Sladoledi za dijabeticare
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Evo jedne tužne vesti za obožavatelje Deltinog Cool & Slim sladoleda na štapiću sa 43 Kcal i 0% šećera!
Kada se potroše postojeće zalihe neće ga više biti na našem tržištu. Nije predviđen za ovu sezonu kod nas. Informacija je direktno iz Delte gde sam zvala da proverim nesklad u podacima UH, P, M i Kcal. Dobila sam prilično nemušto objašnjenje posle njihovih konsultacija sa proizvođačem u Grčkoj.
Na sladoledu piše da sadrži (na 100g proizvoda) 83 Kcal, 4.2g P, 26.4g UH i 0.8g M. Moja dilema je nastala kada sam komponente obračunala u Kcal... tj. kada UH i P pomnožimo sa 4, a M sa 9, pa to saberemo, dobija se 129.6 Kcal iz čega sledi da nešto nije u redu sa računicom ili ovaj sladoled ima neverovatno mnogo dijetnih vlakana u okviru UH. Iz Delte su mi dali "nemuštu" informaciju o "nečemu" što se ne računa u Kcal, tj. o dijetnim vlaknima ali mi niko nije rekao koji deo UH su dijetna vlakna. Navodno, tvrde da je podatak o Kcal tačan iz čega sledi da ako odbijemo P i M ostaje da je 59Kcal od UH. Ako uopšte nema dijetnih vlakana, tj. ako sve ove kalorije podelimo sa 4 dobijemo da UH ima ukupno 14.75.
Ja nigde nisam uspela da pronađem ovih 26,4 g UH. Nešto nije u redu!
Kada se potroše postojeće zalihe neće ga više biti na našem tržištu. Nije predviđen za ovu sezonu kod nas. Informacija je direktno iz Delte gde sam zvala da proverim nesklad u podacima UH, P, M i Kcal. Dobila sam prilično nemušto objašnjenje posle njihovih konsultacija sa proizvođačem u Grčkoj.
Na sladoledu piše da sadrži (na 100g proizvoda) 83 Kcal, 4.2g P, 26.4g UH i 0.8g M. Moja dilema je nastala kada sam komponente obračunala u Kcal... tj. kada UH i P pomnožimo sa 4, a M sa 9, pa to saberemo, dobija se 129.6 Kcal iz čega sledi da nešto nije u redu sa računicom ili ovaj sladoled ima neverovatno mnogo dijetnih vlakana u okviru UH. Iz Delte su mi dali "nemuštu" informaciju o "nečemu" što se ne računa u Kcal, tj. o dijetnim vlaknima ali mi niko nije rekao koji deo UH su dijetna vlakna. Navodno, tvrde da je podatak o Kcal tačan iz čega sledi da ako odbijemo P i M ostaje da je 59Kcal od UH. Ako uopšte nema dijetnih vlakana, tj. ako sve ove kalorije podelimo sa 4 dobijemo da UH ima ukupno 14.75.
Ja nigde nisam uspela da pronađem ovih 26,4 g UH. Nešto nije u redu!
-
- Aktivan član
- Postovi: 576
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd, Srbija
Shit sto nece biti tog Deltinog! Opet se neko pametan nasao! A sta je sa ljudima koji drze dijetu?! Na takve u Srbiji niko ne misli, nego rokaj sine masno i slatko do iznemoglosti... 'zdrava smo mi nacija ne treba nama to'...
Nego, koji su to FRIKOM-ovi sugarfree? Nema stapic, samo porodicno pakovanje?

Nego, koji su to FRIKOM-ovi sugarfree? Nema stapic, samo porodicno pakovanje?
Bye bye little lady
-
- Aktivan član
- Postovi: 576
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd, Srbija
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Sorbitol nije "veštak". To je prirodni alkohol! Njegov glikemijski indeks je 9, a glikemijski indeks fruktoze je 23. Osim toga sorbitol, iako je ugljeni hidrat, nema kalorijsku vrednost od 4 Kcal po gramu kao ostali ugljeni hidrati, već samo 2.4 Kcal pa je, po meni, i u tom smislu bolji od fruktoze. Kod nas postoji nemački zaslađivač u prahu "DIAMANT" (ima ga u supermarketima) koji je 99.9% sorbitol, a koristi se u istim količinama kao i beli šećer pa je zgodan za spremanje poslastica (govorim iz ličnog iskustva).
