prelazak sa humanih insulina na novorapid i levemir

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

gogi100
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 4:12 pm

prelazak sa humanih insulina na novorapid i levemir

Post od gogi100 »

danas sam bio kod mog lekara interniste koji me je preveo sa humanih insulina na novorapid i levemir.
Imam jednu nedoumicu pa bih molio za odgovor ako je to moguce.
Naime kada sam primao humani insulin mixtard primao sam ujutro 30ij i uvece 20ij.
Lekar mi je novorapid podelio u 3 doze 8+10+8 a levemir je stavio u 22h uvece 20ij.
Jasno mi je novorapid primam pred rucak dorucak i veceru. Sta je sa levemirom? da li to znaci da moram i pre primanja ovog insulina da jedem? znaci jos jedan obrok. to mi je logicno.
Hvala
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nakon Mixtarda koji ima dosta svojih mana, ovo će biti velika promena za tebe.
Levemir je potpuno "ravan" insulin, dakle nema pikova u dejstvu, što znači da ne moraš da jedeš. Merićeš šećere u prvo vreme da vidiš kako reaguješ na njega. Njegovo dejstvo počinje negde nakon dva sata o momenta davanja i traje oko 18-20 sati.
Novorapid startuje sa dejstvom od 5 do 15 min., što znači da više nema onog čekanja od pola sata pre nego što pristupiš obroku. Završava dejstvo za otprilike 3 - 3.5 sata, a najveći pik mu je 45 min od momenta davanja.
4 doze zahtevaju poznavanje i brojanje ugljenih hidrata i adekvatno doziranje za svaki obrok, pa te molim da se malo pozabaviš ovom temom, ima dosta informacija na sajtu u mom potpisu.
Javi kako ti prija nova terapija :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
gogi100
Novi član
Novi član

Post od gogi100 »

jos jedno pitanje. Ukoliko se kojim slucajem desi, ovo je predpostavka, da nakon pimanja insulina levemir jedem. da li je moguce primati insulin novorapid ili ce doza levemira skinuti secer od pojedene hrane?
Hvala
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Levemir je bazalni insulin i održava ti šećer između obroka i noću. Pred svaki obrok, ukoliko ima ugljenih hidrata, daćeš Novorapid, makar to bila i 1 jedinica.
Naravno da ćeš pre toga izmeriti šećer da vidiš koliko ćeš i da li ćeš da daješ :wink:
gogi100
Novi član
Novi član

Post od gogi100 »

hvala puno
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nema na čemu... Javi kako se snalaziš i da li su ti informacije na sajtu diabeta.net jasne i korisne :D Preuzmi i naš časopis "Partner" u pdf-u sa istog sajta, dobro će ti doći, jer smo u opisali kako insulini deluju.
tvoky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 9:45 am

Post od tvoky »

a meni to nijedan lekar nije tako rekao.....kada sam presla sa Actrapida i Insulatarda na Novorapid i Levemir svi obroci su se zadrzali identicno.To znaci da pored dorucka,rucka i vecere, u 22h pojedem i jednu manju uzinu,pred davanje Levemira.Niko mi nije pominjao da dodam Novorapid tada,a sumnjam da bi tako nesto propustili da kazu...????!!!!!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

1. da li i dalje užinaš preko dana?
2. da li imaš noćne hipoglikemije?
3. kakvi su ti šećeri ujutro?
tvoky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 9:45 am

Post od tvoky »

da obe uzine su mi redovne,mislim na one izmedju dorucka i rucka, i rucka i vecere,nemam nocnih hipo..a i jutarnji su uglavnom ok... a sto?
gogi100
Novi član
Novi član

Post od gogi100 »

evo posle par dana koriscenja kombinacije novorapida i levemira moja iskustva su sledeca: kao prvo neophodna je uzina pre davanja levemira,bilo kakva ja ne mogu da izdrzim imam nocu hipoglikemije. drugo regulacija secera ovom vrstom terapije je mnogo bolja. trece ovakav nacin terapije da se bodem cetri puta je pravo maltretiranje. insulin novorapid je potrebno nositi non stop sa sobom kao i aparat za merenje secera. dakle pred svaki obrok je potrebno dati po nesto insulina makar i 2jedinice. ljudi ap ovo je robovanje bolesti. moj lekar mi kaze ti si mlad covek i ovaj tip terapije se obicno prepisuje mladim ljudima. za mene je ovo nocna mora, da ja pred svako jelo moram da se ubodem, mislim da je ipak bolje ostati na dobrom starom humanom insulinu bez obzira na njegove nedostatke. primam insulin u dve doze i miran sam u toku dana.
to j otprilike to od mene
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

tvoky napisao:da obe uzine su mi redovne,mislim na one izmedju dorucka i rucka, i rucka i vecere,nemam nocnih hipo..a i jutarnji su uglavnom ok... a sto?
Zanimalo me kako reaguješ na terapiju i kako tvoj/a dr razmišlja.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

gogi100 napisao:za mene je ovo nocna mora, da ja pred svako jelo moram da se ubodem, mislim da je ipak bolje ostati na dobrom starom humanom insulinu bez obzira na njegove nedostatke. primam insulin u dve doze i miran sam u toku dana.
to j otprilike to od mene
Jesi li ti to bio ranije na Mixtardu? Ako jesi, odlično što više nisi! A, trebaće ti jedno mesec dana da se navikneš na novu terapiju i kada naučiš osnovne stvari i stekneš samopuzdanje više nećeš morati stalno da meriš. To ti sada traži lekar da bi video šta da eventualno koriguje, jer je sve novo.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ovo sa obaveznim užinama mi se uopšte ne sviđa. Princip intenzivirane terapije analozima je da možeš ponekad da preskočiš obrok, odložiš ili pojedeš nešto extra. Trebalo bi da omogući lakši život ljudima koji imaju obaveze i nisu na dugme, ili pouno rade ili su po ceo dan na fakultetu i sl. Ovako ispada da nismo ništa dobili ako i dalje morate da gledate na sat i nosite sendviče i sl. sa sobom :roll:
tijana_a_a_a
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 24, 2007 10:25 am

Post od tijana_a_a_a »

Ja sam takodje presla sa insulatarda i actrapida na levemir i novorapid, ali mi se javljaju hiperglikemije tokom noci
ujutru primam 40 ij levemira i tokom dana posle svakog obroka novorapid oko 8 ij. Nikako ne mogu da regulisem nivo secera u krvi tokom noci...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Tijana, probaj da uzimas inzulin oko 9-10 navece umjesto ujutro. Ja sam imao isti problem sa Lantusom ali kada sam poceo da ga uzimam navece umjesto ujutro, bilo je super.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Odgovori