prelazak sa humanih insulina na novorapid i levemir

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mmila »

lily76 napisao:inače se nisam mogla izboriti;ili noću hipo oko 3h ili ujutro ŠUK 12-16.
Joj, ovo zvuci tako poznato.. Ja sam cak sebi zbog svega na kraju "ukinula" Insulatard.., i ne znam kako/zasto - seceri su nocu mirovali skroz (npr ako je u 22h bio 5,0 mmola, nocu bi se kretao do 5,5), i tako do 6h, a od 6h do 9h di porastao do 8 mmola.. Nemam pojma kako.. Sada UZIMAM Levemir, i uglavnom je ok (nema nocu hipo, a ujutru uglavnom dobar secer)...
A za ove hipoglikemije sa novim insulinima si u pravu, verovatno si primetila da sto se ranije javi od momenta davanja Rapida, - da su jace i nepodnosljivije. Ali bar je dobra vest sto znas da hipo moze da dodje u "samo" ta 3 sata posle uzimanja insulina, a ne kao pre - bilo kada, jer onaj Actrapid sporac deluje do besvesti..
Pozdravcek
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

mmila napisao: Meni se ovo desilo - sinoc sam uredno promenila iglu na Levemiru, uzela insulin i odlozila pen.. Jutros slucajno primetim da je mokar, otvorim poklopac i vidim da je iscurilo dosta. Ne kontam odakle curi.. Sta sada da radim? Ja dobijam jedan pen mesecno, i sta sada, da kupim drugi?
To je to, na žalost :-? Skidaj iglicu, šta da ti kažem. Pošto nam i onako daju sve na kašičicu, računam da su iglice jeftinije od čitavog pena. Vidi sa dr da li hoće da ti prepiše još jedan, mada im je jako teško objasniti šta nam se dešava i da moramo da imamo minimalnu zalihu insulina u kući.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Eto i jesam menjala iglu svaki put, pa ne znam zasto se ipak dogodilo?
Svom srecom, imam jedan viska, od proslog meseca, - ostalo mi iz "zlatnog doba" kada nije bilo zakona zvanog "2 i 2 = 3". Samo se pitam sta ubuduce? U pravu si, jedino ostaje da molimo lekare da prepisuju viska insulina odnosno lazno vece doze..
A imas li neki br. tel. proizvodjaca - mislim ovih ovde - distributera, da ih zovem i kukam kao nezadovoljni potrosac, i da im kazem da i oni skrenu paznju lekarima na to, mozda negde nekad bude nekog efekta? Ili se sad ja tu nesto zalecem bezveze? To mozda funkcionise u nekoj normalnoj zemlji, a ovde?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Čekaj, čekaj... Da li smo se dobro razumele? Kad daš sebi uveče Levemir, skineš iglu i ne stavljaš novu do narednog davanja. Poenta je u tome da pen bude bez igle.
Uvek možeš da okreneš predstavništvo Novo Nordiska u Beogradu, ali reći će ti isto što i ja, pošto smo mi slali naše žalbe i dobili takav odgovor. Oni su čak i odreagovali i slali "sumnjive" penove nazad u Dansku na proveru, ali nisu uočeni nikakvi propusti u proizvodnji. Jedini zaključak je taj da treba da se skida iglica. Kažu, tako bi "po pravilu" trebalo za sve penove, a za Levemir obavezno. Eto... malko bzvz...
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Razumele smo se, skinem iglu posle upotrebe, pen je bez igle, zato mi nije bilo jasno..
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Auh... Pošalji mi broj serije, odmah ću da prijavim. Trebalo da na samom penu imaš kontrolni broj... Ako ne, žalićemo se apoteci.
Eh, izluđuje me to što daju pojedinačne penove i vade iz originalne kutije! :evil:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

