Sladoledi za dijabeticare

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Ana_
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm

Post od Ana_ »

Bila je prije od Centroproizvoda,pa su je povukli...I wonder why.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

Verovatno jer nije isplativo, kao ni bilo sta dijetalno ili sugarfree na nasem trzistu :evil:
Bye bye little lady
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm

Post od iva5ra »

Ima,ima i Centroproizvod i Dr.oetker u Maxi prodavnicama i oba se spremaju sa vodom! :P
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Jesen stize dunjo moja napisao:Verovatno jer nije isplativo, kao ni bilo sta dijetalno ili sugarfree na nasem trzistu :evil:
Nije da nije isplativo, nego toliko bezobrazno dignu cene za te proizvode, da ljudi izbegavaju kupovinu, osim ako moraju i to minimalne količine.
U daljem planu imam želju da pokrenem akciju da se sa svih proizvoda skine "dijetetski", "za dijabetičare" i tome sl. Alergična sam na te napise.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Ana_
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm

Post od Ana_ »

Znam...nevjerovatno koliko su skuplje te ''dijetalne'' stvari!!Negdje sam izracunala da 100 g Noblica dodje oko 27 centi,a 100 grama Schneekoppe slicnog keksa sa fruktozom 2,10 ili 2,20 eura!Nije ni cudo sto imaju 5 stvari od njih... :( u BG je jos i zlatno,kod nas imaju jos manje...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Zato lupu u ruke (jer često piše mnoogo sitno) i upoređuj proizvode, traži one sa najmanje ugljenih hidrata i masti. Nebitno da li su "dijetetski" ili ne, bitan je sastav. :wink:
A Schneekoppe je ubedljivo nabezobrazniji!
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Mi smo pre neki dan pronašli sjajan keks. Zove se DIABETINO, sa kokosom je i na njemu ne piše ništa od onih groznih, ranije pomenutih, kategorizacija već samo ČAJNO PECIVO SA FRUKTOZOM I SORBITOLOM. Na 100 g ima 55g UH od čega su fruktoza i sorbitol 25g, ima 7g P i 22g masti (to je, pretpostavljam, većinom iz kokosovog brašna). Verovatno ima i dosta dijetnih vlakana jer je kokosovo brašno njima izuzetno bogato.

Pakovan je po 1 kg i košta 300 dinara. Ima ga u prodavnici u zgradi bioskopa Slavija (pretpostavljam da je svi znate) i nigde ga više nisam videla!

Pozdrav!
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ja bih zabranio dijetetsko na svim proizvodima koji koriste secere vocne vrste (fruktoza) ili sorbitol (svi na -ol dizu secer), vec samo na onima koji su sladjeni aspartamom ili acesulfam kalijumom. Tu su kalorije i uh nula, sto je najbitnije.

A isti ti Dr. Oetker, Coca cola itd imaju masu dijetetskih proizvoda sa aspartamom na EU-trzistu, pocevsi od vocnih jogurta, preko cokolade do kolaca, schweppes tonika itd te ne vidim razlog zasto se to ne bi lansiralo i dole s obzirom da su gojasnost i dijabetes zahvatili maha.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Potpuno se slažem.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Filos napisao:... sa kokosom je i na njemu ne piše ništa od onih groznih, ranije pomenutih, kategorizacija već samo ČAJNO PECIVO SA FRUKTOZOM I SORBITOLOM.
A zove se "Diabetino"!!! :D :lol:
Filos napisao:Na 100 g ima 55g UH ................... i 22g masti
Hajde kada budete imali više vremena, uporedite ostale "normalne" kekse i videćete da ima onih koji su sa manje UH i masti. :D Razmišljajte i ne dajte da vas "navlače" na kojekakve "specijalne" proizvode! 8)
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

KEKS TAKO DIJET 58g UH 11g M
KEKS BETIS 66g UH 19g M
NAPOLITANKE - KRAŠ 58.8g UH 23.3g M
NAPOLITANKE - SchneeKoppe 59g UH 29g M
WAFFEL - SchneeKoppe 52g UH 25g M
SENDVIČ KEKS BAMBI 66g UH 19.6g M

Meni svi ovo keksi izgledaju isti!

Kada kažete "normalni" keksi verovatno mislite na one sa šećerom. Ja tu imam jednu nedoumicu. Iako su svi UH u suštini "šećeri", tj. svi se pretvaraju u glukozu, samo neki brže a neki sporije ipak mislim da je bolje jesti one proizvode koji nemaju saharozu jer se ona vrlo brzo pretvara u glukozu i ide u krv dok UH iz skroba, tj složeni UH iz brašna ipak moraju da se prerade pa samim tim sporije dižu šećer u krvi. Uprkos tome, glikemijski indeksi, koji kod namirnice označavaju baš to, su za brašno i saharozu praktično isti (belo brašno 71, saharoza 68) iz čega sledi da je svejedno iz čega unosite UH.

Ja sam malo zbunjena oko svega i iako mi sve nije potpuno novo (u celoj priči sam već 6 meseci) ipak mi sve ove stvari nisu do kraja jasne.
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

kada sam rekla da su svi UH u suštini šećeri nisam mislila i na dijetna vlakna :)
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ispasce da se ponavljam ali ako vec nema keksa sa aspartamom, onda jedete fino obicni, sa obicnim secerom i uzmete 4-5 dodatnih jedinica brzog inzulina da pokriju taj secer koji ste unijeli. Normalno, ovo ne znaci da mozete da jedete keks neograniceno - tj, u sustini bi i mogli samo sto nije dobro, vec jedete jednom dnevno uz kafu i onda uzmete malo inzulina..kao obicna uzina.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

BoJJo,

šta znači to da "svo na -ol dižu šećer"? Pa svi UH dižu šećer! Sorbitol (sad se ja ponavljam) je prirodni alkohol, ima 2,4Kcal po gramu i glikemijski indeks 9. Meni to zvuči bolje nego bilo koje brašno u keksu sa GI 70 ili obični šećer sa GI 68!

Zašto je ovo drugo bolje?

Izvinjavam se ako pitam nešto o čemu je ovde već pisano ali, ponavljam, na forumu sam od pre par meseci a, iako čitam teme unazad, njih je beskonačno mnogo pa verovatno puno toga i preskočim.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

BoJJo napisao:Ispasce da se ponavljam ali ako vec nema keksa sa aspartamom, onda jedete fino obicni, sa obicnim secerom i uzmete 4-5 dodatnih jedinica brzog inzulina da pokriju taj secer koji ste unijeli. Normalno, ovo ne znaci da mozete da jedete keks neograniceno - tj, u sustini bi i mogli samo sto nije dobro, vec jedete jednom dnevno uz kafu i onda uzmete malo inzulina..kao obicna uzina.
Meni bas juce doktor rece da Aspartam treba izbegavati po svaku cenu jer unistava jetru (gore nego da cepate 5x casa viskija dnevno). :roll: Kaze samo slatkisi sa prirodnim zasladjivacima - fruktoza ili malteks (jecmeni slad).... naravno ko ima problem sa secernom bolesti treba da vidi kako mu reaguje organizam, zbog te price da fruktoza isto brzo dize secer... zna li neko za ovaj malteks od jecma?

I meni nije jasno ta prica Sorbitol ne valja, pa mislim sta valja onda?! Aspartam -only?
Bye bye little lady
Odgovori