"NUTRITIVNI ZASLAĐIVAČI
To su ugljeni hidrati, koji su kalorični kao i beli šećer, ali znatno sporije dižu nivo šećera u krvi, pa se u umerenim količinama mogu koristiti za zaslađivanje jela. Saharozu (običan beli šećer) i glukozu (grožđani šećer) osobe obolele od šećerne bolesti treba da izbegavaju kao zaslađivače, jer najbrže dižu nivo šećera u krvi. Najčešće upotrebljavani nutritivni (kalorijski) zaslađivači su: MANITOL, SORBITOL, KSILITOL (vrste slatkog alkohola) i FRUKTOZA (voćni šećer) i to obično u odnosu 1:1 (50% manitola i 50% fruktoze). Jedan od takvih preparata koji je u prometu na našem tržištu je zaslađivač pod nazivom “Diamel”. Odlika “Fruktoze” i “Manitola” su da sporije dižu nivo šećera u krvi, pa se mogu povremeno upotrebljavati za spravljanje kolača, voćnih torti, keksova, osvežavajućih napitaka. U dnevnom jelovniku morate obračunati kalorijski učinak ovih zaslađivača, jer imaju energetsku vrednost kao i beli šećeri. Industrija peciva, čokolada i sokova u celom svetu veliku pažnju poklanja i pravljenju keksova, čokolada i napitaka za dijabetičare. Uglavnom se za njihovo spravljanje koriste fruktoza i slatki alkohol (sorbitol ili ksilitol). Iako su to proizvodi namenjeni dijabetičarima, ne možete ih koristiti u neograničenoj količini, jer imaju velike energetske vrednosti (njihova prednost je u tome što su slatki, a ne dižu nivo šećera u krvi kao beli šećer).
NAPOMENA:
USLOV DA KORISTITE FRUKTOZU I MANITOL JE DA IMATE DOBRO REGULISANU ŠE]ERNU BOLEST. IAKO SPORIJE DIŽU NIVO ŠE]ERA U KRVI, U KASNIJIM FAZAMA METABOLIZMA SE PRETVARAJU U PROSTE ŠE]ERE, PA DOVODE DO SKOKA ŠE]ERA. NE PRETERUJTE SA UPOTREBOM FRUKTOZE I SORBITOLA! AKO UNESETE VE]E KOLIČINE, MOŽETE DOBITI PROLIV (DIJAREJU). KORISTITE 30 DO 40 GRAMA DNEVNO, PODELJENO U NEKOLIKO OBROKA. AKO STE GOJAZNI I IMATE LOŠE REGULISAN ŠE]ER, KORISTITE VEŠTAČKE ZASLAĐIVAČE.
NENUTRITIVNI ZASLAĐIVAČI (VEŠTAČKI)
Nenutritivni zaslađivači su niskokalorijski i najčešće se upotrebljavaju za zaslađivanje hrane namenjene dijabetičarima. To su: SAHARIN, ASPARTMAN, CIKLAMAT, ACESULFAM - KALIJUM. Zanemarive su kalorijske vrednosti. Posle njihove upotrebe ne raste nivo šećera u krvi.
Ako se koriste u propisanim dozama, nisu štetni po zdravlje i mogu se slobodno koristiti za poboljšanje slatkosti hrane."
Pozdrav!