I da... Ako nisi, molim te nemoj da bacaš taj pen.
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Na zalost, taj pen je bio onaj "sirotanovic" :( - znaci dobila sam ga bez kutije, bez uputstva, bez roka trajanja.. (sad sam jos vise ljuta zbog toga :evil: ).
I mico, na zalost, ja ga bacila preksinoc. Da idem da "babram" po kanti? Mislim, ne mili mi se bas, ali hocu ako cemo nesto postici! :roll: ... e Boze cime cu se jos baviti...
Pozdravcek
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Sve ti piše na onoj providnoj foliji na penu...
Pa sad... hmmm... ako ga nemamo, bojim se da ćemo malo šta moći da uradimo :-?
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Diabeta napisao:Auh... Pošalji mi broj serije, odmah ću da prijavim. Trebalo da na samom penu imaš kontrolni broj... Ako ne, žalićemo se apoteci.
Eh, izluđuje me to što daju pojedinačne penove i vade iz originalne kutije! :evil:
Evo, ja lepo kopala po kantama :cry: :cry: :cry: (dobro pa se nisam ispovracala), i nasla onaj pen "sirotanovic". :roll: E sad, napuko je malo u tom djubretu, ali vide se brojevi:
Br.r. 526/2005/12

Proizvedeno/ 10/2006
Rok upotrebe/ 09/2008
Serija: TP50325

Ovi brojevi su napisani horizontalno na toj providnoj folji, a vertikalno pise jos i ovaj broj:
8-9677-64-201-2
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Evo odgovora od Novo Nordiska... Šta predlažeš?

"Bilo dobro da tu problematicnu brizgalicu posaljemo na analizu u nasu centralu, te Vas pozivamo da se dogovorimo oko dostave brizgalice u nasu kancelariju, ukoliko je to ikako moguce, u intaktnom stanju, bez skidanja igle ili poklopca u koji je, kako Vi kazete iscureo insulin. Ovom prilikom je od kljucne vaznosti da nam dostavite informaciju o tome koliko cesto pacijentkinja (cija je ovo brizgalica) menja iglice, posto je kako zbog higijenskih razloga, tako i zbog specificnog sastava insulina detemir neophodna promena iglice svaki put kada se insulin primenjuje ((redovno) menjanje iglice je detaljno opisano u uputstvu za primenu leka). Ne redovna promena iglice moze povecati pritisak u samoj brizgalici, sto uzrokuje spontano curenje insulina."
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Nema problema, poslacu im sirotanovica. Eno ga - cekica tamo pored kante... Ne znam da li ce biti problem sto je napuko u djubretu, a igla nije na njemu, jer sam je, kao sto sam napisala skidala nakon upotrebe.. Znaci, menjala sam je svaki put, i svaki put skidala posle upotrebe.
Ajde mi molim te posalji adresu kancelarije, pa da posaljem.
Hvala!
Pozdravcek
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ček, ček.... Ima tu još posla, mora da se popuni obrazac na jengleskom. Zvala sam danas da priupitam još nešto, ali ta teta nije bila u kanc. Zvaću ih sutra ponovo da vidim za još neke detalje, a onda ću da ti prosledim kompletnu informaciju i detaljnu proceduru.
tanjabg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 27, 2007 10:52 pm

Post od tanjabg »

Pozdrav svima. Vidim da pricate o levemiru i lantusu. Trbe mi savet jer je u pitanju dete od 5,5 god i od pre dva meseca otkriven dijabet. Lekari kazu da je dete u remisiji,jedni kazu da je vreme za lantus a drugi ni da cuju,kazu da je jos mali za to. Sta raditi poslusati onog koj kaze DA ili onog koj kaze NE. Zasto toliko razlicita misljenja???
:-?
tanjabg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 27, 2007 10:52 pm

Post od tanjabg »

Zaboravila sam da kazem da on ima varijacije secera od 3-20. Pa sad jel se to zove remisija??? Kako je onda tek kada dete nije u remisiji????
Odgovori