetker, Coca cola itd imaju masu dijetetskih proizvoda sa aspartamom na EU-trzistu, pocevsi od vocnih jogurta, preko cokolade do kolaca, schweppes tonika itd te ne vidim razlog zasto se to ne bi lansiralo i dole s obzirom da su gojasnost i dijabetes zahvatili maha.
A isti ti Dr. Oetker, Coca cola itd imaju masu dijetetskih proizvoda sa aspartamom na EU-trzistu, pocevsi od vocnih jogurta, preko cokolade do kolaca, schweppes tonika itd te ne vidim razlog zasto se to ne bi lansiralo i dole s obzirom da su gojasnost i dijabetes zahvatili maha.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Saradnik
- Kontakt:
A zove se "Diabetino"!!!Filos napisao:... sa kokosom je i na njemu ne piše ništa od onih groznih, ranije pomenutih, kategorizacija već samo ČAJNO PECIVO SA FRUKTOZOM I SORBITOLOM.

Hajde kada budete imali više vremena, uporedite ostale "normalne" kekse i videćete da ima onih koji su sa manje UH i masti.Filos napisao:Na 100 g ima 55g UH ................... i 22g masti

-
- Aktivan član
KEKS TAKO DIJET 58g UH 11g M
KEKS BETIS 66g UH 19g M
NAPOLITANKE - KRAŠ 58.8g UH 23.3g M
NAPOLITANKE - SchneeKoppe 59g UH 29g M
WAFFEL - SchneeKoppe 52g UH 25g M
SENDVIČ KEKS BAMBI 66g UH 19.6g M
Meni svi ovo keksi izgledaju isti!
Kada kažete "normalni" keksi verovatno mislite na one sa šećerom. Ja tu imam jednu nedoumicu. Iako su svi UH u suštini "šećeri", tj. svi se pretvaraju u glukozu, samo neki brže a neki sporije ipak mislim da je bolje jesti one proizvode koji nemaju saharozu jer se ona vrlo brzo pretvara u glukozu i ide u krv dok UH iz skroba, tj složeni UH iz brašna ipak moraju da se prerade pa samim tim sporije dižu šećer u krvi. Uprkos tome, glikemijski indeksi, koji kod namirnice označavaju baš to, su za brašno i saharozu praktično isti (belo brašno 71, saharoza 68) iz čega sledi da je svejedno iz čega unosite UH.
Ja sam malo zbunjena oko svega i iako mi sve nije potpuno novo (u celoj priči sam već 6 meseci) ipak mi sve ove stvari nisu do kraja jasne.
KEKS BETIS 66g UH 19g M
NAPOLITANKE - KRAŠ 58.8g UH 23.3g M
NAPOLITANKE - SchneeKoppe 59g UH 29g M
WAFFEL - SchneeKoppe 52g UH 25g M
SENDVIČ KEKS BAMBI 66g UH 19.6g M
Meni svi ovo keksi izgledaju isti!
Kada kažete "normalni" keksi verovatno mislite na one sa šećerom. Ja tu imam jednu nedoumicu. Iako su svi UH u suštini "šećeri", tj. svi se pretvaraju u glukozu, samo neki brže a neki sporije ipak mislim da je bolje jesti one proizvode koji nemaju saharozu jer se ona vrlo brzo pretvara u glukozu i ide u krv dok UH iz skroba, tj složeni UH iz brašna ipak moraju da se prerade pa samim tim sporije dižu šećer u krvi. Uprkos tome, glikemijski indeksi, koji kod namirnice označavaju baš to, su za brašno i saharozu praktično isti (belo brašno 71, saharoza 68) iz čega sledi da je svejedno iz čega unosite UH.
Ja sam malo zbunjena oko svega i iako mi sve nije potpuno novo (u celoj priči sam već 6 meseci) ipak mi sve ove stvari nisu do kraja jasne.
Ispasce da se ponavljam ali ako vec nema keksa sa aspartamom, onda jedete fino obicni, sa obicnim secerom i uzmete 4-5 dodatnih jedinica brzog inzulina da pokriju taj secer koji ste unijeli. Normalno, ovo ne znaci da mozete da jedete keks neograniceno - tj, u sustini bi i mogli samo sto nije dobro, vec jedete jednom dnevno uz kafu i onda uzmete malo inzulina..kao obicna uzina.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Aktivan član
BoJJo,
šta znači to da "svo na -ol dižu šećer"? Pa svi UH dižu šećer! Sorbitol (sad se ja ponavljam) je prirodni alkohol, ima 2,4Kcal po gramu i glikemijski indeks 9. Meni to zvuči bolje nego bilo koje brašno u keksu sa GI 70 ili obični šećer sa GI 68!
Zašto je ovo drugo bolje?
Izvinjavam se ako pitam nešto o čemu je ovde već pisano ali, ponavljam, na forumu sam od pre par meseci a, iako čitam teme unazad, njih je beskonačno mnogo pa verovatno puno toga i preskočim.
šta znači to da "svo na -ol dižu šećer"? Pa svi UH dižu šećer! Sorbitol (sad se ja ponavljam) je prirodni alkohol, ima 2,4Kcal po gramu i glikemijski indeks 9. Meni to zvuči bolje nego bilo koje brašno u keksu sa GI 70 ili obični šećer sa GI 68!
Zašto je ovo drugo bolje?
Izvinjavam se ako pitam nešto o čemu je ovde već pisano ali, ponavljam, na forumu sam od pre par meseci a, iako čitam teme unazad, njih je beskonačno mnogo pa verovatno puno toga i preskočim.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Meni bas juce doktor rece da Aspartam treba izbegavati po svaku cenu jer unistava jetru (gore nego da cepate 5x casa viskija dnevno).BoJJo napisao:Ispasce da se ponavljam ali ako vec nema keksa sa aspartamom, onda jedete fino obicni, sa obicnim secerom i uzmete 4-5 dodatnih jedinica brzog inzulina da pokriju taj secer koji ste unijeli. Normalno, ovo ne znaci da mozete da jedete keks neograniceno - tj, u sustini bi i mogli samo sto nije dobro, vec jedete jednom dnevno uz kafu i onda uzmete malo inzulina..kao obicna uzina.

I meni nije jasno ta prica Sorbitol ne valja, pa mislim sta valja onda?! Aspartam -only?
Bye bye little lady