"NUTRITIVNI ZASLAĐIVAČI
To su ugljeni hidrati, koji su kalorični kao i beli šećer, ali znatno sporije dižu nivo šećera u krvi, pa se u umerenim količinama mogu koristiti za zaslađivanje jela. Saharozu (običan beli šećer) i glukozu (grožđani šećer) osobe obolele od šećerne bolesti treba da izbegavaju kao zaslađivače, jer najbrže dižu nivo šećera u krvi. Najčešće upotrebljavani nutritivni (kalorijski) zaslađivači su: MANITOL, SORBITOL, KSILITOL (vrste slatkog alkohola) i FRUKTOZA (voćni šećer) i to obično u odnosu 1:1 (50% manitola i 50% fruktoze). Jedan od takvih preparata koji je u prometu na našem tržištu je zaslađivač pod nazivom “Diamel”. Odlika “Fruktoze” i “Manitola” su da sporije dižu nivo šećera u krvi, pa se mogu povremeno upotrebljavati za spravljanje kolača, voćnih torti, keksova, osvežavajućih napitaka. U dnevnom jelovniku morate obračunati kalorijski učinak ovih zaslađivača, jer imaju energetsku vrednost kao i beli šećeri. Industrija peciva, čokolada i sokova u celom svetu veliku pažnju poklanja i pravljenju keksova, čokolada i napitaka za dijabetičare. Uglavnom se za njihovo spravljanje koriste fruktoza i slatki alkohol (sorbitol ili ksilitol). Iako su to proizvodi namenjeni dijabetičarima, ne možete ih koristiti u neograničenoj količini, jer imaju velike energetske vrednosti (njihova prednost je u tome što su slatki, a ne dižu nivo šećera u krvi kao beli šećer).
NAPOMENA:
USLOV DA KORISTITE FRUKTOZU I MANITOL JE DA IMATE DOBRO REGULISANU ŠE]ERNU BOLEST. IAKO SPORIJE DIŽU NIVO ŠE]ERA U KRVI, U KASNIJIM FAZAMA METABOLIZMA SE PRETVARAJU U PROSTE ŠE]ERE, PA DOVODE DO SKOKA ŠE]ERA. NE PRETERUJTE SA UPOTREBOM FRUKTOZE I SORBITOLA! AKO UNESETE VE]E KOLIČINE, MOŽETE DOBITI PROLIV (DIJAREJU). KORISTITE 30 DO 40 GRAMA DNEVNO, PODELJENO U NEKOLIKO OBROKA. AKO STE GOJAZNI I IMATE LOŠE REGULISAN ŠE]ER, KORISTITE VEŠTAČKE ZASLAĐIVAČE.
NENUTRITIVNI ZASLAĐIVAČI (VEŠTAČKI)
Nenutritivni zaslađivači su niskokalorijski i najčešće se upotrebljavaju za zaslađivanje hrane namenjene dijabetičarima. To su: SAHARIN, ASPARTMAN, CIKLAMAT, ACESULFAM - KALIJUM. Zanemarive su kalorijske vrednosti. Posle njihove upotrebe ne raste nivo šećera u krvi.
Ako se koriste u propisanim dozama, nisu štetni po zdravlje i mogu se slobodno koristiti za poboljšanje slatkosti hrane."
Pozdrav!
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Ma, ljudi, sladoled možete praviti i sami... Nije to nikakva mudrost, a sastojke određujte prema procentu masnoća, sopstvenom ukusu, želji i onome što najmanje diže šećer
Mikser u ruke, pa u zamrzivač - i eto! 


Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
E, pa sad... Kad bismo tako razmišljali u startu, čini mi se da nikada ništa presno ne bismo jeli 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Osim toga, ne moraju jaja... Ima dosta recepata sa jogurtom, slatkom pavlakom (zamenite sa biljnom), a vazdušasta komponenta može da se dobije i sa lajt šlagom iz kesice...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Ima Dr. Oetker-ova "Šlag pena Light", sa 30% manje kcal... Bila je i neka naša, ne mogu sada da se setim čija, ali na njoj je pisalo "priprema se sa vodom"...
Pretpostavljam da neki preparati iz kesice mogu da se pripremaju sa vodom, proverite na uputstvu. A dosta korisnih info imate i na www.oetker.co.yu
Pretpostavljam da neki preparati iz kesice mogu da se pripremaju sa vodom, proverite na uputstvu. A dosta korisnih info imate i na www.oetker.co.yu
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net